Kamioni i autobusi

Dobro ti još razmisli, to je staro preko 30 godina. Inače oni Volvoi što si ih stavio (njuške) jesu prethodni modeli. Sadašnji za američko tržište s motorom 16l imaju oznake VT:

VolvoVT880_lights.jpg

headerVT800b.jpg

Ako je motor 13l, onda su oznake VN:

3827S.jpg

780670.jpg

Evo opet tog malo starijeg, ali u interesantnom obliku:

vn_grollitsch01.jpg

A neee... Ovi Volvo-i koje sam stavio su NH, pravljeni za Evropsko trziste verovali ili ne. Samo je dodata njuska na vec postojecu FH kabinu. VT i VN serije su za americko trziste.
Da, ali prethodni model za američko tržište je izgledao upravo tako kao taj NH.
Meni licno najvise skrecu paznju dizajnerska resenja kabine. Profesionalna deformacija. U Srbiji kamiondzije nemaju bas slifa za takvu vrstu grafike i reklame... a moglo bi da izgleda ekstra :)
Ne radi se tu o našem šlifu nego o ograničenoj dužini. Ko bi to upio ovde, morao bi da stavi kraću poluprikolicu i time se odrekne priličnog dela tovarnog prostora. Naravno da niko to ne želi i zato ovakvi kamioni nisu odomaćeni ni u Evropi. Moglo bi se to upotrebiti jedino s kiperskim poluprikolicama, jer su kraće.

Ma sve to zakoni mogu da rese. Da nam dozvole vecu ukupnu duzinu i tezinu, ali bi onda trebalo da su putevi daleko bolji nego sada, da su putarine manje, da se donese zakon o organizaciji i zastiti na radu koji obezbedjuje vece utovarne rampe, komfornije parkinge i placeve, proizvodne hale i dokove, a ne sve ovako - zadnji put gradjeno u vreme komunizma kad je najveci kamion bio dajc! I sve tesno k'o u oko. Nadaleko je poznata ona legenda da u svakoj starijoj firmi postoji neki viljuskarista/dizalicar/portir koji je za kintu spreman da u rikverc natera na utovar solasa sa pratecom umesto vozaca koji to ne mogu.
Ne vidim nijedan jedini razlog zasto bi duzi i tezi kamion sa vise osovina bio opasniji nego klasicni evropski kamion sada? Vise osovina = vise kocnica ; veca tezina = sporije kretanje ; veca duzina = veci teret prenesen odjednom...

To bi zapravo svima bio spas. Umesto da dodju dva kamiona po neku robu - dodje jedan, sto znaci - jedna faktura, jedan vozac, jedna putarina, jedna CMT dozvola, umesto sve to x2! Onda bi pocele cene po toni, kao do sada samo za lebensmittle robe... Vise se ne bi gledale razdaljine (osim za izuzetno lake robe) nego bi mi poceli da se koljemo kao vuci oko cene po toni...

Kod nas je još poseban problem što se strane kamiondžije klepaju na putarinama, pa nas neki zbog toga i zaobilaze. Čujem da je u susedstvu povoljnije. EU je tražila da se cene za domaća i strana vozila izjednače, a ovi naši to primenjuju tako što su strancima zadržali iste cene, a za nas dižu i dizaće dok ne dostignu nivo za strance.

To bi zapravo svima bio spas. Umesto da dodju dva kamiona po neku robu - dodje jedan, sto znaci - jedna faktura, jedan vozac, jedna putarina, jedna CMT dozvola, umesto sve to x2! Onda bi pocele cene po toni, kao do sada samo za lebensmittle robe... Vise se ne bi gledale razdaljine (osim za izuzetno lake robe) nego bi mi poceli da se koljemo kao vuci oko cene po toni...
A za vlast to znaci duplo manje para. Da je vlastima kod nas stalo da ubrzaju transport robe onda bi kao prvo zeleznica pocela da siba ko luda, a ne da kulira od 00 do 24. . .

Ma naterace nas eu da uvedemo to, videces. Ako takve kamione npr. Nemci dozvole, i pocnu da koriste, zasto bi oni nama onda davali duplo vise CMT dozvola nego sto njima treba, i zasto bi njihovi kamioni bili onemoguceni da udju u Srbiju koja takva vozila ne dozvoljava... Sve ce to doci na svoje, para vrti gde burgija nece - a svima se isplati da se trenutno stanje promeni. Bar se isplati na papiru...

Da ali ne zaboravi da je evropska filozofija, musteriaj postoji zbog kompanije, a ne kompanija zbog musterije. . . Tako da ko zna kad ce evropljanima to doci iz dupeta u glavu. . . Jedino ako se ekolozi pobune (kao smanjenej zagadjenja) pa onda, a ovako. . .

Vise volim old school nalepnice kao sto je ovaj DAF na drugoj slici u postu #391, nekako mi je to lepse i mislim da vise moze da istakne mocne linije kamiona nego oslikavanje raznim motivima. Imam slicne planove za moje kamione, ali ce to morati da bude nesto specijalno :)
Ako imate neke predloge - nadjite slike koje sam postavio pa crtajte, bice mi drago da se svi slozimo oko nekog dizajna pa da to uradim.

Cisto da vidim da li sam ovo dobro razumeo.
Kad Amerikanci trose pare na hrom, to je glupost. Ali kad Evropljani trose pare na slike na kamionu (koje su nevidjeno skupe jer sam vidjao slicne radove na pickupima) to nije glupost???

p.s. meni se svidja i jedno i drugo.

I zaboravio si jedan bitan detalj, kalendar sa nekom golom devojkom, ili samo gola devojka zalepljena u kabini ;)
Inace ja se secam da je osamdesetih godina jako puno bilo popularno da se nakamion zalepi neki namrgodjen lik sa zlatnim karikama u usima, crnom kosom, i crvenom maramom. . . Nikad mi nije bilo jasno zasto su svi njega lepili na kamion, mislio sam da je lik bio neka faca pa zato. . .

Back