Književni kviz

Petre, dugo nema odgovora, pa, da postavim drugo pitanje:

Ako je on sahranjen na Per Lašezu, a život mu zagorčao Dali, a ona pseudonim uzela iz Prustove Potrage za izgubljenim vremenom, vozila Jaguara i pisala o Brižit Bardo (uglavnom na kokainu), šta im je zajedničko?

Bonjour tristesse !! :lol:

Opet ja sa (retko) lakim pitanjem :D -

"Mali Šejkspir" i prvi "ukleti pesnik", na osnovu njihovog međusobnog odnosa, snimljen je jedan film (glavne uloge - Leonardo di Caprio i Dejvid Tulis) !! O kojim ličnostima je reč !?

"Jedan trenutak sreće vredi hiljadu godina slave" - rekao je francuski filosof i književnik koji je imao i jedno i drugo. Neobično je voleo da piše pisma, mislim da u celokupnoj književnosti ne postoji neko ko ga je u tom umeću i broju nadmašio. Sinonim je za epohu kojoj je pripadao.
:D Hajde književni narode, za početak ne može biti lakše

"Jedan trenutak sreće vredi hiljadu godina slave" - rekao je francuski filosof i književnik koji je imao i jedno i drugo. Neobično je voleo da piše pisma, mislim da u celokupnoj književnosti ne postoji neko ko ga je u tom umeću i broju nadmašio. Sinonim je za epohu kojoj je pripadao.
:D Hajde književni narode, za početak ne može biti lakše

Volter

:D Nešto popularno, da vratimo forumaše:

Šta može gore da se desi čuvenom pripovedaču i pesniku, dugogodišnjem upravniku biblioteke, nego da prerano izgubi vid?
Na predlog prijatelja da iznajmi profesionalnog čitača i nastavi da živi sa i u literaturi, žustro je reagovao rekavši da bi taj čitao sve redom, a da to nije njegov način čitanja. Jedan od retkih velikana koji je bio pobornik "the art of skipping".
?

:D Nešto popularno, da vratimo forumaše:

Šta može gore da se desi čuvenom pripovedaču i pesniku, dugogodišnjem upravniku biblioteke, nego da prerano izgubi vid?
Na predlog prijatelja da iznajmi profesionalnog čitača i nastavi da živi sa i u literaturi, žustro je reagovao rekavši da bi taj čitao sve redom, a da to nije njegov način čitanja. Jedan od retkih velikana koji je bio pobornik "the art of skipping".
?

Borhes?

:DJes! Za tebe draga moja jedan
images

i moja omljena Borhesova

Trenuci

Kad bih svoj život mogao ponovo da proživim
pokušao bih u sledećem da napravim više grešaka,
ne bih se trudio da budem tako savršen,
opustio bih se više.
Bio bih gluplji nego što bejah,
zaista, vrlo malo stvari bih ozbiljno shvatao.
Bio bih manji čistunac.
Više bih se izlagao opasnostima,
više putovao,
više sutona posmatrao,
na više planina se popeo
više reka preplivao.
Išao bih na još više mesta
na koja nikada nisam otišao,
jeo manje boba, a više sladoleda,
imao više stvarnih, a manje izmišljenih problema.
Ja sam bio jedan od onih
što je razumno i plodno proživeo
svaki minut svog života:
imao sam, jasno, i časaka radosti.

Ali kad bih mogao nazad da se vratim
težio bih samo dobrim trenucima.
Jer, ako ne znate, život je od toga sačinjen,
od trenova samo; nemoj propuštati sada.
Ja sam bio od onih što nikada nikuda nisu išli
bez toplomera, termofora, kišobrana i padobrana.
Kad bih opet mogao da živim
lakše bih putovao.
Kada bih ponovo mogao da živim
s proleća bih počeo bosonog da hodam
i tako išao do kraja jeseni.
Više bih se na vrtešci okretao,
više sutona posmatrao, sa više se dece igrao,
kada bih život ponovo pred sobom imao.
Ali, vidite,
imam 85 godina,
i znam
da umirem.

Pitaj Norka :D

Moram da dodam:
"Oprosti nam, Rakiću, nismo mi dostojni da izgovorimo ni jedan jedini stih tvojih pesama. Ništa nije ostalo od tvoje Srbije i tvojih snova. Ono zvono u Prištini više ne zvoni. " - napisao je Ratko Dmitrović, a ja sa iskrenom tugom u srcu to takođe potpisujem.

" Slobodan sam: ne ostaje mi vise nijedan razlog da zivim, svi razlozi koje sam pokusao da pronadjem propali su, a ja vise ne mogu da izmislim druge. Jos sam dosta mlad, imam jos dovoljno snage da ponovo pocnem.Ali sta treba ponovo poceti? "
Ko je napisao, u kom delu?

" Slobodan sam: ne ostaje mi vise nijedan razlog da zivim, svi razlozi koje sam pokusao da pronadjem propali su, a ja vise ne mogu da izmislim druge. Jos sam dosta mlad, imam jos dovoljno snage da ponovo pocnem.Ali sta treba ponovo poceti? "
Ko je napisao, u kom delu?

Zan Pol Sartr (Mucnina)...

Prvi put skrenuh, laka pitanja za one koji postuju na Knjizevnosti,od njih se ocekuje da znaju:D
:bye:

"Ostavi nas, oholi stranče;
Divlji smo, zakone nemamo
Ne mučimo, ne kažnjavamo"

-------------------------------------
"Istina nije van tebe, već u tebi samom; nadji sebe u sebi, potcini sebe sebi, savladaj sebe --- i ugledaces istinu. Pobedis li sebe, bit ces slobodan, poceces veliko delo,... druge uciniti slobodnim...

Svetske harmonije nema ni kod Cigana ni drugde ako je ti prvi nisi zasluzio, ako si zloban i ohol, i traziš zivot zabadava, cak i ne predpostavljajući da ga treba platiti.

...Ne sme se biti u gostima kod samoga sebe ..."

----------------
Ko, kad i kojim povodom je izgovorio ove reci (bolodovani tekst)?

Poslednja izmena:

Back