Književni kviz

ja2.gif

Spremna, pucaj!
gamer1_girl.gif

Jedno, po obimu, maleno delo (10 - 15 stranica u zavisnosti od izdanja), napisao je jedan klasik.
Delo govori o večitom sukobu mediokriteta i genija, ambivalentnom sukobu, ubici koji svoju žrtvu
istovremeno obožava i mrzi i o suočavanju sa krivicom.

Ovo delo ima brodvejsku i filmsku adaptaciju ( ne baš pravu adaptaciju, nego je poslužilo kao osnova).

O kom delu je reč?

A evo i pitanja, iako nemam pojma da l' je na mene red da ga postavim.

Srednje ime mu je kao prvo od Anakinovog učitelja, ali sumnjam da to iko zna bez Gugla (tj. ja ne znam, a baš volim pisca čije ime se traži).
Oduvek sam priželjkivala da javno izjavim sledeće što se na njega odnosi: opasan je frajer bio, onako, k'o Puškin (samo što je Puškin bio ružan) i, da je doživeo XX vek, gotovo izvesno bi bio panker.
Zemlja iz koje potiče dala je tri Nobelovca, ali je njena književnost poznatija po dvojici nenagrađenih od kojih se sa jednim ovaj naš upoznao.

Na grobu mi piše nešto u smislu da je pobeđen vremenom, što je tekst pesme jednog njegovog sunarodnika na čije je stihove Grig nešto komponovao.
Bitan za mnoge, na primer, Sartra.

Napisao, između ostalog, da onaj ko u samom sebi zaluta nema naročito veliko područje za kretanje, na šta ga je inspirisala devojka koja se preziva isto kao sadašnji vlasnik druge kopije Munkovog Krika.

Back