Na jednom mestu sam procitao da je potrebno najmanje 5 sati setnje, na drugom 10 km.
Ako setas psa svaki dan 5 sati, spavas oko 9 - 10 sati, recimo da radis 7 sati, to je bas tesko postici.
Zato ja licno ne verujem u svakodnevno setanje od pet sati, mada ko zna u dosta stvari nisam verovao, ali sto je mnogo, mnogo je.
Deset kilometara dnevno trcanja mi opet zvuci preterano.
Evo sta kaze strucnjak o onome sto je potrebno psu, ovo se prvenstveno odnosi na Nemacke ovcare. Citiracu deo iz knjige Obrada ******* "Nemacki ovcar" : "U većini slučajeva vlasnici pasa greše i prerano počnu s treningom sa štenadima od 2-5 meseci. Ovo je velika greška jer organizam, dok ne postigne određeni stepen telesnog razvoja, nije sposoban da podnese velike fizičke napore.
Sa intenzivnim treningom možemo početi tek u periodu izmedju 9 i 12 meseci, kada je pas završio s rastom. Do ovog perioda štene treba izvoditi u šetnju i omogućiti što više prostora u dvorištu za kretanje i igru. Svaki forsirani trening mladog organizma može prouzrokovati velike poremećaje i omesti pravilan razvoj šteneta.
Kada počnemo s treningom (u periodu između 9-12 meseci), psa moramo postepeno navikavati na fizičko opterećenje. Na prvim treninzima pas treba da prevali kilometar ili dva. Kasnije, svakih 15 dana, povećamo opterećenje za još 1 km, dok ne postignemo da pas sa lakoćom pretrči 6-8 km. To je sasvim dovoljno da pas bude u odličnoj kondiciji.
Treninge izvodimo svakog drugog dana, da bi postigli i povećanje mišićne mase i kondiciju psa".
Ja imam Nemacko ovcara pa ti necu davati savet kojeg psa da uzmes, necu biti objektivan, ali psa uzmi ako ces posle godinu dana starosti moci da mu pruzis ovo navedeno o treninzima.
Ipak i ovo o treninzima je za psa koji ce biti u odlicnoj kondiciji, ti mozes biti i umerenija.
Mozes da koristis i bicikl kao pomocno sredstvo, tako da ces psu pruziti izduvavanje za dobra dva sata,
sa tim sto ces morati jos neki put da ga izbacis zbog nuzde.
Po meni je najpametnije uzeti stene i to od sto boljeg odgajivaca. Neko ce reci kompleksas, ali ja ne mogu da zizim u oblacima, taj pas ce sa mnom ziveti otprilike deset godina, pa je bolje da mogu da predvidim neke stvari, sto se tice izgleda, ponasanja, ishrane. Mada i u ovom stavi stvarno ima nesto sto nije bas uredu sa moralne tacke gledista, ali sta da radim zivot je takav, nekad moras da slusas razum.
Srecno sa izborom rase i steneta.