Kod "16 Ventila" - šoferska kafana!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ko to zna...mozda gledaju za okretanje auta kako je lakse da sto brze iz rikverca u prvu i to nekoliko puta...

npr moj kadett ima rikverc kad se podigne ona rucica i u prvu kad se ubaci...i onda kad okrecem auto to mi olaksava da sto brze ubacujem prva-rikverc. Moj drug ima rikverc podignes prsten i u 4. To malo usporava iskreno

za mene je uvek bilo najbolje prsten gore i u prvu i da imas servo i da okrenes gde hoces.
moj brat ima volvo 740GLE i rikverc je prsten gore i u prvu. I naravno, kad mu je radio servo mozes da okrenes volvinu gde hoces, jer ima ono na "A" da smota volan, ogroman.

Kao i w123. Kad smotas volan do kraja njemu se tockovi nakrenu na tu stranu i dobio jos vise "A".

za mene je uvek bilo najbolje prsten gore i u prvu i da imas servo i da okrenes gde hoces.
moj brat ima volvo 740GLE i rikverc je prsten gore i u prvu. I naravno, kad mu je radio servo mozes da okrenes volvinu gde hoces, jer ima ono na "A" da smota volan, ogroman.

Kao i w123. Kad smotas volan do kraja njemu se tockovi nakrenu na tu stranu i dobio jos vise "A".

Mislim da se tockovi uvek nakrenu kod automobila sa zadnjom vucom - konkretno za W124 znam da je ugao pod kojim tockovi stoje kad je volan namotan do kraja 9 stepeni...

Najruznije odradjen rikverc od auta koje sam vozio ima 1990 Toyota Corolla XL - nalazi se pored cetvrte brzine, a nije potrebno ni potapanje ni nista. Ja sam pomislio da sa cetvrtom nesto nije u redu, jer nikako nisam mogao da prebacim, tek sam posle nekog vremena skontao sta je
Tako meni bilo s Polonezom. Pritiskao sam ko mutav jer je na Zastavinim kolima išlo tako, a ono neće. Skontao sam sasvim slučajno.

Pa na skoro svim japancima je tako. A u vožnji je nemoguće ''slučajno'' ubaciti u R. Ček i na silu bi bilo potrebno baš potegnuti, mada sumnjam da je uopšte moguće.
Kod većine auta je tako jer ''rikverc'' uglavnom nije sinhronizovan.
Mislim da se tockovi uvek nakrenu kod automobila sa zadnjom vucom - konkretno za W124 znam da je ugao pod kojim tockovi stoje kad je volan namotan do kraja 9 stepeni...
Nije to kod svih slučaj, ali samo oni to i mogu, kod prednjih s homokinetikom bi tom bio priličan problem. Međutim sećam se da se recimo kod starijih Volvoa točak nije naginjao uopšte.

Čini mi se da su Sierre imale potapajući, pa u drugu rikverc.
Inače, to jeste rikverc nije sihronizovan, barem nije na kolima koja ja vozim.
Na Taunusu se u rikverc ubacuje tako što se menjač izvuče, pa se ubaci u prvu (note: menjač je na volanu). Dosta nepraktično rešenje, moraću da stavim jednu lampicu za rikverc u tablu, jer se često prilikom promene iz R u 1 dešava da on u stvari ostane u R.

Na Taunusu se u rikverc ubacuje tako što se menjač izvuče, pa se ubaci u prvu (note: menjač je na volanu). Dosta nepraktično rešenje, moraću da stavim jednu lampicu za rikverc u tablu, jer se često prilikom promene iz R u 1 dešava da on u stvari ostane u R.

Ne razumem ovo sa R. kada normalno ubaciš je prva, a kada izvučeš, pa ubaciš u prvu je R?

Da, tako je.
Inače, kako se lepši pol snalazi sa rikvercom? :lol:

Kako kad. Mada, ja sam novi vozač i sve je još uvek u stanju dorade. :) Rikverc je nekada sasvim ok, ali nekada potpuni užas i onda samo malo izbacim, tek toliko da mogu da se vratim u prvu, pa dalje. :) Mada ova kola koja vozim imaju rikverc takav da se mora pritisnuti, pa pored prve, gore levo. I treba mi snaga. I sa ručnom imam problema zbog snage. Slabe ruke. :oops: Ali nije tragično.

Ovo što si pisao za R je užasno. Moram da pazim kada budem kupovala kola. Ovo je baš lako za zez.

kod mene je rikverc levo od prve, povuces prsten nagore i ubacis. i brzo i lako se salta izmedju rikverca i prve jer cim izbacis iz rikverca on skljocne i samo klizi u prvu. na avensisu je rikverc bio ispod pete brzine, znaci menjac je bio simetrican kao 1,5 slovo H, i naravno da nisi mogao iz pete presaltati u rikverc, samo udari u barijeru neku, moras ga prvo vratiti u ler pa onda. iskreno ta varijanta mi se najvise svidela. nekako mi je najlogicnije da mi je rikverc dole desno a prva gore levo.

danas sam provozao prijateljev novi Atos. trebo mu je jos neko da mu doveze auto kuci jer je on bio drugim... i kada sam stigao do njegovog stana on pomeri kontejner malo i pokaze mi gde da stanem.
ja sam se smejao kada sam video gde sam ja parkirao auto :D na koji prostor.
posto sam navikao sa ovim meganom karavanom da mi treba prilicno komotan parking i o onom mestu ne bih pomisljao ni u ludilu

Na W201 je jos neobicnije - povuces ceo menjac navise, pa u drugu.

Od tih sa menjacem na volanu sam vozio Grbu, i kod njega je lepo reseno - povuces rucicu ka sebi i onda gurnes navise. Pritom rucica ostane u karakteristicnom polozaju i nema sanse da se zeznes.

Mada, za mene je najlepsi menjac na Pobedniku vremena - ko tu promasi brzinu nije za volan :lol:

pobednik vremena bi trebao da bude renault 4 kolko ja znam. nem pojma sta je grba. spacek? fica? neka kanta takva sigurno.
hahah a jako drustvo, u soferskoj kafani :D
ljaxehy9.jpg

:) Hvala na odogovoru. :)
A ovog sa slike nije blam da se ovako blamira. Pazi matorog konja, koji se loži na ovakve slike. Klinci od 12 godina su za takve akcije. Blam. (odnosi se na onog što slika gaćice ili šta već :) )
A ono za kola iz 70-tih, pa to je super. A moj komentar je bio generalno za sve napisano. Zato i dolazim na Automobilizam. Pojma nemam u vezi kola, a zanima me i koristim vas. :twisted: :p

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back