Ko hoce da nabije VELIKI odraz!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne bre 2 sata nego dva puta jedan posle dorucka i jedan posle rucka...trajanje nije bitno,bitno je da vezbe radis pravilno! :D

Opet,brate,cilj svakog treninga je eksplozivnost(bilo plyometrija bilo tegovi)i brzina.Msm radi ti kako oces i kako tebi naravno odgovara,samo ja mislim da je jedan trening dnevno (tegovi,ply,cardio) puna kapa + popodne neki basket sa ortacima.Ali o5 to je samo moje skromno misljenje... :D

Najjednostavnije receno, to nista ne valja. Katastrofa potpuna. Ali dobro, idemo redom. :neutral:

Prvo, vezbe snage ne mozes raditi dva uzastopna dana. Ti bi vezbe snage, npr, sklekove da radis svaki dan. Na taj nacin neces ojacati nego ces oslabiti i misici ce ti sve vise propadati i smanjivati se. Ako si na primer danas radio sklekove kao vezbu snage, mora proci jedno 48 sati da bi ih opet radio. Ako se ne budes toga pridrzavao, od tvog napredka nema nista.

Drugo, sklekovi nemaju veze s odrazom kao uopste ni bilo koje vebe za gornji deo tela. Znam da ce ti svasta govoriti kako za skok treba biti gore jak itd, ali jedine vezbe snage koje ce ti doneti ikakav vidljiv pomak jesu cucnjevi i to na jednoj nozi ili sa (povecim) tegovima. Cilj ce ti biti povecanje maksimalne snage, a ne broja ponavljanja. Donekle ti mogu pomoci i vezbe za trbusne misice i misice donjeg dela ledja. Naravno, da treba raditi vezbe snage za celo telo, ali ti ponavljam da jedino jacanjem misica butina imas sanse da vidis neki opipljiv napredak.

Trece, moj savet bi ti bio da pliometriju potpuno izbacis (jer ona je dosta precenjena, a cesto i izvor povreda zbog nepravilnog treninga) i umesto toga jednostavno svaki drugi ili treci dan vezbas maksimalni odraz izvodeci maksimalne skokove (sa jedne i dve noge, iz zaleta, naskoka i iz mesta) dok pokusavas nesto da dohvatis. Pet maksimalnih skokova na obruc svaki drugi dan imaju vise efekta nego sat vremena prckanja sa pliometrijom. Kod skakanje vazi jednostavno pravilo, sto manje vezbas to je veci efekat pod uslovom da izvodis maksimalne skokove.

Takodje tri puta nedeljno treba i da radis vezbe snage, a tu su ti kao sto rekoh najvazniji cucnjevi.

Inace svi programi za povecanje odraza su apsolutno nepotrebni jer kad je u pitanju razvoj atletskih sposobnosti ne postoje nikakve tajne vec neki opsti, davno poznati zdravi principi kojih treba da se pridrzavas.

Da sumiram, trebaju ti zapravo tri stvari: izvodjenje maksimalnih skokova (kao specificni trening), vezbe snage za noge (kao trening snage da povecas potisak u odnosu na masu) i velika kolicina odmora (jer bez toga jednostavno nema napretka). To je otprilike to. Sve ostalo je sviranje koorcu i nece dati rezultat koji trazis. Mozda ce ti jedino trebati jos i kardio da bi regulisao tezinu jer kod skoka ona je izuzetno bitna.

Za kraj da tebe i ostale dodatno demotivisem, ili motivisem. :D Skok, brzina, te sposobnost da se nesto daleko baci u najvecoj meri zavise od genetskih faktora tako da tu ti je rad 20%, a predispozicije 80%, svidelo se to nekom ili ne. :cool:
I u polimetriji imas maksimalne skokove kao posebnu vjezbu :)

Opet,brate,cilj svakog treninga je eksplozivnost(bilo plyometrija bilo tegovi)i brzina.Msm radi ti kako oces i kako tebi naravno odgovara,samo ja mislim da je jedan trening dnevno (tegovi,ply,cardio) puna kapa + popodne neki basket sa ortacima.Ali o5 to je samo moje skromno misljenje... :D
Ma ja bih sad da jos malo nabijem kondiciju,da se misici naviknu,radim bez tegova ali to ne znaci da ih kasnije necu koristiti :mrgreen:

Aaaaa to :D...da sam na tvom mestu radio bih po 2 treninga dnevno,prvi 2 sata posle dorucka i drugi 2 sata posle rucka,ako odma radis nece ti biti dobro,veruj mi ja sam mislio da tako treba,pa onda iz wc-a nisam izlazio :lol:

Ne radi se nikad 2 treninga za redom u 2 dana ista grupa misica,tako ni noge ne radis 2 dana za redom bilo u teretani bila pliometrija,a ako bi vec radio pliometriju dva dana za redom a i da bi je uopste radio treba da budes bas bas dobro utreniran jer to nije za igranje,caskom mozes da se iskidas i polse CAO. :D Ako se vezba u teretani onda se radi svaki dan razlicita grupa misica i to nema potrebe vise od 4x nedeljno jer niste profesionalci. :) A ako se radi Pliometria onda ne vise od 2-3 puta nedeljno i to na drugi dan,a dani izmedju mogu lagano trcanje ili nesto drugo,jer cete se iskidati ako preterate.Zavisno od namene,tj. sporta kojim se bavite trening se prilagodjava istom,a ne nampamet raditi sta vam se svdi na oko ili za sta imate uslove da radite najlakse.Inace cucanj je jedna od boljih vezbi za odraz,ali cucanj sa opterecenjem...naravno poceti sa sto laksim kilazama pa polako povecavati...Za sve treba vreme i zato pitajte nekog ko zna. ;) :) P.S pansport forum i sve ce vam ljudi reci ´:)

Ne radi se nikad 2 treninga za redom u 2 dana ista grupa misica,tako ni noge ne radis 2 dana za redom bilo u teretani bila pliometrija,a ako bi vec radio pliometriju dva dana za redom a i da bi je uopste radio treba da budes bas bas dobro utreniran jer to nije za igranje,caskom mozes da se iskidas i polse CAO. :D Ako se vezba u teretani onda se radi svaki dan razlicita grupa misica i to nema potrebe vise od 4x nedeljno jer niste profesionalci. :) A ako se radi Pliometria onda ne vise od 2-3 puta nedeljno i to na drugi dan,a dani izmedju mogu lagano trcanje ili nesto drugo,jer cete se iskidati ako preterate.Zavisno od namene,tj. sporta kojim se bavite trening se prilagodjava istom,a ne nampamet raditi sta vam se svdi na oko ili za sta imate uslove da radite najlakse.Inace cucanj je jedna od boljih vezbi za odraz,ali cucanj sa opterecenjem...naravno poceti sa sto laksim kilazama pa polako povecavati...Za sve treba vreme i zato pitajte nekog ko zna. ;) :) P.S pansport forum i sve ce vam ljudi reci ´:)
Ok :D brate mrzi me da pisem vise...::cool:

vise svo ovo pisanje gubi smisao jer se dosta pitanja ponavljaju sve je izmesano,potpuni haos...svako novi ko dodje prvo postavi pitanje jer ima dosta stranica i niko nije lud da sve procita... msm da bi najbolje bilo da 4,5 ljudi koji su pisali na ovoj temi(msm na Zvercinu,Mickey Fine itd ) napisu par korisnih postovova tj da sve sumiraju.. sta mislite o tome ? :)

vise svo ovo pisanje gubi smisao jer se dosta pitanja ponavljaju sve je izmesano,potpuni haos...svako novi ko dodje prvo postavi pitanje jer ima dosta stranica i niko nije lud da sve procita... msm da bi najbolje bilo da 4,5 ljudi koji su pisali na ovoj temi(msm na Zvercinu,Mickey Fine itd ) napisu par korisnih postovova tj da sve sumiraju.. sta mislite o tome ? :)
Sto se mene tice.......idemo u obaranje rekorda da doguramo barem do 200 :D
salim se,mada vise i nema pitanja koje nismo postavili :lol:

Pozdrav svima.
Evo ovako:
Imam 15 godina ,visok sam 169-170 i kao svakom kosarkasu,cilj i zelja je da zakucam :D . Za sad mi prsti predju 3-4 cm iznad obruca,a ponekad ga uhvatim sa celim prstima.
Radim Air Alert 3 ( zavrsavam 3 nedelju) i svaki dan igram basket. Poceo sam i svaki dan da radim vezbe sa spravama ( 2-3 vezbe) i ustanovio sam kao da gubim snagu u nogama kad skocim,osecam poprilican umor. Da li bih trebao a smanjim vezbe sa spravama i da ih radim na dane kad ne radim air alert ( 3 dana u nedeljIi) I da li bi trcanje uz stepenice i cucnjevi sa tegovima pomoglo? Sta bi jos bilo korisno za vecu eksplozivnost i brzinu? Da naglasim,one foot jumper sam :D

Pozdrav svima.
Evo ovako:
Imam 15 godina ,visok sam 169-170 i kao svakom kosarkasu,cilj i zelja je da zakucam :D . Za sad mi prsti predju 3-4 cm iznad obruca,a ponekad ga uhvatim sa celim prstima.
Radim Air Alert 3 ( zavrsavam 3 nedelju) i svaki dan igram basket. Poceo sam i svaki dan da radim vezbe sa spravama ( 2-3 vezbe) i ustanovio sam kao da gubim snagu u nogama kad skocim,osecam poprilican umor. Da li bih trebao a smanjim vezbe sa spravama i da ih radim na dane kad ne radim air alert ( 3 dana u nedeljIi) I da li bi trcanje uz stepenice i cucnjevi sa tegovima pomoglo? Sta bi jos bilo korisno za vecu eksplozivnost i brzinu? Da naglasim,one foot jumper sam :D
Ti si jako mlad i ako sa 170 cm mozes da dohvatis obruc to je odlican odraz. :D Ako si umoran,odmori,oporavak je bitan koliko i trening.Stepenice su odlicne za brzinu,kao i cucnjevi,ali kao sto ekoh ako si umoran odmori,previse je to stvari sto si nabrojao da bi sve odjednom radio.Moj ti je savet da porazgovaras sa nekim kondicionim trenerom i da ti on kaze sta i kako,ali nekim ko ima pojma o tome a ne sa nekom budalom koja ce te iskidati na treningu i posle kad treba tekma ti mrtav.Pozz :D

ima li ko aa3 da mi ga posalje na e-mail
Bolji je MVP program od air alerta jer ces ako radis aa3 redovno,sigurno imati problema sa kolenima...citaj prethodne postove
Evo ti link za MVP ako oces:
http://www.*************/?n1rz4jj4n0u 1.deo

http://www.*************/?nzojfh5doml 2.deo

http://www.*************/?mftzmimjlzm 3. deo

http://www.*************/?zlhqo4mzlke 4. deo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back