Ko je imao pravo na otcepljenje po Ustavu SFRJ iz 1974.god?

Pa u Hagu je Srbija proglašena krivom za ''ne sprječavanje genocida'' i imenovani su izvršioci genocida, a to je VRS sa policijom iste tvorevine....!

Nisam li ti na ovaj postodgovorio sljedece:

A sta, Srbija, a ne Holandija, je stitila zonu Srebrenice??????
Ovo je za mene nesto novo, bas me zanima!!!
Ne ispadaj iz konteksta debate!!!!

Poslednja izmena:
Није увредљиво бити ни Хрват ни Бугарин али јесте увредљиво лагати да јеси оно што ниси.А ти ниси много тога.Прво оно што јеси,а то је непотребни службеник у јавној служби.Друго,ти си свачији патриота само српски не...итд,свака прича с тобом је губљење времена јер заговараш нечије туђе интересе из разлога које само ти знаш.

Lagati nije uvredljvo, nego je ružno. To ti radiš, ne ja. Volela bih da sam imam bugarske krvi, život bi mi svakako bio kvalitetniji u Bugarskoj. Da ne pominjem blagodeti dvojnog drzavljanstva. Pojma nemaš ti o meni, i hvala bogu da je tako, uostalom to kakvo je moje poreklo i gde radim potpuno je irelevantno za ovu temu. Vidi ovako
Normalni ljudi uopšte nisu omrzli svog prijatelja niti su poželeli da ga ubiju. Sredina jula 93, dubravska visoravan, mesto Stolac, jedinice kupe sve muškarce Bošnjake, što one što su bili u sastavu armije što one koji nisu bili, i odvede u logor. Čoveka, nazovimo ga Ismet, negde među zadnjim nalaze u dvorištu njegove kuće. I dok se spremaju da ga povedu, pritrčava mu komšinica, nazovimo je Ruža, nosi bocu vode, daje mu, krišom mu stavlja nešto u džep (posle će ismet otkriti da je to bilo tadašnjih trideset hiljada dinara, mogao si za to u logoru kupiti dva tri šteka cigara) i suznih očiju mu kaže, hajde moj Ismete, ovo će se akobogda brzo završiti, ti ćeš otići u Kakanj, pa onda da dođeš ovdje kod mene, da posetiš rodnu grudu, a i ja ću kod tebe u Kakanj. Nije Ruža zamrzla Ismeta, nije se Ruža promenila, ona je i dalje volela da popije kafu sa Ismetom, drag joj čovjek, Ruža je samo bila deo jednog tima, tima koji je u utakmici koja se zvala podela BiH, etničko čišćenje i prisilna razmena stanovništva, bila je u tom trenutku deo onih što su nastupali pobednički. I ponašala se kao pobednik. Ona, sama i jedina.
. E ja sam Ruža. Ili onaj Nemac koji je stao ispred nemačkog streljačkog voda u Kragujevcu. Ja sam čovek, prvo to, pa tek onda Srpkinja. Ili Bugarka ako vam je tako draže da mislite, ako će vam tako biti lakše. Znam, istina boli, naročito ružna.

. . .

Poslednja izmena od moderatora:
Lagati nije uvredljvo, nego je ružno. To ti radiš, ne ja. Volela bih da sam imam bugarske krvi, život bi mi svakako bio kvalitetniji u Bugarskoj. Da ne pominjem blagodeti dvojnog drzavljanstva. Pojma nemaš ti o meni, i hvala bogu da je tako, uostalom to kakvo je moje poreklo i gde radim potpuno je irelevantno za ovu temu. Vidi ovako . E ja sam Ruža. Ili onaj Nemac koji je stao ispred nemačkog streljaаčkog voda u Kragujevcu. Ja sam čovek, prvo to, pa tek onda Srpkinja. Ili Bugarka ako vam je tako draže da mislite, ako će vam tako biti lakše. Znam, istina boli, naročito ružna.

. . .
Добро,сад иди пред огледало и вежбај патетику за неког другог.О лицемерју и користољубљу можемо кад год хоћеш.

Balvani su počeli padat sredinom osmog mjeseca, a EP je održano krajem osmog mjeseca. I u čemu je problem?

samo u Kninu u ostalim sredinama nesto kasnije ali sve je to bilo bezazleno do Plitvica.Treba li da te podsetim na ponasanje publike na stadionu Dinama u Martu 1990 pre "balvan"revolucije ?Ili na ponasanje hrvatske publike na fudbalskoj utakmici sa Holandijom?Ima dosta lepih primera gde se moze videti ponasanje pucanstva
pazi ovaj fles,uau

Ти си као Хрвати,мислиш да је неко будала да злочиначком муслиманском тужилаштву тужи злочинце муслимане.Ови Хрвати вас добро ђубре али вас слабо заливају,несташица воде у Далмацији.
Nema više razloga da diskutujemo čim ne priznaješ legalne i ovlaštene sudove. Btw, pogledaj na web. stranici Suda BiH, imena sudija. Nije istina da je sud ''muslimanski''. Molim da se ne javljaš više na moje diskusije i ne citiraš me.

samo u Kninu u ostalim sredinama nesto kasnije ali sve je to bilo bezazleno do Plitvica.Treba li da te podsetim na ponasanje publike na stadionu Dinama u Martu 1990 pre "balvan"revolucije ?Ili na ponasanje hrvatske publike na fudbalskoj utakmici sa Holandijom?Ima dosta lepih primera gde se moze videti ponasanje pucanstva
pazi ovaj fles,uau

pazi ovaj fles,uau

Nije ovo stadion Dinama..

pazi ovaj fles,uau

Ponašanje za primjer.

Ljudi pjevaju svoju himnu, umjesto mrske im okupatorske,

Cobi,ako je Hrvatska imala pravo na osamostaljenje na nacin na koji ga je izvele,jednostrano bez saglasnosti ostalih republika,zbog cega onda nije odmah i medjunarodno priznata?Sta je razlog da prodje vise od sest meseci rata i razaranja pa da budete medjunarodno priznati.?Po vama je sve prosto, imali ste pravo ali zbog cega su izostala medjunarodna priznanja ako je to tako jednostvano kako vi to tumacite?

Hrvatska se osamostalila 08.10.1991., a prvo priznanje stiglo je već 16.12.1991., da bi 16.01.1992. krenulo masovno priznavanje Hrvatske i Slovenije.

Izvini misoni, a sta je licemerje? Ja jesam bila mlada, ali se secam ponecega iz toga vremena. Slobodan Milosevic je skinuo Ivana Stamoblica koji je zeleo dijalogom da resi stvari sa autonomnim pokrajinama i centralizuje Srbiju na miran nacin. Tom istom Stambolicu kasnije je cerka poginula "pod nerazjasnjenim okolnostima" - a ima nas koji se dobro secamo koliko je ljudi po Srbiji koji se nisu slagali sa Slobinom politikom zavrsilo na slican ili jos flagrantniji nacin, pa na kraju i sam Stamoblic, covek koji nije imao nameru da rusi Jugoslaviju, naprotiv, vec samo da sredi stvari u Srbiji mirnim putem, dijalogom. Zloba je ceo svoj politicki program bazirao na agresivnom nacionalizmu i politici Velike Srbije cije je temelje vec imao crno na belo u Memorandumu SANU i brojnim knjizevnim delima u to vreme, od Knjige o Milutinu, preko Cosicevih pisanija do raznih pamfleta Srpske pravoslavne crkve. Hteo je da bude Kalif umesto Kalifa, da napravi novu jugoslaviju gde ce Srbi biti glavni majstori a svi ostali njihove sluge - nije to nista novo u srpskoj istoriji. Velika greska drugih republika bivse SFRJ sto na vreme nisu uvidele s kim imaju posla. On je ono sto je pisalo u gorepomenutim delima tadasnje "intelektualne elite" (dabogda vecno goreli u paklu sto se mene tice)prekomponovao kao svoj politicki program i tezu da svi Srbi, bez obzira gde zive, moraju da se nacionalno i kulturno integrisu (a sta to drugo znaci nego dezintegraciju Hrvatske - gde su bili kako volite da ponavljate, konstitutvan narod, i Bosne, pa se na kraju islo na ostvarenje tog programa ognjem i krvlju, sto se se na kraju i desilo sa krvlju do kolena, ogromnim brojem poginulih, imovine unistene, ljudske sudbine devastirane...) On je '89. prvo amandmanima pa konacno izmenom Ustava ukinuo autonomije pokrajnima, i uveo princip po kome ce srbija Ustav SFRJ 1974. postovati "samo ako ne skodi interesima Srbije", drugim recima postovace ga ako on 'oce, ako nece - taj Ustav za Srbiju ne vazi. Pravno i istorijski gledano, tim cinom Srbija je prva istupila iz federacije jugoslovenskih drzava, sto ne bi bilo nista lose, da taj isti Sloba nije sebi dao za pravo da zahteva od drugih da se drze tog famoznog saveznog Ustava onda kad to njemu odgovara, pa je, iako je ukinuo autonomiju pokrajinama, ipak zadrzao pravo koje je davao taj Ustav iz '74, da na glasanju u Predsednistvu i na kongresima KPJ imaju po jednog clana, sto je fakticki njemu obezbedjivalo tri glasa, uz crnogorski jer je tamo on licno postavio rukovodstvo, 4 glasa, znaci vecinu kojom je hteo da kontrolise sve ostale - nadglasavanjem. Ali posto Slovenci i Hrvati (a kasnije se pokazalo i svi ostali) nisu bas jeli bunike pa da igraju kako Sloba i Srbija svirkaju, i oni su fino prekrisli taj Ustav i pokazali mu srednji prst, proglasivsi nezavisnost. Ne, najbolje je trebalo da sede i klimaju glavama dok im ovaj rasparcava zemlje kako se njemu digne ona stvar. I to su, ukratko objektivne istorijske cinjenice, koje ce pisati u istorijskim udzbenicima. A vasa subjektivna istorija bitna je samo za vas i ni za koga vise.

Znas sta me izludjuje kod mog sopstvenog naroda? APSOLUTNI NEDOSTATAK IKAKVE SAMOKRITICNOSTI.
Сад видим ову којештарију.Словенци и Хрвати су били повлашћени Уставом из 1974. а Срби деградирани.А највише смо били деградирани због пропалица који само броје паре,власт и имовину а Срби су на папиру.После Другог Светског Рата,Словенија и Хрватска су биле рупетине док Тито по директивама није почео да сели фабрике из Србије,итд.
Zloba je ceo svoj politicki program bazirao na agresivnom nacionalizmu i politici Velike Srbije cije je temelje vec imao crno na belo u Memorandumu SANU i brojnim knjizevnim delima u to vreme, od Knjige o Milutinu, preko Cosicevih pisanija do raznih pamfleta Srpske pravoslavne crkve. Hteo je da bude Kalif umesto Kalifa, da napravi novu jugoslaviju gde ce Srbi biti glavni majstori a svi ostali njihove sluge - nije to nista novo u srpskoj istoriji. Velika greska drugih republika bivse SFRJ sto na vreme nisu uvidele s kim imaju posla.
Ово је колосална глупост,будалаштина и лаж.Као кафа три у један,отровни бућкуриш.Срби на зараћеним подручјима нису читали ништа од наведеног него гледали да се спасу а криминалом су се бавили разни добровољци који су се у Србији звали миротворцима,разне демократе,либерали и ко зна још како.

Poslednja izmena:
Nuđen je koncept konfederativne Jugoslavija, a Srbima je bila ponuđena široka autonomija u Hravtskoj. Čudo kako patiš od amnezije. :lol:

Tacno.

http://www.krajinaforce.com/dokumenti/z4.pdf

Edit: Ali Zloba to nije hteo da prihvati, pokvarilo bi mu planove da postane kalif umesto kalifa.
A posto Zloba nije hteo, to je kao da je sam Sveti Duh rekao "ni slucajno", tako su u njega gledali svi. Fascinantno je to, zapravo, ono sto se ja pitam, kakva je to patologija, kakav to mentalni sklop mozda 'ladno da odluci da postlje stotine hiljada ljudi u smrt zbog nekakve konstrukcije, sumanutog plana...Pucao je njemu prsluk za Srbe i Srbiju, za ljude, za zivote, za tragicne sudbine, unistenu imovinu - on je hteo da bude Car Srbin.

Poslednja izmena:
Tacno.

http://www.krajinaforce.com/dokumenti/z4.pdf

Edit: Ali Zloba to nije hteo da prihvati, pokvarilo bi mu planove da postane kalif umesto kalifa.
A posto Zloba nije hteo, to je kao da je sam Sveti Duh rekao "ni slucajno", tako su u njega gledali svi. Fascinantno je to, zapravo, ono sto se ja pitam, kakva je to patologija, kakav to mentalni sklop mozda 'ladno da odluci da postlje stotine hiljada ljudi u smrt zbog nekakve konstrukcije, sumanutog plana...Pucao je njemu prsluk za Srbe i Srbiju, za ljude, za zivote, za tragicne sudbine, unistenu imovinu - on je hteo da bude Car Srbin.

Sta Sloba nije hteo da prihvati? Isto ono sto i Tudjman. Svako primirje, plan je bilo cisto zamajavanje Srba, da bi se mudzosi i hrvoje pregrupisale, dosle k sebi, a Nemacka i ostali naci saveznici im isporucili oruzje. To je istina. Ovo je mnogo ranije sve planirano i kada je bilo pokrenuto nisu imali nameru da ga zaustave osim na jedan nacin, da se NATO malo poigra. Hrvatska, BiH rat nisu dobile svojim snagama, vec su ih novi nacisti zdusno pomogli. Samo znamo kako sve to zavrsi.

U redu, nisam pravnik, ali recimo da je doista Ustav prekršen. Uzmimo i to da je nebitno je li vodstvo Srbije također prekršilo isti Ustav. Kada, dakle, ostavimo sve to postrani promisli o sljedećim primjerima. Je li se tradicija i ponos današnje Francuske Republike temelji na grubom kršenju prvnih regulativa Ancient regimea i Ustava iz 1791.? Da li su SAD prekršile britansku pravnu matricu i napravile nezakonitu secesiju od Ujedinjenog Kraljevstva? Je li Irska 1920. povrijedila britansko zakonodavno pravo? Kako to da se Čehoslovačka mogla razjediniti, i to na miran način, a SFRJ nije? Kako to da su se, u većini, zemlje SSSR-a razdružile prema unutarnjim republičkim granicama, neovisno o broju i stanju nacionalnih manjina u njima, a to republike u SFRJ nisu mogle?

Narodi i države udružuju se i razdružuju od kada je svijeta i vijeka, nekada mirno, nekada nasilno. Naše elite su odabrale nasilje umjesto sporazumnog razdruživanja. Zašto je tome tako, moramo zapitati one koji su tada o tome odlučivali. U situaciji kada su postojale određene republičke granice, republički Ustavi, zakonodavstva i republičke institucije u njima koje su provodile republičke zakone unutar tih republike, bilo je sasvim očekivano i normalno da se, budući da je do procesa razdruživanja došlo, republike odijele prema zakonom utvrđenim republičkim granicama. Hrvatima Hrvatska, Slovencima Slovenija, Srbima Srbija, uz poštivanje prava svih ostalih nacionalnih manjina u osamostaljenim republikama.

Niko ne beži od tih činjenica, niko nije rekao da se SFRJ nije razbila. Ovde je tema da li je Ustav prekršen, a činjenice, tj. sam tekst Ustava to potvrđuje. Priloženo je još mnogo dokaza da je učinjeno sve kako bi se zemlja razbila, a Srbi iz SR Hrvatske proterali masovno. priprema za to traje duže nego što mnogi misle, situacija u delu Hrvatske koji je gušće bio naseljen Srbima je bila takva stalno. Incidenti su bili stvarnost. Sećaš li, ili ti je neko pričao, o masovnoj tuči u Karinu 70-ih godina, kad je prvi put pokušano sa razbijanjem Jugoslavije? Ja sam ovde često piao o svojim lošim iskustvima u SR Hrvatskoj, ali isto tako i da i danas imam prijatelje iz Hrvatske. Razdvajam pojedince, ali isto tako pišem o državnoj politici hrvata kroz istoriju, onu moderniju o kojoj još imamo sećanja. Ta politika je zbir mnogih pojedinaca i njihovih želja, naravno, nastalih pod uticajem države.
Što se tiče razlike između nas i Čehoslovačke... onima koji su sve započeli nije odgovarao isti plan tamo i kod nas.
Što se tiče nacionalnih manjina, to i jeste bio jedan od glavnih problema, što Srbi u SR Hrvatskoj nisu bili nacionalna manjina. Ukidanjem njihovog prava sve je direktno započelo.

Niko ne beži od tih činjenica, niko nije rekao da se SFRJ nije razbila. Ovde je tema da li je Ustav prekršen, a činjenice, tj. sam tekst Ustava to potvrđuje. Priloženo je još mnogo dokaza da je učinjeno sve kako bi se zemlja razbila, a Srbi iz SR Hrvatske proterali masovno. priprema za to traje duže nego što mnogi misle, situacija u delu Hrvatske koji je gušće bio naseljen Srbima je bila takva stalno. Incidenti su bili stvarnost. Sećaš li, ili ti je neko pričao, o masovnoj tuči u Karinu 70-ih godina, kad je prvi put pokušano sa razbijanjem Jugoslavije? Ja sam ovde često piao o svojim lošim iskustvima u SR Hrvatskoj, ali isto tako i da i danas imam prijatelje iz Hrvatske. Razdvajam pojedince, ali isto tako pišem o državnoj politici hrvata kroz istoriju, onu moderniju o kojoj još imamo sećanja. Ta political je zbir mnogih pojedinaca i njihovih želja, naravno, nastalih pod uticajem države.
Što se tiče razlike između nas i Čehoslovačke... onima koji su sve započeli nije odgovarao isti plan tamo i kod nas.

To o sukobu između Srba i Hrvata su nebitne stvari u kontekstu procesa propasti SFRJ. Sukobi između katolika i pravoslavaca na ovim prostorima, na lokalnoj razini, bilježeni su još i u 19. stoljeću, čak i ranije, tako da to nema veze s nacionalizmom, već s različitim osjećajima pripadnosti gdje određena grupa nema toleranciju prema distinktivnom "Drugom".

Što se tiče nacionalnih manjina, to i jeste bio jedan od glavnih problema, što Srbi u SR Hrvatskoj nisu bili nacionalna manjina. Ukidanjem njihovog prava sve je direktno započelo.

Što bi u svakodnevnom životu, pa čak i na višoj razini značila ta konstitutivnost Srbima? Odgovorno tvrdim - ništa. Jednako kao što i Hrvatima malo znači što su većinski narod u RH. Ta konstitutivnost je bila bitna jedino zagriženim nacional-šovinistima koji su u njoj vidjeli pravno sredstvo za razbijanje Hrvatske. Upravo zbog predostrožnosti je i ukinuta. Ništa danas Srbima ili bilo kojoj drugoj nacionalnoj manjini ne bi bilo ni bolje ni lošije da imaju status konstitutivnog naroda u RH. Opravdavati izbijanje nasilja ukidanjem statusa konstitutivnog naroda je smiješno. To je bio ozbiljan udarac samo onima koji su snovali izdvajanje hrvatskih krajeva naseljenih većinski srpskim stanovništvom iz sastava RH.

I ukratko da zavrsim, posto nemam vise vremena:

Istorijske cinjenice jesu sledece: Ustav je prekrsio Slobodan Milosevic amandmanima kojima je umanjio (de facto ukinuo) autonomiju Kosova i Vojvodine i kasnijim usvajanjem novog Ustava SR Srbije, u kojem jasno stoji da SR Srbija vise nece postovati Ustav SFRJ "ako joj to nije u interesu". Nije proglasena otvorena nezavisnost Srbije jer bi to znacilo klip u tockove planu za stvaranje "nacionalne i kulturne jedinstvenosti svih Srba", sto je eufemizam za Veliku Srbiju, pa je okvir Jugoslavije jos uvek bio potreban da bi moglo vojno da se deluje na teritorijama drugih republika, a da to ne bude od strane medjunarodne zajednice proglaseno aktom agresije na stranu drzavu (konsultovati Zenevske konvencije, Povelju UN i druge relevantne konvencije i ugovore medjunarodnog prava obavezujuce za bivsu SFRJ, pa prema tome i za Srbiju). Zato je SM i tadasnje rukovodstvo toliko i kritikovalo "pokusaje internacionalizacije" rata na teritoriji Hrvatske i Bosne, to je za njih bilo "unutrasnje" pitanje, tj. hteli su po svaku cenu da sto duze izbegnu uplitanje stranih sila, jer su na terenu imali vojnu premoc. Medjutim to im nije uspelo. Ratovi su gubljeni, jedan za drugim, oko blizu 200000 ljudi izgubilo je zivote, nastala je ogromna materijalna steta i srecni se mogu smatrati oni koji su sacuvali zivu glavu, iako su izgubili sve drugo sto su posedovali. A onda kada je Zloba, shvativsi da je je ono sto je mogao da napravi u BiH i Hrvatskoj napravio, i da tu nema vise sta da trazi, potpisao Dejtonski sporazum - sta ce iz toga proizici ostaje da se vidi - i okrenu se Kosovu. Naravno ne menjajuci modus operandi. A posto je ovima na Zapadu vec bilo opasno dozlogrdilo njegovo divljastvo (ne mislim da su se oni mnogo brinuli za ljudske zivote, nego prosto nije dobro za njihov demokratski i civilizovan imidz da mirno gledaju tako nesto), resili su da mu pokazu da i iznad popa ima pop. I pokazali su mu, o da, itekako. U SFRJ Srbi nisu bili ugrozeni, ni zivotno ni bilo kako, ali je sistematski stvarana slika da jesu. I Srbi su poverovali da su najveci, najbolji, najpametniji, da su najvise izgubili, da se njima najvise duguje, i da, shodno tome, imaju pravo da potlace ostale, milom ili silom. Posledice su tu, svuda oko nas, ocigledne. Ako neko ne zeli da ih vidi, ako neko ne zeli nikako sebe da pogleda u ogledalo, ako neko i pored toga sto mu svi okrenu ledja i ne zele vise nista da imaju s njim, ni tad ne pomisli da mozda, ali samo mozda, sa njim nesto ne valja, cisto ono malo, kao mogucnost, ma koliko malecnu...onda cemu diskusija. Kadija te tuzi, kadija ti sudi, to je ta prica.

Dovidjence, patriote, bilo je ugodno caskati s vama :)

Jugoslavija je razgradjivana u vise faza a ono sto smo imali osamdesetih nije bio pocetak te razgradnje vec njen kraj. Teza da je Jugoslavija pocela da puca po svim savovima 1988 ili 1989 je naravno najobicnija budalastina. Proces raspada Jugoslavije zapoceo je mnogo ranije a jedna od najaktivnijih "razgradjivackih faza" bio je period od 1967 do 1974. Tada su prakticno udareni temelji za ono sto je kasnije usledilo.
Ustav iz 1974 oznacava pocetak onoga sto su jugoslovenski komunisti zvali "participativni federalizam". "Participativni federalizam" znacio je da republike i pokrajine zadrzavaju pravo veta a usput se i ozvanicava praksa "postizanja dogovora" izmedju republika i pokrajina cime savezna vlada postaje prakticno irelevantna.
Jedna od najvecih mana Ustava iz 1974 bila ta sto nije jasno odredio ko, kako i pod kojim uslovima ima pravo na otcepljenje. Postojala je uopstena fraza o "narodima koji imaju pravo na samoopredeljenje do otcepljenja" ali nigde nije bilo propisano kako da ti narodi to svoje pravo i ostvare.
S druge strane imali smo clan 5 koji je izricito zabranjivao menjanje granice SFRJ "bez saglasnosti svih republika i autonomnih pokrajina".
Po tom clanu ispada da je bilo skoro nemoguce da se ti "dobrovoljno ujedinjeni narodi" otcepe jer je bilo dovoljno da se jedna republika ili pokrajina ne slozi sa promenom granica SFRJ i od otcepljenja nema nista.
Kakvo je to onda pravo na "samoopredeljenje do otcepljenja" gde se mora traziti saglasnost ostalih? Znaci recimo slovenacki narod hoce da se otcepi pa mora da pita Makedonce, koji s njima nemaju nikakve veze, da li se oni slazu sa "promenom granica SFRJ". Pa zar to nije malo kontradiktorno?
Postoji i clan 3 koji izricito kaze da je "socijalisticka republika drzava zasnovana na suverenosti naroda". Taj clan bio je od strane jugo-secesionista citiran do besvesti i navodjen kao potvrda prava republika na otcepljenje.
Oni koji su pisali Ustav su se i tu potrudili da sve zamrse i ne kazu eksplicitno da li te "drzave" imaju pravo da izadju iz SFRJ ili ne. Takodje ne objasnjavaju o suverenosti kojeg se naroda tu radi. Bosna je recimo zvanicno bila drzava tri naroda a Hrvatska dva. Koji je sad tu narod imao pravo na "suverenost"? Pisci Ustava se time ne bave i ostavljaju svima da taj clan tumace kako hoce (sto ce i biti jedan od razloga za klanicu devedesetih).
Vec pomenuti clan 5 navodi kako se "granica izmedju republika moze menjati samo na osnovu njihove saglasnosti" ali ne naglasava da li to vazi samo dok su republike u okviru SFRJ ili i u slucaju njihovih secesija. Kako se nigde u Ustavu ne spominje mogucnost "secesija republika" i taj se deo clana 5 moze tumaciti kako se kome prohte sto se nazalost i desilo.
Isti clan navodi kako je "teritorija SFRJ jedinstvena". Kako onda neko moze da rasparcava nesto sto je cak i po najvisem pravnom aktu zemlje "jedinstveno"? Ta stavka je recimo bila u direktnoj suprotnosti sa onom o pravu naroda na "samoopredeljenje do otcepljenja" sto je samo jos jedna potvrda zbunjenosti "genija" koji su pisali Ustav.
Dakle nelogicnosti i kontradikcije koje su raspad jugoslovenske (kon)federacije ucinile daleko komplikovanijim i bolnijim nego sto je trebao biti. Kreatori Ustava kao da su namerno zeleli da sve bude nejasno i prepusteno proizvoljnim interpretacijama ne bi li se bratstvo-jedinstveni Jugosloveni sto vise poklali.

U kom delu posta sam to omalovazavala ikoga? Svi su stradali u ratu. I Srbija je stradala u ratu. Ko tebi daje za pravo da ceprkas po mom poreklu i da me na osnovu porekla diskreditujes? Ja jesam iz Srbije i cistog sam srpskog porekla, ali to je tebi bitno, zeleo bi da nisam, jer za tebe je prosto nemoguce da neko ko je iz Srbije i srpskog porekla ne misli kao ti, i ne samo sto ne misli kao ti, nego se grozi takvih kao sto si ti! Ja jesam Srpkinja ali TI mozes da budes Srbin na milioniti, TI mi nikad neces biti nista sem neprijatelj, paradigma onoga cega se navise grozim i jezim, gangrena mog naroda, unistitelj svega dobrog i lepog u srpskom rodu i narodu. Ti si otelovljeno Srpsko Zlo, sto se mene tice, ti koji bi da palis, ubijas, da se svetis, da mrzis i da nateras svakog da mrzi, a ako ne uspes da ubijes tog sto ne mrzi. Ti bi sutra i mene i moju porodicu pobio, jer nismo kao ti, iako smo Srbi. I govorio bi da je to pravedno, jer smo mi manje Srbi, nizi Srbi, Srbi izdajnici koji obijaju da mrze, pljackaju i ubiju svog komsiju druge nacije, kakvi su to Srbi?! Jesi ti svestan da je to sto ti propagiras, nacin na koji pises, ideje koje iznosis cist, ali destilovan nacizam, kao da te Hitler licno poducavao?

Čemu ovo pisanje, kakva je ovo logika, kakva je ovo mržnja, a za ove tekovine ubijanja i progona komšija tu nam baš najveći uzor mog biti komšije. Da li bi bila zadovoljna da je oko 2 miliona tvojih sunarodnika koji su živeli u okruženju avnojevske Srbije išli nekom drugom logikom, kao npr onom drugom svetskom ratu, tih `90 tih su mnogi zaboravili jednu činjenicu dok su hrvati podizali simbole bivše NDH za to su vreme Srbi iz jama vadili žrtve ustaške kame koje su bile zarad brastva i jedinstva gurnute pod tepih gotovo 50 godina, da li osporavaš pravo sopstvenog naroda da brani svoje pravo na svoj identitet i egzistenciju od Peći do Maribora, zaboravljamo kolike su žrtve za stvaranje neke slovenske zajednice Srbi nesrazmerno dali. Razumem tvoju logiku propagiranja mira i tolerancije, obzirom da ni ti, a verovatno ni tvoja porodica nikada niste bili u sličnoj situaciji kao Srbi na Kosovu, Bosni Hrvatskoj, najlakše je među svojima ležerno držati lekcije o nacionalizmu, ljudskim vrednostima i slično. Obično današnja, a i predhodna ideologija koja pokušava da otme svest o nekom slobodnom rezonovanju istorijskih činjenica je okrenuta pojednicu a ne zajednici, sa uhodanim pričama kako čovek treba da živi bolje, život je samo jedan i slično predstavlja definitivno veliki apsurd ljudske naivnosti, dobro znamo da u poslednjih 200 godina se moj ili naš narod borio za svoju slobodu i postojanje, usput je nekom podmetnutom idejom i tuđe probleme te vrste rešavao, svaki put kada smo išli logikom sveopšteg dobra smo najviše stradali i išli nazad.
Često se setim citata jedne srpske mudre glave "Kada Srbin hoće da bude objektivan, on prihvata stanovište neprijatelja" tu leži veliki srpski problem, zato jer nema objektnivnih ni Hrvata, Nemaca, Finaca i slično, svako drži i čuva svoje interese i ideju, samo navni Srbi se obično uhvate nekog ideološkog plićaka potiskujući sve svoje vrednosti i ideje u neki drugi plan...
Dok možda budeš razmišljala o svemu ovome samo ću da se podsetim na jednog nemačkog političkog zatvorenika, pošto to isto važi za Srbe koji tragediju svog naroda zaboravljaju ili stavljaju po strani:

Kada su nacisti došli po komuniste,
ja sam ćutao;
jer nisam bio komunista.

Kada su zatvorili socijaldemokrate,
ja sam ćutao;
jer nisam bio socijaldemokrata.

Kada su došli po sindikalce,
ja se nisam pobunio;
jer nisam bio sindikalac.

Kada su došli po mene,
nije preostao niko da se pobuni.

Po Ustavu iz 1974. Republike su imale pravo na otcjepljenje. Po tom istom Ustavu Srbija nije smjela da ukine autonomije Vojvodini i Kosovu, a to je učinjeno dok je SFRJ bila na životu. I ko je onda srušio Jugoslaviju?

Jugoslavija je zapala u ekonomsku krizu koja je rezultirala njenim raspadom. Slično se sada događa i u Španjolskoj i uskoro ćemo vidjeti hoće li ta federacija uspjeti tamo gdje SFRJ nije. Opstati.

Back