Kenselovanje ili woke kultura

Ovaj naš razgovor ima dodirne tačke sa temom :

Ako neceg nema na internetu - da li ga onda uopste ima?​

https://forum.krstarica.com/threads/ako-neceg-nema-na-internetu-da-li-ga-onda-uopste-ima.1005061/

Ono što je postojalo, postojaće i dalje.
Internet ga ne može ukinuti, kenselovati, brisati.

Ti, na primer, kao moderator, možeš da me kenseluješ, da me banuješ, da me poništiš, ali ja i dalje postojim baš tamo gde i treba da bude moje postojanje.
Ako ga nema na tv ili na internetu kako će postojati? Knjige npr hoće. Ali filmovi ili crtani ako ih ne možeš vidjeti neće.

А како се ми не увредимо кад кажу Белац...
U mom kraju se smatra da su svi Vranjanci Cigani, tako da to sa belac ne bi prošlo, npr.
Ostatak Srbije gleda na jug kao na seljačine koje ne umeju da govore ("iz Niš", "paprikari", itd).
Za Bosance se smatra da su glupi ko k, itd.
Ima baš dosta lokalnog anti-woke na koje verujem ni ti, ni bilo ko, ne bi ostao ravnodušan.

U mom kraju se smatra da su svi Vranjanci Cigani, tako da to sa belac ne bi prošlo, npr.
Ostatak Srbije gleda na jug kao na seljačine koje ne umeju da govore ("iz Niš", "paprikari", itd).
Za Bosance se smatra da su glupi ko k, itd.
Ima baš dosta lokalnog anti-woke na koje verujem ni ti, ni bilo ko, ne bi ostao ravnodušan.
Не, мене не вређа шта год било ко говорио о Врањанцима, зато што знам ко смо и шта смо.
Што се говора тиче, ми се и даље држимо старосрпског говора из доба Немањића, док на телевизијама све чешће чујемо Отворити, зАтворити, акценте на врло чудним местима, па се питам чији је то језик?
И коме се треба смејати?
Најгоре је што се подсмевају новопечени нешто, богаташи, Београђани, инфлуенсери...покушавајући да се отресу својих корена.
Имамо и леп израз за њих, празилуковићи.

Не, мене не вређа шта год било ко говорио о Врањанцима, зато што знам ко смо и шта смо.
Што се говора тиче, ми се и даље држимо старосрпског говора из доба Немањића, док на телевизијама све чешће чујемо Отворити, зАтворити, акценте на врло чудним местима, па се питам чији је то језик?
И коме се треба смејати?
Најгоре је што се подсмевају новопечени нешто, богаташи, Београђани, инфлуенсери...покушавајући да се отресу својих корена.
Имамо и леп израз за њих, празилуковићи.
Ne znam, mene je to deprimiralo kad sam došla u Bg. Moj raskošni 4-akcenatski govor sa dužinama je bio "zemljoradnički". S obzirom da sam studirala fakultet na kome je debatovanje jako bitna stvar, morala sam i te dužine da skratim kako bih zvučala uverljivije, po sistemu "kad si u Rimu..."

Ne znam, mene je to deprimiralo kad sam došla u Bg. Moj raskošni 4-akcenatski govor sa dužinama je bio "zemljoradnički". S obzirom da sam studirala fakultet na kome je debatovanje jako bitna stvar, morala sam i te dužine da skratim kako bih zvučala uverljivije, po sistemu "kad si u Rimu..."
Ја сам морала да продужим дужине, ми их немамо :rotf:
И није мени проблем био да говорим правилно, просто је ствар културе знати књижевни језик и говор своје државе.
Мени је био проблем преафектирани говор Београђана, е, зато никада нисам могла да сварим Цанета и сличне.

Ја сам морала да продужим дужине, ми их немамо :rotf:
И није мени проблем био да говорим правилно, просто је ствар културе знати књижевни језик и говор своје државе.
Мени је био проблем преафектирани говор Београђана, е, зато никада нисам могла да сварим Цанета и сличне.
Jao Cane! On je posebno iritantan.
Mislim da više nema takvih govornika mnogo ni ovde, ali beogradski govor, tj. njegova obeležja kao što je to guranje akcenta na prvi slog, polako postaje novi standard. Što je i logično jer smo 35 godina centralizovani.

Jao Cane! On je posebno iritantan.
Mislim da više nema takvih govornika mnogo ni ovde, ali beogradski govor, tj. njegova obeležja kao što je to guranje akcenta na prvi slog, polako postaje novi standard. Što je i logično jer smo 35 godina centralizovani.
Нема више ни тога, стандард је да нема стандарда. Покушавају нешто на силу, али не иде...

Јуче смо помињали серију Вил и Грејс.
Никоме није сметало то што је Вил био геј, кроз целу серију то је било тако нормално приказано, не претерано да ти изазове аверзију.
Има кокетирања са том темом и у Пријатељима и Два и по мушкарца...и опет никоме није сметало.
Смета кад је нападно, намерно, провокативно и безобразно, и тачно се осети кад је у питању агенда.
А то изазива стравичан контраефекат.

Back