Orgijalište kao kolijevka adventista sedmog dana (šećer za kraj)
U ožujku 1986. student adventističkog univerziteta "Andrews", Bruce Weaver, pronašao je novinski izveštaj o hapšenju i potonjem suđenju jednom od prijatelja Ellen White, g. Israel Dammon-u, u subotu uvečer 15. veljače 1845. u Atkinsonu, malom gradu na istoku države Maine. G.Dammon bio je uhapšen jer je predsjedavao bučnim skupom koji je uznemirio građane.
Članak pod naslovom "Trial of Elder I. Dammon" ("Suđenje starešini I. Dammon-u") objavljen je u časopisu "Piscataquis Farmer" 7. ožujka 1845, a izvjestitelj je bio g. George V. Edes, 58-godišnji mirovni sudac. Izveštaj časopisa "Piscataquis Farmer" o suđenju g. Israel Dammon-u je veoma precizan.
Svjedok Loton Lambert, pod zakletvom:
"Kada sam stigao oni su pjevali - nakon pjevanja sjeli su na pod - Dammon je rekao da je sestra imala viziju da saopšti - žena na podu [Ellen White] je priopćila svoju viziju. Dammon je rekao da su sve druge zajednice grešne - da su bili lažovi, svodnici, ubojice itd. On je također navaljivao na sve koji nisu vjernici kao on. Naređivao nam je, ali nismo otišli. Žena koja je ležala na podu i saopštavala vizije [Ellen White], nazivana je od starejšine Dammona i drugih, 'Kopija Hrista'. Dammon nas je nazivao svinjama i đavlima i rekao da bi nas izbacio da je on vlasnik kuće - ona koju su nazivali 'Kopijom Hrista', rekla je g-đi Woodbury i drugima da moraju ostaviti sve svoje prijatelje ili će otići u pakao. 'Kopija Hrista', kako su je nazivali, je ležala na podu neko vrijeme, onda bi ustala, pokazala na nekoga i rekla da je imala viziju koju im ima priopćiti, koju bi potom priopćila. Bila je tu jedna djevojka za koju su rekli da mora biti krštena te noći ili će ići u pakao. Plakala je gorko i željela da prvo vidi svoju majku. Rekli su joj da mora staviti majku ili će ići u pakao - neko je rekao, 'pustite je neka ode u pakao'. Konačno je odlučila da bude krštena. 'Kopija Hrista' priopćila je svoju viziju i mojoj rođakinji, da mora biti krštena te noći ili će ići u pakao - ona se usprotivila, pošto je već bila krštena. Za 'Kopiju Hrista' su rekli da je iz Portlanda.
Žena koju su nazivali g-đica Baker, rekla je da je đavao prisutan i željela je da ga vidi - izabrala je mene i rekla, 'ti si đavao i ići ćeš u pakao'. Ja sam joj rekao da ona nije moj sudac. G. James Ayer (vlasnik kuće) me je onda zgrabio i pokušao me izbaciti kroz vrata. Rekao sam mu da nisam došao da ometam skup. Žena vizionarka je pozvala Joel Doore-a, rekla mu da je posumnjao i da neće biti kršten ponovo - rekla je, 'brate Doore ne idi u pakao'. Doore je klečao kraj njenih nogu i molio se. G-đica Baker i jedan čovjek su otišli u spavaću sobu - potom sam čuo da glas u sobi viče 'Oh!' Vrata su se otvorila - pogledao sam u sobu - ona je ležala na krevetu i držala ga. Izašli su iz spavaće sobe grleći se, ona je skakala i gurala noge između njegovih. G-đica Baker je otišla do G. Doore-a i rekla, 'odbio si me ranije', on je rekao da jeste - onda su se poljubili - ona je rekla 'ovo je dobar osećaj' - upravo prije nego što su otišli u vodu da se krste, G-đica Baker je otišla u spavaću sobu sa čovjekom koga su nazivali starešina White [James White] - vidio sam ga kako joj pomaže da se popne na krevet - svjetlo se ugasilo i vrata su se zatvorila. Nisam vidio ni jedno od njih kasnije. Jednom sam bio u drugoj sobi i razgovarao sa svojom rođakinjom, Dammon i drugi su ušli u sobu i prekinuli naš razgovor i nazvali njenu sestru i mene đavlima. 'Kopija Hrista' [Ellen White] je ležala na podu za vrijeme kada su odlazili u vodu krstiti se i nastavila ležati do mog odlaska, što je bilo između 12 i 1 posijle ponoći."
--------------------------------------------------
Evo, kao što možete vidjeti, subotarska sekta je "začeta i rođena" u orgijama i orgijalištima koje su organizirali subotarski pioniri.