knjige koje u zivotu ne bi trebalo propustiti nikako...ili 10 knjiga za pusto ostrvo

• Začetnik teme Začetnik teme alal
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ako mislis na "Imprimatur" - Monaldi i Sorti.
koliko mi je bila zanimljiva na pocetku, toliko me je pred kraj potpuno zamorila.

-)

mnogo ti hvala :)
zaista mi je ovaj podatak bio potreban.

@ tema
divna tema koju sa zadovoljstvom pratim...:)
neki naslovi duboko u mojoj memoriji uz vasu pomoc isplivavaju na povrsinu...
moja top lista izgleda ovako:

1. Dzejms Michiner, Izvor
2. Robert Grevs, Ja Klaudije
3. Viktor Igo, Jadnici
4. Lorens Darel, Aleksandriski kvartet
5. Magaret Jursenar, Hadrijanovi memoari
6. Dostojevski, Idiot
7. Orhan Pamuk, Covem se Crveno
8. Ivo Andric, Na Drini cuprija
9. Amin Maluf, Krstaski ratovi u ocima Arapa

10. Mihail Rostovcev, Istorija starog sveta
11. H.W.Yanson, Istorija umetnosti

Mene bi zanimalo koje od ovih knjiga bi prezivele "test pustog ostrva". Da se, recimo, zaista nadjem/o na pustom ostrvu, protiv svoje volje, uplaseni za goli zivot i smoreni neizvesnoscu (da li ce i kada naici brod koji ce da me spase iz ovog zatocenja?)... koja od ovih knjiga bi zaista imala smisla? A koje bi se pokazale kao cista laz ... jedno je citati u dokolici, kad ti je vec sve potaman... a sta li bih zaista zelela da citam - i da li bih uopste zelela da citam - da sam na pustom ostrvu? Mozda bi mi nedostajale sve one knjige koje sam u civilnom zivotu izbegavala: Fizika u praksi, Lekovito bilje, Sam svoj doktor itd.

Mene bi zanimalo koje od ovih knjiga bi prezivele "test pustog ostrva". Da se, recimo, zaista nadjem/o na pustom ostrvu, protiv svoje volje, uplaseni za goli zivot i smoreni neizvesnoscu (da li ce i kada naici brod koji ce da me spase iz ovog zatocenja?)... koja od ovih knjiga bi zaista imala smisla? A koje bi se pokazale kao cista laz ... jedno je citati u dokolici, kad ti je vec sve potaman... a sta li bih zaista zelela da citam - i da li bih uopste zelela da citam - da sam na pustom ostrvu? Mozda bi mi nedostajale sve one knjige koje sam u civilnom zivotu izbegavala: Fizika u praksi, Lekovito bilje, Sam svoj doktor itd.

"Kako spasiti vlastiti život" - Erika Jong.:lol:
Bolje je nego "Robinzon Kruso".

A najbolje je imati papir i olovku pa sam pisati. U očaju čovek otkrije sopstvene skrivene talente.

:lol:
Ovo je dobro
samo da dodam
Jestive i otrovne pečurke - obavezno

k.pokazi_sliku

Уф... умало да заборавим ''TANGO MACABRE'' Милке Кнежевић Ивашковић...:roll:

И малог срећног човека...:roll:

5945_Jongi_Mingjur_Rinpos.jpg

U "intelektualnim" krugovima skoro niko nista ne cita - ne stizu od strucne literature... ali vole coveku da pokvare radost i raspolozenje... ako vec ne mozes da izbegnes takvo drustvo, nikada ne priznaj sta volis - ogadice ti :) Ja se odmah distanciram - kazem "nisam ti ja za knjizevnost, ja citam samo krimice" i izbegnem smaranje...

ma verovala ili ne skupljamo se da pricamo o knjigama:lol: i ja jedino mogu da se vadim na odstranjenje jedne hemisfere mozga posto su ti to ljudi za sve;)

ma ja bih crtala u pesku po ceo dan, onda malo rezbarila palme, pa pecinsko i "stensko" slikarstvo, red skulptura i onda kada dodu da me spasu posle jedno 20 godina ako ne umrem nesposobna od gladi i zedji i otrovnih stvarcica, mogu da otvorim "tematski" park i zaradim puuuno para... jos ce i monografiju da mi izdaju, samo mi treba knjiga starih recepata za pravljenje pigmenata od prirodnih materijala, papirusa, pergamenta i sl:D

evo ja citam, kad odmaram um od Dzona Le Karea i Dostojevskog, naravno...kako samo zaboravih;
znaci, - 20 cm Agate, - 10 cm sestara Bronte + 30cm Dostojevskog... :mrgreen:

jel sam nanizala metar? :roll:
i 10 cm matematike za drugi razred os :lol:
20+10+30=60
ja bih ubacila umesto sestrara bronte margaret etvud,mnogo obozavam da je citam:mrgreen:
uzela sam prvu knjigu jer mi se kratak opis dopao,onda drugu jer sam imala poverenja ali i na osnovu opisa pozadi
sad vec i ne gledam nego uzimam one koje nisam citala:)

i 10 cm matematike za drugi razred os :lol:
20+10+30=60
ja bih ubacila umesto sestrara bronte margaret etvud,mnogo obozavam da je citam:mrgreen:
uzela sam prvu knjigu jer mi se kratak opis dopao,onda drugu jer sam imala poverenja ali i na osnovu opisa pozadi
sad vec i ne gledam nego uzimam one koje nisam citala:)

a ne ne - ima jos iz prethodnog posta :mrgreen:
mada, mozda mi ipak fali jeno 10 cm...cek da premjerim...:roll:

mozda uspijem ugurat tu matematiku, jel mlogo debela?

btw -10 -20 + 30 = ?

ajd sad ozbiljno;
ne bih ni u ludilu vukla gomilu knjizurina vec solarni punjac, bookreader sa adekvatniom baterijom, rezervnih baterija i pdf-ova koliko volis :)

dobro, mozda samo Vodic, za p(h)od glavu + sugaman, naravno...:D

a ne ne - ima jos iz prethodnog posta :mrgreen:
mada, mozda mi ipak fali jeno 10 cm...cek da premjerim...:roll:

mozda uspijem ugurat tu matematiku, jel mlogo debela?

btw -10 -20 + 30 = ?

ajd sad ozbiljno;
ne bih ni u ludilu vukla gomilu knjizurina vec solarni punjac, bookreader sa adekvatniom baterijom, rezervnih baterija i pdf-ova koliko volis :)

dobro, mozda samo Vodic, za p(h)od glavu + sugaman, naravno...:D
aaa nisam ja znala da su ti to minusevi,mislila sam neke crtice :lol: ne vaze se trikovi
jao asciugamano otkad nisam cula tu rec :)

sad i ja ozbiljno:ja sam razumela temu da je to kao letovanje na pustom ostrvu pa knjige da nam ne bude dosadno,mozda nisam razumela:confused: kao ostrvo nije toliko bitno nego da nemas nista drugo da citas sta bi citala iznova
ajde alal izjasni se da ne vucemo kuvare ,vodice i uradi sam bzvz(znas koliko se naplacuje kg preko prtljaga? :( )

pa ja vec napisah da je ostrvo samo fora, kao ja pokusala da budem zabavna& duhovita (necu to vise isprobavati)... pitanje je: u zivotu vama najvaznije knjige, moze i od detinjstva pa do sada, moze i knjige koje su vas na neki nacin promenile i obelezile, moze i top 10 knjiga vaseg zivota, moze i top 20...
knjige koje su vam promenile tok misli, otvorile nove vidike, jako znacile u zivotu, vise puta ste im se vracale, toplo biste ih preporucile...

znaci kao iz naslova ono sto bi ste vasem ili tudjem detetu-mladom citaocu zadale kao zivotnu lektiru pod naslovom
knjige koje u zivotu ne bi trebalo propustiti nikako

Back