Ко је хришћанин?

Хришћани је

• Ко живи моралним животом

glasova: 4 13,3%
  • Ко живи према ономе што је проповедао Исус Христ

glasova: 15 50,0%
  • Ко је учествовао у Светој Тајни

glasova: 1 3,3%
  • Припадник традиционалне хришћанске цркве

glasova: 5 16,7%
  • Онај ко себе хришћанином сматра

glasova: 5 16,7%

• Ukupno glasova
    30
  • Anketa je zatvorena .

Агарта

Poznat
Poruka
8.355
Провлачило се кроз разне теме, па ајде да разјаснимо у једној колико је то могуће. Ко је у ствари хришћанин? Шта све можемо сматрати хришћанима сада, кроз историју, па и на овом форуму? Ајмо кроз могућности.
Можемо, рецимо, сматрати да је хришћанин:
Ко живи моралним животом. Има тога у онј чудној теорији како се "кроз усмено предање" очувало баш оно учење које је Бог предао... ваљда Адаму, пошто су се после њега људи разишли. Било је у прагматизму мисионарења и таквог шлихтања "незнабошцима" да се сматрају хришћанима "иако то нису знали", рецимо свети Павле на основу грчке посвете "непознатом богу". То је она врста историјских објашњења која неће признати позајмице хришћана од "незнабожаца", него ето и они су били хришћани, али ваљда искварени.
Много чешће се чује овако нешто у савременим покушајима моралне универзализације, која се често претвра у релативизацију. Некад се тако уопштеном посматрању не може ништа замерити, ако није циљ преобратити на превару. Знате оно "хришћанин си / верујеш у Бога и ако то не знаш"... Рекох, некад то има смисла. Рецимо Вулин, атеиста с којим се углавном слажем, једном рече како он живи према 10 Божијих заповести. Само је, притом, заборавио да прве четири (најважније?!) заповеди имају гистро религијски карактер, при чему је једна барем дискутабилна спроћу слатког православља... Али, у неком дискурсу може се и тако рећи, ако живим према ономе "не чини другима што не желиш да други чине теби", ако је неко само то преузео из хришћанства, добро јест (докле се може тога држати...)
Ко живи према ономе што је проповедао Исус Христ. Приметили сте горе релативизацију. Нечија животна филозофија, које се више или мање држи, има додирних тачака са хришћанством. Али свакако није СВЕ што је Исус проповедао, нити САМО оно што је проповедао. Неки мало ригиднији хришћани вође су приметили то "прилагођавање Библије". Од ових који се не задовољавају званичном (умереном) религијом долази став да је хришћанин само онај ко живи према ономе што је рекао Исус Христ. То је на два корака. Прво, треба веровати да је свака препорука истинита, добра и остварљива. Друго, треба то спроводити, тако живети. И ничим у супротности томе. А шта ако је рекао две супротне ствари?! Хммм... :think:
Уосталом, колико је то спроводљиво у животу, колико има људи који тако живе, колико онда има (правих, стварних, истинских) хришћана... Знате мој став, могу га и поновити.
Ко је учествовао у Светој Тајни. У суштини, овде имамо две главне могућности. Једна се тиче поступања, друга идентитета. Сад полако крећемо ка другој. Ова опција је као и последња наведена, плус учествовање у ритуалу заједнице. Наводим је јер је неко овде баш инсистирао на овој дефиницији. Наводно је тако и у катехизису, нисам проверавао. Па добро, учествовање у ритуалима заједнице може бити дисквалификациони критеријум. Да, то је ритуал, ма како неко то звао. Такође знате шта мислим о томе, не о самим ритуалима, они су друштвено веома корисни, него о веровању да је Богу заиста стало до истих, до те мере да одређује САМО према томе ко ће како после смрти...
Припадник традиционалне хришћанске цркве. И ово је слично последњој опцији. По овој дефиницији отпадају разноразни секташи, јеретици, реформатори... Осим можда оних давних, од стране сада доминантних хришћана истребљених - гностика, монофизита, катара. Има неког смисла дозволити да су они били хришћани а "нововерац" који се на њих угледа то можда није - ионако не може знати њихова учења, а посебно не обредну праксу, начин размишљања... Узгред, ово важи и за савремене родновере (или пагане), ако мисле да поштују неког од "убијених" богова.
По овој дефиницији укључује се и велики број људи који су иницирани (крштењем) или једноставно припадају култури која је у великој мери хришћанска. Није бесмислено питање једног Руса из времена комунизма - јесте ли православни или католички атеиста? Ма колико се сад неки "либерални" са тиме спрдали. Да, по том критеријуму и ја сам хришћанин. Крштен сам.
Онај ко себе хришћанином сматра. Најзад! Да, то сам ја више пута овде говорио, па да објасним.
Прво, тако сматрати је либерално. Стварно либерално. Узгред, таква је и савремена дефиниција јеврејства, нема више оно да је обавезно порекло по мајци, чак ни активно исповедање јуфаизма. Стварно, можете ли забранити некоме да "буде" оно што сматра да јесте, како се изјашњава!? Није ли речено "не суди да ти не би било суђено". Ко сам ја да судим је ли неко (стварно) хришћанин?!?
Кад је већ тако, дозволићу сасвим логичну могућност да на поступке неког ко себе хришћанином сматра утиче, мање или више, само учење хришћанства. И да су плодови дела барем донекле и у том семену... Ако ћемо за нечије добре поступке рећи да су инспирисани хришћанством, логично је признати да су и нека лоша поступања тиме инспирисана. Или можда комунисти нису слали у Гулаг?
У основи монотеизма је вера да је апсолутна истина људима објављена, а остало је лаж. Ко друкчије каже клевеће и лаже. Чак и ако се позива на исту истину. Однос хришћанства и комунизма према херези има запањујућих сличности. И сад треба да се правимо да (и) то није хришћанство?!? :roll:

Дакле, тако вам је то. Торкемада је био хришћанин, Шели је био атеиста. Посебно питање, посебна тема, је ко је од њих двојице Богу угоднији... Онако логички ;)

hriscanin je onaj koji tezi svetlu uprkos tami koja je oko njega....:cool:

Nakon šest godina meditacije, on je, na mestu koje se i danas zove Bodgaja, seo ispod drveta čvrsto odlučivši da se neće pomeriti dok ne postigne svoj cilj ... i nakon nedelju dana, na svoj 35-ti rodjendan, spoznao je pravu prirodu uma: postao je Buda - Probuđeni. Prosvetljenje je rastopilo poslednje velove koje zaklanjaju um - prostor i energija, u njemu i izvan njega, slili su se u jedno - i postao je vanvremena, sveznajuća svesnost. Svakim atomom svoga tela sve je znao i bio je sve.

Narednih 45 godina Buda je hiljade nadarenih učenika podučavao metodama za postizanje prosvetljenja.

http://www.budizam.net/Pages/buda.htm

Hrišćanin je ko delima sledi Ljubav Isusa.

Pogledajmo prvo Isusove reči u Jovanu 10:30, “Ja i Otac jedno smo.”
Pa se setimo da je Otac kreator Starog zavjeta
A onda...
Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena... :roll:

Докле год је индивидуалности и човек ће бити подељен, одвојен од Једног. Делиће добро и зло, радост и патњу... једно без другог не иде.

Него, занима ме, шта за тебе значи тежити светлости упркос тами? Да ли то значи уништење таме - да будем конкретан храмова верских неистомишљеника. Јер многи који су себе сматрали хришћанима су баш тако "тежили светлости".

Докле год је индивидуалности и човек ће бити подељен, одвојен од Једног. Делиће добро и зло, радост и патњу... једно без другог не иде.

Него, занима ме, шта за тебе значи тежити светлости упркос тами? Да ли то значи уништење таме - да будем конкретан храмова верских неистомишљеника. Јер многи који су себе сматрали хришћанима су баш тако "тежили светлости".

sta je jedno?

Ово није тема о Једном, него о томе ко је хришћанин.
Питао сам те да ли су хришћани уништавали храмове верских неистомишљеника.

pa sto me pitas nesto sto znas....a el moze ovako..el su hriscanini bili proganjani i ubijani gotovo 4 veka....i prolilavi su krv i nisu se odricali svoje vere?

pa sto me pitas nesto sto znas....a el moze ovako..el su hriscanini bili proganjani i ubijani gotovo 4 veka....i prolilavi su krv i nisu se odricali svoje vere?

Знам да су хришћани прогањали припаднике других религија, а и друагачије хришћане. Иначе, неистина је да су хришшћани прогањани скоро 4 века (или то "скоро" код тебе има другачије значење), као што је неистина да су Срби били "пет векова под Турцима", изузев Срба у Старој Србији. Сетимо се основних историјских чињеница: Милански едикт укида прогањање хришћана - 313. година после Христа. Распеће око 30 године. Први значајнији прогон хришћана после Неронове паљевине Рима, 64 године после Христа.
Ако узмемо датум од којег се може сматрати да хришћана уопште има то 313 - 30 = 273 године прогона
Ако узмемо други датум, првог забележеног римског прогона то је 313 - 64 = 249.
Дакле, хришћани су могли бити прогоњени 2,5 до 3 века.
Даље. Константинов едикт није први о толеранцији према хришћанима. Да ли знаш да је и његов претходник, узурпатор Максенције донео исти едикт? Осим тога, проста логика нам говори да данашњи европски хришћани могу бити само потомци оних који су променили веру тек кад је постала званична (можда и 90%) или што се тиче осталих потомци оних који су испоштовали Јупитера, бацили мало пшенице у жртвену ватру (да, то је био тај грозни захтев Римљана)... Они су оставили потомство, а не они умрлу мученичком смрћу.
Са друге стране, хришћански свештеници и владари нису били ни изблиза толико толерантни. Није било доста клањати се Исусу, него је било забрањено било какаво поштовање Перуна (Одина, Иштар, Ладе, Сераписа и осталих другара). Истина, касније су их примили у хришћански пантеон, то је ваљда "исправно поштовање светаца" :roll:

Pogledajmo prvo Isusove reči u Jovanu 10:30, “Ja i Otac jedno smo.”
Pa se setimo da je Otac kreator Starog zavjeta
A onda...
Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena... :roll:

Kakve to veze ima sa izjavom da Hrišćanin je ko sledi Ljubav Isusa?

Agarta da li si citao knjigu Udar ruskih bogova....:lol:...nesto mi se cini da te ona bas jako inspirise..:mrgreen:

Читао и слатко се смејао.
Инспирацију моју тражи другде, рецимо Мерешковски, који иначе није паганин.
Још ко клинца ме је инспирисао и Бен Хур, филмчина стварно, али онако патетично (мада у грандиозном стилу Холивуда 50-их) се види као су хришћани страдали јер нису хтели да одају пошту врховном божанству Империје која је увела пошту, водовод, путеве и слично... Онда сам сабрао два и два... Јер следбеник Изиде је могао признати и Јупитера, као што и данас будиста може бити истовремено и шинтоиста. Шта је ту проблем?!
Ето тако, као што су неке четнаје инспирисали филмови Вељка Булајића :mrgreen:
Наравно, ту је и Ниче, али то је друга прича...

Kakve to veze ima sa izjavom da Hrišćanin je ko sledi Ljubav Isusa?

Јел имаш ти проблема когнитивне природе?!
Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena...
Према хришћанској догми о троједном божанству ово је изјавио баш Исус Христ, истина у свом другом агрегатном стању, рецимо то тако ;)

Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena...

Контемплирајмо још мало о овоме...
Веома католичка (хришћанска) Шпанија је имала закон Limpieza de sangre по коме се хришћанин, а потомак "неверника" или "јеретика" баш кажњавао до трећег, а не четвртог колена. Зашто тако? Закон је донео бранилац хришћанске вере Торкемада, сам Јеврејин у четвртом колену.
Да ли је читаоцу ове поруке познато да су жуте звезде или сличне ознаке за Јевреје измислили браниоци хришћанства, а не нацисти?!
Толико о љубави, а богами и истини :evil:

to se agarta zove diverzitet u singularnosti....:lol:

Јел имаш ти проблема когнитивне природе?!

Према хришћанској догми о троједном божанству ово је изјавио баш Исус Христ, истина у свом другом агрегатном стању, рецимо то тако ;)

Imaš li Ti problem sa nedostatkom argumenata, kada moraš da se braniš uvredama?

Opet pitam, kakve veze ima to što kažeš, sa izjavom da Hrišćanin je ko sledi Ljubav Isusa?
Osim ako ne misliš da je slediti nekoga isto što i klanjati se nekome ili da je slediti nekoga isto što i služiti nekome.

Imaš li Ti problem sa nedostatkom argumenata, kada moraš da se braniš uvredama?

Opet pitam, kakve veze ima to što kažeš, sa izjavom da Hrišćanin je ko sledi Ljubav Isusa?
Osim ako ne misliš da je slediti nekoga isto što i klanjati se nekome ili da je slediti nekoga isto što i služiti nekome.

Inače, kada se pozivaš na Stari Zavet, treba da znaš i da je nova zapovest veća od stare.
To ne znači da stara zapovest prestaje da važi, već znači da je nova zapovest većeg ranga od stare.

(…)
Можемо, рецимо, сматрати да је хришћанин:
Ко живи моралним животом. Има тога у онј чудној теорији како се "кроз усмено предање" очувало баш оно учење које је Бог предао... ваљда Адаму, пошто су се после њега људи разишли.
Jedinu moralnu pouku koju je bog izrekao Adamu je bila zabrana kusanja ploda sa zabranjenog drveta. Od isterivanja iz Raja (Edemskog vrta) pa sve do klesanja deset bozjih zapovesti, izraeljski narod je ziveo u bezakonju.

(…) . Знате оно "хришћанин си / верујеш у Бога и ако то не знаш"...
Pozeljno je da sto manje znas, jer tada slepo sledis vodju tumaca bozjih zakona.

... Али, у неком дискурсу може се и тако рећи, ако живим према ономе "не чини другима што не желиш да други чине теби" (moje boldovanje), ако је неко само то преузео из хришћанства, добро јест (докле се може тога држати...).
Zapravo, ovu je misao izrekao Konfucije nesto pre 600 godina pre nove ere. Uostalom, bolje se pridrzavati sekularnih zakona nego tih, tzv. “Deset bozjih zapovesti” Jer i pored tih zakona bozji izraeljski narod cinjase velike grehe suprotne Dekalogu, a i sam bog ih je gazio po principu, ja sam zapovesti doneo, ja cu ih menjati kako odgovara trentku. Tako je od tada pa sve do danasnjeg dana.

Ко живи према ономе што је проповедао Исус Христ.
Kada bi hriscanin sve sto je napisano u cetiri jevandjelja procitao, ne bi poverovao da je to ucenje pametnog coveka. Toliko kontradiktornosti i nebuloza tesko je naci na jednom mestu. Kao sto rekoh, za duhovnike je dovoljno da se vernik iskazuje da je pripadnik hriscanstva, i ne pitaju ga sta zna o Isusu. Taman posla kada bi to bio uslov da budes hriscanin. 70, a mozda i vise osto hricana bi dobilo “ispisnicu”, jer osim da opsuje Hrista ili Mariju, i da zna da ce biti strasnog suda, nista vise o svojoj religiji ne zanju. Dovoljno je da znaju onliko koliko im oni serviraju, tzv. duhovnici, sve ostlo je nevazno. Хммм...

Уосталом, колико је то спроводљиво у животу, колико има људи који тако живе, колико онда има (правих, стварних, истинских) хришћана... Знате мој став, могу га и поновити.
Moje misljenje da nema pravih i nepravih hriscana, ima onih koji nesto znaju o svojoj dogmi i oni koji ne znaju nista. A da bi bio hriscanin nije ti potrebo bilo kakvo znanje, vec da znas da na Sedmom nebu zivi bog, negov sin i da postoji raj i pakao.

Toliko, da ne zagusujem temu.

Poslednja izmena:

Back