Književni kviz

Ccccc, niste dobro gledali, nije ono kalendar, već tablica množenja. :)

Ups!

Evo hinta za moje pitanje:

art-marilyn-470x469.jpg

A ima onih na čiji pomen prvo pomisliš na film, jer si posle x vremena shvatio da postoji knjiga. Nek svako kaže svoje lično mišljenje.

Solaris <3

I takođe nisam znala ni za Paklenu pomorandžu ni za Let iznad kukavičjeg gnezda pre filma.

Rekvijem za snove- toliko mrzim taj film, da bih volela da pročitam knjigu.

eto, moji primeri.

Poslednja izmena:
Dobro, evo pitanja.

Da nije založio svoj kritičarski autoritet i rekao da je to umetnost, jedan slikarski pravac
bi ostao na marginama istorije umetnosti i u senci akademskog mainstream-a.

Dvadesetak godina kasnije, kada je napisao roman koji se bavi životom i umetničkim
dilemama jednog (zapravo dvojice) predstavnika tog pravca, ostao je bez dugogodišnjeg
prijatelja.

O kome i o čemu je reč?

Oprostite na zastoju.

Zola je dvaput nominovan za Nobela. Za prva dva.
I raskrstio je sa onim mizantropom Sezanom posle jednog romana. To mi je palo na pamet.
Knjiga Rad bi trebalo da je u pitanju, tj. The work????

Tačno, tačno i tačno.

Zapravo je Sezan raskrstio sa Zolom jer je ovaj u romanu izneo neke škakljive detalje iz
njegovog života.
Roman Rad (L'œuvre na francuskom, The Masterpiece na engleskom govornom području)
opisuje život boemskog Pariza, a glavni lik, slikar koji ne može da živi od svog rada, je hibrid
Sezan-Mone-Mane.
Nakon objavljivanja knjige Sezan je okončao prijateljstvo sa Zolom (bili su prijatelji od detinjstva)
jer je ovaj u romanu opisao i njegovu ljubavnicu i vanbračnog sina. Kako je slikar u to vreme bio
"izdržavano lice" i živeo od očevog novca, pretpostavlja se da je, između ostalog, i to bio razlog
za ljutnju.
Sezan je stekao finansijsku samostalnost u poznim četrdesetim, nakon očeve smrti.

Poslednja izmena:
Koji roman je prvi srpski bestseler?

Titula bestselera nije nešto što je lako egzaktno utvrditi. Ja sam naišao na knjigu smederevskog ljekara Laze Dimitrijevića Kako živi naš narod, koju negdje nazivaju prvim bestselerom, ali objavljena je 1893. godine.
Takođe, Milovana Vidakovića neko je nazvao prvim srpskim bestseler piscem, ali on je objavljivao još ranije.
Bilo bi dobro da nam na kraju daš izvor (ne mora biti sa interneta) u kome se knjiga o kojoj se radi naziva "prvim srpskim bstselerom". Naravno, prije toga neko bi trebalo da pogodi koja knjiga je u pitanju.

Back