Књаз Милош

• Začetnik teme Začetnik teme milsu
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa sad pitaj boga dal bi Sultan bio spreman na primirije bez onoliko gubitka u prvom srpskom ustanku.

A i vecina Muslimana i nije se jos vratio Beogradska Pasaluk pa tako je zauzimanje gradova bilo lakse nego 1804.

Ne umanjujem znacaj prvog srpskog ustanka,samo kazem da sve te pobjede na bojnom polju nisu najbolje iskoristene.
U to vrjeme turskim carstvom je vladao Selim III koji je sprovodio reforme,a glavni protivnici reformi su bili janicari tj. dahije.Sto znaci da su Srbi i legalne turske vlasti imale zajednickog neprijatelja,moglo se tu nesto iskombinovati.
A sam ustanak je poceo protiv dahija koji su bili odmetnici,a ne protiv sultana i legalne turke vlasti.Tek kasnije je otpocela borba protiv sultana i porte direktno,sto mislim da je bila greska.
Vec 1804. je sultan Selim nudio ustupke ustanicima,1806. je sklopljen Ickov mir koji su ustanici odbili,kao sto su i odbili onaj iz Bukuresta 1812.,sto je dovelo do poraza i katastrofe 1813.
Znaci diplomatija je zakazala ili mozda nerealan pogled na politicka zbivanja u svjetu,sto nas prati do danas.Zbog toga cjenim Milosa sto je znao kad treba nekome ljubiti ruke a kad ga treba udariti po glavi.

Кисела вода или Берчек?
Не знам да ли сте гледали серију "Вук Караџић", када Вук објашњава да се не пише књаз него кнез, на шта му онај писар одговара да је кнежева много а књаз само један.:D

Ne umanjujem znacaj prvog srpskog ustanka,samo kazem da sve te pobjede na bojnom polju nisu najbolje iskoristene.
U to vrjeme turskim carstvom je vladao Selim III koji je sprovodio reforme,a glavni protivnici reformi su bili janicari tj. dahije.Sto znaci da su Srbi i legalne turske vlasti imale zajednickog neprijatelja,moglo se tu nesto iskombinovati.
A sam ustanak je poceo protiv dahija koji su bili odmetnici,a ne protiv sultana i legalne turke vlasti.Tek kasnije je otpocela borba protiv sultana i porte direktno,sto mislim da je bila greska.
Vec 1804. je sultan Selim nudio ustupke ustanicima,1806. je sklopljen Ickov mir koji su ustanici odbili,kao sto su i odbili onaj iz Bukuresta 1812.,sto je dovelo do poraza i katastrofe 1813.
Znaci diplomatija je zakazala ili mozda nerealan pogled na politicka zbivanja u svjetu,sto nas prati do danas.Zbog toga cjenim Milosa sto je znao kad treba nekome ljubiti ruke a kad ga treba udariti po glavi.

Hm, ne bi rekao da je tako. Nijesu Turci bili glupaci, niti je sultan bio srpski prijatelj. Kad se lanci kidaju, onda se kidaju na skroz a ne napola... Turci su kroz vijekove mozda vjestije nego iko, koristili politicka lukavstva da dobiju na vremenu tamo dje vojno nijesu bili jaki jer nijesu mogli stici na sve strane u isto vrijeme. Da je ustanak primiren jos na pocetku ostali bi Turci tamo do dana danasnjega.

Propast samog ustanka treba traziti najprije medju samim Srbima, dje su turske dahije zamijenile srpske dahije, koji su prema narodu nerijetko cinili veci zulum nego oni zbog koji je ustanak dignut. A drugi veliki razlog je sto je Napoleon napao na Rusiju. Turci su zadnji dje treba traziti razloge za propast ustanka.

Lako je Milosa cijeniti (svakako da je imao veliki zasluga), ali bez R-faktora, tj. Rusije, malo mucno da bi on "diplomatski" za.bao Turke.

Svakako je veci uticaj napad Napoleona na Ruse.

Velika zasluga Milosa je svakako da je sprecio formiranje jedne nove kaste vlastele i da je seljacima ostavio zemlju, problematicno je onda bilo sto zbog toga niko nije imo pare za industrializaciju.

Svakako je veci uticaj napad Napoleona na Ruse.

Velika zasluga Milosa je svakako da je sprecio formiranje jedne nove kaste vlastele i da je seljacima ostavio zemlju, problematicno je onda bilo sto zbog toga niko nije imo pare za industrializaciju.

Svoju sudbinu ne treba vezati za tuđu.

Rumuni su stvorili svoju vlastelu,ali ipak nisu doživjeli nešto veći industrijski razvoj od Srbije,tako da to i nije neki preduslov.
Zbog toga što je dao zemlju seljacima je i izgubio vlast.

Svoju sudbinu ne treba vezati za tuđu.

Rumuni su stvorili svoju vlastelu,ali ipak nisu doživjeli nešto veći industrijski razvoj od Srbije,tako da to i nije neki preduslov.
Zbog toga što je dao zemlju seljacima je i izgubio vlast.

Rumuni i nisu bili direktno pod vlasti Osmanlija.

Ali da i kod Madjara nije bilo industrijalizacije na veliko i ono sta su imali od fabrika je bilo u vlasnistvu Nemaca. U Austriji je vlastela od odstete 1848 napravila ogroman industriski bum.

530364_329506160456158_2130699775_n.jpg

http://royal-obrenovic.wix.com/royalobrenovic#!news-and-events/c1pz

ЈОХАН ШТРАУС МЛАЂИ - СРПСКИ КВАДРИЛ

Јохан Штраус Млађи - Српски квадрил, Оп. 14

У престоници Аустрије живели су многи знаменити Срби тог времена, а кнез Милош Обреновић (1780-1860) пожелео је да их једном годишње окупи на пригодној свечаности. Тим поводом је од чувеног аустријског композитора Јохана Штрауса Млађег наручио композицију, која је, под називом „Српски квадрил", представљена 28. јануара 1846. године на првом Светосавском балу у Бечу.

82448656.jpg

Beograd - Topčider - Crkva Svetih apostola Petra i Pavla 1832-1834

CRKVA SVETIH APOSTOLA PETRA I PAVLA. Topčiderska crkva, podignuta je kao dvorska crkva kneza Miloša Obrenovića 1832-1834, prema planovima graditelja Janje Mihailovića i Nikole Đorđevića. Crkva je na mestu gde je knez Miloš 1804. godine zbog jedne neizvršene Karađorđeve naredbe trebalo da bude ubijen. Da nije bilo Mladena Milovanovića da skrene Karađorđevu ruku, pogibe Miloš. Ovo je zato crkva zadužbina za spaseni život.

http://www.panoramio.com/photo/82448656

http://royal-obrenovic.wix.com/royalobrenovic#!news-and-events/c1pz

ЈОХАН ШТРАУС МЛАЂИ - СРПСКИ КВАДРИЛ

Јохан Штраус Млађи - Српски квадрил, Оп. 14

У престоници Аустрије живели су многи знаменити Срби тог времена, а кнез Милош Обреновић (1780-1860) пожелео је да их једном годишње окупи на пригодној свечаности. Тим поводом је од чувеног аустријског композитора Јохана Штрауса Млађег наручио композицију, која је, под називом „Српски квадрил", представљена 28. јануара 1846. године на првом Светосавском балу у Бечу.

Možda mnogi ne znaju, da je Miloš u Beču 1847g platio da se štampa Njegošev Gorski Vijenac.
Knjiga je štampana i sve izvode prvog izdanja je odkupio Miloš i poslao ih u Srbiju i CG.

Pošto je Miloš bio nepismen, GV mu je čitao Vuk Karadžić a Miloš mu je zaprijetio;
Vuče, ako me šta slažeš kad budeš čitao, prebiću ti i tu drugu nogu.

Tada je došlo do spora između Njegoša i Miloša;
Miloš je htio da se njemu napiše posveta, što je Njegoš odbio.
Na kraju je stvar izgladio Vuk i napisana je posveta Karađorđu, koga je Miloš dao ubiti a njegovu glavu poslao Turcima.

Zato Miloš ne zaslužuje da se njegovo ime pomene a ne da se slavi, bez obzira što je kasnije, da bi oprao obraz, podigao II srpski ustanak.

Miloš je za mene niko i nikogović i nepismeni trgovac sa svinjama, koji je po selima napastvovao žensku čeljad i koga su Turci kao svojega čovjeka postavili da vodi autonomiju Srba.

Možda mnogi ne znaju, da je Miloš u Beču 1847g platio da se štampa Njegošev Gorski Vijenac.
Knjiga je štampana i sve izvode prvog izdanja je odkupio Miloš i poslao ih u Srbiju i CG.

Pošto je Miloš bio nepismen, GV mu je čitao Vuk Karadžić a Miloš mu je zaprijetio;
Vuče, ako me šta slažeš kad budeš čitao, prebiću ti i tu drugu nogu.

Tada je došlo do spora između Njegoša i Miloša;
Miloš je htio da se njemu napiše posveta, što je Njegoš odbio.
Na kraju je stvar izgladio Vuk i napisana je posveta Karađorđu, koga je Miloš dao ubiti a njegovu glavu poslao Turcima.

Zato Miloš ne zaslužuje da se njegovo ime pomene a ne da se slavi, bez obzira što je kasnije, da bi oprao obraz, podigao II srpski ustanak.

Miloš je za mene niko i nikogović i nepismeni trgovac sa svinjama, koji je po selima napastvovao žensku čeljad i koga su Turci kao svojega čovjeka postavili da vodi autonomiju Srba.

:)
Без обзира на све, увек ми је драго када прочитам Морачанинову помало епску, да не кажем гусларску верзију историје.

Не могу сад баш да проверавам сваку ставку, али сасвим је сигурно да Милош није подигао устанак да би "опрао образ" због убиства Караађорђа, јер устанак је подигнут 1815. а Црни Ђорђе убијен 1817 године.
;)

:)
Без обзира на све, увек ми је драго када прочитам Морачанинову помало епску, да не кажем гусларску верзију историје.

Не могу сад баш да проверавам сваку ставку, али сасвим је сигурно да Милош није подигао устанак да би "опрао образ" због убиства Караађорђа, јер устанак је подигнут 1815. а Црни Ђорђе убијен 1817 године.
;)

O.k.
malo sam se zanio i zajebo jel mi je žao Đorđa i takoga junaka.
Đorđe je tada za nekoliko godina sjebo Turke i oslobodio skoro cijelu Srbiju sve do BG.
Dahije je ubijao i pred njim su bježale ka zečevi.
Ali ustanak je digao u najnezgodnije vrijeme, kad mu Rusi nisu mogli pomoći jer ih je napao onaj kepec sa Korzike Napoleon,
čiju su vojsku Crnogorci potukli (oko 3400 vojnika) i oćerali sve do Dubrovnika.
Moj pra pra đed je tada sa dobrovoljcima išao da pomogne Đorđu ali su tamo svi listom izginuli kod Užica.

Ali mi je žao, kad se Đorđe vratio 1817 iz Austrije i koji je bio organizovao austrijsku pomoć, pa onda digo Grke i Bugare a i Rusi su tada mogli pomoći,
pa ga baš tada ubi mučki na spavanju ona rđa i pogam od Miloša.

E zato ja toga Miloša nimalo ne volim.
Ne volim ga niti zato, jer je vazda nosio onu tursku kapu.
Ne volim ga niti zato, jer je promijenio prezime, ko da je to čarapa.
Ne volim ga niti zato jer je prijetio Vuku Karadžići (njegovi su iz Šavnika) da će mu slomiti i drugu nogu.

Poslednja izmena:
Karadjordje je posedovao BG a za vreme najveceg posirenja mu je drzava bila od Sarajeva do Vidina, od Donava i Save do Kosovske Mitrovice i do Crnegore.

Stvarno Moracine :D ili ti imas pojma o cemu pricas.

Ama znam da jeste evo sjutra je godišnjica 12.12.1806 ali su Turci ponovo 1813 zauzeli BG.
Rekao sam da je oslobodio skoro cijelu Srbiju sve do BG (morao bi reći uključujući i BG)
Ali nažalost, to je bilo sve na kratko.

Poslednja izmena:
O.k.
malo sam se zanio i zajebo jel mi je žao Đorđa i takoga junaka.
Đorđe je tada za nekoliko godina sjebo Turke i oslobodio skoro cijelu Srbiju sve do BG.
Dahije je ubijao i pred njim su bježale ka zečevi.
Ali ustanak je digao u najnezgodnije vrijeme, kad mu Rusi nisu mogli pomoći jer ih je napao onaj kepec sa Korzike Napoleon,
čiju su vojsku Crnogorci potukli (oko 3400 vojnika) i oćerali sve do Dubrovnika.
Moj pra pra đed je tada sa dobrovoljcima išao da pomogne Đorđu ali su tamo svi listom izginuli kod Užica.

Ali mi je žao, kad se Đorđe vratio 1817 iz Austrije i koji je bio organizovao austrijsku pomoć, pa onda digo Grke i Bugare a i Rusi su tada mogli pomoći,
pa ga baš tada ubi mučki na spavanju ona rđa i pogam od Miloša.

E zato ja toga Miloša nimalo ne volim.
Ne volim ga niti zato, jer je vazda nosio onu tursku kapu.
Ne volim ga niti zato, jer je promijenio prezime, ko da je to čarapa.
Ne volim ga niti zato jer je prijetio Vuku Karadžići (njegovi su iz Šavnika) da će mu slomiti i drugu nogu.

Milos je odlucio da ubije Karadjordja nakon saznanja da iza njega ne stoji niko,ni Austrija ni Rusija,a nekom Balkanskom ustanku da ne pricam.
Shvatio je Milos da se Karadjordje onako iz svoje glave zaletio da dize ustanak,pa veli bolje on jedan da pogine nego hiljade drugi.

A sto se tice Vuka ,Milos mu je bio sponzor i nije pravo sto je pisao protiv njega.

А одкуд је он могао да зна да ће Наполеон да нападне Русију.
Иди бре...
Па Карађорђе, Цукић и Молер осташе без главе и да не набрајам даље а теби жао што је наводно претио Вуку.

Milos je odlucio da ubije Karadjordja nakon saznanja da iza njega ne stoji niko,ni Austrija ni Rusija,a nekom Balkanskom ustanku da ne pricam.
Shvatio je Milos da se Karadjordje onako iz svoje glave zaletio da dize ustanak,pa veli bolje on jedan da pogine nego hiljade drugi.
Након пораза Наполеона, и Бечког конгреса 1815, тешко да су велике силе биле спремне да подрже неки нови рат на Балкану и поновну дестабилизацију Европе. Да су Срби тада поново дигли устанак, вероватно би се све остале силе удружиле са Турском да га угуше.

О кнезу Милошу ништа не говори горе од Ђакове буне. Милоје Ђак је подигао буну тражећи повраћај неких права сељацима, али суочен са крвопролићем и у договору са осталим вођама одлучио је да се војска распусти а протест даље настави мирним политичким путем. Тома Вучић није дозволио да се побуњеници разиђу, него их је напао, а Милоје Ђак је ухваћен. Кнез Милош је одлучио да му војска суди и извео га је пред строј да се "пушкета", али ниједан војник није пуцао у Ђака, сви су промашили. Када је Јеврем Обреновић видео шта се догађа, пришао је и из пиштоља убио Милоја Ђака.

A koja su to prava imali seljaci 1825-e,a Milos im je oduzeo?

Sve bune protiv Milosa,a bilo ih je mnogo,vodjene su sa ciljem da se Milos zbaci sa vlasti,a na vlast dovedu odbjegle vojvode iz prvog ustanka.Isti oni koji su glavom bez obzira pobjegli pred turcima i ostavili narod na milost i ne milost neprijatelju,isti oni zbog koji je propao ustanak (jer su bili suvise alavi,gladni vlasti i bogastva).
E pa nece moci.

U ostalom u tvojoj prici negativac ispada Jevrem ,a ne Milos.

A koja su to prava imali seljaci 1825-e,a Milos im je oduzeo?

Sve bune protiv Milosa,a bilo ih je mnogo,vodjene su sa ciljem da se Milos zbaci sa vlasti,a na vlast dovedu odbjegle vojvode iz prvog ustanka.Isti oni koji su glavom bez obzira pobjegli pred turcima i ostavili narod na milost i ne milost neprijatelju,isti oni zbog koji je propao ustanak (jer su bili suvise alavi,gladni vlasti i bogastva).
E pa nece moci.

U ostalom u tvojoj prici negativac ispada Jevrem ,a ne Milos.

Ти си изгледа неки наиван. Милош изрекне пресуду, препуштајући војсци да одлучи хоће ли убити или поштедети Ђака, рачунајући да је то исто што и пресуда на смрт пошто је од целе војске било довољно да само један пуца у Милоја Ђака. И не нађе се ниједан.

Али, прискочи Милошев брат Јеврем да ствар исправи. И то пред Милошем. И, кажеш, Милош није ту негативац. Да није можда казнио Јеврема што се оглушио о његову пресуду?

А што се тиче разлога због којих је подигнута буна, подигнута је јер је тражено смањење пореза и да се укине кулук у корист локалних старешина.

Велиш, устаничке вође у Првом устанку биле алаве на власт и богатство? Сва срећа те Обреновићи нису били алави на власт.

Милан Ђ. Милићевић у књизи "Кнез Милош у причама", доноси причу "Кнез Милош и племићи с грбовима", по којој су Милошу поједини команданти, међу којима је био и његов брат Јеврем, слали писма печаћена печатима на којима није било крста са оцилима, већ других хералдичких мотива, попут вепрове главе прободене стрелом и двоглавог орла. На то им је Милош наводно одговорио да ће свињску главу по њушци, а орлу сломити оба крила, па да се сви окупе око крста, ако не желе да опет водају турске коње. Александар Соловјев наводи ову причу као пример Милошевог противљења стварању новог племства, али и као пример његовог односа према грбовима и хералдици. Занимљиво је да је управо у време династије Обреновић двоглави орао постао део државног и њиховог династичког грба.

Преузето са стране: http://srbin.info/2013/12/14/zasto-srpski-grb-krasi-dvoglavi-orao/

Back