Chika dlugomire, zasto pises o necemu o cemu nemas pojma? Znas li kako opste funkcionise autonomna voznja i sta je sem automobila i softwarea potrebno za nju? U Srbiji autonomne voznje nece biti jos dugo, dugo, jer fali osnovni sastojak tog cuda tehnologije iz buducnosti, fali brza i pouzdana 5G mreza za komunikaciju autonomnog vozila sa infrastrukturom. Svaki automobil koji udje u mod za autonomnu voznju mora biti povezan sa cloudom na kom su informacije o stanju na putevima, vremenskoj situaciji itd i da to kombinuje sa podacima koje je pokupio sistem za detekciju okoline koji je ugradjen na samom automobilu ( lidari, radari, kamere). Software za upravljanje automobilom na osnovu informacija sa clouda zna sta ga ocekuje na 150m, na 500m ili na 5km i tome prilagodjava brzinu vozila ili traku koju koristi. Cak se pise o tome da ce u nekoj skorijoj buducnosti software za obradu, pre svega Google Waymo, biti iskljucivo online tj neces ga imati instalisanog u kompjuteru Tesle ili Hyundaija. U civilizovanim zemljama smo mi vec par godina na 5G, naveliko se vec koristi, a razvoj 6G kazu da ubrzano tece kako u USA tako i u bratskoj Kini. Do tad ces ti da jezdis u golfu dizelasu i imas Sljamsung 4G.
Znaci, vi u Srbistanu nema teorije da zapatite autonomnu voznju dok vam drumovi ne budu pokriveni 5G mrezom. A iz danasnje perspektive jos godinama tu nece biti 5G-a.
Nevezano za autonomnu voznju, prosle godine sedim u nekom popularnom kafeu u Beton hali u BGD, na stolovima drze samo Iphone (tad aktuelnog)14 Max, Samsung Galaxy S23 Ultra i slicna klasa top telefona. Svi telefoni koriste 5G mrezu koje u Srbiji nema, koji ce vam onda da bacate novce... no mora se pratiti trend. Izvadio i ja mahinalno moj Pixel 6pro, nekako mi neugledno deluje u tom okruzenju dosta skupljih telefona, pa ga sklonih sa vidika da se ne brukamo siromastvom.