Ko je bio Brano Mićunović? Biografija kontroverznog biznismena i "gospodara Crne Gore"

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
77.882

KO JE BIO BRANO MIĆUNOVIĆ? Biografija kontroverznog biznismena i "GOSPODARA CRNE GORE"​


CRNA GORA
19.04.2024. 21:49h > 22:07h

Crnogorski biznismen Brano Mićunović preminuo je u Budvi u 71. godini života.
Nikšićanin Branislav Brano Mićunović bio je jedna od najkontroverznijih ličnosti u regionu. Za neke je predstavljao “oličenje čojstva i poštenja”, a drugi su ga nazivali “Bogom i batinom”.
Za pojedince je bio kriminalac i “gospodar Crne Gore”, bez čijeg odobrenja se nije mogao završiti nijedan ozbiljan posao u sivoj zoni. Naime, u Crnoj Gori postojala je izreka "nema kralja nema Tita, sad se ođe Brano pita”.
623676_brano-micunovic_ff.jpg
foto: Aleksandar Jovanović

Branislav Brano Mićunović je rođen 1953. godine u Nikšiću, i oženjen je Svetlanom sa kojom ima sina Đorđa i ćerku Andreu. Njegova supruga je u dospela u žižu javnosti kada joj je Prva banka odobrila minus na tekućem računu u iznosu 4,6 miliona evra 2012. godine. Toliko veliki iznos prekoračenja bio je neuobičajan za račun fizičkog lica.

Ko je Brano Mićunović?
Mićunović je u mladosti trenirao boks i bio pripadnik 63. padobranske brigade nekadašnje JNA. Sa grupom sugrađana sedamdesetih godina se zaputio za Novi Sad, gde je studirao ekonomiju.
Na fakultetu se nije dugo zadržao, a put ga je odveo preko granice, gde su glavnu reč vodili ljudi sa ovih prostora: Vlastimir Vlasto Petrović, Dragan Jokso Joksović, Slobo Grbović, Dado Cerović, Ratko Đokić.
Ime Brana Mićunovića se prvi put dovelo u vezu sa nekim krivičnim delom kada je u Nemačkoj ubijen Stjepan Đureković 1983. godine, bivši direktor marketinga “INE”. Njegovu likvidaciju, je navodno, organizovao lično Stane Dolanc, nekadašnji major KOS-a, ministar jugoslovenske policije i predsednik Saveta za zaštitu ustavnog poretka.


Iako se spekulisalo, nikada nije dokazano da iza te likvidacije stoje Mićunović, njegov kum Đorđe Giška Božović, Dragan Joksović, Ratko Đokić i Ranko Rubežić.
Poslednje godine 20. veka je proveo u Spužu, jer je osumnjičen za ubistvo. Optužbi je oslobođen, zajedno sa svojim prijateljem Zdravkom Lopušinom, da je u okrobru 2000. godine ubio Nikšićanina Radovana Kovačevića.
Na teret mu se stavljalo da je ispred Kliničkog centra u Podgorici, na do tada nezabeležen način, iz pištolja ubio ranjenog Kovačevića. Novinska fotografija sa suđenja bila je jedina prilika da šira javnost vidi kako uopšte Mićunović izgleda.

https://www.kurir.rs/region/crna-go...ontroverznog-biznismena-i-gospodara-crne-gore
 

Back
Top