Književnost Knjige koje ne volite da čitate ili ih nerado čitate

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.892
KNJIŽEVNOST.jpg

Kada se povede diskusija o knjigama i čitanju knjiga, obično se spominju omiljene knjige, knjige zbog kojih smo plakali, knjige koje su nas nasmejale, knjige koje su nam, na neki način, promenile život.

Ja knjige ne delim na dobre i loše, ali delim ih na one koje rado čitam ( omiljeni žanrovi ) i na one koje čitam baš kad moram..ne, nije u pitanju lektira.:lol:

Dok sam bila zaposlena, rado sam čitala stručnu literaturu, knjige i zakone vezane za rad u državnoj upravi..i zakone usko vezane za izbore.

I danas volim da pogledam i pročitam poneki zakon koji me zanima ( i izmene i dopune zakona ).

Ne volim da čitam knjigu, roman, zbirku pripovedaka u kojima ima mnogo, mnogo deskripcije.

Jedan od takvih romana je i trilogija "Odgovarajući momak" Vikrama Seta.

Koje su to knjige koje ne volite da čitate?

Pavica, one domace kiosk zene i muskarce sve redom, Mojsilovicke, Radusinovicke, Dedicke, Bulice itd. Bakmana njanjavog (kao Koeljo sto je bio za necitace obavezan za pominjanje, tako sad ovaj). Razne takotrebovstine primenjene psihologije koje podcenjuju citaoca. One koji se slepaju na politiku i kvazi disidente.

Dramska dela volim da gledam, ali nekako ne volim da citam ono sto je od samih dijaloga.

Pavica, one domace kiosk zene i muskarce sve redom, Mojsilovicke, Radusinovicke, Dedicke, Bulice itd. Bakmana njanjavog (kao Koeljo sto je bio za necitace obavezan za pominjanje, tako sad ovaj). Razne takotrebovstine primenjene psihologije koje podcenjuju citaoca. One koji se slepaju na politiku i kvazi disidente.

Dramska dela volim da gledam, ali nekako ne volim da citam ono sto je od samih dijaloga.

Da li se onda slažeš sa ovim tekstom?

https://mirkodemic.com/2010/01/30/akademiziranje-kvazipisaca/

I, ako nije tajna, ko je tvoj omiljeni pisac?

Da dodam.. Izbegavam neke pisce koji pišu po "šablonu", ali njih je sve više :(

Ljubavne romane ne podnosim, ne gledam ni romantične filmove.
U poslednje tri godine čitam filozofiju, pošto zapisujem šta čitam, pročitala sam do sada 48 filozofskih dela.
Posle Hegela malo odmaram, pa sam prešla na istorijske romane, to volim a nisam čitala skoro.

Nekad odem i u dečiju biblioteku, početkom meseca sam pročitala "Zbogom mojih petnaest godina", a trenutno je kod mene roman "Dete jedne hulje", roman o vremenu rata u nacističkoj Nemačkoj.

Očigledno, volim da "šaram", jedino sam dosledna u tome da ne podnosim ljubavne.

Tihi Don.
Ovde sam razrednu nastavnicu dobila na "ne znam šta", ali je izvanredno podnela činjenicu da Ja to NE MOGU!
Aaaa tako je dobar, samo sam kao mala preskakala dosta rata. Lakse i tecnije od Tolstoja. I vrlo mlad je bio pisac, a neverovatno potkovan.
Treba odrasliji citati.
Pogotovo su novije generacije mahom nespremne. Dovoljno obim da vide.

Ljubavne romane ne podnosim, ne gledam ni romantične filmove.
U poslednje tri godine čitam filozofiju, pošto zapisujem šta čitam, pročitala sam do sada 48 filozofskih dela.
Posle Hegela malo odmaram, pa sam prešla na istorijske romane, to volim a nisam čitala skoro.

Nekad odem i u dečiju biblioteku, početkom meseca sam pročitala "Zbogom mojih petnaest godina", a trenutno je kod mene roman "Dete jedne hulje", roman o vremenu rata u nacističkoj Nemačkoj.

Očigledno, volim da "šaram", jedino sam dosledna u tome da ne podnosim ljubavne.
Obozavam decju literaturu, obicno ima odlicnu dinamiku. Do duse "u moje vreme" nisu nas stedeli, mnoga izdanja za decu danas su za odrasle.
Moja cerka mrzi Zbogom.mojih petnaest. Mislim da imaju los odabir ako im ne daju komplet lektire, a onda im izaberu nesto retro. Posto generalno ne citaju.

Da li se onda slažeš sa ovim tekstom?

https://mirkodemic.com/2010/01/30/akademiziranje-kvazipisaca/

I, ako nije tajna, ko je tvoj omiljeni pisac?

Da dodam.. Izbegavam neke pisce koji pišu po "šablonu", ali njih je sve više :(
Pa za tipa deset godina to nece biti vazno, jer nastaje neka spontana selekcija. Za sire periode nije bitno.

Sto se tice reklamiranja svega kao bestelera i hiperprodukcije necega, a nicega...ako je bilo koje ljude vratilo bilo kojoj knjizi, onda ok. Promenila sam stav o tome.

Ne znam, svastarim, ali ranije sam vise citala.
Recimo od novijih Guzelj Jahina je divna, topla, pitka, klasik.

Sto je lepo kad ljudi ne lazu!
Ova tema je kao sve sto niste smeli da kazete a da ne ispadnete sto glupi sto snobovi.
meni je obavezna skolska lektira uvek bila smor. Razumem ja da ljudi koji se bave knjizevnoscu imaju neke svoje hijerarhije uticaja na to ko je znacajan pisac, a koji nije. Medjutim ima tu i potrebe citaoca koji ne mora nuzno da cita zbog nekakve vazne knjizevnosti, nego zeli nesto sasvim drugo (mozda samo da se zabavi ili nesto da nauci). Da ne pricamo o tome da od Balkana pa do vladivostoka zive emotivno nabijeni sloveni koji su u najmanju ruku prilicno uvrnuti sa svojim teskim pricama.

Back