Kog Psa Uzeti?

• Začetnik teme Začetnik teme petakovicm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kojeg psa da kupim

• DOGO ARGENTINO

• CANE CORSO

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
dora 7.jpg

dora 6.jpg
dora 4.jpg
dora 2.jpg
da, iz iskustva.
retriverku smo kupili sa 2,5meseca.
odrasla je u porodicnoj kuci u kojoj je sem dece bila i macka koja se nekoliko meseci posle njenog dolaska omacila..
retriverka je macice pazila kao prava tetka :D
sad posle deset godina, kad nas nekoliko podjemo do sume da nju i dodza kojeg smo udomile posle nje prosetamo, sakuplja nas kao majka..ako neko uspori (ko god da je) zastane i ne nastavlja dalje.
sve drzi na okupu.

Prilozi

• dora 3.jpg
    dora 3.jpg
    28 KB · Pregleda: 33
Imam klinca od dve i po godine,nedavno smo se preselili i neophodan nam je pas.Ja sam odrastala bukvalno u coporu,navikla sam na sar-planince i vucjake,dakle na velike,dominantne pse.Sad,normalno,postavlja se pitanje klinca.On je jako mali,zna da pas nije igracka,imao je terijera u kuci gde smo pre ziveli,ali moze da se desi,normalno,da ga ove dve rase,hijerarhijski,dozive kao najslabiju kariku.Ako to mene vec sada plasi,pas ce to osetiti,neminovno.I tada se i moj status alfa zenke dovodi u pitanje.Znam protokol dresure,znam sve,ali se i dalje plasim,tako da mislim da ove rase nisu dobra ideja.
Muza je ujeo rot,oni otpadaju(junak moj:-),ja ne volim male pse.Sta izabrati?Jel' mi bas ostaje samo labrador?:brus::brus:

Mladunci afle u coporu su alfa mladunci i nikako ali nikako ne mogu da budu najnize na hijerarhijskoj lestvici, pod uslovom da je uspostavljena kako treba. Dosla mi je prosle zime kerusica, zlostavljana ko zna kako sve, plasila se i mog deteta, juce je setala na povodniku a danas su se jurile po livadi i slikale se zajedno.

Uzela bih psa (gazdarica ne tolerise macke). I kopam sve o svacemu ovih dana, trazim neku rasu da joj je ok da bude u jednosobnom stanu i da moze da bude sam*a od 6 do 14 h. Koliko se linja i slicno, nije mi bitno, bitno je da ne laje puno (komsije) i tu su moji zahtevi zadovoljeni. A, da, izvinjavam ce ljubiteljima civava, al ne dolazi u obzir.

Sta cu, bas bih htela neko, al zaista imam ogranicene uslove. Mada, izborih se sa 4 macke. Iprosle dobro. Sad zelim nekog svog.

Шалу на страну, размисли добро да ли је твоја жеља оно што ће и псу чинити добро.
Тренутно си у таквим условима, али ствари могу да крену на боље и да онда, са условима који псу омогућавају и да лаје и да протегне ноге када ниси ту, узмеш пса и пружиш му дом а не полукавез. Са мачкама је лакше, оне су саме себи довољне. Пас се веже за човека и сваки период раздвојености може да утиче на њега.

Шалу на страну, размисли добро да ли је твоја жеља оно што ће и псу чинити добро.
Тренутно си у таквим условима, али ствари могу да крену на боље и да онда, са условима који псу омогућавају и да лаје и да протегне ноге када ниси ту, узмеш пса и пружиш му дом а не полукавез. Са мачкама је лакше, оне су саме себи довољне. Пас се веже за човека и сваки период раздвојености може да утиче на њега.

Bravo, kolega! To je ono "I tata bi, sine..." Ako nema uslova, bolje sacekati. Mi u KV nemamo gde da nabavimo vakcinu protiv FIP a imamo ga u dvoristu gde sam zivela. Mama je resila da i pored silne zelje (sad ona zivi tamo) ipak ne nabavlja macku jer vec imamo Zlocka sahranjenog u dvoristu a koji mesec pre njega je komsijama uginuo macak sa istim simptomima. Ovi mali koji mogu u stan bez problema su lajavi. Hrtovima obezbedi sat-dva jurnjave i ostatak dana nece mrdnuti sa kauca ali skupi su i a nabavku i za "odrzavanje". Basenji tesko laju ali zato jodlujuuuu...

Vec mesec i nesto dana planiramo da uzmemo psa... Raspitivali smo se o karakteristikama i u uži izbor su usle rase akita inu i belgijski ovcar - malinoa... :) interesuje me da li neko ko je vlasnik neke od ovih rasa moze da podeli svoja iskustva, jer jedno je kada procitas karakteristike, a drugo kada cujes iskustva vlasnika - i to ce biti presudno izmedju ove dve rase :D hvala unapred! :)

Vec mesec i nesto dana planiramo da uzmemo psa... Raspitivali smo se o karakteristikama i u uži izbor su usle rase akita inu i belgijski ovcar - malinoa... :) interesuje me da li neko ko je vlasnik neke od ovih rasa moze da podeli svoja iskustva, jer jedno je kada procitas karakteristike, a drugo kada cujes iskustva vlasnika - i to ce biti presudno izmedju ove dve rase :D hvala unapred! :)

Tesko da ce ti to biti od koristi jer "svaki Ciga svoga konja hvali" ali ono sto se vidi na prvi pogled je da akite imaju dlaku zahtevniju za odrzavanje (u smislu redovnog iscetkavanja, narocito u prolece i jesen) a malinoama treba vise aktivnosti-ja cak razmisljam da uporedo sa ogradom oko dvorista napravim i agiliti teren u dvoristu za svoju buducu malinou.

Da znam to za dlaku.. Stvar je u tome sto ja navijam za malinou, a moji za akitu, pa ne mozemo da se slozimo :D Potreban nam je prvenstveno pas cuvar, ali nemamo veliko dvoriste (doduse nije ni malo, srednje velicine) pa smo gledali nekog ko nije prekrupan i pretezak za odrzavanje. Akita je i veliki i linja se ali moji su se jednostavno zaljubili u njega, a ono sto je sigurno to je da ispunjava uslov psa cuvara.. :D A opet sto se malinoe tice jedina prepreka je to dvoriste, energicni su pa ne znam kako bi podneo to malo manje dvoriste (uz redovan trening) .. :)

Uz redovan trening moze da prodje i malinoa ali ko danas ima toliko vremena?! Ako definitivno moze svakog dana neko od ukucana da posveti psu oko 2 sata aktivnosti, onda u redu, inace, akita. Dobra cetka i problem resen. A jos ako nadjete i neku vunovlacaru i skupljate iscetkanu podlaku, svake godine po jedan dzemper. ;)

Pozz svima... Citao sam mnogo toga o psima i dosta znam ali ne znam kako da se odlucim za pravi izbor. Naime o cemu se radi,zivim na selu i imam jako veliki plac,zeleo bi da kupim psa cuvara.. Razmisljao sam da kupim nemacku dogu zato sto mi se jako svidja,mnogi govore da ne kupujem tu rasu... Stoga bi vas zamolio da mi preporucite sta bi bilo najbolje... hvala unapred :)

Pozz svima... Citao sam mnogo toga o psima i dosta znam ali ne znam kako da se odlucim za pravi izbor. Naime o cemu se radi,zivim na selu i imam jako veliki plac,zeleo bi da kupim psa cuvara.. Razmisljao sam da kupim nemacku dogu zato sto mi se jako svidja,mnogi govore da ne kupujem tu rasu... Stoga bi vas zamolio da mi preporucite sta bi bilo najbolje... hvala unapred :)

Mislim da je doberman pored nemačkog ovčara jedan od boljih čuvara, a i deluje najopasnije ;)

dobermanpinschersf4.jpg

Dobermani jesu nemacka rasa ali slabije podnose hladnocu jer im je dlaka vrlo kratka a podlaku skoro i nemaju, vise su reprezentativni nego efikasni. I moj glas ide primitivnim molosoidima, samo ne bih isla tako daleko i nabavljala srednjeazijskog ili kavkaskog ovcara kad vec imamo i autohtone rase kao sto su sarplaninac, srpsi pastirski pas i bosanski tornjak. I jos na listu dodajem belgijske ovcare, manji su, laksi i brzi a daleko zdraviji od nemackih ovcara, odlicni cuvari i izuzetno lojalni kompletnoj porodici.

I jos na listu dodajem belgijske ovcare, manji su, laksi i brzi a daleko zdraviji od nemackih ovcara, odlicni cuvari i izuzetno lojalni kompletnoj porodici.

Joj da belgijski ovčar, naravno! Meni je najlepši "grenendal" i mislim da nemaju problema sa klimom, mogu i u toplije i u hladnije krajeve, tako da su idealni za naše podneblje.
Evo i sličica, prelepo:
images

Da, oni su nešto čudni :confused:

Malinoa dosta podseća na NO, pa ljudi kod nas često brkaju ove dve rase. Ipak, meni se grenendal najviše sviđa. Moj otac na proleće uzima štene, leglo je najavljeno za mart mesec.

A vidite mene samo :heart: (grenendal 4 meseca):
scaled.php

Back