Kanada

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Cao svima na forumu!

Pronasao sam dosta korisnih informacija u vezi zivota u Kanadi, jos uvek nisam procitao sve postove na ovoj temi ali se trudim :)

Ja veslam ka Kanadi ( ali bukvalno posto sam mornar :) ) i u procesu sam za spouse vizu, ocekujem da bi proces trebalo do Maja meseca da bude gotov i da ako bog da, doveslam i ja do Kanade posto mi je to zelja oduvek.

Ima li nekoga u Ottawi i okolini? Ja cu biti tamo u pocetku ali planiram da sa suprugom ubrzo posle useljenja idemo u Toronto.
Posto cu biti svez imigrant, znam ukupno petoro ljudi u Kanadi, ali voleo bih da upoznam sto vise ljudi i uvek sam raspolozen za druzenje.
Svaki savet je dobrodosao.

Pozdrav :-)

Sale Trbojevic, propali imigrant za Kanadu tj. za Quebec odbijen zbog ucesca u ratu.
Original postavio sale0509

Original postavio sale0509 Pogledaj poruku
Pa bio sam u partizanima 1991/1992.Ajd makar da sam hteo, nego nas potrpali jednog dana u avion pa pravac Bosna.Pitali me detaljno da navedem gde sam bio i kada su videli obavestili me da cu cekati 6-18 meseci na proveru.Evo sada istice 18 mesec.
Brate mili ko sad ne odlepi taj nije normalan

Inace ko nema ovakvu zajebanciju,taj stvarno za 6-8 odlazi u Kanadu.Podneses zahtev kod Quebec Immigration.Oni te pozovu u Bec na intervju.Prodjes intervju i izdaju ti sertifikat da si primljen u Quebec.S tim podnosis zahtev za iseljenicku i za dva do tri meseca si u Kanadi.Osim naravno ako nisi branio ustavni poredak SFRJ a da ni sam nisi znao da to radis.

Bila je odlicna tema - Kako do kandaske iseljenicke vize (mada je viza useljenicka), koja je nazalost zatvorena. Najgore sto se moglo desiti da kanadska ambasada nekog obbije.
243.str pomenute teme.
Original postavio sale0509

Da,dobili smo prekjuce dopis da smo odbijeni tj da je njihova sluzba odbila da nas pusti u Kanadu.

Sada jedino ostaje da se zivot organizuje u Srbiji.Potroseno nekoliko godina uzalud , ali sta da se radi.Zivot tece dalje.

Cao svima,

Ja veslam ka Kanadi, od sutra mi pocinje proces za spouse vizu, ako bog da, da doveslam i ja do Kanade u toku 2012.

Ima li nekoga u Ottawi i okolini? Ja cu biti tamo u pocetku ali planiram da sa suprugom ubrzo posle useljenja idemo u Toronto.
Posto cu biti svez imigrant, znam ukupno petoro ljudi u Kanadi, ali voleo bih da upoznam sto vise ljudi i uvek sam raspolozen za druzenje.

Pozdrav :-)

Zamrla je tema nesto, imam jedno pitanje ako ima koga! Posto sam procitao ovde po forumu da iskustvo iz Srbije ne znaci u vecini slucajeva za pridosle imigrante koji su u potrazi za poslom, interesuje me ako neko zna, da li poslodavci u Kanadi prihvataju Americko iskustvo i preporuke svezih imigranata?

Thx, pitam zato sto cu uskoro biti svez imigrant a dosta se ovde po forumu pisalo da iskustvo iz Srbije ne znaci mnogo. Ja sam radio za Americku kompaniju ali planiram i da zavrsim nesto u CA kako bi se vise kvalifikovao, pre par dana sam se dopisivao sa jednom devojkom koja je zivela u CA i evo sta mi je napisala u vezi posla izmedju ostalog:

".....suprug i ja smo napustili CA u aprilu 2011. Bili smo tamo 2 i po godine i nismo se snasli. Bili smo u okolini Toronta. Suprug je imao posao, dok ja nisam uspela da nadjem nista. Stalno sam aplicirala, ali me nigde nisu pozvali na intervju. ( Cak sam na par mesta dobila odgovor da NISAM kanadjanjin i da prvenstvo imaju oni koji su kanadski drzavljani.) "

Thx, pitam zato sto cu uskoro biti svez imigrant a dosta se ovde po forumu pisalo da iskustvo iz Srbije ne znaci mnogo. Ja sam radio za Americku kompaniju ali planiram i da zavrsim nesto u CA kako bi se vise kvalifikovao, pre par dana sam se dopisivao sa jednom devojkom koja je zivela u CA i evo sta mi je napisala u vezi posla izmedju ostalog:

".....suprug i ja smo napustili CA u aprilu 2011. Bili smo tamo 2 i po godine i nismo se snasli. Bili smo u okolini Toronta. Suprug je imao posao, dok ja nisam uspela da nadjem nista. Stalno sam aplicirala, ali me nigde nisu pozvali na intervju. ( Cak sam na par mesta dobila odgovor da NISAM kanadjanjin i da prvenstvo imaju oni koji su kanadski drzavljani.) "

Sve zavisi, dodju izmeglice iz Banglades, polupismeni, rade sve i svasta cak i 80 sati nedeljno,iskoluju decu, otplate neku kuci i zive. Nije sramota raditi, znas nase ljude misli da su neko kada dodju na zapad i da samo njih cekaju. Godisnje u Kanadu stize preko 300.000 imigranata, e sada ko dodje iz Srbije on je kao super, a onaj iz Rusije,Alzira ili Indije nije. Imigrant sa brojem. Ta zena sto je nigde nisu primili, posla uvek ima u restoranima,radnjama,marketima vataj se posla nemoj sedeti kuci. Kada se dodje na zapad vataj se posla, a ne ja sam radio kao inzinjer. Video si i na forumu sta sve pisu.

Jeste u pravu si, sve ide od slucaja do slucaja, ja sam isto za to da se u pocetku radi bilo sta i nije me sramota da radim. U pocetku izgleda da drugacije ni ne moze dok se ne stekne malo tog njihovog uskustva i dok se ne dokvalifikujes, pa dok ne prodje neko vreme, isto kao i vecina imigranata.
Poz

Jeste u pravu si, sve ide od slucaja do slucaja, ja sam isto za to da se u pocetku radi bilo sta i nije me sramota da radim. U pocetku izgleda da drugacije ni ne moze dok se ne stekne malo tog njihovog uskustva i dok se ne dokvalifikujes, pa dok ne prodje neko vreme, isto kao i vecina imigranata.
Poz
Zdravorazumski razmisljas !

Eh pa da, samo pokusavam da se sto bolje pripremim na ono sto me ceka u Ca, bolje i sa nekim skromnim ocekivanjima pa kako bude. Ako bog da, uz malo srece, rada i truda, sve ima da bude kako treba!

Hvala, imam i odlican je sa dosta info. Trenutno su mi u browser-u otvoreni sajtovi svih provincija u Ca. Supruga je iz Ottawe - Richmond, tamo cemo biti u pocetku ali posle planiramo ili u Toronto ili u BC, tacnije Horseshoe Bay posto ona ima tamo ponudu za posao, jeste da je skroz na drugoj strani ali sta da se radi, imamo auto, spakujemo se i gas. Procitao sam i ovde negde da je i Craigslist isto dobar izvor informacija, nego ja sad jurim da uspostavim kontakt sa svim poznanicima u Kanadi da udjem u networking kako bi se usunjao u taj njihov "Hidden market" sto se tice nalazenja posla.

Poslednja izmena:
Arli, ako znas da mi kazes, u vezi prelaska iz CA u US. Ja kada dodjem u Kanadu, da li mogu kao Permanent Resident da prelazim u US kao i Kanadjani. Imam samo Srpski pasos, imam i poseban tip americke vize ali sa kojom mogu u US samo ako imam radni ugovor?!

Arli, ako znas da mi kazes, u vezi prelaska iz CA u US. Ja kada dodjem u Kanadu, da li mogu kao Permanent Resident da prelazim u US kao i Kanadjani. Imam samo Srpski pasos, imam i poseban tip americke vize ali sa kojom mogu u US samo ako imam radni ugovor?!

Kada dodjes u Kanadu i dobijes PR, mozes da ides u Ameriku. Samo treba da dobijes vizu,koja se dobija za jedan bez ikakvih problema.

Aha, a da li je to proverena informacija? Pitam zato sto sam dobio drugaciji odgovor na temi "Americka viza". Na sajtu US department pise ovako: "Permanent residents (aka landed immigrants) of Canada must have a nonimmigrant visa unless the permanent resident is a national of a country that participates in the Visa Waiver Program (VWP), meets the VWP requirements, and is seeking to enter the U.S. for 90 days or less under that program". - A Srbija nije na listi VWP.

U pravu si i nije mnogo drugaciji odgovor nego nisam se dobro izrazio, toliko citam toga da vec ne znam ni sta pisem. Znaci ipak treba da vadim odredjen tip vize ali pitanje je koliko kosta da vadim u Kanadi?! Ovde u Srbiji je 150 US dollars i mogu bez problema da je izvadim za ukupno 5 radnih dana!

Poslednja izmena:
Ne znam koliko je u Kanadi, mora da pise negde. Drugo pitanje je da li ti sad znas kad ces ici u Ameriku, kad jednom stignes u Kanadu. Da ne bude da vadis vizu u Bg a posle je ne iskoristis, ili odes u USA kad ti bas ne odgovara da ti ne bi propala. Mislim da se sve lakse zavrsava u Kanadi nego kod nas.

Ovde imas koliko se placa za vizu, cini mi se za tebe $140.
http://usvisa-info.com/en-CA/selfservice/us_fee_payment_options

Ne znam da li jos nesto treba da se plati, sad me mrzi da sve gledam. Pogledaj sam sta kazu.

..a dali neko zna dal ima nekakve veze posto sam ja dobio,tj dobili smo 95god porodicni azil za kanadu,ali nismo otisli,ima li nekog olaksanja posto sam vec bio u procesu,da se dobije lakse viza,ali ni papire ne mogu da nadjem...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back