knjige koje u zivotu ne bi trebalo propustiti nikako...ili 10 knjiga za pusto ostrvo

• Začetnik teme Začetnik teme alal
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Izvini nisam znala da pojedini pisci jedan drugog iskljucuju!
Volim dobru knjigu i ako mi se dopada Na Drini cuprija ne zbaci da kad mi padne u ruke Koeljo odbijam da procitam!

nemoj da se nerviras:)
a jedna stavr je da ti nesto padne u ruke da citas(i sama sam citala najjjjrazlicitije knjige), a druga da uvrstis na top 10..
ni na pamet mi ne pada da sporim bilo kojeg od ta dva pisca..samo mi je neshvatljivo da se nekom mogu dopadati obojjica , u isto vreme...razumem da jednog citas i volis u jednom periodu zivote, a onda ti nesto klikne u glavi, i prija ti nesto totalno drugacije...to mi je ok..
ma nebitno, to je bilo onako u prolazu..svako ima svoje
u je..otkad nisam citala andrica...vreme je da obnovim gradivo

nemoj da se nerviras:)
a jedna stavr je da ti nesto padne u ruke da citas(i sama sam citala najjjjrazlicitije knjige), a druga da uvrstis na top 10..
ni na pamet mi ne pada da sporim bilo kojeg od ta dva pisca..samo mi je neshvatljivo da se nekom mogu dopadati obojjica , u isto vreme...razumem da jednog citas i volis u jednom periodu zivote, a onda ti nesto klikne u glavi, i prija ti nesto totalno drugacije...to mi je ok..
ma nebitno, to je bilo onako u prolazu..svako ima svoje
u je..otkad nisam citala andrica...vreme je da obnovim gradivo

Ma ok ne nerviram se. Andrica sam citala pre 7-8 godina i volim i Prokletu avliju i Na Drini Cuprija, a Koeljo mi je skorije stivo! Ali valjda cu tek da citam ( imam 23 god, ako ukus zavisi od godina ) pa cu promeniti redosled u prvih 10!
I da obnovis gradivo! :)

:lol: Ostade nerešena misterija ČIJI je Muerte na pustom ostrvu.

Lapa tema , dizem je , da nastavimo gde smo stali, onomad ! :lol:

Ma otkud Muerte na pustom ostrvu, Mirka? Nije tamo komforno. :lol:
Šala, šala...

Evo noviteta u našim knjižarama, knjiga koju bi svaki muškarac trebalo da pročita:
"Kad se žene lako daju" - Žorž Bras
(dobra tema, a?:lol:)

Žene, poput Alal i Moje srce, bi možda htele da me odvedu na pusto ostrvo, a možda bi htele da prekinem pisanje svog prvog romana "Braća Karabatkovi" i tako nanesem neprocenjivu štetu domaćoj kulturi, ali ne obazirem se na njih.

Razume se, u prethodnoj rečenici sam se šalio. Moj smisao za humor otprilike dotle doseže, da se sprdam s vrednošću knjige. Priznajem, tu sam prema knjizi malo bezobrazan. Knjiga jeste bezvredna tvorevina, ali ipak, svaka knjiga, pa i ovaj moj prvi roman, vrednija je od recimo celokupne auto-industrije naše zemlje, da ne govorimo koliko je vrednija od godišnje proizvodnje većine naših fabrika. Naše fabrike su vrlo zastarele i nevredne, i nije mi jasno kako to ne znaju radnici koji širom zemlje brane njihovu privatizaciju svojim izgladnelim telima.

Gledao sam to preko te-vea, one večeri kada sam pisao priču o Trećoj (koja je, uzgred budi rečeno, kmečala celo prethodno veče i dobar deo noći: "Kojo, Kojice slatki šećeru, posveti mi jednu svoju pričicu, napisao si tolike priče i posvetio ih i mnogo lošijim ribama od mene, a ja sam zgodna, zelenooka plavuša, bla, bla, bla...", a još uvek mi nije rekla ni: "Hvala ti, Kojo, priča je loša, ne sviđa mi se, ali ipak ti hvala, potrudio si se"), i pio kafu iz velike žute šolje (ne volim da se prisećam toga).

Knjiga nikome, osim pesniku naravno, ne šteti, eventualno šteti nesmetanom razvoju dece samohranih moderatorki, ali sve je to zanemarljivo prema šteti i gubicima koje svojim radom proizvode naše neprivatizovane fabrike. Može se reći da sam ja, dok pišem, po našu domovinu korisniji nego celokupna domaća industrija konditorskih proizvoda kada radi, što je sa retko kojim pesnikom iz sveta slučaj. Zato se ponekad osećam vrlo korisno, i ponekad me, kada se sprdam s vrednošću knjige, obuzme kajanje.

U svome neznanju, ja sam mislio da da će ovo, s pustim knjigama na ostrvu, kad počne, trajati nekoliko sati, ili dana - srećom, nisam bio u pravu. A što i ako me povedu? Barbara i Prever bi nam zavideli. Barbara bi zavidela njima dvema, na stihovima, a Prever meni jednom jedinom:

Seti se Kojatkine, bez prestanka je sijalo Sunce
nad pustim ostrvom toga dana, a ti si ležao nasmejan
osunčan, radostan, očaran, pod nama.
Seti se, Kojatkine, bez prestanka je sijalo Sunce nad pustim ostrvom,
a mi smo te srele u ulici Sijama,
nosile po naramak knjiga u rukama, i smešile smo ti se,
i ti si se nama smešio,
ti koga nismo poznavale,
ti koji nas nisi poznavao,
seti se.

60404~After-the-Bath-by-Degas-Posters.jpg

moje srce je procitala "Igru staklenih perli":shock: svaka cast, ne znam ni jednu osobu koja je taj poduhvat dokrajcila, ukljucujuci i sebe, zaglavila sam se jos na pocetku:-)
.

I ja sam, pre jedno 10 godina, mogla bih opet. :lol:

Ne mogu da se odlucim, ali evo njih :D.
Aristotel
Sokrat
malo hriscanskog misticizma
Biblija
Kuran
Nice
Gibson
Kundera
Po
Kafka
Jung
Bodler
Apoliner
-Uradi sam: Kako napraviti brod na pustom ostrvu :D
-nesto o kvantnoj fizici, jer to nikako ne razumem a taman imam vremena :D
-Zbirku zadataka iz matematike
-Knjige za ucenje stranih jezika
-Playgirl
-nesto iz cega imam rupu u znanju (astronomija? dzudo za pocetnike? stolarija?)
-mapu sazvezdja
- stripove F. Miller-a

I ja sam, pre jedno 10 godina, mogla bih opet. :lol:

Ne mogu da se odlucim, ali evo njih :D.
Aristotel
Sokrat
malo hriscanskog misticizma
Biblija
Kuran
Nice
Gibson
Kundera
Po
Kafka
Jung
Bodler
Apoliner
-Uradi sam: Kako napraviti brod na pustom ostrvu :D
-nesto o kvantnoj fizici, jer to nikako ne razumem a taman imam vremena :D
-Zbirku zadataka iz matematike
-Knjige za ucenje stranih jezika
-Playgirl
-nesto iz cega imam rupu u znanju (astronomija? dzudo za pocetnike? stolarija?)
-mapu sazvezdja
- stripove F. Miller-a

Sve ovo plus Patin kuvar i Burdu sa snitovima jer imam zelju da naucim da kuvam i da sijem, pa da i ja jednom budem prava zena! :lol: :lol: :lol:

ja bi pono ....o dobru i zlu ničeta...vitgenštajnove listitje... sartra bih pono...pono bih gozbu..ondak hadrijanove memoare ...pono bih istoriju civilizacije sfe knjige...ondak magnum crimen...od tih debelih i obligacije, to treba ako pronađem naftu na otrvu.., pa da.. onda cezarije iz prokopije zatamljenu istoriju....mešu bih bre pono i njegoša, ruse i peljevina da me prođe odma žal šo nisam na nekom većem ljudskom kopnu i begdebea...pono bih i don kihota, šekspira.. i neki kuvar..neki o spremanju ribe i preživljavanju u prirodi,....pono bih čovek amfibija i žil verna sfe...i kurta vonegata i cara antu tomića das smejem...

Back