Književni kviz

Pa, sad, pomoć ukazuje na Tomasa Mana, ali ne znam zbog kog bi to romana moglo biti (antifašističkih akcija jeste imao). I Hesea je Gebels uzimao na zub i to baš zbog romana, pa mi se on više uklapa u pitanje.
Tek sad ne znam.

Pa jeste. :)

At the behest of the Nazi regime, book-burning campaigns took place in Berlin and other German cities between March and June 1933, with senior academics and university students incinerating books deemed to contain “un-German” ideas. Authors targeted by the book-burning campaign included Jack London, H.G. Wells, Thomas Mann, Sigmund Freud, and Albert Einstein. A century before Hitler, the German poet Heinrich Heine (1797-1856) predicted: “Where one burns books, one will, in the end, burn people.
http://facts.randomhistory.com/world-war-ii-facts.html
http://modernism.research.yale.edu/wiki/index.php/Doctor_Faustus

A posebno su ga zbog "Doktora Faustusa" iz 1947. opet dočekali na nož.
Do kraja života je živeo u SAD-u i Švajcarskoj.

Ali i dalje ne shvatam zbog kog je to romana bio prognan. :(
Na toj gomili za paljenje falio je još samo Andrić (Geringov drugar, dapače) i sveska u kojoj je moja baba zapisvala kol'ko soli stavlja u turšiju (za manje i veće bure).

Trebalo je da dođeš do ovoga:

In April 2010 a professor, searching for children's illustrations, found a book written in 1830 by a German history teacher, Adam von Kamp, that Spyri may have used as a basis for Heidi. The 1830 story is titled Adelheide - das Mädchen von Alpengebirge—translated, "Adelheide, the girl from the Alps". The two stories share many similarities in plot line and imagery. Spyri biographer Regine Schindler said it was entirely possible that Spyri may have been familiar with the story as she grew up in a literate household with many books.

U svakom slučaju, loše sam postavila pitanje, spava mi se, pa nisam u formi.
Smisli nešto fino za ujutro.

:cao:

Koji pisac je smatrao da je najbolja knjiga ona koja ne govori ni o čemu?

“Ono što mi izgleda divno…to je neka knjiga ni o čemu…koja bi se držala sama od sebe unutarnjom snagom svog stila…Najlepša dela su ona u kojima ima najmanje sadržaja; Verujem da je budućnost umetnosti na tim putevima…Zato nema ni lepih ni ružnih predmeta…nikakav i ne postoji, pošto je stil, sam bez ičeg drugog, apsolutan način da se stvari zapažaju.” - Flober

Back