Ko su Jakuti?

Askari

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.604
Jakutski šamanizam je narodna religija koju tradicionalno prakticiraju Jakuti. U olonho, muzičkoj folklornoj tradiciji, sačuvani su zapisi o natprirodnom. Nakon ruskog osvajanja Jakutske domovine u 17. veku, počeli su neki uticaji pravoslavnog hrišćanstva.
Jakuti ili Saha (saha, saxa; množina: sahalar, saxalar) su turska etnička grupa koja uglavnom živi u Republici Saha u Ruskoj Federaciji, a neki se protežu na regione Amur, Magadan, Sahalin, te Tajmir i Evenk. Krasnojarskog kraja.

Wikipedia

Yakuts.jpg

Lijepa Jakutka

Jakutski šamanizam je narodna religija koju tradicionalno prakticiraju Jakuti. U olonho, muzičkoj folklornoj tradiciji, sačuvani su zapisi o natprirodnom. Nakon ruskog osvajanja Jakutske domovine u 17. veku, počeli su neki uticaji pravoslavnog hrišćanstva.
Jakuti ili Saha (saha, saxa; množina: sahalar, saxalar) su turska etnička grupa koja uglavnom živi u Republici Saha u Ruskoj Federaciji, a neki se protežu na regione Amur, Magadan, Sahalin, te Tajmir i Evenk. Krasnojarskog kraja.

Wikipedia
Питаш ко су Јакути а сам дајеш одговор.

Јакути су једна од најудаљенијих турских етничких група. Нису муслимани. Језик им се разликује много од осталих туркијских дијалеката од Анадолије до Синкјанга.

Живе у Сибиру. Имају и своју државу тј аутономију унутар Русије

Јакутија (рус. Якутия) или Саха (рус. Саха, јак. Саха), званично Република Саха (Јакутија) (рус. Республика Саха (Якутия), јак. Саха Өрөспүүбүлүкэтэ — „Саха Република”), је конститутивни субјект Руске Федерације[1] са статусом републике. То је највећа руска аутономна република која заузима простор целог источног Сибира. Улази у састав Далекоисточног федералног округа.

osm-intl,1,60.2,100.7,250x300@2x.png

Нису једини, имаш Чуваше, Гагаузе и још неке који су православни

Мислим да има и нешто казахстанских турака (не руса) који су православни
Чуваши су подврста Хуна, ретки који су данас живи, тачније они су хунско племе Суваш. Православни су и има их око милион ипо, највише у Русији.

Чуваши су подврста Хуна, ретки који су данас живи, тачније они су хунско племе Суваш. Православни су и има их око милион ипо, највише у Русији.
Izraz Suvas mi djeluje tako madjarski. Jesu li Madjari srodni Turcima?

Znači oni mađari koji su došli u panoniju jesu mešavina ugrofinskih i turinskih (prototurskih) plemena. Perovalađujuća je bila ugrofinska grupa , e sad kod Porfirogenita ima taj podatak njihovog brojčanog odnosa ali sam zaboravio. I u današnjoj mađarskoj istoriografiji preovlađuju autori koji ugrofinskoj grupu vide kao osnovu protomađara, mada ima i onih koji prednost daju prototursoj grupi. Mađarski jezik pripada ugro-finskoj grupi jezika.

Само по тој средњеазијско-алтајској линији. Монголски, туркикјси и уралски језици и културе су врло много утицале једне на другу. Поготово турска и монголска.

Wikipedia
На Виипедији има небројено гупости и она није никакв извор. Јакути никакве везе немају са Турцима. Ни Селџуцима, ни османлијама. Јакути су рођаци Казака, Татара и Узбека. И нису једина сибирска етничка група Има још таквих. Претежно си Будисти и у Београду су, побегавши од бољшевичког зла, подигли на Звездари будистички храм, који је спришен после другог светског рата.

Mislim da jesu. Odnosno ugro-finski narodi izvorno su rasno srodni turkijskim narodima, a lingvistički ne znam. Azijatski narodi u svakom slučaju izvorno. Danas su pomešani sa evropeidnom rasom, ali na starijim slikama se vidi njihova rasna pripadnost.

Pripadnici naroda Hanti
Ostjaken_vom_Ob_Ende_19tes_Jhdt.jpg

На Виипедији има небројено гупости и она није никакв извор. Јакути никакве везе немају са Турцима. Ни Селџуцима, ни османлијама. Јакути су рођаци Казака, Татара и Узбека. И нису једина сибирска етничка група Има још таквих. Претежно си Будисти и у Београду су, побегавши од бољшевичког зла, подигли на Звездари будистички храм, који је спришен после другог светског рата.
Па татари и узбеци су такође турске гране, него они су "чистији турци", за разлику од турака из мале азије који су претежно "побељени" утицајем словенских, грчких и семитских грана

Upoznao sam jednog Kirgiza i on sam mi se predstavio Turcinom, ali oci su mu kose kao Mongolu.

1685961412918.png

Po arheološkim istraživanjima drevni ljudi su se u Jakutiji nastanili već u ranom paleolitu.
Prvi arheološki spomenici pronađeni su u srednjem toku reke Lene( datira od 300 hiljada do 3 miliona godina.)
Preci današnjih Jakuta došli su u Lenski kraj potisnuvši istočno i zapadno od reke Lene tunguska plemena, koja su ove teritorije nastanjivala od 13. veka.
Jakuti su se kao narodnost formirali na osnovu mešanja novopridošlih plemena turske grupe jezika sa starosedelačkim paleoazijatskim plemenima, kao i s novodoseljenim Horincima i Tunguzima koji pripadaju mongolskoj grupi jezika.

Jakuti su se tradicionalno bavili stočarstvom,ribolovomi lovom. Razvijali su trgovinu, bili su kovači i vojnici.
Odeću su šili od kože i krzna.

Kako-sibirski-narod-Jakuti-slavi-praznik-Letnjeg-sunca.jpg

Običaji Jakuta se u potpunosti mogu nazvati ekološkim. Smatralo se da je nemoguće promeniti bilo šta u prirodnom izgledu prirode.
Postojao običaj „kij" - ograničavanje grla domaćih životinja. Kad je broj domaćih konja premašivao određenu granicu, suvišni su terani kod divljih stada na travnate gornje tokove reka.
Nemilosrdno je kažnjavan ribolov i lov divljači preko potrebe.
Posebno opasnima su se smatrala „buu" (prokletstva) insekata, gmizavaca, svih ptica, pasa, lisica i vukova.

1685961509696.png

Glavni zimski tip staništa Jakuta predstavljala je brvnara (jurta). Leti su Jakuti živeli u urasi - montažnoj kolibi.
Urasa je predstavljala okruglu prostoriju od stubova vertikalno ukopanih u zemlju.

U drugoj polovini 18. veka veći deo Jakuta je primio hrišćanstvo, ali se sačuvao i šamanizam.
Jakuti su sebe smatrali decom dobrog duha i verovali su da sami mogu da postanu duhovi.
Posebno se poštovao duh vatre, i obavezan je bio obred hranjenja duha vatre za vreme svečanih prilika ili pod okriljem prirode.
.

A koju genetiku imaju danasnji Turci iz Republike Turske?
Око 18% је семитско, 15% западно-индоевропско и 12% источноиндоевропско, а хаплогрупе које се везују за централноазијско-турске популације се крећу 8.5 до 15.6%

A 2021 study which looked at whole genomes and whole-exomes of 3,362 Turkish people found that the most common Y chromosome haplogroups were J2a, R1b, and R1a (18.4%, 14.9%, and 12.1% respectively). Haplogroups C-M130 and O3 ranged from 8.5% to 15.6%. Most common mtDNA haplogroups were H, U, and T (27.55%, 19.53%, and 10.99% respectively).[26]

Back