Ko je bio Aleksandar Veliki ?

Ko je bio Aleksandar Veliki ?

• Srbin

• Grk

• Makedonac

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Па ако се име династије може узети као презиме, онда Аргеад

nauka ih registruje kao Argeade (iz Agra),

prema mestu porekla.

Ali to je ono sto je smisljeno u vreme Aleksandra I, sve sa ciljem da ovaj ucestvuje na Olimpijskim igrama.

Tacno, poreklo im je iz Arga, ali postoje 3 grada koja su nosila to ime.

Jedan je na Peloponezu, drugi PELAZGISKI u Tesaliji, i traci, onaj odakle potice dinastija, i nalazi se u Gornjoj Makedoniji i zove se Arg Orestikon (danasnje Makedon-Armansko selo Konomladi).
-----------------------------------------------------------------------

Sigurno je da bi jedana dinastija vise preferirala da istice svoje poreklo od osnovopoloznika tog naroda MAKEDONA, nego da se imenuje imenom jednog naselja.

Пусти ти вечерње новости...Ти си Влах и не можеш ништа да будеш више од тога...
Пријатно..

Pa ako "prisvajas" ono sto je moje, hljadama i hiljadama godina, onda me mozes nazvati i lopovom.

Nisu u pitane "вечерње новости" vec ucebnik istorije, i Drzavni Institut za nacionalnu istoriju R. Makedonije,

a tu je i tvoj sugradjanin A.Donski, a i V.Topurkoski,....... kao i mnogi, mnogi drugi intelektualci, a bogme jos vise obicnog sveta.

jel si na ovo mislio:

"Прашањето кое неминовно се наметнува е зошто историчарите од Филозовскиот факултет толку долго молчеа и зошто токму сега, без академска дебата излегоа со критики околу ова прашање!? Професорот д-р Милан Бошковски за објавените критики за учебникот по историја за шесто одделение за медиумите ќе изјави: „Овие забелешки се тенденциозни поради бизнис-интересите на професори кои пишуваат учебници, а со ваквите изјави колегите од Институтот по историја, ги омаловажуваат нивните колеги и ако имаат забелешки, треба за нив да се дискутира на академско ниво“. Ваквиот одговор е очекуван и можете да го добиете од секој оспоруван автор.

Меѓутоа жалосно е што овие историчари отфрлајќи ја теоријата за античкото потекло на Власите досега не излегле со верификувана студија за нивното потекло. Жалосно е што тие исти историчари не дале досега одговори за низа прашања од историјата на народот во Македонија. Историјата која ја презентираат е полна со низа необјаснети црни петна, а нивните објаснувања се нејасни, магловити. Држејќи се до тезата дека Словените дојдоа во 6 век од зад Карпатите, дотуркавме таму каде што сме денес. И ден денес ни се оспорува името и идентитетот. Останаа многу неразјаснети тајни, кои тие не се осудуваат да ги разоткриат, а кои нашите соседи ги толкуваат според нивните потреби, присвојувајќи ја притоа нашата историја и култура"

Sto ti "vrhunski istoricari" ne organizuju javnu tribinu sa mojim ucescem, pa da junacki istaknu svoja prsa.

Sto ti "vrhunski istoricari" ne organizuju javnu tribinu sa mojim ucescem, pa da junacki istaknu svoja prsa.

Па тебе чекају пријатељу....Јер једини и ти имаш ову идеју док код Влаха у Македонији то нико не заступа...
Елем имаш тему Цинцари па тамо настави дискусију...

Па тебе чекају пријатељу....Јер једини и ти имаш ову идеју док код Влаха у Македонији то нико не заступа...
Елем имаш тему Цинцари па тамо настави дискусију...

Elem, ti krenuo za Skoplje da se poklonis mom pra, pra, .........dedi i njegovom konju ?

Karan (grčki: Κάρανος) je, prema određenim izvorima i prema grčkoj mitologiji, bio prvi kralj Antičke Makedonije i osnivač dinastije Agreada. Po tome, mogao bi da bude i Karan (Karanos, Karanides).
http://www.ancientlibrary.com/smith-bio/0618.html

КАРАН - и дан данас Македонска реч за неког којег грдиш на Српском....

и још једно значење на Српском које знамо сви шта значи:per:

Dobro bre Sanduli, jel znas pravilno taj jezik koji govoris?

"KARAN" - "КАРАН - и дан данас Македонска реч за неког којег грдиш на Српском.... "

Kad nekoga grdis reci ces "KARAM", a ne "KARAN", isto kazu i Bugari.

Rec "kara" od kojeg proizlazi ime "Karan" (a i ono tvoje "karam"), ima slicno, ali ne i identicno znacenje sa onim koje istices.

Sa obzirom da se nikad nisam bavio Makedoncima (istorijom itd) ,nemojte mi zameriti ukoliko izvedem neki pogresan zakljucak :)
Ako su Makedonci mesavina antickih Maekedonaca i Slovena sa tog prostora ,logican je zakljcak da su danasnji Makedonci, mesavina Srba i antickih Makedonaca (ja ne znam sta bi tacno ti Sloveni drugo mogli biti ).Mada u Makedoniji zivi jos niz nekih drugih naroda .:)

Sa obzirom da se nikad nisam bavio Makedoncima (istorijom itd) ,nemojte mi zameriti ukoliko izvedem neki pogresan zakljucak :)
Ako su Makedonci mesavina antickih Maekedonaca i Slovena sa tog prostora ,logican je zakljcak da su danasnji Makedonci, mesavina Srba i antickih Makedonaca (ja ne znam sta bi tacno ti Sloveni drugo mogli biti ).Mada u Makedoniji zivi jos niz nekih drugih naroda .:)

Опет ти а...хахахаха..Како ти не досади...
Значи Словени су сви Срби....екстра закључак....препаметно заиста...

Anticki i Danasnji Makedonci su mesavina tracanskih i ilirskih plemana..

Vlasi i Arnauti su kasnije naselili danasnju Makedoniju i manji broj Arnauta i Vlaha je makedonizovan-to pokazuje genetika..

Hvala na odgovoru :ok:
Ja sam pokusao na osnovu onoga sto je on rekao ,da ponudim odgovor :)
Iskreno ,nikada se nisam bavio Makedoncima

Makedonija je danas mala drzava-maksimalno 1.5 miliona bez Albanaca..
Makedonci su genetski vrlo slicni danasnjim Srbima..
To je genetski jedan narod..
U Antici je Makedonija izuzetno gusto naseljena-to je omogucilo Aleksandru Makedonskom da ima brojnu -mocnu Armiju i osvoji Svet..
Nemanjicka Makedonija je bila najvazniji i najnaseljeniji deo Nemanjica Carstva..
Na Marickoj bitci imali su 60 000 vojnika-vecina iz Makedonije..
Sto godina ranije u Nevskoj bitci Rusi su imali do 3000 vojnika..
Srbija je bukvalno prestala da bude sila-gubitkom Makedonija..
Osvajanjem Makedonije Turci su postali vodeca sila na Balkanu i Maloj Aziji..
Posle pobede na Kosovu 1389 god. Srbi su morali povratiti Makedoniju -jedino bi povratak Makedonije spasio Srbe 500 godina turskog robstva..

Iskreno ,nikada se nisam bavio Makedoncima

Ево мало помоћи од Српских уџбеника па се бави Македонцима...

263786_10150242769128670_202258228669_6957876_4397394_n.jpg

154344_468981368669_202258228669_5266752_760537_n.jpg

38100_138234066201281_100000440665428_289620_865613_n.jpg

Стварно си га рекао, не може боље! :hahaha:

Глагол "карати" у српском језику је синоним за "свађати се, грдити, кудити, прекоревати (некога)..."
Новије значење је ово за које Сандански каже да "сви знамо шта значи".

Каран је старо српско презиме, као и новије - Карановић и Каранов, која су доста распрострањена у Срба.

Карановац је старо име за град Краљево. Постоје још неки топоними са овим именом.

"Каран" је једна од старих српских-словенских титула коју је добијао неко из владарске породице или неки њихов сродник. Може се упоредити са титулом принца. По хијерархији, изнад карана су краљ и цар.

Стварно си га рекао, не може боље! :hahaha:

Глагол "карати" у српском језику је синоним за "свађати се, грдити, кудити, прекоревати (некога)..."
Новије значење је ово за које Сандански каже да "сви знамо шта значи".

Каран је старо српско презиме, као и новије - Карановић и Каранов, која су доста распрострањена у Срба.

Карановац је старо име за град Краљево. Постоје још неки топоними са овим именом.

"Каран" је једна од старих српских-словенских титула коју је добијао неко из владарске породице или неки њихов сродник. Може се упоредити са титулом принца. По хијерархији, изнад карана су краљ и цар.

Pocetno, etimoloski dobro si postavio stvari: "Карановац је старо име за град Краљево", interesantno, i bitno; ""Каран" је једна од старих српских-словенских титула коју је добијао неко из владарске породице или неки њихов сродник. Може се упоредити са титулом принца. По хијерархији, изнад карана су краљ и цар." i ovo je dosta interesantno. Sve ovo, uz predhodno receno, povezi sa "kar" (ali ne u vulgarnom smislu, vec u etimolosko funkcionalnom) iz skipitarskog, "kardia" iz grckog, "heard" (iz engleskog, sto se ne razlikuje od grckog), ................................. ima mnogo toga da se nabraja i sporegjuje......................... ali funkcionalno i etimoloski svodi se na znacenje reci "kardan", kod "kar" (automobila).

Pocetno, etimoloski dobro si postavio stvari: "Карановац је старо име за град Краљево", interesantno, i bitno; ""Каран" је једна од старих српских-словенских титула коју је добијао неко из владарске породице или неки њихов сродник. Може се упоредити са титулом принца. По хијерархији, изнад карана су краљ и цар." i ovo je dosta interesantno. Sve ovo, uz predhodno receno, povezi sa "kar" (ali ne u vulgarnom smislu, vec u etimolosko funkcionalnom) iz skipitarskog, "kardia" iz grckog, "heard" (iz engleskog, sto se ne razlikuje od grckog), ................................. ima mnogo toga da se nabraja i sporegjuje......................... ali funkcionalno i etimoloski svodi se na znacenje reci "kardan", kod "kar" (automobila).

Не видим неке везе с грчким "кардиа" тј. "срце", а још мање енглеским. "Функционално и етимолошки своди се на значење речи "кардан" код "кар" (аутонобила)."? Није ми то јасно.

Detaljno objasnjenje zahteva povecu studiju.

Ali, ukratko, konkretno: radi se o terminima koji u sustini sadrze smisao "pokretanja", "tecenja". Recimo, ako je u grckom "kardia" i engleskom "heard" (sto se svodi na "keard"), u italianskom je "kore".
Konkretno imamo "kardia" (pokrece, goni) i "kore" (od "kura" = "tece"). Osnovna smisao je ista "nesto sto se pokrece "guranjem" t.s. "tecenjem".

Fakticki, ne postoi neka veca razlika u odnosu znacenja reci koje pocinju sa "kar...." i "kur....", u osnovi je smisao koja se odnosi na "tecenje", a kad nesto tece, onda ono nesto i pokrece "gura".

Konkretno uzmimo za primer rec "karlig" (pastirski stap sa kukom pri vrhu) iz makedon-armanskog jezika.

Rec je o ligaturi " karlig" = "kar + lig" (goni + veze). Fakticki sama rec objasnjava namenu "pastirskog stapa" (koji koliko mi je poznato, koriste ISKLJUCIVO Makedon-Armanski pastiri). Znaci "stap" ima funkciju da "goni" stoku, ali i po potrebi, sa kukom pri vrhu istu i da "hvata" (vezuje).

Isto i "kardan" kod automobila, ima funkciju, da snagu, obrt motora prenese dalje prema tockovima (to je ona glavna spona pokretanja).
Isto i za "kar" (automobil), radi se o necemu sto se krece, ili "karave" (splav, ladja na jedrima), nju pokrece vetar u jedrima.

.........................................

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back