Književni dirižabl (Put oko Sveta)

Honduras, o spomenutim Turcima ne znam nista. Al' cu saznati :cool:
Osim o Pamuku za koga mogu reci da bi ti najmanji rizik bio da uzmes Istanbul. To je Pamuk, ali kao i da nije :)

Ovi Turci koje sam spomenula - jedan je romantični komunista pesnik, a drugi (Nesin) je napisao brdo knjiga, uglavnom humorističkih. Pitala sam zato što ne mogu da odlučim šta mi je u stvari važno: da čitam pisce koji su dobili međunarodno priznanje, ili one koje su kod kuće svi čitali i znaju... Isto je i sa Kunderom - on je dobar pisac, ali on je emigrant. (možda su emigranti kategorija za sebe?)

Тачно тако.
Ево да те подсетим на два позната наслова:
Рај на другом ћошку, Љоса
Месец и стопарац, Сомерсет Мом
Обе су добре и дружила би се с Гогеном на Тахитију. :)
Уместо што ми захваљујеш, више бих волео да пређеш на наше писмо - ћирилицу.

Svakako, ali ni Darvin na primer nije pisao svoju knjigu na srpskom. Vec je neko procitao na engleskom pa odlucio da vredi da bude prevedeno i na srpski.
Ja se nadam da ove teme citaju i ljudi iz izdavackih kuca, pa mozda im se nesto i dopadne kao ideja. Ako su na primer sve Kinseline kupoholicarke prevedene, zasto ne i Maria Thomas? Antonia je bas lep roman.

Тачно тако.
Ево да те подсетим на два позната наслова:
Рај на другом ћошку, Љоса
Месец и стопарац, Сомерсет Мом
Обе су добре и дружила би се с Гогеном на Тахитију. :)
Ako ti nesto znaci, potpisujem se cirilicom :lol:

Nautiluse, ovo što ću te pitati nije nikakva provokacija. Nemam ništa ni protiv tebe ni protiv ćirilice (koju povremeno koristim, mada ne na forumu).

Dakle, šta bi se desilo kada bismo, recimo, svi na ovom podforumu počeli koristiti isključivo ćirilicu? Kakav pozitivan efekat bismo izazvali? Do kakve promjene bismo doveli?

Znači, zaista nije nikakva provokacija, ali bih volio da mi pojasniš zašto ti je to toliko važno, ako se jednako dobro svi razumijemo i kad koristimo oba pismo - kako ko i kada hoće.

Jesam, majke mi, Honduras je kriva. Njen post je bio kraći pa mi je ostao u svežijem sećanju, tačnije, zavela me da pomislim da nemaš za Mađarsku, a imaš, pod br.59. :( Oprosti tetki ako možeš. :rumenka: :zag:

:) Ja sam preporučila nekoliko pisaca koje sam već pročitala - sastavljam svoj spisak, rešila sam da ne uvrstim autore koje sam već čitala, a za neke mi je bilo žao da se 'bace' (a čini mi se da ih niko nije spominjao) ...

Ништа ми не значи. Хоћеш ли да кажеш да у рукопису пишеш ћирилицом? И да је тако и даље не би било добро јер је значајније да се ЈАВНО пише ћирилицом, јединим српским писмом.
A sto sam JAVNO rekla da se potpisujem cirilicom, a :think:

Fin spisak, Mačkice ;) Koliko sam shvatila, ubrajala si i knjige koje si već pročitala, da?
Za Australiju se dvoumim između Patrika Vajta i Tonija Džordana (o kojima pojma nemam), a u obzir možda dođe i Nik Kejv.

Honduras, meni je za Tursku na spisku Ahmet Hamdi Tanpinar, Institut za podešavanje vremena, zato što sam već čitala jednu Pamukovu knjigu, a namera mi je da u okviru ovoga iznađem što više novih pisaca. Javiću utiske kad dođe na red (neće baš brzo).

Honduras, meni je za Tursku na spisku Ahmet Hamdi Tanpinar, Institut za podešavanje vremena, zato što sam već čitala jednu Pamukovu knjigu, a namera mi je da u okviru ovoga iznađem što više novih pisaca. Javiću utiske kad dođe na red (neće baš brzo).

E, bravo! Neko mi je pričao o tom Institutu, ali zaboravila sam i naziv i pisca. Znači, to je prevedeno na srpski?

Fin spisak, Mačkice ;) Koliko sam shvatila, ubrajala si i knjige koje si već pročitala, da?
Za Australiju se dvoumim između Patrika Vajta i Tonija Džordana (o kojima pojma nemam), a u obzir možda dođe i Nik Kejv.

Da. Osim nekih 10-ak, sve su procitane.
Pet-sest sa spiska koje nisu procitane su mi u naskorijem planu, 3 Australijske takodje, a ostalih 20-ak (da bih dosla do 80) cu kad mi koja dune.
Nemam razloga da se obavezujem na neke rokove ili neka dela posto ovo radim iskljucivo iz svoje licne zabave :)

Back