Ko su Bosanci, Bosnjaci?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ја сам причао са једним младим Турчином преко Интернета, и он се чудио... Питао ме је какви су сад то силни народи и државе (Црногорци, Македонци, Хрвати, Бошњаци), када је он из националне историје Турске на Балкану знао само за Србе, Бугаре и Грке... и то највише Србе, јер су са њима имали највише ратова.

И да, тотално су несвесни да их ми овде генерално мрзимо... Убеђени су да је Турска била најнапреднија држава тог времена, јер је дозвољавала слободу вероисповести и јер је била мултинационална. Доживљавају себе као да су донели цивилизацију на Балкан, а не да су је уништили. :)

Па да , има моја кева преко исто пријатеље Турке , праве. Иду тако пију кафу некад. Они нас чак и готиве, ми смо са вама лепо живели кажу и то.

Па да , има моја кева преко исто пријатеље Турке , праве. Иду тако пију кафу некад. Они нас чак и готиве, ми смо са вама лепо живели кажу и то.

Mene ni malo ne čudi što se vi i (pravi) Turci o danas "gotivite", jer očito je da imate mnogo što šta "zajedničko":hahaha:

Krv nije voda- šta li:worth:

О четницима нико неће да говори поштено.

У зависности од контекста, проглашавају се час за српске националисте, час за Југословене, час за савезнике усташа. А једно, друго и треће не иду заједно, никако.

Ако су савезници усташа, онда нису смели да чине злочине над Хрватима и Муслиманима. Ако су српски националисти, одакле онда толико Хрвата и Муслимана у њиховим редовима? Итд.

Један од оснивача Четничког покрета је Хрват Звонко Вучковић из Бањалуке. Не "католички Србин", не "Југословен", него баш свесни и национални Хрват, који је и умро као Хрват.

У самој Босни је и много муслимана било међу четницима. Има фотографија. У Бијељини су муслимански прваци дочекали Дражу Михаиловића и сликали се са њим. Сигурно то не би урадили да је његова војска дошла да их "геноцидише".

Злочини четника нису били национално мотивисани, већ идеолошки. Против усташа и комуниста. Нису само страдала усташка сеоска упоришта насељена Хрватима или Муслиманима, страдала су и комунистичка насељена Србима, подједнако.

А било је и партизанских јединица, које су у четничким униформама чиниле злочине, пре него што би званично дошли као комунистички "ослободиоци" да регрутују омладину.

Četnici su po potrebi sarađivali i sa ustašama, Naravno i sa Talijanima i Nijemcima , gdje im je to odgovaralo .Kako im je ideja bilo jugoslovenstvo na srpski način , neprijatelji su im bili i oni kod kojih je jugoslovenstvo zaista bilo prisutno - partizani.Partizani su na bazi komunističke ideologije zaista okupili sve nacije.
Znaju se ciljevi četničkog pokreta , to je ukratko oslobađanje ovih prostora od nesrba.
Ako je poneko od drugih zalutao u taj srpski pokret , to samo potvrđuje pravilo da svako pravilo ima izuzetak.

Читао сам једну монографију краја око Санског Моста (муслиман је био аутор, одмах да то напоменем). Конкретно у том крају велик број муслиманских породица води порекло од протераних Турака из Мађарске. Баш су се тако звали, "угарски Турци", а насеља која су оснивали уз већ постојећа српска, добијала су придев "Турски". Нпр. "Турска варош".

То је за мене било изненађење, јер сам увек босанске муслимане доживљавао као 100%-тне домаће конвертите на ислам. Међутим, скоро целокупно муслиманско становништво ових крајева је, како тамо пише, досељеничко. Делом из Босне, а делом од Турака из Угарске (укључујући и Славонију). Сад, да ли су ти Турци заправо "Турци" (тј. тако названи јер су муслимани) или прави Турци, то не знам.

Nisu u pitanju etnički Turci več islamizirano slavensko stanovništvo uglavnom naseljeno iz Bosne za vrijeme Turaka.

Naravno, nije isključeno da se sa njima vremenom pomješao i koji islamizirani Madžar, Vlah ili etnički Turčin.

Nisu u pitanju etnički Turci več islamizirano slavensko stanovništvo uglavnom naseljeno iz Bosne za vrijeme Turaka.

Naravno, nije isključeno da se sa njima vremenom pomješao i koji islamizirani Madžar, Vlah ili etnički Turčin.

Тешко да су из околине Будимпеште, Печуја и других градова исламизовани Словени, мада је и то могуће.

Кажем само шта тамо пише, а у питању је књига коју је писао муслиман, из доба СФРЈ... одмах да се оградим да није нека "српска пропаганда".

Обична монографија. А као у свакој монографији, има набрајање презимена по азбучном реду. Нпр.: Јовановићи - Предак им је Петар Јовановић, досељен из Херцеговине; славе св. Ђурђа, има их 7 кућа итд. За доста муслиманских фамилија пише да су пореклом Турци.

Ја сам причао са једним младим Турчином преко Интернета, и он се чудио... Питао ме је какви су сад то силни народи и државе (Црногорци, Македонци, Хрвати, Бошњаци), када је он из националне историје Турске на Балкану знао само за Србе, Бугаре и Грке... и то највише Србе, јер су са њима имали највише ратова.

И да, тотално су несвесни да их ми овде генерално мрзимо... Убеђени су да је Турска била најнапреднија држава тог времена, јер је дозвољавала слободу вероисповести и јер је била мултинационална. Доживљавају себе као да су донели цивилизацију на Балкан, а не да су је уништили. :)

Jesu li čuli za za Bosnu , mislim da jesu , Bosna je u taj vakat bila vilajet, a Srbija i ostalo iscjepano u veći broj manjih sandžaka. Inače , to je prednacionalna faza , tada je važna bila religija , a nacije se počinju formirati tek kasnije. Znači bili su neke etničke skupine , koje su se genetski mješale sa drugima, bilo je prelaska sa religije na religiju, bile su i srednovjekovne države srednjovjekovnih vladara , a u zadnjih 150 godina se formiranja nacija na bazi vjere.

Слушај... "ми Срби" и "ви Бошњаци"... Ја нисам овца и не припадам стаду, па кад ован-предводник иде лево - сви иду лево, а кад скрене десно - сви иду десно.

Немој да ти пада на памет да ми опет, као на оној теми, импутираш као некакву моју кривицу или некакву моју одговорност ако нека српска будала пише или ради неке будалаштине... него ме прво питај шта мислим о томе, па једино ако видиш да се слажем, тек онда удари.

Нема овде "ми Срби". Шта сад, ја треба да будем одговоран што нпр. неки Јоца Јоцић напише и изда књигу о Србима који су пореклом са звезде Сиријус? За овај "институт прве брачне ноћи" сам поставио конкретно питање, ко је и где о томе причао и обезбеђивао такве информације о тим давно прошлим временима? Не кажем да тако нечег нема, него само да ја на то нисам наилазио. И волео бих да знам КО то пропагира, да ли неко озбиљан или неко неозбиљан.

Сада из овог твог одговора стичем утисак да ни ти баш у то не верујеш, а до малопре си одавао утисак да верујеш, па ми тек сад ништа није јасно.

Ја комплекс од Турака немам, ово пишем само зато што сматрам да то није истина, а не зато што се Турака "гадим". Људи су, белци, нису звери. Сутра се може десити нпр. да се оженим неком Туркињом и да имам децу која ће бити 50% турског порекла, а 50% словенског... Шта би то значило, да би били мање вредни као људи због тога што имају 50% турских гена и рођеног деду (а не чукун-чукун-деду) који се зове нпр. Мурат или Осман?

Dobro, možemo se složiti oko nekih stvari, ali mislim da si ti bio taj koji si "prvi udario" po meni..

Za obićaj prava prve bračne noči i nabijanje na kolac, sam ti več rekao mislim da se radi o srpskoj izmišljotini kako bi opravdali svoje zločine nad nevinim slavenskim msulimanskim stanovništvom.

Тешко да су из околине Будимпеште, Печуја и других градова исламизовани Словени, мада је и то могуће.

Кажем само шта тамо пише, а у питању је књига коју је писао муслиман, из доба СФРЈ... одмах да се оградим да није нека "српска пропаганда".

Обична монографија. А као у свакој монографији, има набрајање презимена по азбучном реду. Нпр.: Јовановићи - Предак им је Петар Јовановић, досељен из Херцеговине; славе св. Ђурђа, има их 7 кућа итд. За доста муслиманских фамилија пише да су пореклом Турци.

E te su slave najvažnije , nije ni čudo da su Karđorđevići, porijeklom Albanci , promijenili slavu , sa katoličke prešli na pravoslavnu.

Evlija Ćelebija u svome Putopisu napominje da su stanovnici Budima, Pećuja, Kanjiže i drugih madžarskih gradova Bošnjaci i da se u njima govori bosanskim jezikom.

Nije isključeno i da jedan dio Bošnjaka vodi porijeklo od etničkih Turaka, al to je debela odavno asimilirana manjina.

Iako pojam "porijeklom Turci" ne možeš shvatati doslovno, jer taj "Turčin" je moga u stvari biti i islamizirani Sloven iz Makedonije, Bugarske ili srbije ili čak i islamizirani Jermen ili Grk.

Evlija Ćelebija u svome Putopisu napominje da su stanovnici Budima, Pećuja, Kanjiže i drugih madžarskih gradova Bošnjaci i da se u njima govori bosanskim jezikom.

Nije isključeno i da jedan dio Bošnjaka vodi porijeklo od etničkih Turaka, al to je debela odavno asimilirana manjina.

Iako pojam "porijeklom Turci" ne možeš shvatati doslovno, jer taj "Turčin" je moga u stvari biti i islamizirani Sloven iz Makedonije, Bugarske ili srbije ili čak i islamizirani Jermen ili Grk.
Aj daj neki izvor za svoje trolanje , sve to sa drugih sajtova vec je oprobato i prevazidjeno ovde. Da li ti je poznato da Celebija u svom putopisu kaze da je bosanski jezik jako slican latinskom.

Ти овде ниси гост, ово је слободно и јавно место.

И опет ти "какве СТЕ гадости радили"... Пријатељу, ја по годинама нисам био у стању да 1990-их наудим било којем Муслиману у Босни, осим да неког свог вршњака разбијем у кликерима... А нико из моје породице није био тамо на ратишту, а моја ужа породица све те године гласала против Милошевића.

За те геноциде и изигравања жртве мислим да cерете и од мене такав вид посипања пепелом и покајничког приступа нећете у свом животу доживети. И пре него што ме осудиш, да ти дам још једну информацију, да причаш са човеком који је овде тврдио да нема теоретске шансе да је у целој НДХ побијено 500 хиљада српских цивила, а камоли само у Јасеновцу.

Знам Босну довољно да бих знао да су неки једва дочекали 1991. годину како би се осветили за 1941, и да су се поименце знали потомци оних Муслимана и они муслимански крајеви одакле су кољачи урнисали читава села у оно време.

Исто се догађало и сада. Колики су "геноцид" босански Срби починили над босанским Бошњацима 1991-95, исти толики "геноцид" су и босански Бошњаци починили над Србима. И ту ме заболе и за пропаганде и за важеће светске "истине", нисте Јевреји, нити се ваша "судбина" може икако упоредити са јеврејском. Започели сте рат, нисте се либили да чините злочине, а када се видело да рат губите, ударили сте у кукњаву и изигравање жртве, док други нису тај рат уместо вас извојевали.

И сад, као "жртве", оштрите ножеве и припремате се за неке будуће репризе... И ту намерно говорим "ви" док се обраћам теби, јер изгледа да управо у тај сој људи спадаш.

Očekuješ da te persiram sa poštovanjem dok negiraš genocid (i stavljaš pod navodnike)nad mojim narodom i na neki način ga opravdavaš!?

Očito da nemaš pojma ni o čemu kad tvrdiš da su Bošnjaci počeli rat i započeli zločine nad Srbima.

A sve glumiš nekog "realnog", "nepristrasnog" i "antifašističkog lika"...

Aj daj neki izvor za svoje trolanje , sve to sa drugih sajtova vec je oprobato i prevazidjeno ovde. Da li ti je poznato da Celebija u svom putopisu kaze da je bosanski jezik jako slican latinskom.

Pa, eto izvor ti je Ćelebijin Putopis (imaš ga i na netu) i nije to jedini izvor.

Šta pokušavaš dokazati da se u Budimu i Pećuhu i Sarjevu govorilo latinski :hahaha: ili diskreditirati Ćelebiju kao izvor!?

Pa, eto izvor ti je Ćelebijin Putopis (imaš ga i na netu) i nije to jedini izvor.

Šta pokušavaš dokazati da se u Budimu i Pećuhu i Sarjevu govorilo latinski :hahaha: ili diskreditirati Ćelebiju kao izvor!?

Ma bez-veze ... Pa sve do 19. vijeka zvanični srpski jezik je bio staroslavjanski ... bilo je onih koji su se suprotstavljali V.S. Karadžiću da se kao književni jezik ozvaniči onaj koji se govori u narodu. Naravno da je V.S. Karadžić taj jezik nazvao srBskim , ali to je već neka druga priča ...

A zašto su Karađorđevići promijenili slavu koja je prvobitno bila sv. Klument u sv. Andreja .
Karađorđev djed je bio Djin Maraš Klimenta,katolik Albanac.

Kako je to samo "čistokrvan" i "plemenit" narod kome su čak i kraljevsku lozu podarili Šiptari:worth:

Od čega se tek sastoji obični "srpski" narod kad su vam "glavari" bili tako "čistokrvni" - pravi "Arijevci" i "čistokrvni Slaveni" sa dnu kace, da vam i braća Rusi pozavide:hahaha:

Ma bez-veze ... Pa sve do 19. vijeka zvanični srpski jezik je bio staroslavjanski ... bilo je onih koji su se suprotstavljali V.S. Karadžiću da se kao književni jezik ozvaniči onaj koji se govori u narodu. Naravno da je V.S. Karadžić taj jezik nazvao srBskim , ali to je već neka druga priča ...

Ma, jasno, al hajd objasni ovim "pripadnicima mitskog naroda", da svaki štokavac i Slaven ne mora po defaultu biti Srbin.

Karadžić je uzeo hercegovački dijalekat kojim u to doba nije govorila večina Srba.

Čak i danas dosta srba govori ekavski i torlački.

Očito da ti nisi do sada ni vidio ni jednog jedinog Bošnjaka, pa imaš određene šovinističke i rasističke predrasude!??

Ti "tamniji Slaveni" po Vojvodini, Hercegovini, bivšoj Vojnoj krajini o kojima bljazgaraš uopće i nisu porijeklom Slaveni, niti srbi već obični Vlasi i ostaci romaniziranih prastanovnika Balakana i pripadaju sasvim drugoj (dinarskoj) rasi za razliku od "pravih" Slavena iz istočne Evrope.

Bošnjaci su mješavina Ilira, Kelta, Slavena, Romana, Germana i drugih plemena....

Тих Бошњака сам се превише нагледао,а сад морам и да их слушам како кукају по српским форумима.

То што ти своју нацију доживљаваш као мешавину 10 увелико изумрелих народа је већ до тебе,размишљања,муфтије чега ли.

Jeste, vi pravoslavni Srbi ste več vjekovima "čistili" Srbiju od drugih naroda i vjera.

Možda, da malo bolje istražiš to svoje porijeklo, pa možda nađeš nekog prapra pretka Murata, Zoltana ili Argona:worth:

Jeste - problem je u vjeri, ja ne bi mogao biti Srbin jer to nisam niti iko od mojih predaka, a sve i da je bilo nešto malo Srba koji su prešli na islam vi ste ih potamanili, protjerali ne dozvoljavajući im da budu Srbi muslimanske vjere.
Dakle, krajnje ste licemjerni, s jedne strane u svakom ratu ubijate i protjerujete sve ljude druge vjere, a u isto vrijeme popujete o "slovenskom bratstvu" i "integralnom interkofesionalnom srpstvu" triju vjera!!!:confused:

Imate jedno 70% Vlaha, Cigana i Turaka u današnjim Srbima - mislim da je u tome problem:per:

До које године сеже твој родослов ?

Овакве "изјаве" може само да даје човек који видно потресен због недавног "подсећања", како кажу, или човек коме је муфтија веома "помрсио конце".

Oni Albanci u Albaniji koji su ostali u pravoslavlju mahom vode porijeklo od Cincara .. kod njih se to zna, nije vršeno nikakvo falsifikovanje ..

Нетачно. - Од Грка и Срба и Цинцара - ми на северу,Грци на југу,Цинцари свуда.:mrgreen:

Pa, morali bi ste imati malo više poštovanja prema gostima, kad se več pozivate na poslovično srpsko gostoprimstvo.:confused:

Mi imamo isuviše dobrih razloga da poštovanje prema vama bude "na kašikicu", s obzirom kakve ste gadosti radili po Bosni do prije 15 godina, a i sad se toga ne stidite..več se time dičite i ponosite.

Zašto bi Jevreji poštivali Njemce nakon Holkausta ili Bošnjaci Srbe nakon genocida..

Jednostavno, bez iskrenog kajanja (što se od vas trenutno ne može ni sanjati) sva vaša priča je licemjerna i niska.

Каже се код нас - Сваког госта 3 дана доста - тебе и 3 минуте превише. :hahaha:

Ти мислиш да су само Срби чинили злочине ? Ви ено,имате музеј "справица "којима сте мучили Србе,баш сам гледао у неком документарном филму на интернету.

Упоређивати јеврејска стрдања и жртве са својим може само један Бошњак.

Ja koliko znam kod Srba postoji mit da ih je neko silovao stoljećima, pretpostavljam da je zbog toga u zadnjem ratu bilo toliko silovanja ...

Теби да неко нешто није,у давна времена силова,јелте ти сад не би био Муслиман - чисто да мислиш о нечему.

А тим митови ви себе "кљукате",да лакше све схватите,да брже прође - шта ли.

Mene ni malo ne čudi što se vi i (pravi) Turci o danas "gotivite", jer očito je da imate mnogo što šta "zajedničko":hahaha:

Krv nije voda- šta li:worth:

Нашао Муслиман из Босне да прича Србима о "правим Турцима" - ИРОНИЈА.

Данашњи Турци су ти све само не они прави Турци,изворни ген из централне Азије носи само четвртина становништва - толико о чистоти.

Najviše ličite na Albance, Vlahe (Rumune), Bugare, Turke i Cigane, a na Poljake ne ličite nimalo.

Čuj vi Srbi ste "previše čisti":worth:

Posmatraš li ti uopće ljude oko sebe s kojima živiš!?

Koji kompleksi:mrgreen:

Ти знаш на кога ми личимо,бедо. Из твојих писанија само сам могао да закључим да ти своје комплексе покушаваш да "припишеш" другим форумашима - Србима.

Овде има превише људи које се праве паметни,а даље од Сарајева нису видели.

Srbin, a dolazi sa područja gdje nikada nije bilo Turaka!?:think:

Ne sumnjam ja da ima danas i plavokosih Srba čija fizionomija ne podsjeća na Turke, al da vas ima i "garavih" ko "made in Anatolia" - ima brate:mrgreen:

Turci se preko "instituta prve bračne noči" jesu mješali sa običnim (srpskim) narodom!

Turaka (etničkih) skoro da i nije bilo u Bosni, a begovi, age, spahije i veziri su uglavnom bili domači islamizirani ljudi, tako da mješanje ni teoretski teško da je bilo moguće...

Шта је,делује ти невероватно ? Знам да ти је тешко живети са чињницом да неки Срби нису робовали Турцима. И ја сам из тих крајева,но понављам - ми смо имали далеко горе,намазаније душмане од Турака.

Право прве брачне ноћи је одлика западњачког феудализма,ако си гледао филм (пошто сумњам да читаш) - "Храбро срце",са Гипсоном - е ту ти је то приказано.

Да ли Енглези данас "набијају комплексе" (како ти то волиш да називаш) због тога ?

А "право прве брачне ноћи" може да се квалификује као мит,о којем јелте, (по обичају,поновно проживљавају прошлост.шта ли) само распредају Муслимани избосне.

А на крају смо дошли до тога да се уверава да није Турчин. :rotf:

Srba možda ima "12 miliona u svetu" ukoliko u taj broj uračunaš i sve vaše "upokojene" od Kosovskog boja, pa do danas:mrgreen:

O kakvoj "svetskoj statistici" bulazniš!?

Nisu u pitanju nikakvi "kojekakvi" več stvarni maskri, klanja, genocidi i "istrage" koje ste provodili nad nepravoslavcima u posljednjih 300 godina, pa se sad pravite naivne i hvatate za glavu "kako vas malo ima".

Nema vas danas više od 7 miliona i rapidno izumirete svakodnevno na opće i bezgranično oduševljenje svih okolnih naroda, kojima ste kroz historiju nanijeli zlo i donosili nesreću.:think:

Срба има и биће их,а сви на Балкану (сем Шиптара) имам низак природни прираштај,тако да ако буде икаквог "изумирања" први на пут полазе Бошњаци и Македонци,пошто су најмање бројни.

Срба само у Србији има 7 милиона,а у суседним земљама јос 2 милиона и кусур,о дијаспори и да не причам.

Број Срба страдалих у два светска и два балканска рата - је већи него што ви данас имате људства.

Сада си званично показао своју мржњу према Србима. Шта ћеш ти на српском форуму,зар немате ви сад неке комедије од сајтова,тамо би био лепо примљен ?

Netačno! Večina vas Srba vidi "problem" u postojanju bošnjačkog naroda i osporava postojanje i zvanje nacije - Bošnjaka.

Kotromanići su bili bosanski kraljevi, kraljevi bosanske države i bosanskog naroda -"dobrih Bošnjana" i jedino što je "ružno" i "nema veze sa istinom" je tvoje iracionalno i pristrasno osporavanje bosanstva i bošnjaštva te dinastije, kad i ptice na grani znaju da se radi o bosanskim, a ne o srpskim kraljevima.
Uostalom, koji si ti k**** da "osporavaš nekome nešto u tuđoj državi!?:eek:

Dio današnjih Srba koji vodi porijeklo od Vlaha, Cigana, Turaka, Cincara, Grka, Bugara, Hrvata ili Rusina i čiji preci nisu bili Srbi pridošli na Balkan u 7. vjeku nije nimalo "zanemariv" kako ti tvrdiš.
Uostalom, i večina srpskih etnologa i historičara poput Cvijića. Ćirkovića i Samardžića ti potvrđuje ovo o čemu ti govorim.

Naravno, moguće da ti ne čitaš te ugledne istraživaće več se opijaš "patriotskim historičarima" Deretićom, Milojevićem i Pjaničkom, :worth:

"Glupo" i "bez osnova" je jedino tvoje iracionalno izbjegavanje istine i činjenica.:eek:

Нешто као "босанство или бошњачство" не постоји код династије Котроманића.

Они у својим повељама само помињу своје Србе и њихов "сербски" језик,да нећеш да их прогласиш којекаквим "Бошњацима" ?

Ја итекако могу то да оспоравам,зато што је лаж,крађа и фалсификовање.

То што ти мислиш да су данашњи Срби нека велика "мешавина",је само један од начина на који ви као "изгубљена страна" себи надоместујете неке празнине.

Они који су били Русини,Цигани,Грци и Бугари - су и остали исто - сви ти људи су мањине у Србији и имају своја права и да,међу Србима је тешко да их има.

Шта потврђује велики Јован Цвијић ? Ајде дај лепо све те делове где он и сви ти "силни хисторичари" то "потврдђује".

Ти тешќо да имаш својих историчара и научника,па си јелте,принуђен да читаш туђе.
Срби имају више историчара него ви Бошњаци уопште неких знаменитих људи.

Није у реду да без разлога вређаш те људе,небитно да ли је њихово писање тачно или не. Ти људи су доктори наука и баве се историјом (и брига их за којекакве Бошњаке),док се ти бавиш ширењем лажи (по српском форуму) и лажног "бошњачства" једне српске,средњовековне династије.

Које "чињенице" ја избегавам ?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back