Knjiga na koju ste uzalud potrošili vreme

Pošto sam prošla sve stepene obrazovanja sem poslednjeg, mogu reći da na moj izbor ima uticaja po malo od svega pomenutog, ali konačnu odluku o tome šta ću čitati donosim samo ja. Naravno da ću uvažiti sugestiju člana porodice ili prijatelja čije mišljenje cenim i poznajem njegov književni ukus, pod uslovom da je sličan mom. Opet, naravno da primam i informacije iz javnih glasila, jer kako bih inače znala šta se dešava kada je izdavaštvo u pitanju. Ali moram priznati da ne jurim za jako reklamiranim knjigama, jer one po pravilu i nisu najbolje. Nisam magistar ni doktor, pa ipak nekako sebe pronađoh i u ovoj kategoriji opredeljenja.
A iz iskustva mogu reći da poslednja kategorija ne čita ništa osim svojih radova i naučne literature, bar ovi koje ja poznajem. Ne stižu ljudi od boemštine.

mislim....:roll:
zamisli, ali ja sam doktor nauka, a otvorila sma ovu temu..doduse, kad sam je otvorila, bila sam samo mr....
eto, ne da citamo svasta, vec citamo i vrlo, vrlo bezvezne knjige....
a, na moj izbor literature, i dan danas, uticu sve pobrojane kategorije

mislim....:roll:
zamisli, ali ja sam doktor nauka, a otvorila sma ovu temu..doduse, kad sam je otvorila, bila sam samo mr....
eto, ne da citamo svasta, vec citamo i vrlo, vrlo bezvezne knjige....
a, na moj izbor literature, i dan danas, uticu sve pobrojane kategorije

Pa dobro, nisu svi doktori boemi, kao što i svi boemi nisu doktori. Nadam se da te nisam indirektno povredila, samo sam saopštila svoje viđenje, koje nikako nije isključivo.

Poznajem žene koje gutaju kojekakve knjige tipa Ljubavni vikend roman, i veoma su ponosne na svoj izbor. Za njih je uzaludno trošenje vremena nad knjigom koja je teška i zahteva dublju analizu. Nekome je bitan kvantitet, čime može da impresionira nekog sebi sličnog. Najgore su mi osobe koje pitaju : "Je l' imaš nešto za čitanje? ". Zar je moguće da neko ima toliko slobodnog vremena , a toliko malo ideja.

Posebno cenim osobe sa specifičnim ukusom, koji ne mora da je jednak mom. Takva je recimo Mилунка Савић.

Jel si barem procitao knjigu,pa da znas da je bljuvotina?

Nema potrebe ubeđivati druge da nešto jeste ili nije bljuvotina, jer imamo različite sklopove i prisupe i utiske. I dobro je što je tako. :)

Npr, ja mislim da su ruže najružnije cveće, gadim ih se i ne postoji način da mi neko kaže da nije tako i da me natera da ih vidim i doživim drugim očima.

Isti je princip kada neko kaže za knjigu da je ''bljuvotina'', mada je to prejaka reč za knjigu. :)

Nema potrebe ubeđivati druge da nešto jeste ili nije bljuvotina, jer imamo različite sklopove i prisupe i utiske. I dobro je što je tako. :)

Npr, ja mislim da su ruže najružnije cveće, gadim ih se i ne postoji način da mi neko kaže da nije tako i da me natera da ih vidim i doživim drugim očima.

Isti je princip kada neko kaže za knjigu da je ''bljuvotina'', mada je to prejaka reč za knjigu. :)

Ok.....To je sasvim tacno i potpuno se slazem,ali ne moze da kaze za neku knjigu da je bljuvotina,ako je nije ni procitao......Kao kad neko recimo kaze za neko jelo da ga ne voli,a nije ga ni probao..... Ne mogu da objasnjavam....

Да, зато су препоруке заправо под великим знаком питања. :think:

И теби? :lol: Значи, нисам једина која их баш не готиви? ;)

Слажем се, отприлике то и рекох неколико постова раније.

Ok.....To je sasvim tacno i potpuno se slazem,ali ne moze da kaze za neku knjigu da je bljuvotina,ako je nije ni procitao......Kao kad neko recimo kaze za neko jelo da ga ne voli,a nije ga ni probao..... Ne mogu da objasnjavam....

Razumem te :), ali nekad se i ne može dati objašnjenje. Kao to za jelo, imam drugaricu koja ima averziju prema jelima koje nije probala, pravi izraze gađenja... ali to reaguje njeno iracionalno, često stvarima ne možemo i ne umemo da nađemo racionalno objašnjenje...
Tada ih treba ostaviti takve. :)

A ja sam stekla utisak da je knjigu pročitao.

Inače, postoje knjige koje sam počinjala da čitam, ''Devojka u zumbul plavom'', učinila mi se zgodna za neko putovanje (inače mi je rođ. poklon, pa sam je dohvatila sa police), ali nikako nisam mogla da pređem preko dvadesete stranice...
Onda se opet vratim na početak i opet stanem na isto...

Eto, od tih knjiga što se nosi na more, znam da ljudi nose i ''Devojka sa bisernom minđušom'', koja je meni lično bez utiska i bez poente (ili je utisak da nema poentu :roll:), onda neke knjige koje ja doživljavam kao žensko-paćeničke i strašno se ježim i čim u knjizi prepoznam ili umislim da ima element toga, ja je automatski ostavljam (neki tip moje nesvesne reakcije), zatim ona knjiga ''Parfem'', za koju može neko da me ubije, ja ne znam o čemu se tu radi...
Naravno, Anabela Basalo - Žena s greškom - pročitala sam je po nečijoj preporuci i zgrozila se... Meni je knjiga banalna.

A postoje knjige koje sam nekad čitala, npr. Nadu Marinković, Ljiljanu Habjanović... njih sad ne volim, ali ne mogu reći da sam uzalud potrošila vreme, čak su mi u tom periodu bile značajne, jer su mi otvorile neka pitanja (tada, kao tinejdžerka, to mi niej padalo na pamet)...

JEDINA knjiga na koju sam uzalud potrosila svoje vreme je Proces. I sad se tresem kad se setim koje je maltretiranje bilo citati to. Nezaboravan i uzasan osecaj. Tako mi je bila dosadna i tako sam je mrzela, a svesna sam koliko je cenjena i sigurno ima veliku vrednost, ali za mene nikakvu i gotovo. Uz sve ostale knjige sam na neki nacin uzivala
Ако си је читала у школи, за лектиру, онда, на неки начин, и није чудо. ;)

Često ljudi knjige zamrze jer im ih u školi nameću u krivo vrijeme, ili pogrešan na način, kroz lektiru.
Shvatam da je to praktično teško izvedivo, ali ja bih na spisak knjiga za lektiru stavio 30 ili 40 knjiga, a da onda djeca sama izaberu 10 ili 15 koje žele pročitati u jednoj školskoj godini.

Često ljudi knjige zamrze jer im ih u školi nameću u krivo vrijeme, ili pogrešan na način, kroz lektiru.
Shvatam da je to praktično teško izvedivo, ali ja bih na spisak knjiga za lektiru stavio 30 ili 40 knjiga, a da onda djeca sama izaberu 10 ili 15 koje žele pročitati u jednoj školskoj godini.

Ali, i tada bi im bila potrebna nečija preporuka. Kako bi deca izabrala tih 10-15 knjiga sa svojim (ne)iskustvom? Njima je svaka knjiga dosadna kad je pod moranje, znam po svojoj deci.

Pored Procesa mi je jos i Lelejska gora ostala kao strasan smor u secanju.

Ja sam tada citala mnogo vise knjiga nego sto je bilo predvidjeno lektirom a i lektiru redovno i nije mi problem bilo citanje vec samo neke (meni tada dosadne) knjige. Sto je i sad slucaj, nije svaka knjiga koju uzem da procitam podjednako interesantna.

Ali, i tada bi im bila potrebna nečija preporuka. Kako bi deca izabrala tih 10-15 knjiga sa svojim (ne)iskustvom? Njima je svaka knjiga dosadna kad je pod moranje, znam po svojoj deci.

Pa podrazumijeva se da bi sve knjige na spisku imale potrebnu književnu vrijednost, da bi se uklapale u program i sl. Može djeci malo da se približi svaka od knjiga, da im se da neki prikaz, pa neka onda izaberu. Bolje da čitaju sa zanimanjem nešto što su sami izabrali, nego preko volje nešto što im je dato kao jedina opcija.

Inače, meni su uvijek bili sumnjivi likovi kojima se sve knjige sviđaju. Koji čitaju sve što im padne pod ruku.
Dobro, to je shvatljivo u ranoj mladosti, kad se formira i literarni ukus i čovjekova ličnost, ali kasnije je normalno da se ukus profiliše. Ukus može da se mijenja, da se s godinama prelazi iz faze u fazu, ali da ti se uvijek sve knjige sviđaju, da te nikad ni jedna ne iznervira, da ih dijeliš samo na dobre i bolje... to ne shvatam.

Meni su strasan smor sve knjige Isidore Bjelice koje sam procitala, posebno Ljubav u Kairu (kupljena na odmoru, da nesto citam uvece, dok mi dete spava). Njene kolumne, opet, rado citam.
Knjige pise kao da se bori sa kompleksom, u svakoj je prisutna i u svakoj kao da sebe gleda sa neke distance, odozgo i opisuje sebe sa beskrajnim divljenjem, ukljucujuci i modele mobilnog telefona (zazvonio je moj pa koja marka...pogled mojih plavih ociju preko suncanih naocara marke...

"Don Kihot"....Dosla do trecine... I posto mi se uopste nije dopala,kao ni vecini u razredu,odlucimo mi,kao svi "pametni" klinci,da je ne procitamo,do kraja ili neko uopste ne...Smatram da se iz svake knjige,moze nesto nauviti,ali valjda bese mladost-ludost tada...:):) I dodje vreme lektire i nas 35 u razredu dobije jedinicu,jer niko od nas nije procitao..Samo su tri cure procitale...:mrgreen: Danas mi je zao zbog toga..I stid me je. :rumenko: Obecala sam sebi,da cu je procitati,cim ugrabim vremena..Zbog sebe.Znam da ne moram,ali zbog sebe..Sto vise znam-vise vredim...Za cetiri godine u srednoj skoli,procitala sam 51-u knjigu,sto nam je bila lektira..Jedino ovu nisam...:)
Deco,naravoucenije,lektira se mora citati!!!!! :)

"Don Kihot"....Dosla do trecine... I posto mi se uopste nije dopala,kao ni vecini u razredu,odlucimo mi,kao svi "pametni" klinci,da je ne procitamo,do kraja ili neko uopste ne...Smatram da se iz svake knjige,moze nesto nauviti,ali valjda bese mladost-ludost tada...:):) I dodje vreme lektire i nas 35 u razredu dobije jedinicu,jer niko od nas nije procitao..Samo su tri cure procitale...:mrgreen: Danas mi je zao zbog toga..I stid me je. :rumenko: Obecala sam sebi,da cu je procitati,cim ugrabim vremena..Zbog sebe.Znam da ne moram,ali zbog sebe..Sto vise znam-vise vredim...Za cetiri godine u srednoj skoli,procitala sam 51-u knjigu,sto nam je bila lektira..Jedino ovu nisam...:)
Deco,naravoucenije,lektira se mora citati!!!!! :)

Kako si došla na ideju da brojiš pročitane knjige? Zapisuješ li to ili pamtiš, baš me zanima?

Back