KAZIVANJE O MUHAMMEDU A.S.

• Začetnik teme Začetnik teme zivac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nije tacno. Kaze Isus da Utjesitelj NECE DOCI DOK JA NE ODEM (znaci da nije bio tu A SVETI DUH JE BIO TU JOS PRIJE ISUSA) DOCI CE KADA JA ODEM!

Znaci: ISUSOVA PORUKA NIJE VJECNA! (Dosao je samo Izgubljenim ovcama Izraela)
Dok Muhammed a.s. je dosao sa Kur'an VECNOM KNJIGOM! I TO JE VAVIJEK

Ne moze biti Sveti Duh jer Isus kaze da UTJESITEJ NE MOZE DOCI DOK JA NE ODEM sto ukazuje da NIJE SVETI DUH! UTJESTITELj JE MUHAMMED A.S.!

Kur'an i hadisi su vjecni i ON JE ZAUVIJEK!!!

Fajteru, pogrešno si razumeo. Duh Sveti "je svuda prisutan i sve ispunjava" (kako kaže pravoslavna molitva) i "govorio kroz proroke" (Simbol vere). Tako da i ako se Zarija i druge osobe ispunište Duhom Svetim to je iz razloga proroštva ili objave... Ako je Sveti Duh bio učestvovao u događaju o kojem govoriš to ne znači da nije mogao biti prisutan na drugom mestu kasnije, niti je Njegovo prisustvo od trenutka tog dođaja vezano isključivo za lica koja su učestvovala u tom događaju. "(Sveti) Duh diše gde hoće" - Apostol Pavle

Isus govori ne o novom proroku koji će doći (šta više upozorava na pojavu lažnih proroka nakon Njega) kada pominje Utešitelja, već baš misli na Svetog Duha i baš tako i kaže. Sveti Duh će hrabriti apostole, pomagati im da propovedaju Hrista, itd...

Zbog prethodno navedenog, PARAKLETOS se ne odnosi na Muhameda, već upravo na Svetog Duha...
Inače, da li postoji ijedan istorijski trag o ijednoj hrišćanskoj grupi tog doba koja je to Hristovo obećanje razumela u smislu pojave novog proroka? Teško...

Nije tacno. Kaze Isus da Utjesitelj NECE DOCI DOK JA NE ODEM (znaci da nije bio tu A SVETI DUH JE BIO TU JOS PRIJE ISUSA) DOCI CE KADA JA ODEM!

Znaci: ISUSOVA PORUKA NIJE VJECNA! (Dosao je samo Izgubljenim ovcama Izraela)
Dok Muhammed a.s. je dosao sa Kur'an VECNOM KNJIGOM! I TO JE VAVIJEK

Ne moze biti Sveti Duh jer Isus kaze da UTJESITEJ NE MOZE DOCI DOK JA NE ODEM sto ukazuje da NIJE SVETI DUH! UTJESTITELj JE MUHAMMED A.S.!

Kur'an i hadisi su vjecni i ON JE ZAUVIJEK!!!

Ne razumes.
Duh Sveti je bio tu,ali ne potpuno u svima,jer samo odredjena lica su imala Duha Svetoga.
Kao proroci na primer.
A ostali su bili jos pod; pra roditeljskim grehom.
Tek posle vaskrsenja kada je pobedjena smrt i kada je Isus ispunio zakon koji ljudi nisu mogli.onda su se ispunili uslovi za Duha Istine i tek posle vaznesenju na nebo mogla je da se ostvari to obecanje,tada su svi koji su bili Isusovi apostoli primili Duha,a onda i ostali koji su krsteni.
Sto govore i ostali stihovi koje nisi naveo.

Fajteru, pogrešno si razumeo. Duh Sveti "je svuda prisutan i sve ispunjava" (kako kaže pravoslavna molitva) i "govorio kroz proroke" (Simbol vere). Tako da i ako se Zarija i druge osobe ispunište Duhom Svetim to je iz razloga proroštva ili objave... Ako je Sveti Duh bio učestvovao u događaju o kojem govoriš to ne znači da nije mogao biti prisutan na drugom mestu kasnije, niti je Njegovo prisustvo od trenutka tog dođaja vezano isključivo za lica koja su učestvovala u tom događaju. "(Sveti) Duh diše gde hoće" - Apostol Pavle ;)

Isus govori ne o novom proroku koji će doći (šta više upozorava na pojavu lažnih proroka nakon Njega) kada pominje Utešitelja, već baš misli na Svetog Duha i baš tako i kaže. Sveti Duh će hrabriti apostole, pomagati im da propovedaju Hrista, itd... ;)

Zbog prethodno navedenog, PARAKLETOS se ne odnosi na Muhameda, već upravo na Svetog Duha...
Inače, da li postoji ijedan istorijski trag o ijednoj hrišćanskoj grupi tog doba koja je to Hristovo obećanje razumela u smislu pojave novog proroka? Teško...

Elizabeta prorok?
Nemoj da mijenjas stvari jer nisu takve!
ISUS JE REKAO DA UTJESITELJ NECE DOCI DOK ON NE ODE!!! KAZE JOS DA CE MOLITI GOSPODA ZA DRUGOG UTJESITELJA!!! Je li tako! A Sveti Duh je vec tu! A UJTESITELJ NE MOZE DOCI DOK ISUS NE ODE, KADA ODE MUHAMMED A.S. SE MOZE POJAVITI!

Ev. po Jovanu 16:7
Nego vam ja istinu govorim: bolje je za vas da ja idem: jer ako ja ne idem, Utješitelj neće doći k vama; ako li idem, poslaću ga k vama.

14:16 kaze:
I ja ću umoliti oca, i daće vam drugoga Utješitelja da bude s vama vavijek:

15:26
kaze:
A kad dođe Utješitelj, koga ću vam poslati od oca, Duh istine, koji od oca izlazi, on će svjedočiti za mene.

Razmisli malo...

U Kur'anu pise da je Allah obecao da ce poslednja Bozija objava biti vjecna (vavijek) za sva vremena! Niko je ne moze izmijeniti! Pa je i Muhammedova a.s. poruka vjecna. Pa je Muhammed - Utjesitelj koji je sa nama vavijek.

Nego vam ja istinu govorim: bolje je za vas da ja idem: jer ako ja ne idem, Utješitelj neće doći k vama; ako li idem, poslaću ga k vama.

Sveti Duh jeste. Utjesitelj NIJE! (Kaze Isus!)

Otkad imate vi 2 sveta Duha. Misli se na DRUGOG POSLANIKA! Think!

Ne izmisljaj.
Nema dva, jedan je a to je Duh Sveti u ovom slucaju.
Ako ne verujes procitaj druge stihove kako se desilo ispunjenje tog obecanja.
Ako ne znas da nadjes ,ja cu ti predociti.

Elizabeta prorok?
Ne brzaj Fajteru... Pored proroštva naveo sam i reč "objava". Jer Jelisaveta nije bila prorok ali je Duhom Svetim izjavila to što je izjavila

ISUS JE REKAO DA UTJESITELJ NECE DOCI DOK ON NE ODE!!! KAZE JOS DA CE MOLITI GOSPODA ZA DRUGOG UTJESITELJA!!! Je li tako! A Sveti Duh je vec tu! A UJTESITELJ NE MOZE DOCI DOK ISUS NE ODE, KADA ODE MUHAMMED A.S. SE MOZE POJAVITI!

15:26kaze:
A kad dođe Utješitelj, koga ću vam poslati od oca, Duh istine, koji od oca izlazi, on će svjedočiti za mene.

Razmisli malo...
Razmisli ti malo, prijatelju... Čitaj šta je napisano i zapitaj se:
1) Je li Muhamed duh?
2) Da li on direktno proishode od Boga, ne u smislu da je "poslat od Boga", nego u smislu da svoje postojanje izvodi direktno iz postojanja Boga, a to znači da je postojao oduvek?
3) Da li je Muhamed zauvek sa nama?
4) Da li postoji ijedan istorijski trag o ijednoj hrišćanskoj grupi tog doba koja je to Hristovo obećanje razumela u smislu pojave novog proroka.

Bojim se da postaješ baš tvrdoglav...

U Kur'anu pise da je Allah obecao da ce poslednja Bozija objava biti vjecna (vavijek) za sva vremena! Niko je ne moze izmijeniti! Pa je i Muhammedova a.s. poruka vjecna. Pa je Muhammed - Utjesitelj koji je sa nama vavijek.
Duh Muhamed?

“Veliki dio jevreja i kršćana Arabijskog potkontinenta prepoznao je u Muhammedovoj, alejhisselam, poruci istinu i prihvatio islam…dok je bio sasvim mali broj onih koji nisu prezali osporiti istinitost i legitimnost Muhammedove, alejhisselam, vjere. Upravo toj malehnoj skupini pripadali su članovi delegacije od šezdesetak kršćanskih Arapa iz Nedžrana. Oni su u došli u Medinu i, baš kao i sve ostale delegacije, bili veoma srdačno primljeni od njihovoga mubarek domaćina, koji se nije nimalo libio da im čak omogući i da se prema svome vjerozakonu pomole u sred njegove džamije, što i učiniše okrenuvši se u pravcu istoka.
Arapi iz Nedžrana prihvatili su kršćansku vjeru pod uticajem Bizanta prema kome su njihove plemenske državice imale vazalski odnos. U tom smislu su i redovno primali značajnu materijalnu i novčanu pomoć iz Konstantinopolisa. Živeći decenijama, možda i stoljećima (dragi Allah najbolje zna) u ozračju kršćanstva u njihovim srcima se vremenom začela posebna ljubav prema mubarek ličnosti Isāa, alejhisselam, ali, dakako, shvaćenoj i interpretiranoj u tradicionalnom kršćanskome svjetlu. Tako su ga i oni, poput svih ostalih kršćana, shvatali kao, neuzubillah, otjelovljenje Božije zbilje u liku čovjeka, tj. kao Božijega sina u kom je On sebe otjelovio da bi preko njegovoga žrtvovanja bili iskupljeni svi grijesi čovječanstva.
U čvrstoj vjeri u sveto trojstvo Božanskih osoba oca, sina i svetoga duha, članovi ove delegacije se nisu ustručavali od rasprave sa Resulullahom, Muhammedom, alejhisselam, po pitanju istinske Isāove, alejhisselam, prirode. Dakako, Resulullah, Muhammed, alejhisselam, im je riječima punim blagosti i uz poštivanje svih pravila uljudnoga raspravljanja, objašnjavao da jeste istina da je Mesih Isā, alejhisselam, Rūh (Duh) od dragoga Allaha i Riječ Njegova hazreti Merjemi dostavljena, ali da se to samo odnosi na poseban i izuzetno visok stepen bliskosti i ljubavi dragoga Allaha koje Mesih zasigurno uživa, a nikako ne na to da on ima makar i najmanjega učešća u Božanskoj prirodi. On je dakle, govorio im je Muhammed, alejhisselam, samo kod dragog Allaha izuzetno voljen i poštovan rob i Njegov poslanik, ali nikako ne Njegov sin ili bog uz Njega, jer je dragi Allah jedini Bog, osim Kojeg drugoga boga nema. U tom smislu su im, najvjerovatnije, bili citirani i neki ajeti časnoga Kur'ana, kao npr:

O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isā, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Rūh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog, hvaljen neka je On, zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao svjedok. (4:171)

Ali, fanatični u svojoj vjerskoj gorljivosti, izaslanici iz Nedžrana su i dalje oponirali riječima Allahovoga vjerovjesnika i tvrdoglavo iznosili svoje ''argumente'' kojima su branili Božansku prirodu Mesiha i doktrinu svetoga trojstva, sve dotle dok nisu, još dok oni bijahu u Medini, Muhammedu, alejhisselam, bili objavljeni sljedeći ajeti:

Ovo što ti kazujemo jesu ajeti i Kur'an mudri. Isaov slučaj je u Allaha isti kao i slučaj Ademov: od zemlje ga je stvorio, a zatim rekao: "Budi!" - i on bi. Istina je od Gospodara tvoga, zato ne sumnjaj!
A, onima koji se s tobom budu o njemu raspravljali, pošto si već pravu istinu saznao, ti reci: "Hodite, pozvaćemo sinove naše i sinove vaše, i žene naše i žene vaše, a doći ćemo i mi, pa ćemo se usrdno pomoliti i Allahovo prokletstvo na one koji neistinu govore prizvati!" To je, zaista, istinito kazivanje i nema boga osim Allaha!; a Allah je, doista, Silan i Mudar. A ako oni glave okrenu, pa, Allah sigurno dobro zna smutljivce. (3:58-63)[63]

Vjerovjesnik ih je pozvao i proučio im ove ajete i predložio da postupe onako kako je dragi Bog/Allah sugerirao – da se svi, skupa sa porodicama svojim, Njemu pomole i zatraže Njegovo prokletstvo nad onima koji lažu. Izaslanici zatražiše vremena da o tome razmisle i Muhammed, alejhisselam, udovolji njihovoj molbi. A, kada mu sutradan ponovo dođoše, uz njega zatekoše Alija, Fatimu i njihove sinove Hasana i Husejna koje je on očigledno bio pozvao da u svojstvu njegove porodice, u skladu sa objavljenjim ajetima Kur'ana, sudjeluju u zajedničkoj molitvi i proklinjanju lažljivaca. …Suočeni sa Vjerovjesnikom ogrnutim skupa sa članovima svoje porodice i spremnim da u molbi dragome Allahu prokune one koji govore laži o Mesihu Isāu, alejhisselam, izaslanici se pokolebaše i u svojim srcima osjetiše strah da bi se ta kletva ipak mogla okrenuti protiv njih, pa odustadoše od daljnje rasprave i izraziše želju da sa Muhammedom, alejhisselam, sklope sporazum. On je to prihvatio i potpisan je sporazum po kome su kršćani bili obavezni poštovati islamsku vlast i plaćati joj džizju, porez koji im je dragi Allah propisao, ali im je ona zato garantirala živote, vjeru, slobodu, imetak i čast, prihvatajući ih kao svoje podanike koji uživaju svoja prava i izvršavaju svoje obaveze.
Tako kršćanska arapska plemena iz Nedžrana iskoristiše blagodat tolerancije islama i ostadoše mirno i dostojanstveno živjeti na svojim teritorijama … “

Zašto se članovi ove delegacije ne pomoliše, nije li se ipak sumnja uvukla u srca njihova ?( “izaslanici se pokolebaše i u svojim srcima osjetiše strah da bi se ta kletva ipak mogla okrenuti protiv njih, pa odustadoše od daljnje rasprave…”). Da li bi se današnji kršćani pokolebali, jer bi se i danas ovakav susret mogao ugovoriti ili u kršćanskoj ili muslimanskoj bogomolji ???

Poslednja izmena:
Ne izmisljaj.
Nema dva, jedan je a to je Duh Sveti u ovom slucaju.
Ako ne verujes procitaj druge stihove kako se desilo ispunjenje tog obecanja.
Ako ne znas da nadjes ,ja cu ti predociti.

JEDAN SVETI DUH! Kaze ISUS NECE VAM DOCI DRUGI UTJESITELJ DOK JA NE ODEM! AKO JA OSTANEM SA VAMA, ON NECE MOCI DA DODjE!
Vrlo prosto...

Ne brzaj Fajteru... Pored proroštva naveo sam i reč "objava". Jer Jelisaveta nije bila prorok ali je Duhom Svetim izjavila to što je izjavila.

Nije u tome problem. Problem je sto je Sveti Duh bio prije Isusa tu, a Isus kaze UTJESITELJ NECE MOCI DA DODJE DOK JA NE ODEM! AKO OSTANEM ON NECE MOCI DA DODjE! To ne mozes da okreces kako hoces... Vrlo jednostavno...

Razmisli ti malo, prijatelju... Čitaj šta je napisano i zapitaj se:
1) Je li Muhamed duh?
2) Da li on direktno proishode od Boga, ne u smislu da je "poslat od Boga", nego u smislu da svoje postojanje izvodi direktno iz postojanja Boga, a to znači da je postojao oduvek?
3) Da li je Muhamed zauvek sa nama?
4) Da li postoji ijedan istorijski trag o ijednoj hrišćanskoj grupi tog doba koja je to Hristovo obećanje razumela u smislu pojave novog proroka.

Gdje pise DUH? Pise DUH ISTINE! A to vec nije isto... Kada treba da izvlacite iz kontexta vi HOCETE BUKVALNO! Kada treba BUKVALNO (hiljade gresaka i kontradikcija) VI HOCETE SUSTINU A NE FORMU! Tako to ne ide...
Izraz DUH ISTINE se odnosi na Poslednjeg Bozijeg Poslanika Muhammeda salla Allahu alejhi we sellem sa istinitom porukom.

ISUS NE KAZE ON POSTOJI ZA ODUVIJEK!
Pise:

Znaci da kada dodje, i kada mu se objavi Knjiga ostace zauvijek.
U Kur'anu je receno da je Kur'an knjiga koja ce ostati ZAUVIJEK i NIKO JE NECE MOCI IZMIJENITI JER JE BOG STITI! Kur'an je poslednja Bozija objava, poslaniku Muhammeda a.s. UTJESITELJ KOJI CE SA NAMA BITI ZAUVIJEK je MUHAMMED S.A.W.S.
3) Da.
4) Isus nikada nije rekao da je Bog. (cak ne pise ni u Bibliji)
Isaa a.s. je Allahov poslanik sa porukom od Boga.
Ko slijedu poruku od Boga, ko je slijedio ISUSA slijedio je i BOGA! (u tom smislu je taj stih)
Ko slijedi Muhammeda, ko slijedi Kur'an, slijedi/o je i Boga!
Ko je slijedio Mojsija, ko je slijedio Taurat, slijedio je i Boga!
Simple...
Ali danas vise niko ne moze slijediti Isusa jer Injjil-a vise nema... On je dosao za svoj narod u ono vrijeme i do Muhammeda a.s. svi su trebali da slijede Isusa.
Muhammed nije dosao samo Arapima, on je poslanik citavom covjecanstvu sa vjecnom Knjigom KUR'AN!

Evo ajet, kopiram od Informaticara:

O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isā, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Rūh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog, hvaljen neka je On, zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao svjedok. (4:171)

Zašto se članovi ove delegacije ne pomoliše, nije li se ipak sumnja uvukla u srca njihova ?( “izaslanici se pokolebaše i u svojim srcima osjetiše strah da bi se ta kletva ipak mogla okrenuti protiv njih, pa odustadoše od daljnje rasprave…”). Da li bi se današnji kršćani pokolebali, jer bi se i danas ovakav susret mogao ugovoriti ili u kršćanskoj ili muslimanskoj bogomolji ???
Poziv na izazivanje prokletstva? Hmmm....

Malo mi je čudno da muslimani, odnosno Muhamed u svoje vreme, insistira da jedino on istinu govori o Isusu Hristu. Nije Isus živeo 6000 godina pre Muhameda nego 600 godina. Da je Isus zaista bio onakav kakav muslimani misle da je bio, a imajući u vidu da je on i za muslimane veliki poslanik, prosto je neverovatno da:
- ne postoji bar jedna grupica sledbenika islamskog Isusa u ranohrišćansko vreme čija bi vera u potpunosti odgovarala veri muslimana koji su se pojavili koji vek kasnije
- ne postoji trag u istoriji Crkve koji bi ukazivao da se Crkva ikada suočavala sa učenjem da je Isus prorok i da njegovi sledbenici očekuju novog, poslednjeg proroka.

Jednostavno, ni teološki ni istorijski argumenti ne idu u prilog ispravnosti muslimanskog shvatanja Isusa.

JEDAN SVETI DUH! Kaze ISUS NECE VAM DOCI DRUGI UTJESITELJ DOK JA NE ODEM! AKO JA OSTANEM SA VAMA, ON NECE MOCI DA DODjE!
Vrlo prosto...

Nije u tome problem. Problem je sto je Sveti Duh bio prije Isusa tu, a Isus kaze UTJESITELJ NECE MOCI DA DODJE DOK JA NE ODEM! AKO OSTANEM ON NECE MOCI DA DODjE! To ne mozes da okreces kako hoces... Vrlo jednostavno...
Pa, vrlo je prosto, ako namerno ideš tom Pascall logikom.
Duh Utešitelj doćiće Isusovim sledbenicima, sa misijom o kojoj govori Isus, kada Isus bude završio delo spasenja. U tome je stvar.

Gdje pise DUH? Pise DUH ISTINE! A to vec nije isto... Kada treba da izvlacite iz kontexta vi HOCETE BUKVALNO! Kada treba BUKVALNO (hiljade gresaka i kontradikcija) VI HOCETE SUSTINU A NE FORMU! Tako to ne ide...
Izraz DUH ISTINE se odnosi na Poslednjeg Bozijeg Poslanika Muhammeda salla Allahu alejhi we sellem sa istinitom porukom.
"Koji od Oca ishodi"... To piše. Čitaj!

Je li Muhamed i dalje s nama? I u čemu se ogleda to njegovo prisustvo?

4) Isus nikada nije rekao da je Bog. (cak ne pise ni u Bibliji)
Već ti je rečeno na ovu temu... Glupo je da se praviš gluv i slep na argumente druge strane...

Ostatak posta je traktat koji nema potrebe da se komentariše... Već je deo teme...

Pa, vrlo je prosto, ako namerno ideš tom Pascall logikom.
Duh Utešitelj doćiće Isusovim sledbenicima, sa misijom o kojoj govori Isus, kada Isus bude završio delo spasenja. U tome je stvar.

Ne, ne, ne... Nemoj da preskaces! ISUS JE REKAO DA UTJESITELJ NIJE TU! A SVETI DUH JE BIO TU!
Zakljucak je JEDAN: (pa makar ti IQ bio 15) UTJESITELJ NIJE SVETI DUH!
Kada Isus ode drugi Utjesitelj nece moci da dodje, ako ne ode, Isusova poruka bi bila VJECNA!
Da je Isus ostao... Injjil bio bio vjecan! I on bi s nam bio VAVIJEK! Vrlo prosto...

"Koji od Oca ishodi"... To piše. Čitaj!

Ne razumijem sta hoces da kazes? Ako je Isus govorio, AKO SLIJEDITE MENE, SLIJEDITE I BOGA NE ZNACI DA JE ISUS BOG!
Ako slijedis Muhammeda, slijedis i Boziju poruku (kao ljudi u vrijeme Isaa a.s.) i pripadate ISTINSKOJ (jedinoj) VJERI.

Je li Muhamed i dalje s nama? I u čemu se ogleda to njegovo prisustvo?

Kur'an je objavljen Muhammedu a.s. i on POSLEDNJI BOZIJI POSLANIK! Znaci svi treba njega da slijedimo... I posto njega danas i slijedimo (muslimani) ON JE SA NAMA! Posto je Kur'an neizmjenjiv, KUR'AN JE VJECAN! Drugim, rijecima, Bog je uslisio Isusovu molitvu.

Sve je prosto... Ne znam sta ga komplikujete...

Da ponovim ovdje. Kazes Isus je BOGOCOVJEK. Znaci, Bog je govorio ovo:

Ev. po Jovanu/Ivanu (kako god) 14:28
Čuste da vam ja kazah: idem i doći ću k vama. Kad biste imali ljubav k meni, onda biste se obradovali što rekoh: idem k ocu; JER JE OTAC MOJ VECI OD MENE.

10:29 Jovan
Otac moj koji mi ih dade veći je od sviju; i niko ih ne može oteti iz ruke oca mojega.

Matej 12:28
A ako li ja Duhom Božijim izgonim đavole, dakle je došlo k vama carstvo nebesko.

Luka 11:20
A ako li ja prstom Božijim izgonim đavole, dakle je došlo k vama carstvo Božije.

Jovan 5:30
Ja ne mogu ništa činiti sam od sebe; kako čujem onako sudim, i sud je moj pravedan; jer ne tražim volje svoje nego volju oca koji me je poslao.

"Oce nas koji si na nebesima..."

Kazem, opet... Vrlo prosto.

Nadji mi jedan stih u Bibliji (cak u Bibliji) gdje je Isus rekao: "Ja sam Bog, obozavajte mene!"

Elizabeta prorok?

15:26
kaze:

Razmisli malo...

Ponavljanje je majka nauke, zar ne. Ajmo onda jopet ono što smo već apsolvirali.
Idemo prvo nepobitne istine:

Istina 1) Pozivaš se na Jevanđelje po Jovanu glava 14, stih 16.
Istina 2) Jevanđelje po Jovanu glava 14 ima ukupno 31 stih.
Istina 3) Ako Jevanđelje po Jovanu glava 14 ima 31 stih, a ti se pozivaš na stih 16, znači da Jevanđelje po Jovanu glava 14 ima i 17. stih, a što se vidi i na http://www.pravoslavna-srbija.com/Pravoslavlje/Sveto Pismo - Biblija/43_JVN/43JVN014.HTM
Istina 4) Jevanđelje po Jovanu glava 14 stih 16 završava se sa dve tačke ":"
Istina 5) Po pravopisu, rečenica se završava jednom tačkom. Dve tačke znače da sledi nastavak (nabrajanje).
Istina 6) Jevađelje po Jovanu glava 14 stih 16 ima nastavak, a to je stih 17.
Istina 7) Jevanđelje po Jovanu glava 14 stih 17 glasi: " Духа истине, ког свет не може примити, јер Га не види нити Га познаје; а ви Га познајете, јер у вама стоји, и у вама ће бити."
Istina 8: U Jov. 14,16 pominje se utešitelj u određenom padežu, koji se pojavljuje i u Jov 14,17. Pitanje: koga/čega. Odgovor u Jov 14,16 "UTEŠITELJA"
Odgovor u Jov 14,17: "DUHA ISTINE"

Međuzaključak 1: Jov 14,17 je drugi deo misli iz Jov. 14,16 što se vidi ne samo po odnosu jedne polurečenice prema drugoj, već i po korišćenju istog padeža za objekat o kome je reč. Cela ova misao mora da se shvati kao: "И ја ћу умолити Оца, и даће вам другог утешитеља да буде с вама вавек: Духа истине, ког свет не може примити, јер Га не види нити Га познаје; а ви Га познајете, јер у вама стоји, и у вама ће бити."

Međuzaključak 2: Isus u Jov 14,16 i 17 najavljuje dolazak UTEŠITELJA koga će Apostoli prepoznati. Znači, oni će u vreme dolaska još biti živi.

Komentar: Sveti Duh je sišao u Apostole 50 DANA po Isusovom raspeću, 10 DANA po Njegovom vaznesenju. Muhamed se rodio oko 6 VEKOVA kasnije.

Konačni zaključak: Isus je najavljivao silazak Svetog Duha na Apostole, a ne rađanje novog proroka.

Poslednja izmena:
Ponavljanje je majka nauke, zar ne. Ajmo onda jopet ono što smo već apsolvirali.

Istina 3) Ako Jevanđelje po Jovanu glava 14 ima 31 stih, a ti se pozivaš na stih 16, znači da Jevanđelje po Jovanu glava 14 ima i 17. stih, a što se vidi i na http://www.pravoslavna-srbija.com/Pravoslavlje/Sveto Pismo - Biblija/43_JVN/43JVN014.HTM
Istina 5) Po pravopisu, rečenica se završava jednom tačkom. Dve tačke znače da sledi nastavak (nabrajanje).
Istina 7) Jevanđelje po Jovanu glava 14 stih 17 glasi: " Духа истине, ког свет не може примити, јер Га не види нити Га познаје; а ви Га познајете, јер у вама стоји, и у вама ће бити."
Istina 8: U Jov. 14,16 pominje se utešitelj u određenom padežu, koji se pojavljuje i u Jov 14,17. Pitanje: koga/čega. Odgovor u Jov 14,16 "UTEŠITELJA"

Međuzaključak 1: Jov 14,17 je drugi deo misli iz Jov. 14,16 što se vidi ne samo po odnosu jedne polurečenice prema drugoj, već i po korišćenju istog padeža za objekat o kome je reč. Cela ova misao mora da se shvati kao: "И ја ћу умолити Оца, и даће вам другог утешитеља да буде с вама вавек: Духа истине, ког свет не може примити, јер Га не види нити Га познаје; а ви Га познајете, јер у вама стоји, и у вама ће бити."

Međuzaključak 2: Isus u Jov 14,16 i 17 najavljuje dolazak UTEŠITELJA koga će Apostoli prepoznati. Znači, oni će u vreme dolaska još biti živi.

Komentar: Sveti Duh je sišao u Apostole 50 DANA po Isusovom raspeću, 10 DANA po Njegovom vaznesenju. Muhamed se rodio oko 6 VEKOVA kasnije.

Konačni zaključak: Isus je najavljivao silazak Svetog Duha na Apostole, a ne rađanje novog proroka.

Upravo Tako.:klap:

Sve si ovo fino izdvojio. Ali si zaboravio na par cinjenica:
1) Isus je najavio dolazak DRUGOG UTJESITELJA!
2) SVETI DUH JE BIO TU JOS PRIJE ISUSA!
3) Muhammed je dosao sa VJECNIM Kur'anom!
4) POSTOJI SAMO JEDAN SVETI DUH!
5) Ako je Sveti Duh vec bio tu, ovo nikada ne bi moglo biti receno:

Kao ni:
14:16:

6) Sveti Duh sigurno nije Utjesitelj!
7) Nastavak 14,17 se moze tumaciti na vise nacina.
Jedan od njih je da je Muhammed dosao sa vjecnom i istinitom porukom. Pa je Duh Istine Muhammed a.s.! (ne bukvalno Duh)
8) Tumacite citavu Bibliju kroz "sustinu" a 14,17 tumacite bukvalno... Jednostavno ne ide.

JEDINI ZAKLJUCAK (koji ima smisla!): Isus je najavio Muhammeda a.s.

EDIT:
Ne moze Isus moliti za DRUGOG Utjesitelja a da to bude Sveti Duh jer je Sveti Duh jos prije njegovog rodjenje. Samo 2 stiha, a znate da ih je puno:

Luka 1:67
I Zarija otac njegov napuni se Duha svetoga, i prorokova govoreći:

Luka 1:41
I kad Jelisaveta ču čestitanje Marijino, zaigra dijete u utrobi njezinoj, i Jelisaveta se napuni Duha svetoga,

Poslednja izmena:
Sve si ovo fino izdvojio. Ali si zaboravio na par cinjenica:
1) Isus je najavio dolazak DRUGOG UTJESITELJA!
2) SVETI DUH JE BIO TU JOS PRIJE ISUSA!
3) Muhammed je dosao sa VJECNIM Kur'anom!
4) POSTOJI SAMO JEDAN SVETI DUH!
5) Ako je Sveti Duh vec bio tu, ovo nikada ne bi moglo biti receno:

Kao ni:

6) Sveti Duh sigurno nije Utjesitelj!
7) Nastavak 14,17 se moze tumaciti na vise nacina.
Jedan od njih je da je Muhammed dosao sa vjecnom i istinitom porukom. Pa je Duh Istine Muhammed a.s.! (ne bukvalno Duh)
8) Tumacite citavu Bibliju kroz "sustinu" a 14,17 tumacite bukvalno... Jednostavno ne ide.

JEDINI ZAKLJUCAK (koji ima smisla!): Isus je najavio Muhammeda a.s.

EDIT:
Ne moze Isus moliti za DRUGOG Utjesitelja a da to bude Sveti Duh jer je Sveti Duh jos prije njegovog rodjenje. Samo 2 stiha, a znate da ih je puno:

Luka 1:67
I Zarija otac njegov napuni se Duha svetoga, i prorokova govoreći:

Luka 1:41
I kad Jelisaveta ču čestitanje Marijino, zaigra dijete u utrobi njezinoj, i Jelisaveta se napuni Duha svetoga,

Sveti Duh ne boravi za stalno na ovom svetu.
Pošto On od Oca ishodi Njegov dolazak na zemlju je striktno vezan za nadahnuća proroka i svetitelja.
Da Sveti Duh nije svima dat, govori i Rim. 8: 11. А ако ли живи у вама Дух Оног који је васкрсао Исуса из мртвих, Онај који је подигао Христа из мртвих оживеће и ваша смртна телеса Духом својим који живи у вама.
Kao što je obećao, Isus je po Vaznesenju Apostolima poslao utešitelja, a Jevađelje to ovako opisuje u Dap 2,1-4:
"1. И кад се наврши педесет дана беху заједно сви апостоли једнодушно.

2. И уједанпут постаде хука с неба као дување силног ветра, и напуни сву кућу где сеђаху;

3. И показаше им се раздељени језици као огњени; и седе по један на сваког од њих.

4. И напунише се сви Духа Светог, и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше те говораху."

Od ovoga trenutka Apostoli postaše sposobni da govore sve jezike i pođoše po celoj Zemlji da krste narode "u ime Oca, Sina i Svetoga Duha" (Mt. 28,19) pa neki ovo smatraju rođenjem Svete Apostolske Hrišćanske Crkve.

Dakle, Jevanđelje ne samo da je ispunjenje Starog Zaveta, već se ispunilo i sve što je u njemu Isus prorekao, tako da je bilo kakvo drugo tumačenje nemoguće.

Sveti Duh ne boravi za stalno na ovom svetu.
Pošto On od Oca ishodi Njegov dolazak na zemlju je striktno vezan za nadahnuća proroka i svetitelja.
Da Sveti Duh nije svima dat, govori i Rim. 8: 11. А ако ли живи у вама Дух Оног који је васкрсао Исуса из мртвих, Онај који је подигао Христа из мртвих оживеће и ваша смртна телеса Духом својим који живи у вама.
Kao što je obećao, Isus je po Vaznesenju Apostolima poslao utešitelja, a Jevađelje to ovako opisuje u Dap 2,1-4:
"1. И кад се наврши педесет дана беху заједно сви апостоли једнодушно.

2. И уједанпут постаде хука с неба као дување силног ветра, и напуни сву кућу где сеђаху;

3. И показаше им се раздељени језици као огњени; и седе по један на сваког од њих.

4. И напунише се сви Духа Светог, и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше те говораху."

Od ovoga trenutka Apostoli postaše sposobni da govore sve jezike i pođoše po celoj Zemlji da krste narode "u ime Oca, Sina i Svetoga Duha" (Mt. 28,19) pa neki ovo smatraju rođenjem Svete Apostolske Hrišćanske Crkve.

Dakle, Jevanđelje ne samo da je ispunjenje Starog Zaveta, već se ispunilo i sve što je u njemu Isus prorekao, tako da je bilo kakvo drugo tumačenje nemoguće.

Pa dobro ali za koga je molio oca Isus kada je Sveti Duh bio prije njega tu????

I TO DRUGOG UTJESITELJA! Sveti Duh je jedan! (lako je zakljuciti da Sveti Duh i Utjesitelj nisu isti)

Sveti Duh je vec tu a ISUS KAZE:
AKO JA NE ODEM UTJESITELJ NECE MOCI DA DODjE!

Pa dobro ali za koga je molio oca Isus kada je Sveti Duh bio prije njega tu????

I TO DRUGOG UTJESITELJA! Sveti Duh je jedan! (lako je zakljuciti da Sveti Duh i Utjesitelj nisu isti)

Sveti Duh je vec tu a ISUS KAZE:
AKO JA NE ODEM UTJESITELJ NECE MOCI DA DODjE!

I moj deda je pre mene bio na zemlji pa ne znači da je još uvek tu. "Drugi utešitelj" se odnosi na drugog u odnosu na govornika, tj. Isusa.
Božija volja je bila da Isus napusti svet pre silaska Svetog Duha i tu nema ničeg spornog. Jednostavno, Bog je tako hteo a nama nije dato da znamo zašto.

I moj deda je pre mene bio na zemlji pa ne znači da je još uvek tu. "Drugi utešitelj" se odnosi na drugog u odnosu na govornika, tj. Isusa.
Božija volja je bila da Isus napusti svet pre silaska Svetog Duha i tu nema ničeg spornog. Jednostavno, Bog je tako hteo a nama nije dato da znamo zašto.

To je kontradiktorno. Sveti Duh je vec bio tu!!
Nije mogao najaviti DRUGOG SVETOG DUHA! Najavljivao je DRUGOG POSLANIKA!

Zasto bi on sebe uporedjivao sa Utjesiteljem? (ako ja ne odem, on nece moci da dodje, ako odem, on ce doci) I ON I MUHAMMED SU POSLANICI! Najavljivao je PARAKLETOS (Hvaljenog) sto u prevodu na arapski znaci Ahmed/Muhammed a.s.

To je kontradiktorno. Sveti Duh je vec bio tu!!
Nije mogao najaviti DRUGOG SVETOG DUHA! Najavljivao je DRUGOG POSLANIKA!

Zasto bi on sebe uporedjivao sa Utjesiteljem? (ako ja ne odem, on nece moci da dodje, ako odem, on ce doci) I ON I MUHAMMED SU POSLANICI! Najavljivao je PARAKLETOS (Hvaljenog) sto u prevodu na arapski znaci Ahmed/Muhammed a.s.

Ne znam kako grčke izraze prevode na arapski, ali je i nebitno. Do sada je bilo reči o UTEŠITELJU, a ne o hvaljenom.
Činjenica da je Sveti Duh (kao uostalom i sam Bog Otac, a to ni islam ne osporava) silazio na zemlju, ne znači da je On na zemlji sve vreme boravio.
U Jov. 14,17 koristi se izraz DUH ISTINE što odbacuje svaku mogućnost da se misli na čoveka.

Calibure, sta da ti kazem osim SHOW! Zanimljivo da je link koji si dao upravo posvecen MUHAMMEDU!
Najjaci je prevod, zvace se musalmani, KOJI CE UNISTITI VJERU! :hahaha::hahaha::hahaha:
I meni je smešno da se kao dokaz ispravnosti islama pozivaš na tekst u kome stoji da je islam demonska religija. :hahaha:

Sto se tice AHMEDA... Vec sam rekao da sam dao pogresno mjesto gdje mozes potraziti... A Ahmed ima svoje znacenje na arapskom... Jedno od njih je HVALJENI, BLAGI. Svako ime ima svoje znacenje. Ne budi glup...
Zanimljivo da je tekt na koji se pozivaš pisan na sanskrtu, a ne na arapskom. :roll:

Kao prvo.... Na internetu skoro da nemas nista tako da te islamofobicare idiote mozes slobodno da zaboravis. Mnogo je providno a i hindu ucenjaci se slazu sa Naikom. Kao i brojni hidnusi koji su presli na Islam poslije svega ovoga.
Zanimljiva tvrdnja. Možeš li da nam objasniš kako to da se hinduisti ne slažu sa lažima Zaira Naika? :ceka:

Hindusi znaju za ovaj prevod i svaki su potvrdili!
"Doci ce vjeroucitelj sa svojim prijateljima. Ime ce mu biti Muhammed. Kada Radzabhodz ovog Arapa ocisti, obratice mu se rijecima: O ponosu covjecanstva, pocastio sam te mnogim stvarima. Ti ces okupiti veliku vojsku protiv demona, a bices zasticen od neprijatelja."
(Bhavisja Purane, Parva 3, Khand 3, Adharta 3, 5-8)
zatim...
"Taj stranac ce se pojaviti u zemlji Arapa jer tamo vise nema prave vjere. Prije njega Bog je vec porazio sotonu, ali sad ga ceka jos jaci neprijatelj. Osoba koja ce biti poslana ce pobijediti sotonu, a svoje neprijatelje ce povesti Pravi putem. Ime mu je Muhammed."
"... Reci Radzabhodzhu da ne mora da ide u tu zemlju jer cu ja Mojom miloscu da tu vjeru donesem ovdje. Tada jedan covjek rece: "Istinska vjera ce zavladati svijetom. Isvar Parmatra me je poslao da saopstim da ce njegovi sledbenici biti obrezani, nece imati repove na glavama, pustace bradu, pravit ce revolucije u svijetu, imace svoj poziv za molitvu, jesce mnoga jela, jesce meso ali ne svinjetinu a zbog toga sto ce se boriti protiv vjernika zvace se musalmani. TACKA!<< Bog ce vjeru ovih "sto jedu meso" uciniti da bude glavna..." "
(Bhavisja Purani, Parva 3, Khand 3, Adharta 3, 10-27)
Kazem ti opet... Nemoj da se brukas... Dugo si bio smijesan, ali sada si vec i za zaljenje.
Da, hinduisti znaju za ovaj tekst:
Shri Suta Gosvami said: In the dynasty of king Shalivahana, there were ten kings who went to the heavenly planets after ruling for over 500 years. Then gradually the morality declined on the earth. At that time Bhojaraja was the tenth of the kings on the earth. When he saw that the moral law of conduct was declining he went to conquer all the directions of his country with ten-thousand soldiers commanded by Kalidasa. He crossed the river Sindhu and conquered over the gandharas, mlecchas, shakas, kasmiris, naravas and sathas. He punished them and collected a large ammount of wealth. Then the king went along with Mahamada (Muhammad), the preceptor of mleccha-dharma, and his followers to the great god, Lord Shiva, situated in the desert. He bathed Lord Shiva with Ganges water and worshipped him in his mind with pancagavya (milk, ghee, yoghurt, cow dung, and cow urine) and sandalwood paste, etc. After he offered some prayers and pleased him.

Suta Goswami said: After hearing the king’s prayers, Lord Shiva said: O king Bhojaraja, you should go to the place called Mahakakshvara, that land is called Vahika and now is being contaminated by the mlecchas. In that terrible country there no longer exists dharma. There was a mystic demon named Tripura(Tripurasura), whom I have already burnt to ashes, he has come again by the order of Bali. He has no origin but he achieved a benediction from me. His name is Mahamada(Muhammad) and his deeds are like that of a ghost. Therefore, O king, you should not go to this land of the evil ghost. By my mercy your intelligence will be purified. Hearing this the king came back to his country and Mahamada(Muhammad) came with them to the bank of the river Sindhu. He was expert in expanding illusion, so he said to the king very pleasingly: O great king, your god has become my servant. Just see, as he eats my remnants, so I will show you. The king became surprised when he saw this just before them. Then in anger Kalidasa rebuked Mahamada(Muhammad) “O rascal, you have created an illusion to bewilder the king, I will kill you, you are the lowest..."

That city is known as their site of pilgrimage, a place which was Madina or free from intoxication. Having a form of a ghost (Bhuta), the expert illusionist Mahamada(Muhammad) appeared at night in front of king Bhojaraja and said: O king, your religion is of course known as the best religion among all. Still I am going to establish a terrible and demoniac religion by the order of the Lord . The symptoms of my followers will be that they first of all will cut their genitals, have no shikha, but having beard, be wicked, make noise loudly and eat everything. They should eat animals without performing any rituals. This is my opinion. They will perform purificatory act with the musala or a pestle as you purify your things with kusha. Therefore, they will be known as musalman, the corrupters of religion. Thus the demoniac religion will be founded by me. After having heard all this the king came back to his palace and that ghost(Muhammad) went back to his place.

The intelligent king, Bhojaraj established the language of Sanskrit in three varnas - the brahmanas, kshatriyas and vaisyas - and for the shudras he established prakrita-bhasha, the ordinary language spoken by common men. After ruling his kingdom for 50 years, he went to the heavenly planet. The moral laws established by him were honored even by the demigods. The arya-varta, the pious land is situated between Vindhyacala and Himacala or the mountains known as Vindhya and Himalaya. The Aryans reside there, but varna-sankaras reside on the lower part of Vindhya. The musalman people were kept on the other side of the river Sindhu.

On the island of Barbara, Tusha and many others also the followers of Isamsiha were also situated as they were managed by a king or demigods.

izvori:
http://www.indiadivine.org/
http://bhavishyapuran.blogspot.com/
"Folk Mythologies and Purāṇas", Ramanujan, A. K., (1993)
"Purāṇa Perennis: Reciprocity and Transformation in Hindu and Jaina Texts.", Albany, New York: State University of New York. ISBN 0-7914-1382-9, p. 105.

Nego...

Sta kazes da analiziramo Budizam!! :lol:
Još laži? 'ajde što da ne... e-muslimane je lako pokopati. :lol:

Poslednja izmena:
Znaju samo za pravi prevod. Ono sto pise u B Purani.

"Doci ce vjeroucitelj sa svojim prijateljima. Ime ce mu biti Muhammed. Kada Radzabhodz ovog Arapa ocisti, obratice mu se rijecima: O ponosu covjecanstva, pocastio sam te mnogim stvarima. Ti ces okupiti veliku vojsku protiv demona, a bices zasticen od neprijatelja."
zatim...
"Taj stranac ce se pojaviti u zemlji Arapa jer tamo vise nema prave vjere. Prije njega Bog je vec porazio sotonu, ali sad ga ceka jos jaci neprijatelj. Osoba koja ce biti poslana ce pobijediti sotonu, a svoje neprijatelje ce povesti Pravi putem. Ime mu je Muhammed."
"... Reci Radzabhodzhu da ne mora da ide u tu zemlju jer cu ja Mojom miloscu da tu vjeru donesem ovdje. Tada jedan covjek rece: "Istinska vjera ce zavladati svijetom. Isvar Parmatra me je poslao da saopstim da ce njegovi sledbenici biti obrezani, nece imati repove na glavama, pustace bradu, pravit ce revolucije u svijetu, imace svoj poziv za molitvu, jesce mnoga jela, jesce meso ali ne svinjetinu a zbog toga sto ce se boriti protiv vjernika zvace se musalmani. TACKA!<< Bog ce vjeru ovih "sto jedu meso" uciniti da bude glavna..." "

Ne znam kako grčke izraze prevode na arapski, ali je i nebitno. Do sada je bilo reči o UTEŠITELJU, a ne o hvaljenom.
Činjenica da je Sveti Duh (kao uostalom i sam Bog Otac, a to ni islam ne osporava) silazio na zemlju, ne znači da je On na zemlji sve vreme boravio.
U Jov. 14,17 koristi se izraz DUH ISTINE što odbacuje svaku mogućnost da se misli na čoveka.

DUH ISTINE se ne tumaci bukvalno!

A Isus je molio za DRUGOG UTJESITELJA! A Sveti Duh je bio prije njega tu. Sveti Duh je jedan. Ne moze da moli za drugog.

Utjesitelj je Muhammed.

Znaju samo za pravi prevod. Ono sto pise u B Purani.

zatim...

Voleo bih da mi neko da objašnjenje kako će to muslimani da se bore protiv vernika.
Osim toga, bilo bi lepo da imamo izvor za ovaj tekst.

DUH ISTINE se ne tumaci bukvalno!

A Isus je molio za DRUGOG UTJESITELJA! A Sveti Duh je bio prije njega tu. Sveti Duh je jedan. Ne moze da moli za drugog.

Utjesitelj je Muhammed.

Opet si se zapetljao.
Biblija se ne tumači bukvalno, ali se ne tumači ni odoakativno. Imaš Dap 2,1-4 gde stoji "i napuniše se svi Svetog Duha", što znači da ga do tada nisu imali.

Back