Kog datuma je Božić?

• Začetnik teme Začetnik teme Ribar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zaista bih voleo da se tema ne tumači pogrešno!
Po meni je dovoljno znati da se razlika pojavljuje zbog različitih kalendara a da je hrišćanstvo u suštini jedinstveno.
Zaista je u ovom slučaju nebitno koji je kalendar tačniji, niti da li je Isus zaista rođen zimi. Hrišćanstvo je za Njegov rođendan proglasilo 25. decembar.
Treba samo znati da to važi kod svih.

Потпуно тачно.
Само га неки славе по грегоријанском а неки по јулијанском календару.

Zaista bih voleo da se tema ne tumači pogrešno!
Po meni je dovoljno znati da se razlika pojavljuje zbog različitih kalendara a da je hrišćanstvo u suštini jedinstveno.
Zaista je u ovom slučaju nebitno koji je kalendar tačniji, niti da li je Isus zaista rođen zimi. Hrišćanstvo je za Njegov rođendan proglasilo 25. decembar.
Treba samo znati da to važi kod svih.

Kako proglasiti njegovo rodjenje kada ono tada nije....
Biblija je Bozja rec i prema njoj Isus je rodjen pocetkom oktobra :) :cao:
i to vazi za sve a posebno za hriscane...
ne zna se negov tacan datum rodjenja jer Bog nije ni zeleo da ga ljudi slave .... jer bi to bilo idolopoklonstvo ...

Pravi hriscani ne slave njegovo rodjenje... jer Bog nije rekao da ga slave...

nije bozic tj. nije isus rodjen, ni 25. decembra z:mrgreen:. taj datum je preuzet od pagana. slavi se kult sunca tj. produzavanje obdanice. slavi se pobeda sunca nad tamom.
samo sto je vremenski, kalendarski, ispravnije slaviti pobedu sunca 25.12, nego 7.1.

zar to nije vec utvrdjeno na ovom pdf? :roll:

nije bozic tj. nije isus rodjen, ni 25. decembra z:mrgreen:. taj datum je preuzet od pagana. slavi se kult sunca tj. produzavanje obdanice. slavi se pobeda sunca nad tamom.
samo sto je vremenski, kalendarski, ispravnije slaviti pobedu sunca 25.12, nego 7.1.

zar to nije vec utvrdjeno na ovom pdf? :roll:

A kada se slavi zimski solsticij, šta se onda slavi, pobeda tame...ili nešto drugo ?

A kada se slavi zimski solsticij, šta se onda slavi, pobeda tame...ili nešto drugo ?

mislis pre samog 25, od 21./22.12.? ne znam, znam da se 25.12. proslavlja pomeranje sunca iz svoje najnize tacke na nebu. valjda je to i proslavljano, zavrsetak necega i pocinjanje neceg novog 25., a vezano za sunce (novi ciklus kretanja sunca kao zivota, jer sunce je simbol zivota?). msm, nije toliko bitno. bitno je da ni 25.12. nije dan isusovog rodjenja i da vernici proslavljaju nesto drugo, a ne ono sto misle da proslavljaju i zele da veruju da proslavljaju, po bilo kom kalendaru.

edit hehe proslavljaju rodjenje sunca, figurtivno.

Poslednja izmena:
Pa datum tačnog Isusovog rođenja i nije toliko bitan. Važna su osećanja vernika na "taj" dan, pa makar on i dekretom uveden, kao što je to bilo za vreme Konstantina. Negde sam pročitao da se do Konstantina Božić slavio 4. januara, ali da bi Rimljani prihvatili hrišćanstvo pomeren je na 25. decembar, kada su inače slavili svoj dan Sunca. Ono što je po meni bez veze je da katolici slave 25. 12. a pravoslavci 7. 1. Ko je u pravu? Jasno katolici su u pravu jer je kalendar promenjen 1565. godine, kada se uvidelo da julijanski kalendar unosi grešku od jednog dana za svakih skoro 130 god. Nagomilanu razliku od 11 dana katolici su korigovali a pravoslavci nisu i do danas se nagomilalo još 2 dana. Otprilike za nekih 70 godina biće razlika 14 dana, tj. pravoslavci će slaviti Božić 8. 1. Pa da li će?
Ubeđen sam da neće, jer su pravoslavci, zapravo, 25 decembar po julijanskom kalendaru vezali za 7. januar gregorijanskog kalendara, i neće dozvoliti dalje "klizanje", kako bi moralo da bude strogim korišćenjem julijanskog kalendara.
Najprostije, i možda, najčasnije je da pravoslavci odbace zadrtost i priznaju grešku, tj. prihvate 25. decembar po važećem kalendaru.

Back