Ко је старац Елпидије?

Da, zbog jedne greške treba baciti u vodu sve što je ava Justin pisao.
u pocetku bese rec, a ne autoritet, - ja mislim da ti ne shvatas sta to znaci
mislim i da ne shvatas kada kaze - ja ne dodjoh da osudim, nego da spasem
a ne shvatas ni mene, a lepo ti kazem da ako ne ispravljas gresku, a ova je kardinalna, dozvoljavs da i drugi ljude grese bivajuci prevareni tom greskom; ti na to kazes, ne smemo da ispravljamo autoriteta da ga ne falsifikujemo - onda ga moramo precrtati iz knjige zivih, i poslati u pakao!

sta mene briga sta je on pisao? ja sam trazio tumacenje jevandjelja i imao sam 'omilje zlatoustog i na srpskom, na sajtu svetosavlje - justinovo tumacenje

nas posao su ljudske duse, ne da prosudjujemo i rangiramo autoritete, a stali smo kod duse ovog neukog zmaja - a jel ti ga nije zao da zivi u zabludi? on je dosao ovde i rece da cu da je justin u paklu, ja kazem da je to zbog ove kardinalne greske koju nazivamo neoprostiva hula, a ne zanima nas neciji opus, samo ta jedna neoprostiva hula da prestane da se ponavlja

Slusaj ti Zmaje sad:
sam Justin zna da je djavo knez ovoga sveta, i to je opstepoznata cinjenica, i taj bas stih tumaci i sv. Jovan Zlatousti i ne prelascuje kao Justin tvrdeci da je to Hristos [postao bivajuci osudjen], i tebi receno da je u paklu sad Justin, ali ne da ti kratka pamet da shvatis da gresis racunajuci da je ovaj postovani autoritet.
Taj stih niko zivi tako ne tumaci, niti jedan hriscanski autoritet ikada - kako je Justin protumacio huleci, jel shvatas? samo sam naveo sv. Zlatoustog kao primer, a svi tumace kao on, DOK NIKO KAO JUSTIN. To je neoprostiva hula, i lepo ti rekose ,a ti nam prenese da je sada u paklu. A jel se ja javljam iz pakla? ne, nego is svoje sobe.
Најбоље да конкретизујете референцу код Св.Јована Златоуста, да би видели о чему се конкретно ради.
Забринули сте ме, па тражим да видим, ето да нисмо прелашћени и Ава Јустин и моја грешност.

А док те не спремите - ево..
Ево шта каже Пророк Исаија ко је "онај који треба да се роди ради спасења рода људског":
(Ис 9.6)
"Јер нам се роди дијете, син нам се даде, којему је власт на рамену, и име ће му бити: Дивни, Савјетник, Бог силни, Отац вјечни, Кнез мирни. "

Како ће изгледати будући Спаситељ говори и Пророк Језекиљ:
„И подигнућу им једнога *пастира који ће их пасти, † слугу својега Давида; он ће их пасти и биће им пастир.
А ја Господ бићу им Бог, и слуга мој Давид кнез међу њима. Ја Господ рекох.“ (Јез 34.23-24)

„И сједјеће у земљи коју дадох слуги својему Јакову, у којој сједјеше оци ваши; у њој ће сједјети они и синови њихови и синови синова њиховијех довијека, и Давид, слуга мој, биће им кнез довијека.“ (Јез 37.25)

Само логика би била чудна, ако покушамо да схватимо једнострано ко ви оно што вам је проблематичан стих:

"
Но ја вам истину говорим: боље је за вас да ја одем, јер ако ја не одем, *Утјешитељ неће доћи к вама; ако ли одем, послаћу га к вама.
И кад Он дође, покараће свијет за гријех, и за правду, и за суд. За гријех, дакле, што не вјерују у мене; За правду, пак, што идем Оцу својему, и више ме нећете видјети; А за суд, што је кнез овога свијета осуђен." (Јн 16.7-11)

Дакле логично, ако је на суду осуђен ђаво (као "кнез овога света") зашто би свет морао бити укораван због тога - Духом Светим? Ваљда... похваљен... међутим ако се ради о кривици људи - што су онога који има као пророковани, стварни а не лажни - кнез, сваку власт - осудили.

nas posao su ljudske duse, ne da prosudjujemo i rangiramo autoritete, a stali smo kod duse ovog neukog zmaja - a jel ti ga nije zao da zivi u zabludi? on je dosao ovde i rece da cu da je justin u paklu, ja kazem da je to zbog ove kardinalne greske koju nazivamo neoprostiva hula, a ne zanima nas neciji opus, samo ta jedna neoprostiva hula da prestane da se ponavlja
Ни у лудилу .. док се не докаже. Есфигменци то рекоше, па сам изразио забринутост. Ти си то одмах конвертовао у своје жељно размишљање.

Da, zbog jedne greške treba baciti u vodu sve što je ava Justin pisao.
Грешку није доказао. Ни несветост Аве Јустина није доказана.

Чекам да неко ко познаје тему баци неке чврсте чињенице. Мени је најсумњивији део живота у прекиду помињања, јер су тај део ови што га прогласише светим - избрисали из житија. Зар је то небитно? Ако је био грех, и грех светих се наводи, да би им се пут поправка јаче истакао, да буде за наук новим нараштајима. Ако није био грех, онда ... долазимо до многих незгодних питања која се тичу многих...

.. и јако је важно .. и како се завршио тај прекид помињања... шта је био разлог престанка? Да ли се завршио стварним Покајањем или Раскајањем Патријарха или Раскајањем или Покајањем Аве Јустина?

Ни у лудилу .. док се не докаже. Есфигменци то рекоше, па сам изразио забринутост. Ти си то одмах конвертовао у своје жељно размишљање.
pa, zasto ih nisi upitao: aman-zaman, kako je to moguce, odakle im pravo, covek je postovan, nisu to male reci, zna se sta je neoprostiva hula?
Грешку није доказао. Ни несветост Аве Јустина није доказана.
kome dokazao, tebi?
nadji omilje zlatoustog na istu versu
Најбоље да конкретизујете референцу код Св.Јована Златоуста, да би видели о чему се конкретно ради.
aha, trazis od mene, evo sad cu, samo je na engleskom, vcbccbc - je moj stari nick ovde
i opet zlatousti, radi se o versi 11, uporedi iznad istu tu versu tumaci avva justin; judged znaci osudjen, po svetom jovanu je to satana, a po justinu je Hristos.
https://www.biblestudytools.com/his...rysostom/homilies-on-john/homily-lxxviii.html
Ver. 11. "Of judgment, because the prince of this world is judged."

Here again He mooteth the argument concerning righteousness, that He had overthrown His opponent. Now had He been a sinner, He could not have overthrown him; a thing which not even any just man had been strong enough to do. "But that he hath been condemned through Me, they shall know who trample on him hereafter, and who clearly know My Resurrection, which is the mark of Him who condemneth him. For he was not able to hold Me. And whereas they said that I had a devil, and that I was a deceiver, these things also shall hereafter appear to be false;(10) for I could not have prevailed against him, had I been subject to sin; but now he is condemned and cast out."
Дакле логично, ако је на суду осуђен ђаво (као "кнез овога света") зашто би свет морао бити укораван због тога - Духом Светим?

jer svet nece da veruje da je osudjen, vec bira da veruje da zlotvori i dalje po laznom otkrivenju, eto pa shvati - jel osudjen? ako jeste onda ne verujes u lazno otkrivenje po kojem ima jos da vara narode, ma ceo svet, da zigose itd da ne nabrajam sve
za sv.zlatoustog sam se opredelio jer kao i ja NE VERUJE U LAZNO OTKRIVENJE, moj covek, zna jevandjelje,a Justin huli, zna ko je knez ovoga sveta, i opet huli, pa zato sada gori kako ti rekose esfigmenci

Ваљда... похваљен... међутим ако се ради о кривици људи - што су онога који има као пророковани, стварни а не лажни - кнез, сваку власт - осудили.
pazi, ti sada satanu koji je knez ovoga sveta - a zna i justin da je to satana, pokusavas da nas dezavuises sa raznim drugiom knezovima, znaci varas samoga sebe

Poslednja izmena:
Ни несветост Аве Јустина није доказана.
Ваљда се доказује светост, а не несветост под којим је цео људски род од пада...

Мање уврћи у парадоксе доказивања, само се за светост тражи доказ, а не одсуство потврда за несветост, која голим оком говори за себе да постоји

Јел имаш још неке успутне аброве из кухиње као факат изреченог, које нит ти можеш да поткрепиш лично, јел ти реко друг друговог друга?

pa, zasto ih nisi upitao: aman-zaman, kako je to moguce, odakle im pravo, covek je postovan, nisu to male reci, zna se sta je neoprostiva hula?

kome dolazao, tebi?
nadji omilje zlatoustog na istu versu

aha, trazis od mene, evo sad cu, samo je na engleskom, vcbccbc - je moj stari nick ovde

jer nece da veruje da je osudjen vec nira da veruje da zlotvori i dalje po laznom otkrivenju, eto pa shvati - kel osudjen? ako jeste ono ne verujes u lazno otkrivenje po kojem ima jos da vara narode, la ceo svet, da zigose itd da ne nabrajam sve

pazi, ti sada satanu koji je knez ovoga sveta - a zna i justin da je to satana, pokusavas da nas dezavuises sa raznim drugiom knezovima, znaci varas samoga sebe
Имаш ли нешто на српском?

Чекам да неко ко познаје тему баци неке чврсте чињенице. Мени је најсумњивији део живота у прекиду помињања,
Без обзира што је Јустин шатро престао да помиње јеретике из Сатанског Савета Цркава, на њиховим потписаним антимисима је вршио "не помињање" потписаних 🤣

Која шизофренија? Служи литургије на антимисима потписаних Германом, и после га не помиње🤣 у молитви, а мора на епиклези да помене титулара по типику ..

Ава Јустин да је у паклу! Не могу да верујем да неко ко је Србин тако пише за једног од највећих Срба свих времена. Ава Јустин је поштован у целом православном свету.
Поштован код екумениста и кипријановаца...

Ваљда се доказује светост, а не несветост под којим је цео људски род од пада...

Мање уврћи у парадоксе доказивања, само се за светост тражи доказ, а не одсуство потврда за несветост, која голим оком говори за себе да постоји
Црква га је прогласила светим. Зато ко тврди другачије - мора да докаже.Кад је неко на слободи - важи претпоставка невиности. А кад је неко осуђен и затвору - важи претпоставка кривице. Сад не знам колико је то теби логично и шта ти је извор логике. Ако имаш неки други јачи извор, наведи, да знају и људи и моја грешност..

Имаш ли нешто на српском?
da imam, postavio bih, ali je stvar sto tu versu niko kao justin ne tumaci, izopaceno; na drugom mestu pravilno tumaci [i to su ljudi vec dokumentovali na temi koju linkujem], pa zato maki kaze da je tu omasio samo - kao "dobronamerno", ali kako moze biti ako se zamenjuje Hristos sa knezom ovoga sveta? radi se o logickoj gresci, jer ne verujete Hristu da je knez ovoga sveta osudjen, a Hristos je sam polozio svoj zivot, pitanje je konteksta, zapravo stanovista, vi ne volite sto je satana osudjena, hteli bi da ona zlotvori i dalje, i tako se vasa zloca sakrije - treba vam satana koja i dalje zlotvori kao alibi, eto o tome se radi

LUKA 10,17 Vratiše se pak Sedamdesetorica sa radošću govoreći: Gospode, i demoni nam se pokoravaju u ime tvoje
10,18 A on im reče: Videh satanu gde pade sa neba kao munja [OTK. 16,17 i 18; 11,19; 8,5: 4,5]
Znači, ako Gospod još onda posvedoči da je satana pao sa neba, nije li djavolski plan ono što govori lažno otkrivenje, koji svojim scenarijem bacanja 1/3 zvezda na zemlju [OTK. 12,4], te zbacivanja [OTK. 12,10], tj. silaženja [OTK. 12,12 ...sidje k vama djavo...], pa bacanja u bezdan i puštanja iz tamnice [OTK. 20,7], predstavlja lukavo izmišljenu bajku koja zavodi svet?

o ovome se radi,. necete da se odreknete laznog otkrivenja treba vam satana uptravo zato da njeno sprovodite, i zato kazete da je Hristos osudjen, a Gospod kaze da je satana! justin vas u tome podupire, a ja licno nista nemam ni protiv koga, samo radim ono sto mora da se uradi.

Poslednja izmena:
Јел имаш још неке успутне аброве из кухиње као факат изреченог, које нит ти можеш да поткрепиш лично, јел ти реко друг друговог друга?
Не знам човека ни толико. Неки "Антонијевац", дошо са Свете Горе, баш из Есфигмена, на православни митинг (они то зову Литија) против параде срамоте. Ту је у слободном делу, између проповеди и акције полиције.. сео и испричао. Ојађен, видело се. И сам ... каже... не може да поверује у то. Не знам га ја, али ако знаш некога од Антонијеваца, питај, рећи ће ти и ком се брату ради.

ma ja imam veze svuda, sta se ti bunis, i sam kazes da justin i nije bas neki teolog, a jos manje svetac - sad ga je ugasio

da imam, postavio bih, ali je stvar sto tu versu niko kao justin ne tumaci, izopaceno; na drugom mestu pravilno tumaci [i to su ljudi vec dokumentovali na temi koju linkujem], pa zato maki kaze da je tu omasio samo - kao "dobronamerno", ali kako moze biti ako se zamenjuje Hristos sa knezom ovoga sveta? radi se o logickoj gresci, jer ne verujete Hristu da je knez ovoga sveta osudjen, a Hristos je sam polozio svoj zivot, pitanje je konteksta, zapravo stanovista, vi ne volite sto je satana osudjena, hteli bi da ona zlotvori i dalje, i tako se vasa zloca sakrije - treba vam satana koja i dalje zlotvori kao alibi, eto o tome se radi

LUKA 10,17 Vratiše se pak Sedamdesetorica sa radošću govoreći: Gospode, i demoni nam se pokoravaju u ime tvoje
10,18 A on im reče: Videh satanu gde pade sa neba kao munja [OTK. 16,17 i 18; 11,19; 8,5: 4,5]
Znači, ako Gospod još onda posvedoči da je satana pao sa neba, nije li djavolski plan ono što govori lažno otkrivenje, koji svojim scenarijem bacanja 1/3 zvezda na zemlju [OTK. 12,4], te zbacivanja [OTK. 12,10], tj. silaženja [OTK. 12,12 ...sidje k vama djavo...], pa bacanja u bezdan i puštanja iz tamnice [OTK. 20,7], predstavlja lukavo izmišljenu bajku koja zavodi svet?

o ovome se radi,. necete da se odreknete laznog otkrivenja treba vam satana uptravo zato da njeno sprovodite, i zato kazete da je Hristos osudjen, a Gospod kaze da je satana!
И Свети Јефрем Сирин тај део Јеванђеља по Јовану тумачи тако као као што си рекао да тумачи Златоуст. Онда нема потребе да гледам даље. То што тврдиш да је "карта за пакао" је теологумен. Код неких светих га има више, код неких мање. Има одстрањених теологумена (доказано погрешних) а има само "несагласних". Само постојање "теологумена" не доказује да је неко у Паклу.

Што се тиче "хуле на Христа" ако ти је то главни аргумент -- карте за пакао, то је сам Христос рекао да ће се опростити. Иначе... ето.. подстакнут овом темом дохватио сам једну Беседу Аве Јустина о Гадаринском бесомучнику, и нашао још један теологумен где каже да је сваки и најмањи непокајани грех - хула на Духа Светога. Каже у Јеванђељу Христос и да се хула на Њега (Христа) може окајати (опростити), али хула на Духа Светога - не. Црква каже да је хула на Духа Светога - након што се човек тачно душом осведочи шта је тачно и реално (Истина) а шта не- па буде упоран у супротстављању - Истини - он тако - дакле, хули. Дакле, онај који се супротставља Истини и након што се осведочио да је то заиста права Истина. Кад се каже Истина, и Хула на Духа Светога, углавном се мисли конкретно на супротстављање основним Истинама вере - хулом и противљењем.Свака свесна јерес је једна таква - хула. (ово - свесна - јерес, то је дакле.. не они који су заведени и чије је ум ухваћен у танану умну мрежу (не знају шта чине), него они који знају шта је право, а заводе (саблажњавају) на криво са пуном свешћу о ономе што чине).

Иначе је такав стил Јустина Ћелијског. То "тегљење појмова". Растезање идеја до масимума. Није за сваког читање. Уме и да занервира, ту се слажем. Боцка гордост и тера на борбу са собом.

Рецимо.. ово "хула на Духа Светога" не треба сматрати у контексту "неопростивог греха" (јер ако неки грех није опроштен, не значи да није био или могао бити опростив). Овде се очигледно у беседи ради о томе. Не ради се дакле о "хули на Духа Светога" као неопростивом греху о коме је Господ говорио у Јеванђељу. Ако се тако сматра, онда се и не може разумети "тврда беседа". И падне нервирање. У самој беседи нашао сам још један теологумен, али лакшег типа.Дух Свети је Дух Истине и Дух Љубави у Истини и Дух Истине у Љубави. Дух Цркве. Господ рече да ко га љуби (љубављу доказује припадност Цркви) - треба да поштује заповести Његове. Ко не поштује, чиме ли доказује да љуби? Још греши и не каје се (има непокајан грех). У том контексту.. је идеја онога што је изнео Свети Јустин, само мало другим, ученијим речима. ("тврђом беседом").

И Свети Јефрем Сирин тај део Јеванђеља по Јовану тумачи тако као као што си рекао да тумачи Златоуст. Онда нема потребе да гледам даље.
Zlatousti ispravno tumaci, Justin prelascuje
Иначе је такав стил Јустина Ћелијског. То "тегљење појмова"
hehe, ako moze istina da se rastegli do te mere da knez ovoga sveta - satana postane Hristos? - vi ste izopacitelji, nema u vama istine, a justin glumi kusaca da svi zavrsite gde i on, zna brat iz esfigmena gde, sam si izneo to ovde - u paklu!
Што се тиче "хуле на Христа" ако ти је то главни аргумент -- карте за пакао,
ti ne znas sta je neoprostiva hula i onda ucitavas redom
Рецимо.. ово "хула на Духа Светога" не треба сматрати у контексту "неопростивог греха"
to te justin naucio da protivurecis jevandjelju i Hristu?

Poslednja izmena:
Без обзира што је Јустин шатро престао да помиње јеретике из Сатанског Савета Цркава, на њиховим потписаним антимисима је вршио "не помињање" потписаних 🤣

Која шизофренија? Служи литургије на антимисима потписаних Германом, и после га не помиње🤣 у молитви, а мора на епиклези да помене титулара по типику ..
Ако си упућен у тему, распричај се. Ја сам копао да пронађем да прочитам нешто о томе, али .. ко да је "склоњено", или се "заверенички ћути". Кад је и како почело, како и кад се завршило (или није), какво је дејство имало, јел било правилно? И шта год мислиш да би требало да људи знају.

Zlatousti ispravno tumaci, Justin prelascuje

hehe, ako moze istina da restegli do te mere da knez ovoga sveta - satana postane Hristos? - vi ste izopacitelji

ti ne znas sta je neoprostiva hula i onda ucitavas redom
Ово кад кажеш: "ви сте изопачитељи" - јел то мени у исто време и персираш и стараш се како би ме што више увредио?

Ово кад кажеш: "ви сте изопачитељи" - јел то мени у исто време и персираш и стараш се како би ме што више увредио?
izopacitelji je na tvoje priznanje da se radi tek o tegljenju pojmova [teglite ih dok ne postanu suprotnost sami sebi, od Hrista pravite antihrista, a od antihrista pravite Hrista, tako vi teglite pojmove] - identicnu situaciju sam imao i kod andreja kesarijskog koji termin lucifer rastegljije i aplikuje na samoga Hrista i svete, a sve u tumacenju laznog otkrivenja, i opravdavanja njegovog autora, i jos kesarijski mrtav 'ladan kaze, nema u tome nicega cudnog, zbunjujuceg, ili sl. da Hrista nazivamo Luciferom, pa ako je to tegljenje pojmova kako ti kazes,a nije izopacivanje, onda se ne razumemo, nema vredjanja, samo razmenjujemo.

ovde - justin zna da je knez ovoga sveta satana, ali da bi porekao da je satana osudjena jer joj sluzi i dalje, on prebacuje samo na to da je Hristos osudjen, i zato "tegli pojam", a u sustini izopaci, izokrene,. zameni teze, zameni pojmove, kao kada satanisti izokrenu krst, eto tako shvati, totalna suprotnost... ali simptomaticno je kako vi mnogi, i ranije kada sam diskutovao, nastojite to da opravdate, pa idete za raznim drugim knezovima kao da ne znate da je rec o tom jednom - knezu ovoga sveta znanom kao satana - dakle izopacujete, pa onda muljate i sve vise se zaglibljujete

maki samo kaze, greska, omaska, ali vi ne, ne persiram ti, i zato ja gledam da ne uvredim makija, a za vas ...ccc

Poslednja izmena:
Ако си упућен у тему, распричај се. Ја сам копао да пронађем да прочитам нешто о томе, али .. ко да је "склоњено", или се "заверенички ћути". Кад је и како почело, како и кад се завршило (или није), какво је дејство имало, јел било правилно? И шта год мислиш да би требало да људи знају.
Кад су откопавали вашег "тамо ни вамо" свеца, при првом откопавања монахиње из Ћелија су сведочиле да се није распо и био прикажен црнилом...

То је било средином 90 тих...

После је било још пар ископавања, ко фараона да су екскумирали, а не небитњаковића, који ни сам није знао где да се цене у затвору...

Пошто су све рекла казалице за и против светости, остаје нам само да га ставимо под знак питања, и не гурамо причу око небитног и спорљивог лика до краја ...

Kada se citaju ova verska prepucavanja ko je otpao, ko je u paklu mi smo jedini istinski samo se mi spasavamo, dolazi se do zakljucka da je najbolje postanje Velikim praskom i evolucijom.
Ма само искулирај...

Битно је да гледаш у Бога, а не у људске дебилизме и острашћености који би да улепшавају или зацрњују реалност...

Све је добро кад се надаш у Бога, а од многог размишљања ако ниси обдарен расуђивањем, може само да ти се смучи овај лепи живот ...

Back