Kog Psa Uzeti?

• Začetnik teme Začetnik teme petakovicm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kojeg psa da kupim

• DOGO ARGENTINO

• CANE CORSO

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
zdravo! ja imam malog labrador retrivera od 3 meseca... moram reci da su oni PREDIVNI psi... ja naprosto obozavam moju Donu.. za nedelju dana je naucila da ne obavlja nuzdu u stanu, i kada joj se zapiski, ona pocne da skace po ulaznim vratima... dusa od psa... ali jakooo je alava i non-stop bi da jede

Eeeee, i ja imam labrador retrivera i zove se Dona!!!! Sjajna je!!!! Ona ima 5 meseci, budalica moja, skroz je blesava :p

Pa mi imamo i macu i sar-peia i rota i basete i pinca! :-) Dobro zivimo u kuci ali se svi dobro slazu!! A i nije sar-pei toliko (tezak) za odrzavanje... Mi recimo sem treceg kapka i ispadanja dlake nista nismo imali sa njim a to su sasvim obicne rutinske pojave vrlo lako resive bez vece potrosnje novca i dugotrajnih tretmana.. Kako dodje tako i prodje! :-)

Pa mi imamo i macu i sar-peia i rota i basete i pinca! :-) Dobro zivimo u kuci ali se svi dobro slazu!! A i nije sar-pei toliko (tezak) za odrzavanje... Mi recimo sem treceg kapka i ispadanja dlake nista nismo imali sa njim a to su sasvim obicne rutinske pojave vrlo lako resive bez vece potrosnje novca i dugotrajnih tretmana.. Kako dodje tako i prodje! :-)

Problem sa trecim kapkom i nije tako rutinska i lako resiva pojava.

Ma sve se to sredi ali koza im je jako osetljiva jer je tako nabacana jedna preko druge.Problem je sto moja maca nije navikla na druge zivotinje a i moji ga nebi hteli u stan a kod bake ne bih da ga drzim jer ipak nebih rizikovala da mu se nesto desi sa kozom ili necim jer ja njih gledam kao nezne pse,male bebice:)A kada bih mogla u stan bez razmisljanja bih ga uzela.

Da to za kapke dok su mali ok ali samo ako genetski imaju tih problema... TJ. americki tip uglavnom, nasi kucici su svi lepo otvorili oci tako da to nece biti potrebno a treci kapak jeste rutinski jer kad pas zaspi ne traje ni 10 minuta a po povratku iz anestezije kao da nije niceka ni bilo par dana ga sacuvas od kontakta sa drugim psima radi preventive i to je sve ja neznam nijednu kracu intervenciju od ove ako izuzmem vakcinaciju i secenje repa. :-)

Da to za kapke dok su mali ok ali samo ako genetski imaju tih problema... TJ. americki tip uglavnom, nasi kucici su svi lepo otvorili oci tako da to nece biti potrebno a treci kapak jeste rutinski jer kad pas zaspi ne traje ni 10 minuta a po povratku iz anestezije kao da nije niceka ni bilo par dana ga sacuvas od kontakta sa drugim psima radi preventive i to je sve ja neznam nijednu kracu intervenciju od ove ako izuzmem vakcinaciju i secenje repa. :-)

Nisam pricala o tome koliko sam zahvat traje,nego o posledicama takvog zahvata. Prilikom tog zahvata psu se odstranjuje suzna zlezda koja kasnije dovodi do mnogobrojnih problema,recimo suvo oko,slepilo...i jos mnogo toga.

To zaista neznam nisam veterinar ali covek koji nam vodi brigu o svim psima je odlican strucnjak i nije nam o tome nista pricao cisto mislim da je zaista toliko ozbiljno sigurno bi nam skrenuo paznju... Sto se tice post operativnog perioda ona je od prvog dana posle toga pa do danas super i moja sestra takodje ima muzjaka kome je to odradjeno takodje bez ikakvih problema. Verovatno da se nekada nekome desilo i to o cemu sada pricamo ali ja recimo nisam za takav slucaj cuo, ako tako gledamo i kod ljudi operacija slepog creva moze tragicno zavrsiti sto zaista nije uobicajeno ali hoce da se desi!

Moguce... Ja tvrdim da nisam jos cuo za primer takav a pricao sam sa vise odgajivaca koji duze od mene imaju te pse i nemam razloga da neverujem jer neki od njih drze samo tu rasu nemaju i pudlu i jazavicara i sar-peia tako da mislim ako neko 5 i vise godina drzi njih i nema takav primer meni je to skroz dovoljno! Osim toga da nespominjemo neke od bas ozbiljnijih problema kod nekih (kao) laksih pasa za uzgoj... Sve te price su bezvezne predrasude.

ja sam prisustvovala zahvatu kojim se izvrcu kapci da nebi trepavice bockale oci i izazivale infekcije,ali nisam cula da to proizvodi dodatne probleme.Sve je moguce naravno ali u minimalnom broju slucajeva.Najcesci problem koji kod njih moze da se javi je neka infekcija koze ali ako je pas u dobrim uslovima nema razloga za brigu.

otprilike tako.... Ne kazem da je nemoguce desava se ali siguran sam da su u pitanju pojedinacni slucajevi! Buduce vlasnike zaista ne treba da obeshrabri ako se mozda nekada nekome to desilo.... Svakom zivom bicu moze mnogo toga da se desi ali to su ponavljam pojedinacni slucajevi! Bez brige ko god zeli slobodno u uzgoj.

Nadji mi jednog odgajivaca sa psom koji je sampion u Srbiji da nije imao taj problem?! I jos jedno pitanje sta onda ti preporucujes da vise jednostavno ljudi te rase ne uzgajaju nego lepo svi gajimo samo lovacke pse?? Nerazumem uopste tvoj trud oko toga da ljude odvratis od ove rase shvatam da ti preferiras drugu rasu ali mislim da je ova rasa ipak daleko popularnije po poreklu starija i rekao bih plemenitija od mnogih! No o ukusima nezelim da pricam svako ima pravo svog izbora pitanje je samo ko ce da ti prizna sta je kod psa imao od intervencija ja ipak verujem u sar-peia i uvek cu ih drzati, naravno nikada necu nekoga ko voli dobermana ili bigla odvracati od kupovine istog a moze se naci 100 razloga pogotovo ako ga neko zeli za stan....

Nadji mi jednog odgajivaca sa psom koji je sampion u Srbiji da nije imao taj problem?! I jos jedno pitanje sta onda ti preporucujes da vise jednostavno ljudi te rase ne uzgajaju nego lepo svi gajimo samo lovacke pse?? Nerazumem uopste tvoj trud oko toga da ljude odvratis od ove rase shvatam da ti preferiras drugu rasu ali mislim da je ova rasa ipak daleko popularnije po poreklu starija i rekao bih plemenitija od mnogih! No o ukusima nezelim da pricam svako ima pravo svog izbora pitanje je samo ko ce da ti prizna sta je kod psa imao od intervencija ja ipak verujem u sar-peia i uvek cu ih drzati, naravno nikada necu nekoga ko voli dobermana ili bigla odvracati od kupovine istog a moze se naci 100 razloga pogotovo ako ga neko zeli za stan....

Meni je sar pej divna rasa i nemam nista protiv gajenja tih pasa,samo kazem da psi koji imaju problem sa trecim ocnim kapkom ne treba da se koriste u uzgoju. Sar pej ima problem sa kapcima i inace,jer mu je koza naborana,ali treci ocni kapak nema veze sa rasom,to mogu imati sve rase pasa.
Nikog ne odvracam od kupovine bilo koje rase,vec pricam o problemu sa ocima.

@mica zr vidim da se nismo razumeli i zao mi je zbog toga. Stvarno mi neje namera da bilo koga odgovorim od kupovine bilo koje rase,ali smatram da buduci vlasnici moraju znati sta mogu da ocekuju.
Ja sve vreme pricam o profilaksi suzne zlezde treceg ocnog kapka a ne o nekom izvrtanju kapaka i prisivanju da bi pas mogao lepo da progleda.

taman dvije rase sa kojim sam se danas sreo.....odusevio sam se
danas, posto ja svaki dan setam sa drugom, naiđoh na dva mopsa, i dva shar pea
jedna zena ima mopsa(oskar se zove i ima godinu dana), a druga ima mopsa (fany, zenka, 3 mjeseca), i dva shar pea, brenda(zenka, 4 mjeseca) i lili( zenka stara 3 godine).
a odusevio sam se tim malim mopsicem od 4 mjeseca, ta mala shashava "ludaca" , ne zna sta bi od ziwota svog,
ja i moj drug nismo mogli da vjerujemo da postoji takav pas), i owi drugi su swatki, ali ova zenkica fani je pweswatka:heart:

Na jednom mestu sam procitao da je potrebno najmanje 5 sati setnje, na drugom 10 km.
Ako setas psa svaki dan 5 sati, spavas oko 9 - 10 sati, recimo da radis 7 sati, to je bas tesko postici.
Zato ja licno ne verujem u svakodnevno setanje od pet sati, mada ko zna u dosta stvari nisam verovao, ali sto je mnogo, mnogo je.
Deset kilometara dnevno trcanja mi opet zvuci preterano.
Evo sta kaze strucnjak o onome sto je potrebno psu, ovo se prvenstveno odnosi na Nemacke ovcare. Citiracu deo iz knjige Obrada ******* "Nemacki ovcar" : "U većini slučajeva vlasnici pasa greše i prerano počnu s treningom sa štenadima od 2-5 meseci. Ovo je velika greška jer organizam, dok ne postigne određeni stepen telesnog razvoja, nije sposoban da podnese velike fizičke napore.

Sa intenzivnim treningom možemo početi tek u periodu izmedju 9 i 12 meseci, kada je pas završio s rastom. Do ovog perioda štene treba izvoditi u šetnju i omogućiti što više prostora u dvorištu za kretanje i igru. Svaki forsirani trening mladog organizma može prouzrokovati velike poremećaje i omesti pravilan razvoj šteneta.

Kada počnemo s treningom (u periodu između 9-12 meseci), psa moramo postepeno navikavati na fizičko opterećenje. Na prvim treninzima pas treba da prevali kilometar ili dva. Kasnije, svakih 15 dana, povećamo opterećenje za još 1 km, dok ne postignemo da pas sa lakoćom pretrči 6-8 km. To je sasvim dovoljno da pas bude u odličnoj kondiciji.

Treninge izvodimo svakog drugog dana, da bi postigli i povećanje mišićne mase i kondiciju psa".

Ja imam Nemacko ovcara pa ti necu davati savet kojeg psa da uzmes, necu biti objektivan, ali psa uzmi ako ces posle godinu dana starosti moci da mu pruzis ovo navedeno o treninzima.
Ipak i ovo o treninzima je za psa koji ce biti u odlicnoj kondiciji, ti mozes biti i umerenija.
Mozes da koristis i bicikl kao pomocno sredstvo, tako da ces psu pruziti izduvavanje za dobra dva sata,
sa tim sto ces morati jos neki put da ga izbacis zbog nuzde.
Po meni je najpametnije uzeti stene i to od sto boljeg odgajivaca. Neko ce reci kompleksas, ali ja ne mogu da zizim u oblacima, taj pas ce sa mnom ziveti otprilike deset godina, pa je bolje da mogu da predvidim neke stvari, sto se tice izgleda, ponasanja, ishrane. Mada i u ovom stavi stvarno ima nesto sto nije bas uredu sa moralne tacke gledista, ali sta da radim zivot je takav, nekad moras da slusas razum.
Srecno sa izborom rase i steneta.

Back