Knjige koje niste shvatili

Rudjer

Iskusan
Poruka
5.513
Koje su to knjige koje ste pročitali, ali vam nije bilo jasno šta je pisac htio da kaže?

Izdvojio bih Danila Kiša i njegov roman Peščanik. Ja sam se namučio kao Isusovac pokušavajući da shvatim o čemu to pisac uopšte govori. Na kraju opet nisam bio načisto o čemu se radilo u toj knjizi. Jedino sam uspio da shvatim da tu ima neki ludak, pa on nešto šeta gradom, nešto je u sukobu sa nekim, boga pitaj sa kim, nešto bježi od milicije, pa neki njegovi prebačaji, neka kuća je izgorela...Sve u svemu, nisam shvatio jedno 85% romana od 350 strana.

Najsvežije što nisam shvatila je Tamo daleko Vuka Draškovića. One halucinacije, da se preciznije izrazim. One sigurno imaju neko značenje, a ja čekam promociju u Nišu, pa da ga priupitam, ako mi neko u međuvremenu ne otkrije.
Svojevremeno nisam shvatila Basarin Uspon i pad Parkinsonove bolesti.

Najsvežije što nisam shvatila je Tamo daleko Vuka Draškovića. One halucinacije, da se preciznije izrazim. One sigurno imaju neko značenje, a ja čekam promociju u Nišu, pa da ga priupitam, ako mi neko u međuvremenu ne otkrije.

A ja bih baš volio da nađem i pročitam ovu knjigu. Imam je u pdf-u, ali ipak bih volio papir da listam.

Ima onih knjiga koje djeluju toliko jednostavno da se meni stalno čini da postoji neko implicirano značenje koje ja propuštam. Evo, ovaj Dopler koga sam prije neki dan pročitao je takav.

Inače, svako malo me zapanje tumačenja knjiga koje sam nekada čitao, a koja mi nikad nisu pala na pamet. Recimo, Melvilovog Bilija Bada sad uglavnom tumače kao priču o onemogućavanju realizacije homoseksualnog nagona. Mislim da mi to ne bi palo na pamet i da mi je život od toga zavisio.

hah, to sam baš uzeo u biblioteci pre neki dan, i to je sledeća knjiga koju ću čitati, nakon što završim Markesovu ljubav u doba kolere(a to će biti večeras xD)
Od Basare sam čitao samo neke pripovetke koje su mi delovale zanimljivo, ali sad sam odlučio da ga okusim na većem terenu :cool: Sve dok faks nije krenuo. Posle ko zna kad ću imati vremena. A u biblioteci sam naleteo na knjigu od 400+ strana njegovih pripovedaka, ali sam ipak hteo roman :)
Videćemo

A nakon toga Hamsunov "Pan"

Što se same teme tiče, nisam shvatao Ničeovog Zaratustru u osnovnoj školi. Ali, nakon tog perioda, ne znam koja bi knjiga mogla da stane na tu listu :confused:

Vernor Vinge: "Na kraju duge" ...Ko ?Koga?Zašto?....Možda nisam bila dovoljno skoncentrisana,ipak je to SF roma, smešten u 2025...joj,sada i ne tako daleku:)
Vreme ,koje je za nas forumaše interesantno:think:jer svi ljudi će nositi kontaktna sočiva koja će ih direktno spajati sa internetom,ili već nečim sličnim,a koja služe za menjanje onog šta ljudi vide...Ufff,pa onda neće maska ili maske ljudima biti potrebne:)

Back