Klipni Motori - SUS Motori

Pa ne takve ali pravili smo drugacije, slazem se u Srbiji to niko ne radi, a siguran sam da mozemo ... :)
Naravno da bi uz neku solidnu (stranu) investiciju mogli to da pravimo...
Samo, još da podsetim da je Tomos bila ustvari srpska fabrika koju su komunisti velikodušno (posle 2.ww) premestili iz Srbije u Sloveniju...
A imali smo nekad i fabriku aviona...Koja sad pravi traktorske prikolice...Kuku nama, što smo napredovali u komunizmu...:dash:

Naravno da bi uz neku solidnu (stranu) investiciju mogli to da pravimo...
Samo, još da podsetim da je Tomos bila ustvari srpska fabrika koju su komunisti velikodušno (posle 2.ww) premestili iz Srbije u Sloveniju...
A imali smo nekad i fabriku aviona...Koja sad pravi traktorske prikolice...Kuku nama, što smo napredovali u komunizmu...:dash:

Pa u globalu jesmo, haha, e sada neko je popus.. a neko je mnogo napredovao... :)

ok, zanima me kako recimi ako imas exstra ideju, kojom mozes da preradis dizel motor, manja potrosnja laksi rad, (verovatno funkcionise i na benzincu ali slabije), ako nemas pojme o motorima, ideja je fenomenalna, verovatno kao patent bi vredela exstra, ako je toliko komplikovano. Kako bi mogao da unovcim to, dali mogu da crtezom ili primerom patentiram nacin rada, pa da onda prodam, posto ja sam da napravim novu glavu motora je verovatno veca nemoguca misija, nego sto pokusavate da objasnite....
mislim da bi na jednoklipcu, recimo od freze ili agregata dizela lakse napravio, ali nisam masinac.....
steta je velika ako ideja propadne!
A da ponudim recimo fordu, ideju bez pismene garancije da testiraju, neznam kako bi mi nadoknadili novcano, i dali bi????, bitno je da je kod mene finansiska kriza i da nemam ni za klince dovoljno para, a gde jos i ovo astronomsko istrazivanje i patentiranje.....
Ramisljao sam, posto vozim forda, ako se vidi neuspeh da ja to odradim, jednostavno da im posaljem crtez, pa ako nesto dobijem zauzvart dobijem, ***, bolje da pokusam, ili sa fiatom, neznam ni koga da kontaktiram, a ni kako....

Poslednja izmena:
Ako neko ima bilo kakavo znanje potrebno za projektovanje klipnog motora, molim neka ostavi neki koristan savet na ovom forumu, od toga kako poceti do toga kako ga i zavrsiti!
Uzmi sa neke polupane jamahe r 600 motor, imaju preko 160 ks, ima da leti bez krila.......:mrgreen:
ili imas kineske ali dobre motorne testere za 10 000, din sa 2 godine garancije, sta ce ti vise, ako ti treba manji, imas agregat mali u uradi sam za 13000 din, samo je slabiji ali verovatno laksi ...

Poslednja izmena:
ok, zanima me kako recimi ako imas exstra ideju, kojom mozes da preradis dizel motor, manja potrosnja laksi rad, (verovatno funkcionise i na benzincu ali slabije), ako nemas pojme o motorima, ideja je fenomenalna, verovatno kao patent bi vredela exstra, ako je toliko komplikovano. Kako bi mogao da unovcim to, dali mogu da crtezom ili primerom patentiram nacin rada, pa da onda prodam, posto ja sam da napravim novu glavu motora je verovatno veca nemoguca misija, nego sto pokusavate da objasnite....
mislim da bi na jednoklipcu, recimo od freze ili agregata dizela lakse napravio, ali nisam masinac.....
steta je velika ako ideja propadne!
A da ponudim recimo fordu, ideju bez pismene garancije da testiraju, neznam kako bi mi nadoknadili novcano, i dali bi????, bitno je da je kod mene finansiska kriza i da nemam ni za klince dovoljno para, a gde jos i ovo astronomsko istrazivanje i patentiranje.....
Ramisljao sam, posto vozim forda, ako se vidi neuspeh da ja to odradim, jednostavno da im posaljem crtez, pa ako nesto dobijem zauzvart dobijem, ***, bolje da pokusam, ili sa fiatom, neznam ni koga da kontaktiram, a ni kako....
Raspitaj se u zavodu za patente. Imaju i svoj sajt.Patent se može patentirati i samo sa crtežima i skicama.
Zavod za patente može da ti zaštiti patent i za Evropu i za ceo svet.
Onda kreneš sa traženjem sponzora koji bi finansirali istraživanje i eventualno neku proizvodnju, uz procenat profita...
Inače se u motore veoma dobro razumem. Nemci (WW) su došli do zaključka da su motori , što se tiče usavršavanja dostigli svoj zenit i da se sada više radi na usavršavanju goriva.
Poslednje što je usavršeno i primenjeno je rad dizela na mešavinu nafte i metana.

Pa posto cesto imam neke ludacke ideje, slucajno sasvim za drugu stvar mi je pala ideja koje se lepo uklapa u motore koji pale gorivo pod pritiskom, naravno tu spada bas i butan, ali neputujem za grad vec duze vreme, i nikako nisam bio u situaciji da detaljno ispitam stvar jer sam zavrsio ekonomsku skolu, plasi me to sto nemam veze sa tom vrstom posla i kako to funkcionise, ne bih voleo da mi se tamo neko smeje.:mrgreen:
PO forumu sam shvatio da moras imati advokata dobrog jer se dosta patenata ""krade"" laicima, to je u ovom trenutku za mene velika investicija, ali svraticu do zavoda za patente pa cu se licno raspitati, sajtove sam procitao sve, ima zavod za patente i neki ogranak za vojvodinu on je kako sam razumeo povezan sa globalnim zavodom za patente.
Ali pala mi je ideja jer moj tast je inzinjer i radio je u fabrici motora, moracu njega da pitam.

Pa jesam, ustvari nije se smejao (samo malo), pitao je jel sam proverio dali neko me nije pretekao, gde to da proverim ja neznam, ima malih problema sa temperaturom (znas li kolika je maxsimalna radna temperatura bloka- metala, ventila i klipova, na dizelima), koje kako vidim po novoj tehnologiji se moze resiti, fali mi masinska obrada, i da nekako sklopim skalameriju, da prepravim nekog stranca, ili da probam da ga pantetiram po skici (ali to tek moras stelovati i sredjivati jer nisu ludi inzinjeri koji ih ima na stotine da konstruisu motor i to sa savrsenom obradom i i zborom materijala, pa opret da ima razlike od proizvodjaca do proizvodjaca) pa da ponudim nekoj auto fabrici, (fijat puntu:hahaha: recimo).
imam drugara koji radi na masinskoj obradi pa cu da rizikujem, sta cu, ako bude radilo, moze da vredi bogastvo....
najveci problem je sto nemozes sam, a i nisam nesto finansiski za takvu akciju sada, sve u svemu moram da nadjem nacin da zavrsim nekako.....
U srbiji, pa i u svim komunistickim zemljama, niko nikada nije uspeo da konstruise motor, sve je radjeno po tudjim tehnologijama i patentima, lada je fijat, kec, jugo, moskvic, mozda je samo trabant, toliko je to komplikovano za prost motor, e sada treba ici napred, neznam dali da ponudim nekoj marki auta, pa ako izvucem nesto izvucem, neznam, mozda ima udeo potrosnje od 2 %, a mosda i 20%, sve preko 5% se isplati......

Poslednja izmena:
Za prijavu patenta nije potrebno mnogo para. Onda se proverava da li je to neko već patentirao. (Proverava Zavod!) Ako nije izdaje se rešenje o Patentu. Skupo je održavanje patenta - plaća se godišnje a svaka je sledeća skuplja od prethodne! (Osim ako nisu promenili zakon.) Održavanje se plaća od trenutka prijave a rešenje se dobija za pet do sedam godina!
Za međunarodni patent rok ti je dve godine od dana prijave (ne čeka se Rešenje!) Zavisno od izabrane (ili izabranih!) države(a), troškovi prelaze deset, a mogu dostići (i prebaciti!) i sto hiljada evra!
Svu dokumentaciju možeš uraditi sam ili angažovati advokatsku kancelariju koja se time bavi. Oni onda obezbede - i naplate - sve!
Ne sumnjam u tvoju inovativnost ali sama činjenica da uopšte nisi tehničke struke uliva mnogo skepse!
U svakom slučaju potrebna saznanja nećeš naći na forumu - čak i ako bi bio specijalizovan samo za mašinstvo! Da nije tako fakulteti bi bili nepotrebni.

Evo ovako, da malo pojasnimo poređenjem. U konstruktivnom birou Forda radi preko 1.200 inženjera , od čega bar polovina na razvoju i konstrukciji motora. Za nov motor od projekta do proizvodnje treba tom trustu mozgova TRI godine. Slično je i u ostalim velikim automobilskim kompanijama u kojima to rade stotine inženjera.
Pa ipak imamo sve više da se u nekoliko različitih tipova i marki automobila ugrađuje isti motor (najčešće japanskog porekla).
Na ovim prostorima NIKAD niko nije konstruisao i proizveo SUS motor.Sve od Zastave, DMB-a,IMT-a... što je pravljeno - rađeno je po licenci.
Dakle konstrukcija sopstvenog motora je gotovo nemoguća misija i za srpsku privredu, a u domaćoj varijanti po principu "uradi sam" čista utopija !

Nije nemoguce konstruisati SUS motor ali pre svega zashto praviti neshto shto bi bilo losije nego ono shto vec postoji. Znaci kad se neshto konstruise onda se konstruise da bude bolje, bar u nekom pogledu. E to se zasigurno kod nas ne moze uraditi. A ne verujem ni proizvesti.
Da li su zaista potrebni toliki mozgovi? verovatno ali pre svega mislim da im je cilj da projekat koji razvijaju ivedu po principu minimalnog roka trajanja tj da naprave prihvatljiv sklop koji ce "riknuti" u predvidjenom roku. Shto je vrlo kompleksna operacija i zahteva sve te stotine mozgova :)
Isti tipovi motora se ugradjuju u razlicite marke automobila da bi se pojeftinio razvoj, proizvodnja a na posletku i odrzavanje.

Back