Otac Joil o pušenju...

Нисам заступник али не разумем тему започету на тако стари видео. Шта сад, ти не волиш о. Јоила ? Па добро.
Je l' nešto loše ako je započeta tema? Da li će nekome da škodi? Ili možda postoji mogućnost da bude od pomoći da se neko promeni ili da neko "nov" - (mlađi) ne krene tim putem. Da li sam negde rekao da ne volim tog Joila? Ne znam odakle ti da grešna misao. Ali...nisam ljubitelj popova jer ne volim crninu koja podseća na smrt, na tugu a ne na radost, što nisu fizički aktivni, što se ne vidi obraz i lice od brade...da ne nabrajam dalje...imam pravo na svoje mišljenje. I vi započinjete veru na osnovu stare knjige zvana biblija.

Je l' nešto loše ako je započeta tema?
Не, питам само за поенту. Јел лоше ако питам ?
Da li će nekome da škodi? Ili možda postoji mogućnost da bude od pomoći da se neko promeni ili da neko "nov" - (mlađi) ne krene tim putem. Da li sam negde rekao da ne volim tog Joila? Ne znam odakle ti da grešna misao. Ali...nisam ljubitelj popova jer ne volim crninu koja podseća na smrt, na tugu a ne na radost, što nisu fizički aktivni, što se ne vidi obraz i lice od brade...da ne nabrajam dalje...imam pravo na svoje mišljenje. I vi započinjete veru na osnovu stare knjige zvana biblija.
Па то ти је као да ја одем на тему Митра Мирића и кренем да пишем како је он лош. У ствари ја не волим народњаке. Па онда ми је свеједно на којој теми пишем. Али избегавам да не би писао једно исто, тј. да све то не ваља.

Не, питам само за поенту. Јел лоше ако питам ?

Па то ти је као да ја одем на тему Митра Мирића и кренем да пишем како је он лош. У ствари ја не волим народњаке. Па онда ми је свеједно на којој теми пишем. Али избегавам да не би писао једно исто, тј. да све то не ваља.
Poenta je da se ne puši odnosno da se živi zdravo. Pogotovo ako to sprska pravoslavna vera nalaže u srpskom pravoslavnom društvu u kom i ja živim i gde se gušim na ulici od dima jer su pušači bitniji. I ne mogu nigde u restoran da izađem jer je dozvoljeno pušenje. Ne moraš da filozofiraš. Ne mislim pogrdno nego stvarno. Nije loše ako si pitao. Izvini što sam ja pitao što si ti pitao.
Evo nekog mog teksta za pušače na autobuskoj stanici, pošto nisam egoista da se vozim kolima i da i sa kolima trujem sopstveni narod dok većina to čini. A tek o tome posebna priča. Ja želim da dišem vazduh ali da ostanem u urbanoj sredini. Najveća pošast su kola i duvan. Svuda u civilizovanom svetu smanjuju ili ukidaju vožnju kola gradom i zabranjuju pušenje i na ulici dok se kod nas pojačava. A ja neću da se selim jer volim da živim tu gde sam odrastao, pričam za Novi Beograd i Zemun. Mada su i od Novog Beograda napravili "elitno" naselje koje je i dalje radničko, u ekonomski siromašnoj državi, koja je bogata prirodom ali ako se pljačka država i narod, onda nemamo ni (za) hleb od Vojvodine, na primer. A ja ne mogu normalno ni da šetam a ni da vozim bajs bez maske jer se ljudima puši i misle samo na sebe.

Evo taj moj tekst za pušače:

O pušačima…

Pušači na ulicama i autobuskim stajalištima nisu samo sebični — oni su hodajuće fabrike smrti. Bez srama, bez trunke svesti, pale cigaretu nasred gužve, među decom, trudnicama, bolesnima, kao da im niko osim njih ne postoji. Njihov dim nije privatna stvar — to je nasilje. To je trovanje javnog prostora, to je akt agresije zamaskiran u naviku. Dok čekamo autobus, dok vodimo dete u školu, dok pokušavamo da dišemo — oni nam nameću svoj smrad, svoju bolest, svoju slabost. I još gledaju pravo u oči, kao da su ponosni na to. Kao da imamo obavezu da gutamo njihove otrove i ćutimo. I niko ne reaguje. Kao da je normalno da budemo taoci njihove zavisnosti. Kao da je u redu da nam neko u pluća gura smrt jer ne zna da obuzda svoje prste. Cigareta im nije uteha — to je oružje. I dok se mi sklanjamo, oni se smeškaju, udišu, izdišu, i truju sve oko sebe. Zaslužuju osudu, ne toleranciju. Zaslužuju zabranu, ne razumevanje. Jer ono što oni rade nije 'pušenje' — to je tiho nasilje nad svim što diše.

Poenta je da se ne puši odnosno da se živi zdravo. Pogotovo ako to sprska pravoslavna vera nalaže u srpskom pravoslavnom društvu u kom i ja živim i gde se gušim na ulici od dima jer su pušači bitniji. I ne mogu nigde u restoran da izađem jer je dozvoljeno pušenje. Ne moraš da filozofiraš. Ne mislim pogrdno nego stvarno. Nije loše ako si pitao. Izvini što sam ja pitao što si ti pitao.
Ja знам лично особу која је била код оца Јоила. И знам лично да је он био благ, иако је та особа пушила цигарете.

Ja знам лично особу која је била код оца Јоила. И знам лично да је он био благ, иако је та особа пушила цигарете.
Pa ako je blag ne znači da se slaže i da podržava. Ili nešto treće. Obično ljudi ćute(trpe) kad žele da sačuvaju "posao"....neko zbog porodice, svako ima neki svoj viši cilj, i veću istinu, ne kažem da je to slučaj...samo kažem. Ja imam čast i stojim iza svojih reči i dela. Ali ću uvek biti čojstven kao možda on i braniti druge od sebe. Ako me razumeš, to je viši čin od herojstva...
On je tu da ukazuje, a ne da brani i slično. Nije njegovo da odlučuje umesto drugih. On oprašta. Jer mu to vera nalaže.

Poslednja izmena:
Pa ako je blag ne znači da se slaže i da podržava.
Слажем се али није према свима једнак, о томе се ради.
Ili nešto treće. Obično ljudi ćute(trpe) kad žele da sačuvaju "posao"....neko zbog porodice, svako ima neki svoj viši cilj, i veću istinu,
О. Јоил је монах, њему монаштво не зависи од савета које даје. Давао овакве или онакве савет он је опет монах.

Nisam razumeo, je l' hoćeš da kažeš da je nepravedan? Ako možeš da pojasniš. Ne poznajem čoveka. Hehe

О. Јоил је монах, њему монаштво не зависи од савета које даје. Давао овакве или онакве савет он је опет монах.
Nisam znao, stvarno, meni je bitna poruka, kao što ja nisam bitan nego šta pričam. I da svako stoji iza svojih reči i dela i da isto radi kao što govori drugima.

Nisam razumeo, je l' hoćeš da kažeš da je nepravedan? Ako možeš da pojasniš. Ne poznajem čoveka. Hehe
То значи кад имаш нарцисоидно дете, када га похвалиш онда је готово, расте у нарциса и крај.
То вера зове самољубљем и гордошћу.
Кад имаш мало уплашено дете, оно има и те како користи и ако га похвалиш и када није добро. Да би се развијало како треба.
Тако и о. Јоил.
Имао је молитве за остављање пушења.
Просто није ишао ђоном на пушаче.
Мада неке људе само јаке речи могу да тргну.
Такви смо ми. Нисмо навикли на благе речи. Неко се тргне само кад чује оштро.
Неко не, зато је и о. Јоил био благ према некима без обзира што су били пушачи.
Зато што има битнијих проблема од тога.
А опет пушење није мала ствар па је он ипак због тога и рекао.
Тако барем људи схватају да је то нека ситница и да није ништа страшно.

То значи кад имаш нарцисоидно дете, када га похвалиш онда је готово, расте у нарциса и крај.
То вера зове самољубљем и гордошћу.
Кад имаш мало уплашено дете, оно има и те како користи и ако га похвалиш и када није добро. Да би се развијало како треба.
Тако и о. Јоил.
Имао је молитве за остављање пушења.
Просто није ишао ђоном на пушаче.
Мада неке људе само јаке речи могу да тргну.
Такви смо ми. Нисмо навикли на благе речи. Неко се тргне само кад чује оштро.
Неко не, зато је и о. Јоил био благ према некима без обзира што су били пушачи.
Зато што има битнијих проблема од тога.
А опет пушење није мала ствар па је он ипак због тога и рекао.
Тако барем људи схватају да је то нека ситница и да није ништа страшно.
S obzirom da živimo u modernom materijalističkom društvu, nažalost, najbolja je finansijska "batina", lepo da društvo kroz vlast smisli kazne protiv pušenja i da debelo to naplati ili da mnogo više poskupe cigarete. Novčana kazna je lek za sve. Kad već ne može lepim rečima. Ali vlast je licemerna i svima prija, od pušača bukvalno žive i od goriva jer svi žele da se voze. A bolest napreduje. Katastrofa. Bukvalno. Teška boleština.

S obzirom da živimo u modernom materijalističkom društvu, nažalost, najbolja je finansijska "batina", lepo da društvo kroz vlast smisli kazne protiv pušenja i da debelo to naplati ili da mnogo više poskupe cigarete. Novčana kazna je lek za sve. Kad već ne može lepim rečima. Ali vlast je licemerna i svima prija, od pušača bukvalno žive i od goriva jer svi žele da se voze. A bolest napreduje. Katastrofa. Bukvalno. Teška boleština.
Ako se drzava zaista "brine" za zdravlje i pusace, ona nece dozvoliti proizvodnju i prodaju, tako da je to jedno licemerstvo zabranjivati pusenje.

Ako neko nece zbog sebe da prestane, nece ni zbog drzave.

Pa većina pušača ne smeta nikom i puši napolju. Mislim da smo ovdje trebali ubaciti i konzumiranje alkohola. Alkohol je najopasnija dopuna dopamina koja puno više nanosi štetu i razbija porodice, uništava živote djeci.
Cijeli život mi je bio kao hodanje u blatu do bedara.
Kažu da se empatično djete, ono sa mnogo više upaljenih senzora stvara ukoliko je raslo uz bar jednog roditelja pored kojeg se moralo hodati kao po jajima. Nepredvidivi roditelji, bilo od pića ili eksplozivni prirodno.
Koliko je kod nas funkcionalnih alkoholičara? Jel normalno da se jutarnja rakija naziva medicinom?
Sve te privremene doze dopamina su alarm da ne možemo sa sobom naći trajno rješenje tj krajnju spoznaju Boga..da smo spremni za sve loše što nam ovaj život može sutra da donese. Poštapamo se cigarom, čašicom ili koječim štetnim jer fali onaj totalni sklad u nama. Onaj isti što je Sidarata tražio ili monah u pećini. Sad me podsjetilo na film “Sveta Petka-Krst u pustinji” i taj dug put do pobjede nad demonima ne dolazi preko noći.

Pa većina pušača ne smeta nikom i puši napolju. Mislim da smo ovdje trebali ubaciti i konzumiranje alkohola. Alkohol je najopasnija dopuna dopamina koja puno više nanosi štetu i razbija porodice, uništava živote djeci.
Cijeli život mi je bio kao hodanje u blatu do bedara.
Kažu da se empatično djete, ono sa mnogo više upaljenih senzora stvara ukoliko je raslo uz bar jednog roditelja pored kojeg se moralo hodati kao po jajima. Nepredvidivi roditelji, bilo od pića ili eksplozivni prirodno.
Koliko je kod nas funkcionalnih alkoholičara? Jel normalno da se jutarnja rakija naziva medicinom?
Sve te privremene doze dopamina su alarm da ne možemo sa sobom naći trajno rješenje tj krajnju spoznaju Boga..da smo spremni za sve loše što nam ovaj život može sutra da donese. Poštapamo se cigarom, čašicom ili koječim štetnim jer fali onaj totalni sklad u nama. Onaj isti što je Sidarata tražio ili monah u pećini. Sad me podsjetilo na film “Sveta Petka-Krst u pustinji” i taj dug put do pobjede nad demonima ne dolazi preko noći.
Jedna kleka ali samo jedna, ujutru, i jeste dobra za zdravlje.

Moj brat je bio kod oca Joila pre 10-tak godina, pusac je, i naravno otac Joil mu je rekao da odmah prestane da pusi (sto i ja mislim, prenervozan je postao), i da pije po jednu casu dnevno od cistog grejfurta iscedjen sok.

On je pio neko breme i bilo mu je bolje, a posle se vratio pusenju.

Otac Joil time samo je zeleo dobro ljudima i nista vise.

Inace, takodje ga je opisao kao izrazito blagog.

Joj, to je moj porok. Dosadilo mi je robovati cigari a sve vičem da ću sutra ostaviti. Kao da mi čitaš misli😅 razradjujem taktiku da mi snagu pruži gnjev na to robovanje i koliko tačno traje misao za cigarom. Mislim negdje oko 3 minute a onda popusti i kako vreme ide ta misao dolazi u sve većim vremenskim razmacima. Znači, najkritičnija bi bila prva 3 dana.
Čitaj Psaltir. Naročito psalme 26, 50. i 90.

Back