Kikinda ima najboljeg mladog fizičara na svetu

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
333.229
Screenshot-2023-12-24-122842.jpg

Andrej Popović ima 17 godina i učenik je trećeg razreda kikndske gimnazije „Dušan Vasiljev“.

Osvajač je zlatne medalje na međunarodnoj Olimpijadi iz fizike. održanoj u Indoneziji. Među 150 mladih naučnika, od maksimalnih 100 imao je 92 poena. U Kikindu se nedavno vratio iz Instituta za nuklearna istraživanja CERN Istovremeno, on je i svestrani učenik, koji se takmiči iz gotovo svih predmeta, ali za sebe kaže da nije štreber.

Andreja zanimaju kvantna mehanika, nuklearna i astrofizika. Njegove afinitete roditelji i nastavnici uočili su od ranog detinjstva. I već sedam godina je član Regionalnog centra za talente „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Sebe u budućnosti vidi na nekom naučnom institutu, ali ne može da kaže iz koje oblasti fizike. Trenutno, kaže, voleo bi da to bude astrofizika ili kvantna mehanika.
Trenutno primarni cilj mu je Prirodno-matematički fakultet, smer za astrofiziku, a nastavak školovanja će verovatno biti na nekom Univerzitetu u inostranstvu, jer se nudi niz mogućnosti.
 
...On i ne moze biti streber jer polazi od svojih teorija izazvanih naslucivanjem dosadasnjih dostignuca tj. postulata
originalnih ili pokradenih...samo da ne izgori i od novonastalih opterecenja pogubi strpljenje...ne trebaju njemu nagrade i intervjuji, njemu trebaju iskusni i psiholozi i pedagozi...kao i otvorena vrata u svoj Svemir ...
 

Back
Top