Književni kviz

Ja taj Zid imam i pročitala sam i svidela mi se. Danima sam razmišljala o toj knjizi i njenom kraju.
Ali nije to do načitanosti, svi ovde smo bar relativno, e sad- pitanje je šta kome i kako dođe pod ruku...

Sad sam ušla, smisliću pitanje kad se odmrznem, popijem kafu i jedem, nisam ceo dan. :D

Ja taj Zid imam i pročitala sam i svidela mi se. Danima sam razmišljala o toj knjizi i njenom kraju.
Ali nije to do načitanosti, svi ovde smo bar relativno, e sad- pitanje je šta kome i kako dođe pod ruku...

Sad sam ušla, smisliću pitanje kad se odmrznem, popijem kafu i jedem, nisam ceo dan. :D

Taj roman se i meni jako dopao. Sama priča o nastanku Zida je "roman o romanu".
Prema nekim tumačenjima i ideja izolacije i kraj romana su autobiografski. Haushoferova
je bolovala od karcinoma kostiju i bila je dugo izolovana zbog bolesti, a neizvesnost dalje
sudbine junakinje romana, imajući u vidu ove okolnosti, valjda je razumljiva.

Roman je pisala i prepravljala tri godine (1960. - 1963.), a objavljen je 1968., samo
dve godine pre njene smrti.

Po romanu je snimljen i istoimeni film (Die Wand) pa ko voli evropsku kinematografiju,
neće se pokajati ako potroši 100 minuta. Ima, naravno, odstupanja od romana ali to je to.

Aj da probamo malkice da osvežimo:

Knjiga je izazvala koliko dobrih, toliko i loših kritika. Stvarana je u kombinaciji pripovedanja i fotografija.
Priča prati dečaka koji istražuje uzroke porodične tragedije i njegove neobične prijatelje.

Hint:
112570874-jpg_170813__121020002204.jpg

Ako može da putuje kroz vreme, negde u 1940... :)
Baš da vidim gde su mlađi...

Ovog meseca u Americi izlazi drugi deo ove knjige.
Meni je baš slatka, iako ima nedostataka. Oni imaju neke moći- da kontrolišu vatru, lebde, budu nevidljivi... milina. :)

Je l' moguće da niko nije pročitao? :eek: Pisac je nepoznat, ali ovo njegovo debi ostvarenje nije baš nepoznato. Pogotovo što
se sprema i film, a režiraće ga Barton. Bestseler Nju Jork Tajmsa :lol: zbog toga sam bila skeptična :mrgreen:

Dakle, priča je o dečaku Džejkobu koji traži "ono" što je ubilo njegovog deku. Odlazi na jedno mesto, u napušteno sirotište, gde upoznaje Emu, curu koja ume da kontroliše vatru.
Potom putuju u 40-te godine gde Džejkob sreće ostalu "čudnu decu". On ih upozorava na ubistva... U naslovu knjige stoji ime gospođice čija je bila ta kuća u kojoj su boravila deca.

Grasa i Hemingveja sam prepoznala na keca, na glavatu uljarku nisam ni obratila pažnju da je kit, Savršen dan... nisam čitala,
a Selindžer mi je poslednji na pameti inače jer ga ne volim baš. :D I nisam bila sigurna da li su sve odvojene :D

Možda sam ja nejasno formulisala pitanje.

Lumbur je vrsta ribe poznatija kao list;
Santjago (Starac i more) je ulovio sabljarku;
Mobi Dik je beli kit ili glavata uljarka;
banana riba je u naslovu priče Savršen dan za banana ribe.
I, ceniš da su to jedine ribe ikad upecane u književnim delima?;)
Pošto nema pogotka, evo, neka sledeći pita onaj ko prvi kaže bar još jednog pisca i njegovu ribu. :lol:

Back