Književni kviz

Rođen je na današnji dan (10. novembar) u Seint Luisu u Misuriju.
U svoje vreme je bio veoma poznat, i u ranim godinama dvadesetog veka bio je jedan od najprodavanijih autora, a sada je u debeloj senci svog britanskog imenjaka, i kada izgovorimo njihovo ime, svi pomislimo na ovog potonjeg.

P.S. Njegov imenjak je takođe napisao po koju knjigu, ali sasvim druge tematike, tj. nije bio književnik.

Taj britanski imenjak je voleo kubanske cigare, gruzijski konjak, a svom narodu je nudio "krv, znoj i suze". (Vinston Čerčil)

I odmah ptanje: šta spaja Čerčila i Šekspira? (ovog britanskog, dabome)

Kako se zove knjiga iz koje je jedan od najpoznatijih erudita našeg vremena gotovo prepisao radnju svog napoznatijeg romana?

Hint (za ovu prepisanu):
sean-connery-poster-funny-df9d2192-sz600x750-animate.jpg

Filip Rot, Cas anatomije?

Nije.
Reč je o praškom Čehu, matematičaru i piscu, špansko - jevrejskog porekla koji je deo života proveo u Beču, a deo u Palestini.
Neki veruju da je opisivao halucinogena dejstva LSD-ja mnogo pre nego što je okriven.
Prevodio Igoa na nemački, divio mu se Borhes.
Neki ga opisuju i kao savršeni sklad Kafke i Agate Kristi (nije daleko od istine).
Roman o kome je reč spada, kažu, u najboljih trinaest na svetu (tog žanra), od kad je tog žanra (ne govorim koji je jer ga ja nisam doživela tako).

Šejd zna.

Nije.
Reč je o praškom Čehu, matematičaru i piscu, špansko - jevrejskog porekla koji je deo života proveo u Beču, a deo u Palestini.
Neki veruju da je opisivao halucinogena dejstva LSD-ja mnogo pre nego što je okriven.
Prevodio Igoa na nemački, divio mu se Borhes.
Neki ga opisuju i kao savršeni sklad Kafke i Agate Kristi (nije daleko od istine).
Roman o kome je reč spada, kažu, u najboljih trinaest na svetu (tog žanra), od kad je tog žanra (ne govorim koji je jer ga ja nisam doživela tako).

Šejd zna.

Autor one predivne knjizice koju je pisao decenijama. Ja sam je i kupila i naravno i citala po tvojoj preporuci

Umro je na svoj rođendan u istom gradu u kome je i rođen. Bio je pesnik koji je slavu stekao tek posle smrti.

Bavio se temama kojima i Homer ali i istorijom (ne bilo kojom - veoma specifičnom), psihologijom, filozofijom
i emocijama prema istom polu.

Izvesno vreme je živeo u gradu iz koga su potekli Bitlsi, kao i u gradu na Bosforu.

Isprva je svoju poeziju pokazivao samo najbližim prijateljima, a tek kasnije i sugrađanima.
Kada je konačno odlučio da se predstavi i u zemlji svog porekla, naišao je na loš prijem jer je njegov
stil odudarao od tadašnjeg mainstream-a. A što se stila tiče, bio je perfekcionista i kažu da nijedan prevod
nije uspeo da ga dočara. Međutim, ono što se nije dopalo njegovim sunarodnicima oduševilo je T.S. Eliota.

Ko je on?

Umro je na svoj rođendan u istom gradu u kome je i rođen. Bio je pesnik koji je slavu stekao tek posle smrti.

Bavio se temama kojima i Homer ali i istorijom (ne bilo kojom - veoma specifičnom), psihologijom, filozofijom
i emocijama prema istom polu.

Izvesno vreme je živeo u gradu iz koga su potekli Bitlsi, kao i u gradu na Bosforu.

Isprva je svoju poeziju pokazivao samo najbližim prijateljima, a tek kasnije i sugrađanima.
Kada je konačno odlučio da se predstavi i u zemlji svog porekla, naišao je na loš prijem jer je njegov
stil odudarao od tadašnjeg mainstream-a. A što se stila tiče, bio je perfekcionista i kažu da nijedan prevod
nije uspeo da ga dočara. Međutim, ono što se nije dopalo njegovim sunarodnicima oduševilo je T.S. Eliota.

Ko je on?

Hehehehehe:)

Konstantinos Kavafis

Pocasno mesto je dobio u u Darelovom Aleksandrijskom kvartetu:)

Back