Ja sam Vas gospodine, jasno pitala, koji vi neoborive dokaze imate, da su Arman Makedoni, anticki Makedonci, tj. da je Aleksandar Veliki, Arman Makedon?
Pogledao sam razloge koji su Vas neveli da iznesete tvrgjenje: “Gospodine, ja sam Vama postavila jedno pitanje, na koje mi niste odgovorili, vec ste poceli da skacete od jedne stvari na drugu, mesajuci pritom babe i zabe, sto je pokazalo Vasu nesposobnost za konstruktivnom diskusijom u jednom smeru.
Kad se budete koncentrisali, samo na jednu stvar i tu stvar prvo razjasnite, a ne haoticno da skacete, od jedne teme na drugu, mozete dozvoliti sebi, da kazete, da neko nije u mogucnosti da nastavi diskusiju.”
Mogu da konstatujem da razloga Vashin tvrdnji, nema.
A, zashto nema.
Jednostavno fakt je da ni u kom slucaju nisam primenio metodu koju navodite: “Gospodine, ja sam Vama postavila jedno pitanje, na koje mi niste odgovorili, vec ste poceli da skacete od jedne stvari na drugu, mesajuci pritom babe i zabe, sto je pokazalo Vasu nesposobnost za konstruktivnom diskusijom u jednom smeru.
Kad se budete koncentrisali, samo na jednu stvar i tu stvar prvo razjasnite, a ne haoticno da skacete, od jedne teme na drugu, mozete dozvoliti sebi, da kazete, da neko nije u mogucnosti da nastavi diskusiju.”, jednostavno nemam nikakve potrebe da izbegavam diskusiju. Raspolazjem sasvim dovoljnim artefaktima kojima mogu da pobijem bukvalno svaku “tvrdnju” koja je u suprotnosti sa istinom.
Na pitanje za koje kazete da izbegavam da odgovorim, vec sam bio odgovorio, i to sasvim precizno:
“Vrlo jednostavno;
1. postoje anticki, a, i kasniji istorijski zapisi koji jasno govore o kontinuitetu jezika, pre svega u smislu kao OSNOVU za formiranje grckog i latinskog jezika.
a) Latinski je jezik uporegjivan sa konkretnim pelazgiskim dijalektom iz Tesalije.
b) U citavom periodu formiranja latinskog jezika, NAKNADNO pozajmljivane su reci od najblizeg jezika, a to je makedonski.
c) Fond antickih reci sadrzanih u "arhaickom grckom" koje su IDENTICNE sa danasnjim makedon-armanskim, a nema ih u grckom jeziku, je ogroman.
2. Sve trako-ilirske inskripcije, citaju se jasno sa aktuelnim makedon-armanskim jezikom (reci su u 95% identicne, kod onih 5% ima samo delimicnih izmena), a i ona pelazgiska sa Lemnosa iz trojanskog perioda potpuno se moze citati aktuelnim makedon-armanskim jezikom, pri cemu 80% reci su identicne.
3. U Pakistanu, na Himalaima, zive Hunzi koji za sebe znaju da poticu od makedonskih Alexandrovih vojnika.
Hunzi govore "burusarskim" jezikom sa vise govora.
Evropske reci koje postoje u "burusarskom" jeziku sve redom pripadaju fondu reci makedon-armanskog jezika.
4. Makedon-armanski, ni u kom slucaju nije, i ne moze da bude dijalekt "rumunskog jezika".
Jednostavno, radi se o dva jezika koji pripadaju TRACKOJ grupi jezika, ali kojiu nazad 4,5 mileniuma imaju svoj posebni razvoj.
Obican Makedon-Arman, ukoliko nije ucio rumunski, tesko se moze razumeti sa Rumunom.
Za obicne Rumune makedon-armanski je isto sto i italijanski, spanski,...
5. Makedon-Armani, u neprekidnom kontinuitetu imenuju se Makedonima, a do 1912 tako su bili imenovani i od strane Nemaca, Austrijanaca, Madzara, Rumuna, Italiana, Rusa,....
6. Makedon-Armani, u neprekidnom kontinuitetu koriste ISTU zastavu kao i njihovi predci Anticki Makedoni, o kojoj se danas prepiru Skoplje i Atina, a koriste je unazad svega 22/23 godina.
Broj artefakata je ogroman, ali politika Balkanskih i Evropskih zemalja je nesto sasvim drugo, a u zivotu dominira politika, a ne istina.”
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Za sve gore izneseno postoje dokazi i konkretno sam predlozjio da postavite konkretna pitanja:
“1. Tvrdnje, sta vas konkretno interesuje.
2. Nisu asimilovani, vec je izvrsen planirani genocid od strane svih koji su zauzeli odregjhene delove Istorijske Makedonije.
3. Nisu hipoteze, artefakti ne mogu biti hipoteze.
4. Ne svrstavamo Hunze u konkretni narod, vec njihove reci koje su Evropskog porekla. Uzgred "voda, roka/raka, suma,..." sumnjam da postoje u jeziku Hunz. Koliko znam to je deo manipulacija koje su uradili odregjene osobe u cisto propagandne svrhe. Ja sam se licno sreo sa tim osobama i ukazao na njihovu manipulaciju.
5. Zvanicna nauka ? ---- "zvanicna politika".
Da slazemo se, ali treba se znati da su sve licnosti koje su navedene u materijalu su makedon-armanskog porekla.
Pa postavlja se pitanje identifikacije: Makedon-Armani nazivaju se "Makedonci" po potrebi, a kad toga nema, onda su "vlasi" (nomadi, stocari).”
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Onda Vi ste presli na pitane o recima, prvo neki izmishljeni, improvizovani nemacki spisak navodnih trackih reci, pa onda konkretno:
“Ah da i da ne zaboravim gospodine D-1...
Ako je vas jezik tracanski, pelazgijski, najstariji, ocuvan od uticaja drugih jezika i promena, kako to da imamo, npr:
Na armanskom:
Zburats sãrghichiashce? - Zborite li/govorite li srpski?
Haristo - hvala
Na grckom imamo:
Ευχαριστώ (Efharistó )= hvala
Na srpskom imamo: zboriti, govoriti, pricati... “
I, dobili ste konkretni odgovor o etimoloshkoj osnovi navedenih reci.
Pa na kraj vracate se osnovnom pitanju: “Ja sam Vas gospodine, jasno pitala, koji vi neoborive dokaze imate, da su Arman Makedoni, anticki Makedonci, tj. da je Aleksandar Veliki, Arman Makedon?”
Odgovor je jednostavan:
1. Kontinuitet jezika.
2. Kontinuitet pisanih istorijskih artefakata kojima se potvrgjuje kontinuitet Makedonskog identiteta Makedon-Armana.
3. Kontinuitet upotrebe nacionalnih simbola.
I mnogo shto shta drugog, ali ova tri kontinuiteta su osnova kojom se jasno dokazuje kontinuitet jednog naroda.
Sad da se vratimo temi:
Mozjemo li prihvatiti pisane Herodota da su Tracani u njegovo vreme naseljavali citav Balkan?
Ili konkretnije da je Istoriska Makedonija bila naseljena Tracanima o cemu pishu Homer, Herodot, Strabon,………
Tako Homer iznosi podatak da snezjne planie Ematije (region u Istorijskoj Makedoniji) naseljavju “tracki vitezovi veshti” (Homer, Ilijada, XIV. 227).
A, Herodot: “U vreme pre Trojanskog rata, Teukri (Trojanci) i Mizi u ogromnom ratnom pohodu, veceg i od onog koji su poduzeli Agamemnon i Menelaj, pokorili su sva tracka plemena, na zapad sve do Jonskog zaliva (Jadransko more), a na jug sve do reke Penej” (Herodot, Istorija, VII. 20).
Reka Penej nalazi se u sredishte Tesalije.
Znaci citav taj prostor naseljavali su Tracani.
U tom prostoru nalazi se i kasnije oformljana Istorijska Makedonija.
To ukazuje na cinjenici da su Makedoniju naseljavali Tracani.
Dali iznete cinjenice mozemo prihvatiti za verodostojne ?