Kićenje jelke

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ok, onda slani rolati su moji.
Pa da, to je uzivanje i zajednistvo. Zagrljeni i pusti se neki zanr koji godi, redja. Vince, milina. Jos ok to sto si pomenula da je planina, pa onda i neka vatrica pored, vecernje setnje. Izadje se uvece, sneg skripi i presijava se, a pored borova suma koja huce pod jakim vetrom. Planinaris, pa znas kako to zvuci. I onda kad se nadisemo reskog vazduha, pravac na grejanje.
Neko ce reci, jao romantika bljacks...a nije, to su trenutci zbog kojih vredi ziveti...

E a zamisli tek malo fensi perverzije, pa se u praznicnom luftu ukrade vikend i ode negde gde ima bazen napolju. Ugrejana voda na 30 ak stepeni a napolju sneg.
Ja sve to volim. I skijanje. Dugo nisam skijao, od prosle sam se malo vratio i ove godine cu. Skijanje brate. Ceo dan napolju i onda odes kuci i ugrejes vino. Presvuces se i ono toplo.

Izgleda da je nekim ljudima praznik tokom cele godine...
Si vidila kako tema brzo zastrani :-)?
Ja ću biti iskren i direktan: alpha muškarac ne kiti jelku, to prepušta boljoj polovici... eventualno, odvali koje drvo sjekirom i dovuče ga kao lovinu... jer mu se učini da je to romantičnije nego da se koriste stalno umjetne... pa kad ga alpha žena ispegla zbog nereda koji ostane od te jelke, više mu nije do romantike...

Si vidila kako tema brzo zastrani :-)?
Ja ću biti iskren i direktan: alpha muškarac ne kiti jelku, to prepušta boljoj polovici... eventualno, odvali koje drvo sjekirom i dovuče ga kao lovinu... jer mu se učini da je to romantičnije nego da se koriste stalno umjetne... pa kad ga alpha žena ispegla zbog nereda koji ostane od te jelke, više mu nije do romantike...

A ne, alfa žena će to da usisa kao da ništa nije bilo !

I onda će da kaže kako si snažan , kako si samo isekao i doneo tu jelku !

Imas na ovom forumu likove koji pisu da ne kite jelku dok ne prodje katolicki Bozic jer oni niti imaju ista sa njima niti zele pa se boje da neko ne protumaci lose ako imaju okicenu jejlu za vreme njihovog Bozica.
Ima ih na žalost puno više od ovoga foruma i na svim stranama. Ne bih da mudroseram ali ipak rekao bih nešto jer se tiče ove teme.
Frapantno je da i danas u 21 vijeku a 1/4 njega je iz nas ima ljudi koji ne znaju da ne postoji "katolički" i/ili "pravoslavni" Božić. Oba se slave 25.12 ali prema različitim kalendarima.
Među "vrlim i velikim" katolicima u HR jelka se raskićuje 06.01 na Sveta Tri Kralja (Bogojavljenje)-gregorijanski kalendar iz razloga da ne bi slučajno ostao do 07.01 jer na taj dan po gregorijanskom kalendaru pada 25.12 po julijanskom. Znači da netko ne pomisli da slave "pravoslavni" Božić.
Iako nema nekog strogog pravila, jelke ostaju i po katoličkim crkvama do 02.02...do Svijećnice odnosno blagdana Prikazanja Gospodinova(gregorijanski kalendar)
SPC nije prihvatila reformirani julijanski tj. Milankovićev kalendar ali neke pravoslavne crkve jesu tako da nema ove vremenske razlike u obilježavanju najvažnijih kršćanskih blagdana.

Odavno ne kitim jelke i ne stavljam ukrase. Samo mi je za jednu Novu godinu proslo kroz glavu da cu sve to morati posle da skidam i pakujem, pa sam odustao.
Sa druge strane, moj dalji rodjak sa svojom suprugom iako nemaju dece drze okicenu jelku od polovine novembra do polovine marta, kazu da im je to asocijacija za zimu... :D

Inace, kada sam bio dete (80ih godina proslog veka), tri novogodisnje jelke su bile posadjene u babinom i dedinom dvoristu, nazalost ovih dana otac je morao da ih posece, jer su u medjuvremenu mnogo porasle, stabla su obolela i pretila da eventualnim nekontrolisanim padom ugroze nasu ili neku od komsijskih kuca, bas me dusa bila zabolela kada sam to cuo... :sad2:

Back