Knjiški moljci XVIII - Kafana kod Mire i Ace

• Začetnik teme Začetnik teme Elle
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo ga i "burek sa sirom"
5iwfCz08GP6eo0IAPMEkGxhltEfHA79YTrrVeDx1g5k.jpg
Znam da je pravi burek samo sa mesom!
Ali odavno se ovde odomaćio i sa sirom a i prazan!
No, ove nakaradne inovacije ne želim ni da probam

Majčice mile.
Kolutanje očima.
Svašta se izmišlja pa ako prođe, super.
Što je najgore za sve nabrojano nađe se mušterija
Ja ne znam ko jede te "bureke"
Ali očigledno smo u manjini čim se to prodaje

Meni to nije ni stvar navike i tradicije nego što mi npr eurokrem ne ide u masne kore nikako, i tako redom da ne ređam šta kojoj kombinaciji fali :lol:

Kako je nastao burek?

Kako je nastao burek, odakle potiče i da li je burek samo ako je sa mesom? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja o ovom gastronomskom specijalitetu, potražite u nastavku teksta.
Ako niste znali, odgovor na pitanje kako je nastao burek treba potražiti u turskoj kuhinji. U pitanju naziv za jela od testa, ne samo za burek kakav mi znamo, već i za sva ona jela u kojima se koristi lisnato testo. Ime burek svoje korene vuče od turske reči "bur" što znači savijati, a može se praviti od sira, mesa, zelja, tikvica, ali i sladak!

Turci su svojim osvajanjima proširili burek širom Bliskog Istoka i Balkana pa su burek tako počeli da prave i arapski beduini, a preuzeli su ga i Jevreji Sefardi, koji su se u većem broju naselili u Otomanskom Carstvu nakon što su ih hrišćani proterali iz Španije.

Na zapad, burek je dospeo do zemalja Magreba (gde je poznat kao brik), a i do severne Italije, gde su ga i opet preneli Sefardi (tamo se naziva burriche i isključivo je punjen slatkim nadevom, poput marmelade od mandarina). Na Istoku je burek, zahvaljujući Tatarima, pokorio veliki deo bivšeg SSSR-a, dospevši tako posredno i u neke severnoevropske kuhinje.

Burek je sastavni deo gastronomske kulture Balkana. Iako se tradicionalno jede kao užina, uz obavezni jogurt, mlađa populacija neretko ga jede i po povratku iz izlaska. Tada se obično nađe neko ko ima potrebu da obavesti druge da burek može biti samo od mesa, a da su sve ostalo pite.

Jednim delom, zagovornici takve teze su u pravu. Naime, u Bosni i Hercegovini burek je zaista naziv za jelo od vučenog testa punjenog mesom – mlevenim ili seckanim, najčešće spiralnog oblika.

Niš – mesto rođenja "našeg" bureka

Na područje bivše Jugoslavije burek dolazi krajem 15. veka kada je u Nišu stvoren recept za "okrugli burek". Recept za moderni okrugli burek je razvijen 1498. godine i predstavio ga je čuveni turski pekar Mehmed Oglu iz Istanbula.

Niš se tako okitio titulom "pradomovine balkanskog bureka", a od 2004. godine tamo se održava i manifestacija Buregdžijada, na kojoj je 2011. ispečen najmanji, ali i najveći burek na svetu. Najmanji je ispečen u pivskom čepu, a najveći je imao površinu od 8 metara kvadratnih i bio težak 200 kg. Nažalost, organizatori nisu imali sredstava da plate put zvaničnicima Ginisove knjige rekorda, koji bi time potvrdili njihov uspeh.

Bosanski, umotani burek

U Bosni i Hercegovini, reč burek se odnosi isključivo na drugu vrstu peciva koje se mota u potkovice u ili u spiralu u okrugloj tepsiji i samo kada je nadeveno mesom. Od tankih kora se formira crvo punjeno dinstanim mesom sa lukom koje se zatim uvija.

Birek - Albanija

U Albaniji, ovo pecivo se zove birek, burek ili lakror. Najčešći nadevi su: beli sir, dinstano meso, spanać i jaja, mleko i jaja, ali takođe mogu biti i paradajz i luk, paprika i pasulj, krompir ili slatki nadev od bundeve, kao i lišće koprive (byrek me hithra). Ovakav burek može dobro da posluži i kao glavno jelo u obroku. Burek sa mesom se u južnim krajevima naziva i „mesnik” (alb. mesnik). Vrste sa nadevom od povrća se nazivaju i byrek Shqiptar me perime, ili albanska pita s povrćem.

Bureki, burekakija, bugaca (Grčka)

U Grčkoj, bureki ili burekakija je malo pecivo koje se pravi od kora ili od testa. Može biti trouglastog, srpastog ili u obliku rolnica. Burekakija može biti slana sa belim sirom, mesom i spanaćem ili slatka sa orasima. Burekakija sa orasima je veoma slična baklavi, ali se ne zaliva šećernim sirupom, već se posipa šećerom u prahu.

Bjurek (Bugarska)

Bugarska verzija ovog peciva se zove bjurek (bug. bюrek). Obično se smatra za varijantu banice, pite od kora kakva postoji i u južnim i jugoistočnim delovima Srbije. Bugarski bjurek je vrsta banice sa sirom, s tom razlikom što se u bjurek dodaju i jaja.

Jeste dušo!
Pravi burek izgleda ko ono što mi zovemo pita sa mesom!
Dakle nije okrugao nego duguljast
Mislila sam da je burek samo u tepsiji a da su pite one dugačke što se uvrću pa budu potkovice, ili ne uvrću pa se seku da budu kraće

Kore za burek su drugačije i deblje, a ove pite mogu i od kora za gibanicu, pričam o domaćim i onome što znam
Kako prave u kojim pekarama nemam pojma

Mislila sam da je burek samo u tepsiji a da su pite one dugačke što se uvrću pa budu potkovice, ili ne uvrću pa se seku da budu kraće

Kore za burek su drugačije i deblje, a ove pite mogu i od kora za gibanicu, pričam o domaćim i onome što znam
Kako prave u kojim pekarama nemam pojma
Govorim o izvornom turskom bureku
Stavila je Kćerka sliku
Urola se ko zmija u tepsiju

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back