Ko su Bosanci, Bosnjaci?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Сви добро знамо ко су , можемо само да чујемо нове глупости, лажи и троловање. Неки су схватили право слободног изражавања крајње идиотски

Hajdemo da probamo kako priliči...

... ili da završimo. Ovakva priča ičemu ne vodi.

Molim autora teme da se izjasni.

Kad me već pitaš, složićemo se da ima sveta koji želi pošteno da diskutuje, iznosi i saznaje informacije, a ima opet i onih koji su željni provokacije i sabotaže. Sabotaža je nemoguća ako moderatori brišu provocirajuće, banalne, uvredljive, besadržajne itd. postove.

Mislim da je ovo jedna od tema koja večito traje i da nema smisla prekidati je trajno - eventualno disciplinski na 24-48h.

Na kraju, ako se zaključa ovakva tema, onda su provokatori postigli svoj cilj. I tema čiji je naš jezik stajala je 6 meseci zaključana od Gazdarice dok nisam molio Jacoba da je pred kraj pročisti od žubreta i otvori. Protiv zla treba imati aktivan stav.

Moja preporuka adminima je umesto da zatvaraju teme budu dosta ostriji prema provokatorima i onima koji su dosli ovde da lece svoje frustracije vredjanjem drugih.

Vise puta mi se desavalo da hocu da napisem neki komentar na nekoj temi a onda na zalost utvrdim da je zakljucana.

Tadić je rođen u Sarajevu.
Nemaš pojma ni gdje ti je predsjednik rođen a okolo bi da dijeliš lekcije. :lol::lol::lol:

Као прво и прво Тадић вуче корене из Црне Горе,чак је недавно ишао и у посету родном му селу.

Где је ко рођен не значи толико.

Da, kontinuitet naziva.
Major-četnik tvrdi da su Bošnjaci nastali 1990.godine kao što većina vas misli da je to tako.
Istorija (ona prava a ne vaša kvaziistorija) to dokazuje.
Pa i genetika :mrgreen:

Континуитет ТЕ РЕЧИ постоји,али континуитет коришћења те речи као националне одреднице - НЕ. Тако да је мајор Павле Ђуришић добро рекао - пошто сте се под том речју као нација дефинисали у то време,а данас сте,јелте - "дефинисани".

Bošnjak ili Bošnjanin...riječ je o istim ljudima baš kao što je Raška isto što i Srbija.

Немој да показујеш своје незнање и непознавање средњовековне историје.

Šta ćeš kad ih nije bilo.
Čak i Garašanin kaže da ih nije bilo u to vrijeme u Bosni.

Ма је ли ? Да видимо пописе (и немој молим те да продајеш твоје причиеце - како је то "квази",како је писано ћирилицом,како су то подметања,бла бла.

:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
Možda je princ Čarls i kraljica majka ustvari srpska dinastija.
Ne bi me čudilo da to "otkrijete".
Kad možete tvrditi da su rusi srpsko pleme i da ste vladali Kinom...sve je onda moguće.
Naravno, tu je i tvoja teza da je Balkan kolijevka civilizacije...:lol::lol::lol:

Класичне приче и "подсмевања".

Koliko ja znam Bosnu su proglašavali jeretičkom državom i katolici i pravoslavci.
Serbski praroditelji...baka Jelisaveta...jedna ali vrijedna za vas.
Svu priču gradite na njoj...jadno je to.

Да јесу,пошто су ти људи прешли из Рашке у Босну,чисто да се зна одакле је све то потекло (и да,Муслимани БиХ,тј самозвани Бошњаци немају никакво "право" да истичу Богумиле као део своје културе и наслеђа, то право припада Србима).

Нису "сербски прародитељи" БАКА Јелисавета,него далеко даље - сви до једног (осим мањег броја хрватских "приноса").

Ако узмемо твоју логику за исправну онда су и банови 200 године пре Твртка и краљеви 100 година после њега "такође" истицали "прародитеље сербске" и "сербски језик" како би се политички дочепали територија тог "народа" ? :dontunderstand:

Зашто нико не помиње ткзв Бошњаке,зашто не Хрвате? - Зашто баш Србе и сербски језик ? Логично питање,које даје логичан одговор.

Nemam ja šta sebi sklapati priču.
Bošnjanin Tvrtko I jeste vladao Srbijom i skupa sa Lazarom povalio Nikolu Altomanovića i podijelili zemlju između sebe.
Što to nije Lazar bio tada kralj Serblja umjesto Tvrtka ?

Твртко је Бошњанин исто колико је мој прадеда Херцеговац или Далматинац.
- Како год да окренеш Србин.

BOSNA JE NASTARIJA BALKANSKA DRŽAVA

Evo da ostane zapisano :mrgreen:

Смејаће ти се људи,смањи font.

Срби у Босни - По првом попису из 1879, од 1.158.165 становника православни Срби су чинили релативну већину становништва: 496,485 лица,да би 1910, од укупно 1.898.044 становника,Срби,упркос расељавању,због високог наталитета,вишег од прираштаја међу муслиманима и Хрватима, опет
Били најбронији део становништва:825,918 лица. Апсолутну већину православни Срби су,по попису из 1879, имали на половини територије под аустро-угарском доминацијом. У Босни у срезовима: Бањалука – 70,96%,Дубица. 82,44%,Градишка. 71,98%,Б. Крупа 64,15%,Босански нови 76,06%,Босански Петровац 78,83%,Кључ 66,43%,Котор Варош 63.49%,Маглај 53,55%,Приједор 59,08%,Прњавор 59,08,Прњавор 60,89%.Сарајево 56,06%,Гламоч 77,26%.Варцар Вакуф (Мркоњић град) 79,61%,Бијељина 70,57%,Власеница 64,37%,Зворник 53,78%.

У Херцеговини су апсолутну већину Срби имали у срезовима Мостар 61,41%,Билећа 81,27%,Љубиње 58.40.Невесиње 73,06% и Требиње 71,38%.

Становништво Босне и Херцеговине –

Средином 19. века у Босни и Херцеговини било је од 1.070.000 становника: око 400.000 православних,328.000 муслимана и 178.000 римокатолика,уз око 2.000 Јевреја сефарда настањених углавном у Сарајеву. До 1878,у Босни је било око 7.000 беговских и око 70.000 кметовских породица. До 1850. главним градом босанског вијалета сматран је Травник,а потом Сарајево. Градови су били мешаног етничког и верског састава,свака од верских заједница живи у посебним квартовима,који имају мало узајамног додира. Градови су међутим,били насељени претежно муслиманским становништвом.

Становништво Босне и Херцеговине у доба анексије

У Босни и Херцеговини је по попису из 1910. било 1.898.044 становника од тога 825.418 православних,612.137 муслимана и 434.061 католика,претежно Хрвата,али и Чеха,Пољака и Немаца. Број муслимана, због ниског наталитета и констане емиграције у Турску, полако је опадао. Срби су,по истом попису били претежна већина у 27 округа, а апсолутну већину чинили су у следећим окрузима: Босанска Дубица 82%,Билећа 81,3%, Вардар Вакуф 79,6%, Босански Петровац 78,8%,Гламоч 77,3%, Босанки Нови 76,1%,Босанска Градишка 72,0%,Требиње 71,4%,Невесиње 71,1%, Бања Лука 71,0%, Кључ 66,4%, Босанска Крупа 64,8%, Власеница 64,3%, Гацко 63,0%,Котор-Варош 63,4%,Сански Мост 61,4%,Прњавор 60,9%,Приједор 59,1%,Љубиње 58,4%, Сарајево 56,1%, Зворник 54,8%, Маглај 53,5%

Acta est fabula.

Poslednja izmena:
Као прво и прво Тадић вуче корене из Црне Горе,чак је недавно ишао и у посету родном му селу.

Nije čovjek rođen u selu nego u gradu...Sarajevu.

Где је ко рођен не значи толико.

A sad nije važno gdje je ko rođen...:lol:

Континуитет ТЕ РЕЧИ постоји,али континуитет коришћења те речи као националне одреднице - НЕ.

Kontinuitet riječi Bošnjak nije postojala samo za vrijeme Kraljevine SvHS :D i SFRJ. U svim ostalim periodima su ovdje živjeli Bošnjaci/Bošnjani različitih vjera.

пошто сте се под том речју као нација дефинисали у то време,а данас сте,јелте - "дефинисани".

Onda smo se definisali kao Bošnjaci a danas se ne možemo definisati kao u ono vrijeme.
Nije ovo Kraljevina SvHS niti SFRJ pa da nam neko određuje kako da se definišemo ;)

Ма је ли ? Да видимо пописе (и немој молим те да продајеш твоје причиеце - како је то "квази",како је писано ћирилицом,како су то подметања,бла бла.

Pa eto, stavio si ti popis sve na ćirilici.

Да јесу,пошто су ти људи прешли из Рашке у Босну,чисто да се зна одакле је све то потекло

Da, ovi ljudi su protjerani (a ne svojevoljno prešli) u Bosnu i primljeni su ovdje da žive i ispovijedaju svoju vjeru što u Raškoj očito nisu mogli.

(и да,Муслимани БиХ,тј самозвани Бошњаци немају никакво "право" да истичу Богумиле као део своје културе и наслеђа, то право припада Србима).

Vidiš tvoje logike.
Protjerali ste Bogumile iz Raške, mi smo ih primili i sada bi ti da ih svojataš kao Srbe i još pričaš da njihova kultura i naslijeđe pripada Srbima a ne Bošnjacima.
Pa kad ste htjeli da to vama pripada što ste ih protjerali ?
Sada kada ih mi nazivamo svojim vi bi da ih otmete.
Ti si se žestoko posvađao s logikom drugar.

Нису "сербски прародитељи" БАКА Јелисавета,него далеко даље - сви до једног (осим мањег броја хрватских "приноса").

Ko "daleko dalje" ?
Ko ?
Daj ime i prezime ko je osim Jelisavete "serbski praroditelj bilo kojeg vladara u Bosni.

Ако узмемо твоју логику за исправну онда су и банови 200 године пре Твртка и краљеви 100 година после њега "такође" истицали "прародитеље сербске" и "сербски језик" како би се политички дочепали територија тог "народа" ? :dontunderstand:

Svi su isticali Tvrtka I i njegovu baku kao konekciju za srpski prijesto.
To je politika.
Da je Jelisaveta bila iz Danske onda bi se Tvrtko I pozivao na danske praroditelje da bi uzeo dansku krunu.

Зашто нико не помиње ткзв Бошњаке,зашто не Хрвате? - Зашто баш Србе и сербски језик ? Логично питање,које даје логичан одговор.

Šta ti znači ovo TZV Bošnjake ?
Izgleda da hoćeš da te baniram iz daljih razgovora.

Твртко је Бошњанин исто колико је мој прадеда Херцеговац или Далматинац.
- Како год да окренеш Србин.

Sanjaj :lol::lol::lol:

Slušaj , ovo je poslednji put da pokušavam da ti objašnjavam.

Ko traži tvoje "objašnjenje" ?
Citirao si nemilice onu knjigu protiv Bošnjaka i Bosne dok ti nisam postirao dio u kojem se spominje Bošnjak i to "dostojanstveni Bošnjak".

Ako si razuman shvatićeš.

Da shvatim šta ?
Da je Bosna srpska i da su Kotromanići Srbi ?
Šta da shvatim vjerni moj ?

Ako nisi bićeš veoma brzo kažnjavan za takve maloumnosti.

Vidiš, sad bi trebali moderatori tebe da kazne jer etiketiraš moje postove kao maloumne.
I ti bi da krojiš pravdu po forumu a vrijeđaš...

Nisu svi muslimani imali zemlju. Čak nije ni većina nego vrlo mali sloj ljudi.

Da, imali su je begovi.

Naravno, više mi je muka da objašnjavam na koji način su stečeni ti posedi.

Nisi ti dosad ništa ni objasnio vjerni moj a već ti je muka...

Znači, od sad ti za ovakve stvari sledi prijava.
report.gif

Prijavljivaćeš me dakle jer nisam tvoj istomišljenik :hahaha::hahaha::hahaha:
Nemaš posla sa neobrazovanim Mujom a još manje imaš posla sa plašljivim Mujom.
Evo te javno pozivam da otvorimo temu o Bosni i Bošnjacima i Srbiji i Srbima 1:1
Ja i ti bez uplitanja drugih na temu.
Pa sad bujrum Musa kupusa :mrgreen:

nenaučna politička propaganda strane države.

Vidim da sam u tvojim očima narastao do forme države.
Sad ću odsvirati svoju himnu a ti znaš kakav je običaj kad se sluša himna :mrgreen:

Ljudi zašto uopšte trošite vreme i raspravljate se sa korisnikom koji je očigledno trol.
Kada neko pored toliko ponuđenih argumenata, slika i tekstova i dalje melje jedno te isto, jasno je da je u pitanju trol.
Na forumu je verovatno samo radi provokacije.
Tako da :

OBAVEŠTENJE

Korisnik dont_panic_Im_muslim je označen kao trol

Ne upuštajte se u bespotrebnu polemiku sa istim, ne hranite trola !!!

Više o tome šta je to trol više možete pročitati ovde : http://forum.krstarica.com/threads/320278

Hvala

Provalio si me :hahaha:
Istina je da nisi prvi nego tek četvrti koji se nada da sam trol ;)
Jedan misli da nisam ni musliman a drugi misli da sam neki vaš koji vas zeza.
Pa me vrijeđaju, pa prijete, pa...ma da ti ne pričam :mrgreen:

Nije čovjek rođen u selu nego u gradu...Sarajevu.

Предпостављам да си и ти "дете из града",чим можеш да "просипаш" овакве глупости и неважне ствари.

Пази да још у федерацији има неки велики и леп град.

A sad nije važno gdje je ko rođen...:lol:

Теби је важно,јер ви новопроглашени Бошњаци само купите и својатате "остатке" за другима народима.

Kontinuitet riječi Bošnjak nije postojala samo za vrijeme Kraljevine SvHS :D i SFRJ. U svim ostalim periodima su ovdje živjeli Bošnjaci/Bošnjani različitih vjera.

Ма је ли ? Ајде ти документуј ову тврдњу - да лепо пише на попису "Бошњаци"...
Да лепо пише на попису "Бошњаци Католици","Бошњаци Православци" и цео остали "репертоар",пошто нам ти непрестано,као покварени грамофон,понављаш којекакве пропагандне глупости.

Ако узмемо ту тврњу за тачну и да "само" тада није постојао континуитет,оћеш бити љубазан да нам укажеш на "континуитет" - од 10. до 18. века - помени "Бошњака" - чекам.

Da shvatim šta ?
Da je Bosna srpska i da su Kotromanići Srbi ?
Šta da shvatim vjerni moj ?

Средњовековна Босна јесте српска,али данашња је трију народа - то је истина са којом се ти тешко мириш.

Provalio si me :hahaha:
Istina je da nisi prvi nego tek četvrti koji se nada da sam trol ;)
Jedan misli da nisam ni musliman a drugi misli da sam neki vaš koji vas zeza.
Pa me vrijeđaju, pa prijete, pa...ma da ti ne pričam :mrgreen:

Како неко може теби да прети,због чега ? АКО ти било ко прети, тај је протраћио своје време ни за шта.

Ајде лепо реци ко ти то "прети" ? :roll:

Не схватам која је поента у томе да неко некоме "прети" или да се са било киме на било који начин обрачунава,нарочито не физички - у сваком случају не због интернет форума.

Onda smo se definisali kao Bošnjaci a danas se ne možemo definisati kao u ono vrijeme.
Nije ovo Kraljevina SvHS niti SFRJ pa da nam neko određuje kako da se definišemo ;)

Ако вам је било лоше у "Југи" што сте били део ње ? Мора да вам је било страшно, у Југославији,српској творевини.

Pa eto, stavio si ti popis sve na ćirilici.

Па? Књига се зове "Нова историја српског народа" и логично је да је на ћирилици,пошто ми за разлику од вас имамо наше,национално писмо.

Књига је капитално дело више аутора - академика и доктора наука.
Но наравно за тебе је све то српска "квази-историја" а да имаш имало објективности схватио би да је то уствари оно у шта се ти увераваш.То је веома рђаво,кажу људи да је то живот у лажи.

Da, ovi ljudi su protjerani (a ne svojevoljno prešli) u Bosnu i primljeni su ovdje da žive i ispovijedaju svoju vjeru što u Raškoj očito nisu mogli.

Ту су живели и било им је донекле лепо,јер су у Босни владале другачије прилике.
Но у свим тим земљама је живео српски живаљ,што је необорива чињеница.
И само повезивање данашњих Боњака,који су натерани да приме Ислам пре 6 векова и који су изгубили свој изворни идентитет u oодносу на тадашње СРПСКО,ХРИШЋАНСКО становништвом, граничи се са апсурдним и глупим.

У Рашкој нису могли,јер су сви "дубоко" били Хришћани,да не кажем "верски фанатици",што је веома ружан израз и данас се често употребљава (зна се за кога).

Vidiš tvoje logike.
Protjerali ste Bogumile iz Raške, mi smo ih primili i sada bi ti da ih svojataš kao Srbe i još pričaš da njihova kultura i naslijeđe pripada Srbima a ne Bošnjacima.
Pa kad ste htjeli da to vama pripada što ste ih protjerali ?
Sada kada ih mi nazivamo svojim vi bi da ih otmete.
Ti si se žestoko posvađao s logikom drugar.

Ја их не својатам и немој себи да дозвољаваш такве испаде и "баратање" терминима. Нико није "хтео" да било шта коме припадне,то је све био природан ток догађаја. Тада није било Бошњака,а нарочито не Муслимана на овим нашим подручјима да својатају било кога. :cool:

Ko "daleko dalje" ?
Ko ?
Daj ime i prezime ko je osim Jelisavete "serbski praroditelj bilo kojeg vladara u Bosni.

Па ти се хвалиш да знаш све о Котроманићима (а сигуран сам да ни родослов не знаш),узми повеље,качио је све фино Лесандар - од последњег краља Котроманића па до првих банова - сви помињу прародитеље сербске и сербски језик.

Ако истичу "прародитеље сербске" да би се тобож "дочепали" престола и земље (твоја болесна мисао) зашто онда спомињу "сербски језик" ?

Да ли тиме додатно "пале ватру" и "подјачавају" своје "жеље" ?

Svi su isticali Tvrtka I i njegovu baku kao konekciju za srpski prijesto.
To je politika.
Da je Jelisaveta bila iz Danske onda bi se Tvrtko I pozivao na danske praroditelje da bi uzeo dansku krunu.

Који сви? Каква политика живота ти? Друго је када се од некада велике империје,најјаче српске аристократе (Лазар,Тврртко,Никола итд итд) боре за свој добитак земље и јачање моћи,а друго је када неко то ради намерно,чисто из разлога да би неки народ поробио (твоје визије) и завладао над њим као сурови тиранин (приказивање твог "представљања историје" и разматрања,приметна је доза твојих унетих осећања - којих ?!)

Није ту реч о баки него је реч о Србији и о устоличењу (над гробом Светог Саве,нпр).

Šta ti znači ovo TZV Bošnjake ?
Izgleda da hoćeš da te baniram iz daljih razgovora.

Па можеш да ме "банираш",ионако постављам "изворе" на ћирилици. :hahaha:

То теби једино и преостаје,а сад узгред и идем да "сањам". :)

Још нешто - Ниси нам рекао како си се усудио да кажеш да Срби "својатају" Теслу - то је твоја срамота,ја такво нешто себи никада не бих дозволио - то је исто као да ja кажем да је Семир Османгић (не дај Боже) - Србин.

Ниси ништа ни рекао за пописе из времена за које нам неке твоје пропагандне песмице "певуше" да није било Срба,да су били којекакви Бошњаци,бла бла.

Ниси нам ништа рекао ни за употребу народног имена Богумил и Богумила у Крушевцу граду (вероватно су у питању бошњачки досељеници). :hahaha:

Ниси ништа рекао за повеље у којима се непрестано помињу "Серби","сербски прародитељи","сербски језик" - и то све од банова па до последњег краља.

Ниси нам ништа рекао ни на то што се сви владари куну у СВЕТО ТРОЈСТВО - да ли су они били "Бошњаци Православци" (кома) и како ти видиш то што си ти узоран муслиман а сви ти преци којима се тобож дичиш били Хришћани,махом Православци ?

Ниси нам ништа рекао ни око тога зашто сви Муслимани БиХ сматрају да су им ближи Католици,Хрвати - верујем да си ти узоран Мухамедовац и да знаш какве су масакре католици вршили над твојом браћом по вери кроз историју. То како вас Хрвати праве будалама и данас глуме пријатеље,а ви то широких руку "прихватате" је просто грехота,првенствено за вас.

Ниси нам рекао зашто папа (верујем да је човек био без информација и знања х) )
назива Босну - Serb kingdom of Bosnia ?

Ниси нам рекао зашто је се сваки херцег крунисао над гробом Светог Саве (пратили коју,односно чију традицију ?!) ?

Ниси нам рекао зашто толико презиреш Србе ?

До даљњег велики поздрав.

Poslednja izmena:
Један специјал за све форумаше...

- Такозвана "босанска пирамида" има и своју интернет адресу,наиме води се под називом (цитирам са сајта) - Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

- Сајт је доступан у 8 светских језика - да забава буде већа.

- Преносимо нека од имена члана који су нам "запали за око":

- VOLONTERI OČISTILI ARHEOLOŠKE SONDE NA BOSANSKOJ PIRAMIDI SUNCA
- TAJNA SKRIVENA U PODZEMNIM TUNELIMA
- U HRVATSKOJ PRONAĐEN CRTEŽ STAR 15.000 GODINA

Још нешто - Семир је добио и своју критику,коју сви могу прочитати на википедији на бошњачком језику (зна се добро зашто се не каже босански).

Ево шта "каже" критика о Семиру -

Kritika [uredi]

Raniji pseudohistoričarski radovi Semira Osmanagića i njegova najnovija hipoteza o postojanju piramida starih preko 20.000 godina na lokalitetu u blizini Visokog su predmet kritike profesionalnih historičara i arheologa kako u zemlji tako i u inostranstvu. Pored nenaučnog pristupa "dokazivanju" hipoteze i neargumentovane konfrontacije sa stručnjacima, Osmanagićev rad privlači pažnju i zbog mnogobrojnih bizarnih, pseudohistoričarskih i neutemeljenih tvrdnji koje ozbiljno narušavaju Osmanagićev kredibilitet:

"Maje imaju Kuxan Suum koji je galakticki toki-voki putem kojeg se transmituju informacije širom kosmosa. Medju tim “informacijama” su i visokofrekventni skauti, odnosno Maje."[1]

- http://bs.wikipedia.org/wiki/Semir_Osmanagić

И ово:

Projekat “Bosanska piramida”: Afera Izmo Guglić je prevara blogera poznatog kao Izmo Gulić [3] učinjena pseudoarheološkom projektu Visočkih piramida.

U februaru 2008, Izmo Guglić je poslao dva rada puna besmislica kamufliranih u pseudonaučni i New Age žargon potpisavši se kao „Dr.Phil. Amer Kovacevic“ za objavu na web-stranici Semira Osmanagića [4], kao eksperiment da provjeri da li će ih taj web-site, koji tvrdi da je posvećen ozbiljnom i naučnom geo-arheološkom istraživanju bosanskohercegovačke kulturne i historijske baštine, prihvatiti za objavljivanje. [5]. Po ličnoj preporuci Semira Osmanagića, oba članka su odmah bila objavljena Bosanski ljiljan: jedno razmišljanje u prilog tezama Semira Osmanagića, [6], a nakon toga je jedan preveden na egleski jezik od strane člana njegovog tima. [7] Zatim je slijedilo objavljivanje sličnog članka kojeg je napisao saradnik gospodina Osmanagića, Davorin Vrbančić, vidno inspirisan besmislicama koje je napisao „Dr.Phil. Amer Kovacevic“. [8] Otkako je Izmo Guglić objavio na svom blogu da su oba članka bila prevara i da je „Dr.Phil. Amer Kovacevic“ izmišljena osoba, web-site projekta Semira Osmanagića nije reagovao na bilo koji način, niti su ti članci uklonjeni sa sajta.

Projekat “Bosanska piramida”: Afera Izmo Guglić se može usporediti sa Aferom Sokal ili Projektom Alpha, smišljenih kako bi se razotkrili pseudonaučni postupci.

- http://bs.wikipedia.org/wiki/Visočke_piramide

Такође, цео пројекат има свој јединствени лого (који ме узгред много подсећа на масонске симболе).

- Погледајте прву слику.

И да, по господину Семиру сви припадници нултне крвне групе су директни потомци Алтантиђана - стога молим све "Атлантиђане Крстарице да нам се јаве и кажу ако се нешто необично приметили или ако су се дешавале неке необичне ствари у њиховим животима". :)

Даме и господо,ако сте уопште потрошили време на читање овог скромног текста, знајте да сте безвезе потрошили 5 минута свог живота. :super:

Poslednja izmena:
Druze moj! Iskopaj u nekim dokumentima iz XIX veka koliko je BOSNJAKA zivelo u Bosni u to vreme. Znam da te boli, ali Muslimani, a danas Bosnjaci, su bili Srbi, vera je ono sto nas razdvaja. A poznato je koliko smo mi svi razjedinjeni svojom prirodom i koliko nas je tesko uterati u jedan tor tako da ti ne zameram. Procitaj knjigu NOZ, Vuka Draskovica, ili pogledaj istoimeni film da bi shvatio neke stvari. Deda mog prijatelja, nekad Musliman a danas Bosnjak, otvoreno kaze da su njegovi preci Srbi ali Muslimani po VERI! Glupo je ratovati na tu temu samo zato sto se zeli svoje velicati, kad smo svi isti!

Prijavljivaćeš me dakle jer nisam tvoj istomišljenik :hahaha::hahaha::hahaha:
Nemaš posla sa neobrazovanim Mujom a još manje imaš posla sa plašljivim Mujom.
Evo te javno pozivam da otvorimo temu o Bosni i Bošnjacima i Srbiji i Srbima 1:1
Ja i ti bez uplitanja drugih na temu.
Pa sad bujrum Musa kupusa :mrgreen:

Vidim da sam u tvojim očima narastao do forme države.
Sad ću odsvirati svoju himnu a ti znaš kakav je običaj kad se sluša himna :mrgreen:

Погрешио си Шерифе, виртуални ринг у којем мислиш да се налазиш служи за размену знања и истине а не пропаганде. Сваки је Шериф шериф за својом тастаруром тако да си твоје трактате о храбрости могао да просипаш и у ћенифи, исти би одјек имали.
Химну можеш да свираш уз рецитације о храбрости.

Да резимирам, немој кевтати и бићеш поштован као и свако други, Арберија поштујем у мери истинитости његових навода. Кад почне са бајкама, сам тражи да се затвори тема.

Ово за провокаторе и тролове сте у праву, сви који их помињете.

Улога модератора је и да понекад буде судија и да прогласи која је прича завршена, или где се расправа води.

Ако је утврђено (понављам, "ако") да се назив "Бошњак" тек од 1995. користи као национално име, а за дотадашње Муслимане са простора Босне, Србије, Херцеговине и Црне Горе, онда свако будуће троловање са Гарашанином и Начертанијем где се помињу православни Бошњаци, а у контексту негирања српске националности у Босни, треба казнити. Првих неколико пута опоменама и брисањем, а сваки следећи пут картонима и удаљавањем са дискусије.

Нашли су то "Бошњаци" у Начертанију и Гарашанина одма прогласили за оца нације. Шта год да кажеш они начертаније па начертаније, гарашанин па гарашанин.

Што се каже, ко кад човек има чекић, па му читав свет личи на ексер.

Ne vidim u čemu je problem činjenica da Bošnjaci danas nesumnjivo jesu poseban narod/nacija!?
I da na to imaju određeno i historijsko i ljudsko pravo!?

Kolko sam ja razumio jedan dio forumaša osporava pravo Bošnjacima da sebe smatraju posebnom nacijom iz razloga navodnog "srpskog" porijekla današnjih Bošnjaka!?

Sve i da je istina to da su preci današnjih Bošnjaka bili Srbi pristigli u 7. vijeku na Balkan (a što vrlo upitno i teško dokazivo), kakve to ima veze sa današnjim modernim poimanjem nacije!?

Zar nije neosporno da i dio današnjih Srba vodi porijeklo od Vlaha, Cincara, Grka, Bugara, Hrvata ili Rusina, pa to ipak ne dovodi u pitanje pravo današnjih Srba da se deklariraju kao Srbi bez obzira na činjenicu da (svi) njihovi preci nisu bili Srbi pridošli na Balkan u 7. vjeku!?

SPC je sve Srbe koji nisu pravoslavni odsekla od srpskog korpusa, to je glupo i pogresno, mora se menjati

A, da nije malo kasno za takve "promene"!?
Vi, pravoslavni Srbi ste imali sasvim dovoljno vremena od prvog srpskog ustanka do ovog zadnjeg rata u BiH da se "promenite" i da prihvatite i ljude druge vjere kao "svoje".

Al ko vam je kriv što ste konstantno protjerivali, klali i tamanili ljude druge vjere kao "neprave Srbe" u posljednjih 200/300 godina, pa sad kukate kako ste mogli imati srpski narod od 30 milona duša, a sad vas nema ni 7 milona, sa tendencijom ubrzanog izumiranja!?

***, u posljednjih 300 godina ste koristite svaku bunu i ustanak za "osvetu Turcima" i za "istrage Poturica", pa se onda čudite kako se ti ljudi ne osjećaju Srbima i gadi im se danas svaka pomisao na nacionalno poistovjećivanje sa srpstvom!?

@ Тема

Дубоко сам убеђен да је Селимовић дао изјаву о својој припадности српском народу и српској књижевности највише зато јер није хтео да разни опскуранти манипулишу његовим делом у циљу успостављања некаквог босанског идентитета и растурања југословенског културног простора.

Рекао бих да на овом форуму није много познато да је постојала групација интелектуалаца између два рата која изворно није припадала српском народу, али су се својом вољом определили да се тако изјасне, а пре свега су свој писани опус сматрали делом српског литерарног наслеђа. Такав је био и Меша Селимовић. То је био случај и са Андрићем. То је био случај и са Виктором Новаком. Па и са Мештровићем, који није био писац и који је лелујао у погледу свога идентитета да би завршио у проусташким водама.

Антун Бранко Шимић је усвојио екавски изговор у својим песмама, попут и неких других хрватских песника тог времена који су се ипак после вратили ијекавском. Шимић се међутим није никада вратио ијекавском, али су његове песме ипак "преведене" на ијекавски с аргументом дА је песник млад умро, а да је поживео, свакако би се и он вратио на ијекавски.

Меша Селимовић свакако није хтео да се после његове смрти његово дело развлачи од стране најгорих људи да би се потпомагао пројекат који је сматрао антикултурним и опскурним - а то је успостављање некакве засебне босанске књижевности која је још тада требало да служи као база за формирање нечега што би требало да буде нација у настајању. Није хтео да његова књижевност буде коришћена у политичке сврхе од стране људи којима је књижевност последња рупа на свирали.

Када је Селимовићево изјашњење објављено, памтим да је један од тих босанских културтрегера који је радио на пројекту "босанска књижевност у 100 књига" (или 50, не сећам се) био толико бесан да је изјавио следеће: ако је Босна могла да остане без Халилхоџића (центарфор Вележа), моћи ће и без Меше Селимовића.

У основи, поступак Селимовића треба гледати у контексту сличног изјашњења Бранка Ћопића, у исто време, који је на телевизији јавно рекао да после размишљања је дошао до закључка да треба да се изјасни као српски писац.

Данас нам то изгледа логично да је Ћопић српски писац, али не треба заборавити колико је осећање југословенског идентитета било јако пре тридесетак година и да су многи изузетни људи били поносни што су учествовали у стварању тог идентитета. На крају су се определили да буду Срби, јер су наслућивали да је та Југославија постала лонац из којег ће свака шуша извући оно што му треба имајући за циљ да расточе заједнички југословенски (културни) простор, у који су они веровали и којем су посветили дело.

Нашли су то "Бошњаци" у Начертанију и Гарашанина одма прогласили за оца нације. Шта год да кажеш они начертаније па начертаније, гарашанин па гарашанин.

Што се каже, ко кад човек има чекић, па му читав свет личи на ексер.

Кад се од свих могућих начина понашања ти понашаш крајње примитивно , онда треба то кориговати и у крајњем случају санкционисати.

Овако свако може да тролује чим му не одговара тема или приказани аргументи и тако да избоксује затварање теме и спасе се срама и јада који сам себи направи.

Затварање теме би требало да буде крајња мера баш због тога.

Меша Селимовић свакако није хтео да се после његове смрти његово дело развлачи од стране најгорих људи да би се потпомагао пројекат који је сматрао антикултурним и опскурним - а то је успостављање некакве засебне босанске књижевности која је још тада требало да служи као база за формирање нечега што би требало да буде нација у настајању. Није хтео да његова књижевност буде коришћена у политичке сврхе од стране људи којима је књижевност последња рупа на свирали.

Тако нешто је рекао и Кустурица. Он није био нити неки муслимански верник, нити је напрасно постао неки верујући хришћанин који је осетио Христову љубав према њему... Једноставно је променио конфесију јер је видео шта данас раде са Селимовићем, и да не вреди да 1000 пута кажеш да си Србин, да је довољно само да си муслиман, па да те проглашавају за "Бошњака" и "оца босанског језика".

Жалосно је у какво лудило одлазе читаве нације и државе. У југословенско доба, кад се направила југословенса "папазјанија" у којој смо имали неколико националности, али смо сви веровали да смо један народ, једне крви и једног језика, то је и било могуће. Али данас, када нпр. Бошњаци раде на свом националном изолационизму и подижу кинеске зидове између њихове нове нације и Срба, има интелектуалаца (а и обичног света) који ће се успротивити и рећи: Извините, истина је да се не крстим са три прста и да се не ложим на Немањиће и Краљевића Марка, али ЗНАМ да сам Србин и да сам етнички из истог народа и истог језика са православним Србима и у вашем лудилу не желим да учествујем.

Bosnjaci su u 90% slucajeva Srbi islamske veroispovesti koje je SPC odbacila uzimajuci pri tom drsko onu vlast koja joj po nicemu ne pripada, a to je da SVOJATA NACIJU, a Vatikan lukavo iskoristio za borbu protiv Srba.

Pa kad nisu imali kud - Srbi islamske veroispovesti su se uvukli u praznu ljusturu jedne davno izumrle etnije - Bosnjaka.

A ko se nalazi u ljušturi Srba?

Ne vidim u čemu je problem činjenica da Bošnjaci danas nesumnjivo jesu poseban narod/nacija!?
I da na to imaju određeno i historijsko i ljudsko pravo!?

Kolko sam ja razumio jedan dio forumaša osporava pravo Bošnjacima da sebe smatraju posebnom nacijom iz razloga navodnog "srpskog" porijekla današnjih Bošnjaka!?

Sve i da je istina to da su preci današnjih Bošnjaka bili Srbi pristigli u 7. vijeku na Balkan (a što vrlo upitno i teško dokazivo), kakve to ima veze sa današnjim modernim poimanjem nacije!?

Zar nije neosporno da i dio današnjih Srba vodi porijeklo od Vlaha, Cincara, Grka, Bugara, Hrvata ili Rusina, pa to ipak ne dovodi u pitanje pravo današnjih Srba da se deklariraju kao Srbi bez obzira na činjenicu da (svi) njihovi preci nisu bili Srbi pridošli na Balkan u 7. vjeku!?

ma nelupaj ,tadi se o 3% stanovnistva ,mozda ni toliko ...ovde se radi o celoj naciji ,i neradi se o 7 veku ,vec o vrlo lako dokazivom periodu ,imas gomilu ljudi koji su se poturcili od 1700 pa na ovamo ...tako da svako ko istrazi svoje poreko vrlo lako to dokaze ...mani se gluposti o cincarima ,vlasima i ostalo ,a tek o hrvatima ....:):)

A, da nije malo kasno za takve "promene"!?
Vi, pravoslavni Srbi ste imali sasvim dovoljno vremena od prvog srpskog ustanka do ovog zadnjeg rata u BiH da se "promenite" i da prihvatite i ljude druge vjere kao "svoje".

Al ko vam je kriv što ste konstantno protjerivali, klali i tamanili ljude druge vjere kao "neprave Srbe" u posljednjih 200/300 godina, pa sad kukate kako ste mogli imati srpski narod od 30 milona duša, a sad vas nema ni 7 milona, sa tendencijom ubrzanog izumiranja!?

***, u posljednjih 300 godina ste koristite svaku bunu i ustanak za "osvetu Turcima" i za "istrage Poturica", pa se onda čudite kako se ti ljudi ne osjećaju Srbima i gadi im se danas svaka pomisao na nacionalno poistovjećivanje sa srpstvom!?

ima istine ,ali moras da znas da su u zadnjem ratu muslimani bili protiv jugoslavije ,a kamoli srpstva ...sto se tice od ranije ,pa ti srbi muslimani su isto veoma lako dizali ruku na srbe pravoslavce ,isto kolko i ovi na njih ...tako da nebih se slozio da je neko vise ,a neko manje zrtva u celoj prici ...problem je sto vi niste mogli da se odlepite od turaka ,ni danas nemozete ,iako nemate nista sa njima ,pogledaj samo u ovom zadnjem ratu sta se dessavalo ...da su se muslimani izjasnjavali kao srbi ,bosna bi ostala u jugoslaviji ,ali znas i sam da ste vi tad poceli sa novom nacijom ,anti srpstvom itd...narod je izmanipulisan

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back