Кнез Михаило Обреновић

Podsticao je i pomagao Bugare u njihovom ustanku; tada oni nisu imali nikakvu još državu, niti tvorevinu uopšte, kao što je postojala Srbija. Održavao je veze i sa albanskim plemenima i njihovim rimokatoličkim sveštenstvom.

Nisam stručnjak za taj period istorije baš, ali ako se ne varam, Mihailova zamisao je bila da se oslobodi Balkan i da se stvori savez, jedna federacija Srbije, Bugarske i Albanije, u kojoj bi Srbija igrala glavnu ulogu kao osloboditelj druge dvije članice. Ne znam za odnos prema Grcima. Mihailo nije bio Jugosloven, on se više okretao ideali Balkan Balkancima i ujedinjenju potlačenih naroda pod Osmanskom imperijom.

Podsticao je i pomagao Bugare u njihovom ustanku; tada oni nisu imali nikakvu još državu, niti tvorevinu uopšte, kao što je postojala Srbija. Održavao je veze i sa albanskim plemenima i njihovim rimokatoličkim sveštenstvom.

Nisam stručnjak za taj period istorije baš, ali ako se ne varam, Mihailova zamisao je bila da se oslobodi Balkan i da se stvori savez, jedna federacija Srbije, Bugarske i Albanije, u kojoj bi Srbija igrala glavnu ulogu kao osloboditelj druge dvije članice. Ne znam za odnos prema Grcima. Mihailo nije bio Jugosloven, on se više okretao ideali Balkan Balkancima i ujedinjenju potlačenih naroda pod Osmanskom imperijom.
Тачно!

Крајем октобра 1866. Србија и Црна Гора су потписале уговор о савезу, којим се обавезују да ће заједнички да раде на ослобођењу својих сународника испод турске власти и уједињењу целог српског народа у једну државу. Књаз Никола се уговором одриче престола у корист књаза Михаила ( за узврат породица Петровић у држави добија ''сјајна положења'' у новој држави).

Вођени су преговори са бугарским емигрантима, који су радили на ослобођењу сународника, али се ту појавило низ тешкоћа, с обзиром да је бугарска емиграција била подељена на низ ривалских група. Ипак, почетком 1867. потписан је уговор између српске владе и бугарског ''Добротворног друштва'' у Букурешту о раду на стварању заједничке државе Србо-Бугара ( Бугаро-Срба, јер су унете обе кованице у уговор), са династијом Обреновића на челу.

Са Грчком је , након дуготрајних преговора које је у име српске владе води Фрањо Зах, склопљен уговор о савезу новембра 1867. у Веслау код Беча, а већ је у пролеће идуће године допуњен војном конвенцијом. У једном члану овог уговора је наведено да ће балканским народима који узму учешће у борби '' признати право опредељења ако се одлуче за образовање засебних држава'',али да ће се те државе ''обавезно образовати у оквиру балканске конфедерације''.
Са Румунијом је 1868. склопљен уговор о пријатељству ( али не и савезу), чији је циљ био да се обезбеди несметан транспорт оружија и муниције преко румунске територије у Србију.

Recept Ilije Garašanina

Prvi domaći političar koji je razumeo najveći diplomatski problem svoje otadžbine bio je Ilija Garašanin. Još kao ministar pod Karađorđevićima, on je jasno video da će Srbiji biti lakše da zbaci turski jaram nego da održi svoju samostalnost prema velikim silama.

Ilija Garašanin

Spas je video u savezu balkanskih zemalja u koji je trebalo da uđu još i Hrvati, ali i Mađari, koji su već pobunama pokazali da im je teskobno u savezu sa Austrijom. Svoju teoriju je Garašanin zasnovao na svom čuvenom delu "Načertanije" i na tri političke tačke. Pre svega, da bi ideja o Srpskoj Vojvodini, koju su prekosavski Srbi pokušali da ostvare još tokom mađarske bune 1848, mogla da se ostvari.

Budući da je bio francuski đak, a kasnije diplomata sa jakim političkim vezama u Francuskoj, verovao je takođe da ta velesila ne želi da komanduje Balkanom, pa bi Srbija u Francuskoj trebalo da potraži jaka leđa, a ne kao do sada, da se vrti između Austrije i Rusije.

Rusiju, na koju se oslanjao knez Mihailo Obrenović, njegov ministar spoljnih dela Garašanin video je samo kao nužnu i privremenu saveznicu, i to pre svega protiv austrijskog uticaja i turske zloupotrebe vlasti u Srbiji, a ne u borbi za oslobođenje. Rušenje Otomanskog carstva je u to doba bilo glavni cilj ruske politike.

Međutim, zapadne zemlje, koje su bile spremne da štite Tursku od Rusije, nisu bile spremne da zaštite i hrišćane sa Istoka od Turske. Tako je Rusija bila jedina velesila koja je mogla da ubedi Zapad da je i za njega dobro da ukine tursko ropstvo nad hrišćanima.

Garašaninova ideja o balkanskom savezu je Petrogradu u to doba bila više nego dobrodošla, ali se dogodilo upravo ono što je ovaj političar želeo da izbegne - umesto da savez postane brana ruskom ustoličavanju u Evropi, on je postao upravo alatka ruske politike prema balkanskim zemljama i evropskim velikim silama.

Znameniti ljudi koji su pre pedeset, sto i više godina opisivali srpske zemlje, kao da su bili vidoviti. Njihove reči važe i danas, bilo da je reč o našim naravima, ili o mestu u vremenu i prostoru.

Ilija Garašanin, predsednik srpske vlade, ovako je 1852. godine govorio na sednici vlade:

"Šta to žele od Srba Rusi? Kakvu blagodarnost od nas očekuju? Nisu Srbi sobstvenost cara Nikolaja, da im on izbira predsedatelja vlade niti da postuplenijima njegovim upravlja. Ni ja nisam njegov lutak, da me on izbira ili pomera.

A zašto je mene najposle stalo za to, trpi li me Rusija ili ne?! Ni ja, kao ni vi, ne jedem lebac zubima rusijskim, nego mojim sobstvenim zubima. Ja, kao ni vi, ne suštestvujem zaslugom Rusije, nego mojom sobstvenom, i još više, mojih predaka.

Kad se je moj otac Milutin, sa vašim očevima borio za današnju slobodu mog Otečestva, kad je on krv svoju za to prolivao dejstvitelno, nije od znao, a ni očevi vaši, ima li tijeh Rusa na svetu.

Ti isti Rusi bili su vazda pričina samo, te je moj otac neprirodnim načinom glavu izgubio i još toliko nesreća se tom prilikom mnozini Srba dogodilo. A sad hoćedu da ja budem njihov rob i sluga kao što su se takovim mlogi drugi naši učinili. No, ja to biti neću, ja služim mom Otečestvu i služiću mu verno..."

Тачно!

Крајем октобра 1866. Србија и Црна Гора су потписале уговор о савезу, којим се обавезују да ће заједнички да раде на ослобођењу својих сународника испод турске власти и уједињењу целог српског народа у једну државу. Књаз Никола се уговором одриче престола у корист књаза Михаила ( за узврат породица Петровић у држави добија ''сјајна положења'' у новој држави).

Вођени су преговори са бугарским емигрантима, који су радили на ослобођењу сународника, али се ту појавило низ тешкоћа, с обзиром да је бугарска емиграција била подељена на низ ривалских група. Ипак, почетком 1867. потписан је уговор између српске владе и бугарског ''Добротворног друштва'' у Букурешту о раду на стварању заједничке државе Србо-Бугара ( Бугаро-Срба, јер су унете обе кованице у уговор), са династијом Обреновића на челу.

Са Грчком је , након дуготрајних преговора које је у име српске владе води Фрањо Зах, склопљен уговор о савезу новембра 1867. у Веслау код Беча, а већ је у пролеће идуће године допуњен војном конвенцијом. У једном члану овог уговора је наведено да ће балканским народима који узму учешће у борби '' признати право опредељења ако се одлуче за образовање засебних држава'',али да ће се те државе ''обавезно образовати у оквиру балканске конфедерације''.
Са Румунијом је 1868. склопљен уговор о пријатељству ( али не и савезу), чији је циљ био да се обезбеди несметан транспорт оружија и муниције преко румунске територије у Србију.

Eto.

Po Mihailu, Kosovo bi vjerovatno bilo pripalo Albaniji...ili barem Metohija s većim dijelom.

Нека ме исправе људи има више верзија писао је Кнез Михајло или је писана за Кнеза Михајла посветом тј. неговој љубави па више верзија?

Mihajlo nije pesmu posvetio Katarini, nego Mini Karadžić, ćerki Vuka Karadžića... Ko će ga znati! Izgleda da važi ona - koliko ljudi toliko podataka:)))
Можда је написао и Стеван Книћанин!?
???

Poslednja izmena:
Што се боре мисли моје": Романса и "романсе"

08. новембар 2008. | 08:03 | Извор: РНС

НОВИ САД - Народни музеј у Крагујевцу је 2003. открио и документ од изузетне вредности који је случајно пронађен у једној урушеној сомборској кући. Реч је о нотном запису за клавир Алојза Калауза на песму кнеза Михаила "Што се боре мисли моје". То је аутентични документ на 18 страна, партитура са посветом, штампан у Бечу на француском језику. Посвета је упућена Клеопатри Карађорђевић, рођеној сестри Петра I Карађорђевића, за рођендан.

У Времеплову емисије Суботом са вама Радио Новог Сада Ђорђе Пасторначки испричао је причу о бројним недоумицама које прате популарну романсу "Што се боре мисли моје".

Poslednja izmena:
Што се боре мисли моје": Романса и "романсе"

08. новембар 2008. | 08:03 | Извор: РНС

НОВИ САД - Народни музеј у Крагујевцу је 2003. открио и документ од изузетне вредности који је случајно пронађен у једној урушеној сомборској кући. Реч је о нотном запису за клавир Алојза Калауза на песму кнеза Михаила "Што се боре мисли моје". То је аутентични документ на 18 страна, партитура са посветом, штампан у Бечу на француском језику. Посвета је упућена Клеопатри Карађорђевић, рођеној сестри Петра I Карађорђевића, за рођендан.

У Времеплову емисије Суботом са вама Радио Новог Сада Ђорђе Пасторначки испричао је причу о бројним недоумицама које прате популарну романсу "Што се боре мисли моје".

Нејасно ми је: ко је посветио партитуру Клеопатри Карађорђевић? Алојз Калауз или неко други?

На данашњи дан. 6.(18. по новом календару) априла 1867.године на Калемегдану је прочитан султански ферман од 29. марта и Али Риза паша, последњи београдски мухафис, предао је кнезу Михаилу Обреновићу кључеве града Београда, а затим се на београдским тврђавама истакла српска и турска застава. Затим је кнез на коњу свечано ушао у град, а за њим и једна стрељачка чета која је сменила турске страже.
Crtez-A.-Stefanovica-Turski-pasa-predaje-Beogradsku-tvrdavu-knezu-Mihailu-1024x799.jpg

Back