Da li su Ziloti u prelesti?

Čajna kobasica

Početnik
Poruka
34
Imala sam prilike da budem u kontaktu sa Zilotima i ja u njima ne vidim ništa loše.Cak šta više,njihova revnost mi je za postovanje.
Negde sam slušala na you tube o njima gde je neko govorio da reč Zilot znaci revnitelj i da je u tom kontekstu to nešto dobro,da su to ljudi odani veri i postovanju iste,ali da su Ziloti za koje mi znamo prelesceni i da stavljaju formu ispred suštine.
Ja,lično,svojim rodjenjem,krstenjem,vencanjem pripadam Pravoslavnoj crkvi,ali naravno da se sa nekim stvarima ne slažem i postoje neke stvari koje me muče,a ticu se iste.
E sad sto se Zilota tiče,to je neki život koji nikad ne bih mogla da vodim,ali ih zaista poštujem.Samo sam prilično zbunjena svime sto o njima nalazim, pa eto,ako ima neko neutralan da razjasni…

Ja koliko sam takodje čitala oni se protive ekumenizmu i unijaćenju.Mislim,ja stvarno malo znam,pa ne bih da prosipam neku pamet ovde.Poenta je upoznajuci ih igrom slučaja ne vidim ništa loše u njima,a onda opet čitajući i informisuci se stice se utisak da su ono jedna od gorih sekti,sto ja nekako ne vidim tako.Pa sad,ne znam da li ja grešim?

Jedino pravo monaštvo kod nas Srba je danas kod episkopa Akakija iz SIPC i u Eparhiji u egzilu. U oficijelnoj SPC pravog monaštva, naročito muškog, je jako malo. Evo hoće i oca Simeona Rukumijskog da isteraju iz crkve. A čovek je puno, puno učinio za svetosavsku crkvu.

Jedino pravo monaštvo kod nas Srba je danas kod episkopa Akakija iz SIPC i u Eparhiji u egzilu. U oficijelnoj SPC pravog monaštva, naročito muškog, je jako malo. Evo hoće i oca Simeona Rukumijskog da isteraju iz crkve. A čovek je puno, puno učinio za svetosavsku crkvu.
Kada si već spomenuo svetosavsku crkvu. Crkva ili je hrišćanska - pravoslavna ili nije.
Taj izraz svetosavska ne poznaju druge pravoslavne crkve pa ispada da ako je jedino svetosavska ispravna ni jedna druga pravoslavna crkva nije na putu Hristovom. Sam izraz svetosavske crkve se ako ne grešim javlja tek 1930tih i do tada nije postojao.

Kada si već spomenuo svetosavsku crkvu. Crkva ili je hrišćanska - pravoslavna ili nije.
Taj izraz svetosavska ne poznaju druge pravoslavne crkve pa ispada da ako je jedino svetosavska ispravna ni jedna druga pravoslavna crkva nije na putu Hristovom. Sam izraz svetosavske crkve se ako ne grešim javlja tek 1930tih i do tada nije postojao.
pa sveti Sava je osnivač srpske pravoslavne crkve i meni je ok taj naziv

То је један незваничан назив за Српску православну цркву. "Православље" и "православан" је грешка у преводу. Треба да стоји ортодоксија или "правоверје", правоверан. Нико није рекао да је само светосавска црква на правом путу.

Back