Kog Psa Uzeti?

• Začetnik teme Začetnik teme petakovicm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kojeg psa da kupim

• DOGO ARGENTINO

• CANE CORSO

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Obe rase su jako miroljubive, lagala bih te kad bih izdvojile jedne. Moji psi nikada nisu nikoga napali, dok je mog muzjaka napao rot i jedan snaucer dok je bio mali. ALi, sve to nije dovelo do ispoljavanja bilo kog vida agresije kod njih.
evo ti linka pa pogledaj sajt, idi na forum i saznaces sve sto te zanima o ove dve rase, pa sam odluci
www.simonis.co.yu

Ja lepo reko da ce vlasnici laba da preporucuju laba, a vlasnici retrivera upravo njega.
Mislim da se ljudi cesce odlucuju za laba zbog te njegove krace dlake, ali i oni se linjaju isto koliko i retriveri samo sto im je kraca dlaka, ali to ne znaci da je ne menjaju. Meni se ipak vise svidjaju retriveri (logicno), tacnije oni engleski primerci, jer su "tanji" od labova tj nisu toliko siroki u grudnom koshu.

Naprotiv Mackic, engleski standard opisuje labradora kockastog, nabijenog, a kratkog na nogama, a americki tip labradora je visok na nogama, mrsav. Evo, vidi razliku

Americki tip (gotovo da ne lici na laba)
LabradorRetriever3.jpg

tp.gif

Engleski tip
DSC_6773.jpg

DSC_6730.JPG

Postoji zlatni retriver,LABRADOR retriver (to je onaj crni) i čokoladni retriver.Svi psi se linjaju,ali se lakše vide dlake dugodlakih pasa.Ove vrste su izuzetno pametni psi,poslušni a koliko će brzo učiti zavisi od strpljenja i truda vlasnika(a i pameti).Kažu da ne postoji zapis da je Labrador napao čoveka.Umiljati su i velike maze.Mogu dosta da narastu.Obožavaju vodu.

Elem, htela bih da uzmem jednu od ove dve rase. Ali sam neodlucna, pa rekoh da pitam vas za savet. Bokseri mi se svidjaju zato sto su tako blesavi, imaju preslatku "facu", ludi su za loptom, pametni. Sto se nemackih ovcara tice, oni su ozbiljniji, cula sam i pametniji, pravi psi cuvari. Ono sto ja ocekujem od psa je da bude poslusan, normalno ne slepo, vec da zna osnovne komande-sedi, dodji, donesi, cekaj, cuvaj, na mesto itd. I da mi bude prijatelj. Kad idem sa njim u setnju da me slusa, da ne jurca ko blesav (normalno dok mu ne dozvolim da se istrci), da me ne vuce, da moze da ide pored mene i bez lanca u parku, da ne trci kod svakog da se mazi. Znaci u principu to je sve ono sto se uci na dresuri. Isla bih sa njim u neku skolu za dresiranje, naravno ne bih ga ostavljala tamo vec bih "vezbala" sa njim. Zauzvrat bi pas dobio mnogo ljubavi, paznje, mazenja, igre, price.

Ja inace sad imam pudlu, koja je prava beba, sa svoje tri godine. Spava samnom u krevetu (pod jorganom :lol: ), samo bi skakala, glupirala se itd. Pa bih htela pored nje i malo "ozbiljnijeg" psa.

Eh, da, sto se setnje tice, ne znam kako to tacno izgleda kod velikih pasa. Zivim u stanu od 50-tak kvadrata. Pudlu setam jednom dnevno u trajanju od dva sata. Kad je u stanu, piski na terasi koja ima 7-8 kvadrata. Sto se drugog psa tice, znam da bih morala da ga setam 3 puta dnevno (sto mi je, priznajem, jedna od otezavajucih okolnosti i zbog toga se i dvoumim da li da ga uzmem), i interesuje me da li bi mu bilo dovoljno da ga isetam ujutru (sto je u mom slucaju nekad u 7 nekad u 12, zavisno od obaveza) na 10-15 minuta cisto da obavi sta treba :) , popodne na 2 sata da se istrci i uvece(izmedju 10 i 12) opet na kratko.

Koja od ove dve rase bi mi po vama vise odgovarala?

Svaki savet je dobrodosao

obe rase su fantasticne,mada i jednoj i drugoj treba dosta setnje,po pravilu bi vucijak trebao da pretrci oko 10km dnevno,a bokser malo manje. ako ne mozes da im priustis odgovarajuce setnje nemoj ni uzimati takvog psa. dve mane ovih rasa su: nemacki ovcar se nenormalno linja,a bokser nenormalno balavi. inace ja sam imala nemackog ovcara i mogu ti reci da je to moja najveca ljubav,a boksera je imao moj brat i bila je to jako poslusna zenka i ako nikad nije isla na dresuru. ja bih najradije uzela oba psa,ali opet ti kazem nemoj uzimati takvog psa ako nemas vremena da ga setas. ja trenutno imam 2 bigla koji su 3x manji a opet ih setam barem 5 sati dnevno. 2 sata za tolike pse nije nista

Dexas, mesancima i ovako spasam zivote, hranim ih, cuvam po potrebi itd.

Sto se setnje tice, nisam znala da im toliko treba. Naravno da psa ne bih mucila time da mu ne priustim dovoljno kretanja, ali toliko zelim jos jednog psa, da bih mozda i zrtvovala neke stvari zarad te setnje. U svakom slucaju sve je jos u fazi razmatranja. Jel mislite da je 50 kvadrata ok za psa, kad je u stanu?

Sto se dlaka tice i tu sam u nedoumici. Sa jedne strane cujem da nemacke ovcare treba redovno cetkati i da se onda ne linjaju toliko, a za boxere sam cula da imaju ostru dlaku koju je nemoguce iscupati iz tepiha, namestaja itd. Mada, dlaka i nije neki problem, ali me ipak zanima vase misljenje i po tom pitanju.

Balavljenje kod boxera... Imam u komsiluku boxera koji uopste ne balavi, a i koliko znam balavljenje se smatra manom psa i nije nesto sto obavezno ide uz odredjenu rasu. Stvarno nisam videla ni jednog boxera koji balavi. Sto naravno ne znaci da nije moguce.

ako ga redovno setas moze da zivi i u stanu od 20 kvadrata. a to za cupanje dlake iz tepiha ne znam sta da ti kazem,moji biglovi imaju kratku i ostru dlaku ali se lako usisava, mog ovcara sam cetkala svaki dan pa se opet linjao, balavljenje kod boxera nije nikakva mana,to je za njihovu rasu totalno normalno. jedino sto ovcari malo duze zive,ali oni opet imaju u starosti problema sa zednjim nogama.

Sto se tice trcanja i setnje, mislim da bi ti to bio jedan od otezavajucih okolnosti u vezi ovih rasa. Ako bi ih izvodila na ta dva sata, morala bi bas da se iskidas od trcanja ili bacanja loptice. Mada iskreno cini mi se da je to ipak malo za jednog ovcara ili boxera.
Ne znam sta da ti kazem, mozda da uzmes u obzir jos neku rasu...

Sto se ta dva sata tice ja toliko i ovu moju pudlu istrcavam bacanjem loptice tako da to nije nikakav problem. Ona je luda ko struja i samo bi trcala. Dva sata bacanja loptice je za mene macji kasalj:) Nego sad ste me zbunili, jel dovoljno dva sata trcanja ili ne?
Inace, ako budem uzela psa, bice to jedna od ove dve rase, to je cvrsto odluceno:)

Back