Kineski automobili će da zavladaju svetom u najskorije vreme

Imaju i baterije u Tesli 3 koje mozes puniti do 100% svaki put ..Ima tema o LFP baterijma .. Nije do 20% vec ispod 10% jel imas vec baffer od 5-7% kojeg fabrika ostavlja radi dugotrajnosti baterija.

Screenshot_20250406_221435_com_android_chrome_ChromeTabbedActivity.jpg
Screenshot_20250406_221410_com_android_chrome_ChromeTabbedActivity.jpg

Znam ja o cemu ti pricas ..To je za svakodnevno zujanje mozes I od 30-70% ni ti nije problem velikoj vecini .. Velika vecina auta ti daju vreme punjenja od 10-80% a kad ideš negde duze punis do 100% ..Ti kao da vozis svaki dan 600km pa ti je to problem..Kod mene su ovi novi taksiju svi na el pa im nije problem ..Nzn koliko ti vozis km na dan pa ti je problem. I da li vozis dizela kog sipas do cepa jel malo koji benzinac moze preci vise od Tesle LR na jedno punjenje

Poslednja izmena:
Znam ja o cemu ti pricas ..To je za svakodnevno zujanje mozes I od 30-70% .. Velika vecina auta ti daju vreme punjenja od 10-80% a kad ideš negde duze punis do 100% ..Ti kao da vozis svaki dan 600km pa ti je to problem..Kod mene su ovi novi taksiju svi na el pa im nije problem ..Nzn koliko ti vozis km na dan pa ti je problem.
Немам ја проблем него знам како сачувати капацитет батерије на дужи период!
Навео сам ти пример телефона. Исти је случај и са аутом. Капаците временом опада и то је то!
Рекох, за град супер, за нешто озбиљније не!
Ван града користим ford raptor f150.

Ako rese da garantuju zamenu baterija kao sto najavljuju, eto mene po EV.

Trenutno je ovako, i meni to nije zadovoljavajuce, trosak odrzavanja EV je skuplji nego sto je trenutno za benzinca...ne vidim sto bi to radio dok se stvari ne promene u korist EV...
  • 80% Capacity for 3 Years/60,000km:
    For the first three years or 60,000 kilometers (38,000 miles), Porsche guarantees at least 80% of the original net battery capacity.

• 70% Capacity After 3 Years/60,000km:
    After that, they guarantee at least 70% residual capacity until the end of the HV battery warranty.

Poslednja izmena:
Батерију од 80kw никако не смеш празнити испод 20% јер је велики ризик да ауто полуди!
Такође, не препоручује се да се пуни изнад 80%, о чему сам већ писао.
Дакле, одбиј одмах 40% и имаш мање од 50kW на располагању што може извући 400км пензионерске вожње по сувом времену у касно пролеће, када ти не треба ни грејање ни клима!
Изађи ван града и нагази га и дај боже да пређеш 300км.
Такође, треба нагласити да временом пада капацитет. Тако да у почетку можеш рачунати на већи радијус.
Рецимо, пре два године, када сам купио нов телефон, без проблема је радио дан ипо са пуњењем. На крају сам морао да га пуним два пута дневно и продао сам га.
Moj evo skoro 3 godine i baterija ako je i izgubila nešto ne mogu da primetim. Nije neka fensi marka, Xiaomi.
Jedino gledam da ga punim kad padne ispod 20% i tad ga ostavim do 100%.
Međutim, nisu potpuno ista pravila za telefone i automobile. Čak i među automobilima ima razlike.

Ja mislim da EV i nije izmisljen da bi bila voznja bila jeftinija, niti proizvodjace mnogo to zulja. Oni su doblii regulative od drzava da usklade svoje SUS motore sa neispunivim pravilima za "prljave gasove" i prakticno su naterani da traze alternativna pogonska goriva, a to je EV u danasnje vreme.
Da li je skupo ili nije, to ce biti ko i za fosilna goriva, od drzave do drzave.
Svakako ce razvojem te tehnologije, baterije prelaziti duze, i biti jefrinije za zamenu. Vreme punjenja je najveci smor, bar za mene, i ne znam kako ce to resiti.
Nio i Baic već uveliko imaju u Kini varijantu da se menja baterija i to traje po njima oko 5 minuta.
Baic je krenuo čak i u ovoj našoj Srbiji. Rekoše mi sad na sajmu da će u Nemačkoj i Holandiji krenuti isto sa tim zamenama, a ako bude interesovanja biće i proširenja. Videćemo

Moj evo skoro 3 godine i baterija ako je i izgubila nešto ne mogu da primetim. Nije neka fensi marka, Xiaomi.
Jedino gledam da ga punim kad padne ispod 20% i tad ga ostavim do 100%.
Međutim, nisu potpuno ista pravila za telefone i automobile. Čak i među automobilima ima razlike.
Ок, напиши твоја запажања Тесли. Ја сам окачио оно што они званично наводе.
Могуће је да не знају?
Што се тиче батерије телефона, потражи тајни код и онда у менију можеш видети стање батерије, број циклуса, стање капацитета.

Back