knjiga o milutinu..

Крагуј, ако си читао Данка, онда знаш да ни пре Броза, у краљевини није било ништа боље, Солунци су просили по Београду, а официри бивше Аустро-Угарске се башкарили у војсци краљевине..
Наш суноврат је уствари почео свргавањем Обреновића, и доласком Карађорђевића 1903., управо је тада нестало оно што помињеш, и што су Обреновићи брижљиво градили говото цео један век, поистовећивање државе и нације, државе и домаћина, те присног односа државе и њених припадника..
Карађорђевићи су државу схватили као нешто одвојено од народа, као нешто што има монопол да меље, сатире, преименује, гања у свакојаке ратове са некаквим сулудим циљевима, отима народу и исцрпљује снаге тог истог народа и његову веру у државу као нешто своје.
И заиста, држава Карађорђевића је престала да буде држава настала као слика и потреба нације, и постала је оруђе у спровођењу експеримената чије последице трпимо и данас...

istina

ali je istina i da bez savremene politicke ideje nema leba.

ovo danas je primer sta se desi kada se kranja crna desnica i reakcija u teskim vremenima docepa vlasti. da ne bude zabune mislim na rezim

Крагуј, ако си читао Данка, онда знаш да ни пре Броза, у краљевини није било ништа боље, Солунци су просили по Београду, а официри бивше Аустро-Угарске се башкарили у војсци краљевине..
Наш суноврат је уствари почео свргавањем Обреновића, и доласком Карађорђевића 1903., управо је тада нестало оно што помињеш, и што су Обреновићи брижљиво градили готово цео један век, поистовећивање државе и нације, државе и домаћина, те присног односа државе и њених припадника..
Карађорђевићи су државу схватили као нешто одвојено од народа, као нешто што има дозволу да меље, сатире, преименује, гања у свакојаке ратове са некаквим сулудим циљевима, отима народу и исцрпљује снаге тог истог народа и злоупотребљава његову веру у државу као нешто своје.
И заиста, држава Карађорђевића је престала да буде држава настала као слика и потреба нације, и постала је оруђе у спровођењу експеримената чије последице трпимо и данас...

slažem se sa ovim što si napisao u potpunosti..........gore od toga što su odvojili narod i državu je što su taj isti narod i posvađali..........puste deobe i svađe upropastiše ovaj narod........i danas nas dele.......i svađaju.......na prve i druge........samo da razjasnimo nešto.......citirao sam ti odlomak iz nespokoja od danka.........

zasto smo mi srbijanci intelektualno mekani ,duhovno bojazljivi?
da li smo postali mlitavi ,pa nas s razlogom zapostavljaju kao naivcinekojima su odredili da proizvode hleb i uz hleb,a drugi da nam kroje kapu i da vladaju.

..da se srbi ne dosete,da se lakse i uspesnije obavi programirano razaranje srbije,angazovni su sami srbi,pronadjeni su oni koji u tradiciju demokratske srbije nisu bili nista uneli.
oni su dosli kao oficiri titove armije i partijske policije.kao visokirukovodiociu sudstvu,drzavnoj upravi,[a cak i u privredi.
u srbiju se dolazilo kao u porazenu zemlju.srbija je nosila teret hipoteke "cetnicke zemlje " narocito neki njeni krajevi.
za sluzenje brozovom razaranju dodeljivan je najveci i najbolji komad hleba sa plodnih polja srbije.
nagrada za unistavanje nacionalnog bica u upropascavanju i za izgon demokratije bila je velika- pored otetih vila ,najlepsih stanova,najvisih plata i penzija ,dodeljivana su zvanja i odlikovanja , a zatim i lazne skolske diplome......
da li je normalno da srbijom vladaju srbi izvan srbije,kao nekom kolonijom naseljenom primitivnim plemenima.

upravo je obrnuto - oni plemenski duh i navike navaljuju na prostor koji je drzavno pravno uredjen ,na institucije drzave koje lako zauzimaju i njima neometano rukovode.upravo u toj agresivnoj i bezobzirnoj zelji za vlascu krije se crta primitivizma .
u svakom slucaju ,cinicno bi bilo smatrati tako nesto normalnim ,kao sto cinicno deluju osude za "razbijanje srpskog naroda" zbog prigovora da srbijom vladaju ljudi rodjeni izvan srbije.

moglo bi se postaviti pitanje - zasto se ne dogadja obratno?

naravno i srbijanci se mogu zapitati zasto oni ne vladaju u srpskim zemljama izvan srbije,ili ce vladajuci u srbiji jednom morati da otvoreno iznesu razloge za svoju supremaciju nad srbijancima.
da otvoreno kazu macvani,vojvodjani,pomoravci,sumadinci su gluplji nesposobniji,oni su za to da rade ,drugi su za to da upravljaju i vladaju.
srbin iz srbije ,kroz velika pregnuca koja je zahtevalo stvaranje drzave ,poistovetio je drzavu i naciju ,cak i vise od toga -drzavu je shvatio kao zastitnicu svojih nacionalnih interesa.srbin iz srbije drzavu dozivljava kao nesto najprisnije.
taj odnos srbina iz srbije bio je koristan za srbe izvan srbije ,za srpski narod kao celinu.

tako je uz opasku..
sve je pocelo 1918-te...tada je aleksandar poceo zahtevati od srba da se zovu jugosloveni..tada je u srbiju pocelo da se postavlja cinovnistvo preko drine---pod pricom da su obrazovaniji i kulturniji...pa se desavalo da cinovnici po srbiji kroje kapu srbima koji su bili u austrougarskoj vojsci i to visoko rangirani....posto je to sve bilo izuzetno uspesno---odnosno srbi su legli na rudu---45-te je bilo jos i lakse....u srbiju u beograd se slise svi narodi i narodnosti a sve pod parolom brastva i jedinstva....a sto da se lazemo---to se desi i 90-tih...to se i danas desava...

kafku i kiša bi trebalo izbaciti iz lektire-oni su definitivno veštački ubačeni u obrazovni sistem.
Treba obavezno ubaciti Knjigu o Milutinu,Čujte Srbi,Molitvu i Nož od Draškovića,Ikonostas na kraju sveta-Dragan Jovanović Danilov,Petkana-Ljiljana Habjanović Djurović itd.
не треба кафку и киша вештачки трпати у сти кош.

Кафка је добар писац.

(Једино, ако имаш нешто генерално против Јевреја? :think:)

Киш је жешће прецењен и префорсиран, ни близу добар писац како се обично сматра.

Ни Драшковићу, ни Хабјановићевој, поготово, није место у лектири.

Ја бих додала "Ликове у сенци" С. Јаковљевића.

И, на пример, песме два Милана.
Младеновића (др Милана М. Младеновића), и Милана Лалића.

И Божидара Тимотијевића...

istina

ali je istina i da bez savremene politicke ideje nema leba.

ovo danas je primer sta se desi kada se kranja crna desnica i reakcija u teskim vremenima docepa vlasti. da ne bude zabune mislim na rezim

Шумадија, тај центар нације, је уморан, злоупотребљен, биолошки и материјално осакаћен, пре пар месеци сам ишао по селима Шумадије, готово сам заплакао кад сам видео спискове погинулих у ратовима 1912.-1918., па пале од 1941.-1945., села мала, заостала, никакве инфраструктуре, ништа држава није уложила тамо, а спискови огромни, катастрофа, било ми је јако тешко..
И данас је из Шумадије пропорционално најмање интелектуалаца, политичара, људи на положајима, а нама требају такви људи, са педигреом, интегритетом, богатством стицаним генерацијама стварања у тој истој Шумадији, људи које не можеш купити јер имају пре свега образ, достојанство...
Уместо тога, нама управљају јајаре које су дошле у нову средину гологузе, али спремне на све, само да за што краће време промене своје материјално стање, такви су подобни, слушају, продали би рођену мајку за мало пара, а камоли идеале боље Србије...

Погледајте само оног бесрамног Поноша, ничим изазван постао начелник генералштаба, побегао из Книна без да је испалио метак да барем покуша да сачува своју кућу, довукао се гологуз овамо, која је то његова стручност да би био на тако важном месту? А рођена сестра му удата за Агима Чекуа, еј, докле смо ми дошли...
И данас је помоћник министра иностраних послова, стручан је и за то ваљда...
Брука и срамота...

ponovo je procitah po ko zna koji put...i neverovatno kako uvek ima neki momenat koji je istovetan sa sadasnjicom...ovu knjigu definitivno treba uvrstiti u dzacku lektiru i obradjivati je barem jedno polugodiste...pored ove knjige i knjigu arcibalda rajsa treba uvrstiti u obaveznu literaturu...mozda pomognu buducim generacijama da se prizovu pameti..
А и стављати то, како рекох, излизано, пуно митоманских клишеа писаније, крај Рајса, и његовог списа, створеног из искрене љубави и пријатељства према Србима, врло је непримерено.

Шумадија, тај центар нације, је уморан, злоупотребљен, биолошки и материјално осакаћен, пре пар месеци сам ишао по селима Шумадије, готово сам заплакао кад сам видео спискове погинулих у ратовима 1912.-1918., па пале од 1941.-1945., села мала, заостала, никакве инфраструктуре, ништа држава није уложила тамо, а спискови огромни, катастрофа, било ми је јако тешко..
И данас је из Шумадије пропорционално најмање интелектуалаца, политичара, људи на положајима, а нама требају такви људи, са педигреом, интегритетом, богатством стицаним генерацијама стварања у тој истој Шумадији, људи које не можеш купити јер имају пре свега образ, достојанство...
Уместо тога, нама управљају јајаре које су дошле у нову средину гологузе, али спремне на све, само да за што краће време промене своје материјално стање, такви су подобни, слушају, продали би рођену мајку за мало пара, а камоли идеале боље Србије...

Погледајте само оног бесрамног Поноша, ничим изазван постао начелник генералштаба, побегао из Книна без да је испалио метак да барем покуша да сачува своју кућу, довукао се гологуз овамо, која је то његова стручност да би био на тако важном месту? А рођена сестра му удата за Агима Чекуа, еј, докле смо ми дошли...
Брука и срамота...

lepo i tacno receno...ali ja se nadam..
pre dva dana dodjoh iz sumadije...obilazio sam roditelje...i kaze otac koji je oduvek iznad svega uvek postovao vlast i drzavu----joj majko moja...ako se digne rulja -a oce...tesko nama...

А и стављати то, како рекох, излизано, пуно митоманских клишеа писаније, крај Рајса, и његовог списа, створеног из искрене љубави и пријатељства према Србима, врло је непримерено.

ako je tebi neprimereno -meni nije...oba dela govore o istoj srbiji...skoro se potpuno poklapaju...

Брука и срамота...

slazem se

ali spasa nam nema na revasistickim idejama iz WWII

ko god danas pominje partizane i cetnike, nece doneti nista dobro, samo se zeli produbiti konflikt srpsko-srpski

nisu ni sumadinci mutavi i nisu svi bili u cetnicima. zabluda je to

slazem se

ko god danas pominje partizane i cetnike, nece doneti nista dobro, samo se zeli produbiti konflikt srpsko-srpski

kako je koja vojska dolazila tako su mobilisali u svoje redove......kako partizani tako i četnici.........za običan narod to nije bila stvar izbora........upravo taj konflikt srpsko-srpski treba ispeglati i pomiriti narod........treba nam čovek da nas vodi.........naravno iz Srbije......ne mora biti iz Šumadije........ima dosta poštenog i radnog sveta širom ove naše lepe i uništene Srbije......

slazem se

Далеко било, нисам ја жртве 41.-45. одвајао на партизанске и четничке, није ми то било ни на крај памети, само сам рекао да их је много за онако мала и бедна села...

А преко Мораве скела, ето, заборавио сам име села, то је оно село где је снимана серија "село гори а баба се чешља", нисам пратио ту серију, негде око Крушевца, па списак из једног, па списак из другог рата, а споменик борцима за ослобођење и уједињење 1912.-1918. зарастао у коров, травуљину, једва се види..
Какво ослобођење и уједињење, таква и брига око споменика..
И да, кажу скела је ту више од 100 год... А Морава, 50-так метара широка, али ето, није се нашло пара за мост...

tako je uz opasku..
sve je pocelo 1918-te...tada je aleksandar poceo zahtevati od srba da se zovu jugosloveni..tada je u srbiju pocelo da se postavlja cinovnistvo preko drine---pod pricom da su obrazovaniji i kulturniji...pa se desavalo da cinovnici po srbiji kroje kapu srbima koji su bili u austrougarskoj vojsci i to visoko rangirani....posto je to sve bilo izuzetno uspesno---odnosno srbi su legli na rudu---45-te je bilo jos i lakse....u srbiju u beograd se slise svi narodi i narodnosti a sve pod parolom brastva i jedinstva....a sto da se lazemo---to se desi i 90-tih...to se i danas desava...

Lepo razmišljanje, ali se ne uklapa u sliku toga da je ćopavi Zagorac kriv za sve.

kafku i kiša bi trebalo izbaciti iz lektire-oni su definitivno veštački ubačeni u obrazovni sistem.
Treba obavezno ubaciti Knjigu o Milutinu,Čujte Srbi,Molitvu i Nož od Draškovića,Ikonostas na kraju sveta-Dragan Jovanović Danilov,Petkana-Ljiljana Habjanović Djurović itd.
Jasno bre ,Kisha i Kafku izbaciti kao mrske neprijatelje , jevreje i neznalice ,a uvesti religiozne tresh pateticne bljuvotine Tetkane Habjanovic Djurovic :hahaha:
Odakle samo ispadate ovako usred nedelje ?:mrgreen:

Lepo razmišljanje, ali se ne uklapa u sliku toga da je ćopavi Zagorac kriv za sve.

Твој имењак краљ је имао једну потпуно погрешну визију, завео је народ странпутицом, али ћопави Загорац је тачно знао шта ради, какве ће то ефекте изазвати, и натемпирао је пажљиво догађаје...

Далеко било, нисам ја жртве 41.-45. одвајао на партизанске и четничке, није ми то било ни на крај памети, само сам рекао да их је много за онако мала и бедна села...

А преко Мораве скела, ето, заборавио сам име села, то је оно село где је снимана серија "село гори а баба се чешља", нисам пратио ту серију, негде око Крушевца, па списак из једног, па списак из другог рата, а споменик борцима за ослобођење и уједињење 1912.-1918. зарастао у коров, травуљину, једва се види..
Какво ослобођење и уједињење, таква и брига око споменика..
И да, кажу скела је ту више од 100 год... А Морава, 50-так метара широка, али ето, није се нашло пара за мост...

od kraljeva pa niz moravu ima vrlo malo mostova

не треба кафку и киша вештачки трпати у сти кош.

Кафка је добар писац.

(Једино, ако имаш нешто генерално против Јевреја? :think:)

Киш је жешће прецењен и префорсиран, ни близу добар писац како се обично сматра.

Ни Драшковићу, ни Хабјановићевој, поготово, није место у лектири.

Ја бих додала "Ликове у сенци" С. Јаковљевића.

И, на пример, песме два Милана.
Младеновића (др Милана М. Младеновића), и Милана Лалића.

И Божидара Тимотијевића...

С болдованим се слажем, посебно око Киша. Многе ствари у књижевности требало би ревидирати, али нема данас Скерлића.

od kraljeva pa niz moravu ima vrlo malo mostova

zanemarljivo malo...trebalo je graditi druge delove zemlje jugoslavije----u tome i jeste nasa muka...sumadija i pomoravlje je stvorilo---sacuvalo i stvorilo srbiju...ali srbija je bila oduvek maceha moravcima i sumadincima---a sve zarad nekih visih interesa koje ti ljudi niti su shvatali niti ih je iko pitao za misljenje...

Back