KALAŠNJIKOV U PENZIJU........

NATO trenutno ratuje u Iraku i Afganistanu ali municija nije dizajnirana za borbe u takvim uslovima vec kao shto si rekao, povecava vatrenu moc vojnika. Sem toga, AK47 ima veci trzaj i samim tim je teze da ga zadrzish na meti. Kalibar 5,56 je``udobniji`` za pucanje i lakshe ga je drzati na meti.

kada pucas u rafalu! pojedinacna paljba je nesto drugo! inace u ratu se 95% metaka ispuca u metu koja se ne vidi tacno, vec se puca otprilike, a u tim slucajevima preciznost nije bitna!

POJEDINCI OVDE LUPAJU GLUPOSTI-sto bi rekao bivshi poruchnik sada kapetan Shilja.Prvo,kalash ce otici u penziju kad laserski pishtolji udju u redovno naoruzanje najsiromashnije africhke drzave.Drugo,rafalna paljba je vrlo korisna-za tjeranje straha-svog naravno.A ja kad bih chuo da neprijatelj rafalishe lakshe bi mi bilo na srcu,nego da chujem sredjenu jedinachnu paljbu.Trece, pricha da u 95% sluchajeva pucash u nejasne mete,pa je preciznost

nepotrebna,je najobichnija nebuloza.Chetvrto,pricha da je kalashnjikov neprecizniji od m16 je tachno,ali irelevantno jer se preciznost m16 istiche preko 200m,a danashnji ratovi se vode ispod 200m,a i kad bi pogodili nekog sa zrnom 5.56 na recimo 250m probojna moc je smijeshna,i bilo koji pancir bi zaustavio metak.Dok 7.62 na 250 m probija stepen III zashtite.Pushka sistema kalashnjikov,opremljena optoelektronskim uredjajima itd,je buducnost.

nepotrebna,je najobichnija nebuloza.Chetvrto,pricha da je kalashnjikov neprecizniji od m16 je tachno,ali irelevantno jer se preciznost m16 istiche preko 200m,a danashnji ratovi se vode ispod 200m,a i kad bi pogodili nekog sa zrnom 5.56 na recimo 250m probojna moc je smijeshna,i bilo koji pancir bi zaustavio metak.Dok 7.62 na 250 m probija stepen III zashtite.Pushka sistema kalashnjikov,opremljena optoelektronskim uredjajima itd,je buducnost.

Sine, smaaaaanji malooo!
Kalibar 7,62x39mm probija stepen III zashtite na 250m. Jeste, to je jedna od onih pricha kako M48 probija oklopni transporter. Idi na youtube i naci cesh gomilu arhivskih snimaka gde Irachani iz zasede gadjaju amere koristeci AK47. Ortak padne i onako oshamucen odpuzi iza hamera. Jedino zagarantovano probijanje pancira je gadjanjem iz "Dragunov-a" 7,62x54R; 7,62x51; 7,92x57 itd.

Evo ti pa se uveri sam.

Khm,dakle:1)W.A.S.P,Lovac,govorio sam IRONICHNO,mislio sam da je ochigledno.Niko normalan ne bi tako koristio m76.2)Lovac,teshko da sam ti sin, a kako vidim tvoj glavni argument je youtube.Dakle ja znam iz LICHNOG iskustva da m70 moze da probije nivo III (stiti pistoljskih zrna do 9 mm),a ti shto ne znash da Ameri nose nivo III+keramichke ploche o tome necu prichati ovdje,ipak si ti LOVAC a ne VOJNO LICE.Dakle,ubuduce nadji bolje argumente.Hvala

Sine, smaaaaanji malooo!
Kalibar 7,62x39mm probija stepen III zashtite na 250m. Jeste, to je jedna od onih pricha kako M48 probija oklopni transporter. Idi na youtube i naci cesh gomilu arhivskih snimaka gde Irachani iz zasede gadjaju amere koristeci AK47. Ortak padne i onako oshamucen odpuzi iza hamera. Jedino zagarantovano probijanje pancira je gadjanjem iz "Dragunov-a" 7,62x54R; 7,62x51; 7,92x57 itd.

Evo ti pa se uveri sam.

Brate, ne treba meni nikakav You Tube...gledo sam uzivo. Jesi li imao ikada priliku pucati sa pancir municijom iz M70 ? Jesi li ikada video efekte pancir municije TT na "U" profil karoserije dajca, na primer ? Nista se ne moze meriti sa Kalashom, rafalno sa boka kad znas da za njega nema prepreke. Lomi, busi, nosi sve pred sobom. Preciznost je tu nije diskutabilna. M48 je otrovno opasna stvar ! Danasnji M 16 u iraku ne radi kad mu crknu baterije od lasera, halogenke, MP3 plejera...
Ne zelim da drzim stranu nikome ali nista od penzije jos 100 godina. Nesto se bojim da ce tek sad dobiti na ceni, narednu deceniju...Nazalost.

Kako samo padnete uvatru zbog sitnica.
Covek gore je spomenuo pojedinacnu, ili rafalnu paljbu.To samo po ko zna koji put govori o cinjenici da nije toliko bitna puska(bitna je) vec ko je poseduje(jos bitnije).Puska je jednostavno orudje,kao i gomila raznog orudja koju je covek osmislio.Ali samo od coveka zavisi koliko ce biti vest da je iskoristi.Coveku mozes dati najprecizniju pusku,ali ako nije izgradjen dzaba,ako nema ko da ga predvodi jos gore
Ratovi vise NEPOSTOJE.Vec duze vreme se vode sukobi ogranicenog inteziteta.Irak nije rat,Afganistan takodje to nije.Tamo se vode gerilske borbe tipa oprzi i bezi.Ili ludak sedne u auto sa gepekom puim eksploziva i,...
Rusko-Gruzijski sukob nije takodje bio rat u pravom smislu reci.Rusi su pregazili Gruzine onako kako su hteli i planirali.Sukob nije trajao u nedogled,teritorijalno je bio ogranicne na ono sto su Rusi smatrali strateskim ciljevima(luke,mesta,komunikacije).Gruzini su imali nesto americkog streljackog naoruzanja,i jeli to nesto izmenilo?Slabija strana u otvorenom sukobu sa daleko jacom stranom ce biti razbijena bez obzira kakvo streljackog naoruzanje imala i kakav kalibar za isto.Da je Rusija izvrsila prva agresiju na Gruziju i Gruzini se odluce za gerilu, bilo bi im potpuno svejedno kakve puske i u kom kalibru poseduju.Kalibar 5,56 ne moze nadoknaditi manjak vazdusne podrske i PVO zastite,ili artiljerijske podrske u otvorenom sukobu.
Bezpotrebno se glozite oko kalibra,ili same puske kad ni najbolja puska nije u stanju promeniti odnos snaga na terenu.
Da li bi bilo neke bitne razlike da VS Srbije ima M21 u svom naoruzanju a da ima pristojne OMJ,RV i PVO.Ili da ima modernu pusku u kalibru 5,56 i da ima 5(pet Mig 29) i jos desetak drugih "letelicai da joj je osnovni borbeni tenk M84?Ko god je u situaciji kao Srbija za njega je kalasnjikov svetinja,majka, najbolji drug.
Kad zarate Amerika i Rusija videcemo dal je bolji 7,62 ili 5,56.Kao i F22 ili nesto sto Ruje poseduju a da je u voznom stanju;)

Polako, izgleda se se slabo snalazis. dakle kada kazem da ces sa 800m iz m48 pogoditi metu bez problema, to nije neka tamo racunica, vec cista matematika i eksterna balistika, svaka puska ima svoj koeficijent razbacivanja, on se dobija tako sto se puska stavi u stegu, i na odredjenoj daljini puca u metu. ako puska na 800m ima razbacivanje manje od 25cmsto znaci da su svi pogodci usli u polu precnik kruga od 25cm, sto se smatra povrsina sigurnog pogotka prosecnog muskarca koji se gadja u grudi) onda se kaze da ta puska ima ''efikasan domet na 800m ) on zavisi i od vremenskih uslova, to znaci, da ako na 800m gadjas nekog u sredinu grudi, puska ti garantuje uspesan pogodak, ostalo zavisi od strelca! e sada da se vratimo na ono sto sam ja rekao, nas snajper m76 ima 300m manji ''efikasan ''domet od muske m48! zato su te puske i koriscene u ratu, kao dugomente puske malog kalibra, ili kako su ih zvali ''rovovski ''snajperi! sve repetirke su u principu preciznije od poluautomatskih puski!

:-)
kakva gomila gluposti. kakav stega? :dash: kod jedne vrste strojeva i alata za obradu deformiranjem, odnos masa između postolja odnosno nakovnja i samog malja je otprilike najmanje 1:100, a samog otkivka 1:1000. te stoga oružje u stezi može biti samo jednom u upotrebi , onda dolazi opet kalibriranje a koje se danas radi laserima.

#govoriti koji je metak precizniji od ovog drugog je isto kao govoriti o tome koja su kola brza, plava ili crvena # kakva glupost.. ali ti si već rekao toliko stvari da to ne čudi..
znači npr. barut jednako izgara u 308 i 3006 ?
Čahura koja daje možda i najujednačenije izgaranje je čahura kalibra 300wsm...govoreći o cijevi 7.62 i nizu kalibara istog promjera cijevi.
i još puno puno faktora utječe na preciznost..i u tolikoj mjeri da se može govoriti i uspoređivati dva kalibra.
druga stvar je što je kod većine stvari ljudski faktor ipak presudan.

Kako samo padnete uvatru zbog sitnica.
Covek gore je spomenuo pojedinacnu, ili rafalnu paljbu.To samo po ko zna koji put govori o cinjenici da nije toliko bitna puska(bitna je) vec ko je poseduje(jos bitnije).Puska je jednostavno orudje,kao i gomila raznog orudja koju je covek osmislio.Ali samo od coveka zavisi koliko ce biti vest da je iskoristi.Coveku mozes dati najprecizniju pusku,ali ako nije izgradjen dzaba,ako nema ko da ga predvodi jos gore
Ratovi vise NEPOSTOJE.Vec duze vreme se vode sukobi ogranicenog inteziteta.Irak nije rat,Afganistan takodje to nije.Tamo se vode gerilske borbe tipa oprzi i bezi.Ili ludak sedne u auto sa gepekom puim eksploziva i,...
Rusko-Gruzijski sukob nije takodje bio rat u pravom smislu reci.Rusi su pregazili Gruzine onako kako su hteli i planirali.Sukob nije trajao u nedogled,teritorijalno je bio ogranicne na ono sto su Rusi smatrali strateskim ciljevima(luke,mesta,komunikacije).Gruzini su imali nesto americkog streljackog naoruzanja,i jeli to nesto izmenilo?Slabija strana u otvorenom sukobu sa daleko jacom stranom ce biti razbijena bez obzira kakvo streljackog naoruzanje imala i kakav kalibar za isto.Da je Rusija izvrsila prva agresiju na Gruziju i Gruzini se odluce za gerilu, bilo bi im potpuno svejedno kakve puske i u kom kalibru poseduju.Kalibar 5,56 ne moze nadoknaditi manjak vazdusne podrske i PVO zastite,ili artiljerijske podrske u otvorenom sukobu.
Bezpotrebno se glozite oko kalibra,ili same puske kad ni najbolja puska nije u stanju promeniti odnos snaga na terenu.
Da li bi bilo neke bitne razlike da VS Srbije ima M21 u svom naoruzanju a da ima pristojne OMJ,RV i PVO.Ili da ima modernu pusku u kalibru 5,56 i da ima 5(pet Mig 29) i jos desetak drugih "letelicai da joj je osnovni borbeni tenk M84?Ko god je u situaciji kao Srbija za njega je kalasnjikov svetinja,majka, najbolji drug.
Kad zarate Amerika i Rusija videcemo dal je bolji 7,62 ili 5,56.Kao i F22 ili nesto sto Ruje poseduju a da je u voznom stanju;)
potpisujem...
a ostale sitnice su stvar osobnog ukusa.

Sine, smaaaaanji malooo!

Evo ti pa se uveri sam.

ja pucao u pancir plocu naseg domaceg pancira Mile dragic sa snajperom m-76 na 100 metara i nije ga probio.Zrno se zaustavilo u njemu i napravilo izbocinu ali ga nije probilo.Ipak taj pogodak je po coveka poguban isto kao i da ga je pogodio bez pancira(mozda i bolje) jer bi doziveo mnogo jake kontuzije(sigurno bi mu pukla grudna kosta i koje rebro

zaboravljate svi.. valjda ovdi ima lovaca pa neka kažu kako se ponaša metak .223(koji je nešto slabiji od 5.56) na srnećoj divljači?
U jednoj općini 1991 godine kao jedan od razloga za veći mobilizacijski odziv srpskog stanovništva je bio taj šta su #jake snage mupa#:lol:(ekipa iz lučkog) u borbama upotrebljavale sarovke i ultimaxe. Na poginulima su na nekim djelovima tijela lako zamijenili rane od metaka sa ranama od noža.....

Necu vishe postovati ovdje jer nema svrhe.Ochigledno su svi iskusni ratnici koji su pucali iz svega, i kako se chini-u sve.Nema veze shto ne znaju osnovne podatke o stvarima o kojima pishu,ali jednostavno moraju biti u pravu.Ovdje rat-nije rat,rasprava o pushci i rasprava ko ima vishe aviona je jedno te isto,najjachi dokazi su na youtubeu,e sad mi je jasno shto su me odgovarali od ove teme.Potpisujem-ovdje NIKO ne zna ni 20% onog sto tvrdi da zna

kakva gomila gluposti. kakav stega? :dash: kod jedne vrste strojeva i alata za obradu deformiranjem, odnos masa između postolja odnosno nakovnja i samog malja je otprilike najmanje 1:100, a samog otkivka 1:1000. te stoga oružje u stezi može biti samo jednom u upotrebi , onda dolazi opet kalibriranje a koje se danas radi laserima.

#govoriti koji je metak precizniji od ovog drugog je isto kao govoriti o tome koja su kola brza, plava ili crvena # kakva glupost.. ali ti si već rekao toliko stvari da to ne čudi..
znači npr. barut jednako izgara u 308 i 3006 ?
Čahura koja daje možda i najujednačenije izgaranje je čahura kalibra 300wsm...govoreći o cijevi 7.62 i nizu kalibara istog promjera cijevi.
i još puno puno faktora utječe na preciznost..i u tolikoj mjeri da se može govoriti i uspoređivati dva kalibra.
druga stvar je što je kod većine stvari ljudski faktor ipak presudan.

i sad ces ti meni reci kako se upucavaju snajperi a ja upucam nedeljno jedan! koji je to sistem da se upucava laserom ? i kojim to laserom se meri rasturanje zrna , testovi se vrse iskljucivo upotrebom posebnih stega,i nikako drugcije nego kao i svi drugi, na poligonu. da ti kazem kako se zove ta sprava samo bi te zbunio, pa je i zovem stega!

ti si ovde nabacao 10 gluposti a ni o jednoj nista ne znas! kakve veze ima izgoravanje baruta sa onim sto sam ja pricao ? i kakva je to glupost o ''najpravilnijem izgoravanju
baruta'' ? sta to znaci ? :-) znas li ti uopste zasto je bitno vreme izgorevanja baruta?

pa naravno da utice 100 stvari na preciznost, ali ja sam govorio kako se meri ''efektivna'' preciznost, i sta to znaci, i kako je m48 daleko preciznija puska od m76! ti to sporis ?

Sto znaci da ti je svejedno sa cime pucas :)
Mosh i kamenjem da ih gadjas :)

gde sam ja napisao da je svejedno cime pucas ? ja sam rekao da je svejedno da li gadjas sa m16 ili ak47 , kada uopste u vecini slucajeva ni ne gadjas nesto tacno, vec otrpilike, pa ti to sto je ak47 malo neprecizniji, i sto ces njime u streljani napraviti 15 poena manje na takmicenju, bas puno i ne smeta u realnom ratu! izviris, saspes rafal u pravcu odakle mislis da tuku po tebi, zalezes i menjas sarzer, otprilike izlgeda tako,kad i nekog vidis, taj obicno trci, il tek tek viri, pa se i tu gadja onako, otprilike! metak 5,56 je jeftin, i lak, vojnik ga vise moze poneti, i logisticki ga je lakse dopremiti, i to je osnovni razlog njegovog koriscenja! mada ameri napustaju 5,56!

Poslednja izmena:
Moze i papovka i ruger 10/22 (.22LR) i svaki poluautomat.
Pogledaj kako se zezaju u SAD sa Ruger-om 10/22 (.22LR).

Pozdrav

znas li ti sta je kineticka energija metka ? znas li koliku kineticku energiju ima zrno recimo naseg snajpera m76 ? 7,92X57 ? znas li kako izgledaju rebra coveku koga pogodi to zrno sa 150m ? pricamo o standardnom zrnu, nista volfram, nista celicna kosuljica...

znas li ti sta je kineticka energija metka ? znas li koliku kineticku energiju ima zrno recimo naseg snajpera m76 ? 7,92X57 ? znas li kako izgledaju rebra coveku koga pogodi to zrno sa 150m ? pricamo o standardnom zrnu, nista volfram, nista celicna kosuljica...

Zashto meni postavljash to pitanje?
Naravno da znam. Shta sad hocesh da kazesh?
Ja sam govorio o 7,62x39mm kako ne moze da probije pancir na 200m a ne 7,92x57mm.

ja pucao u pancir plocu naseg domaceg pancira Mile dragic sa snajperom m-76 na 100 metara i nije ga probio.Zrno se zaustavilo u njemu i napravilo izbocinu ali ga nije probilo.Ipak taj pogodak je po coveka poguban isto kao i da ga je pogodio bez pancira(mozda i bolje) jer bi doziveo mnogo jake kontuzije(sigurno bi mu pukla grudna kosta i koje rebro

Probicesh pancir koji nosi NATO. O tim pancirima sam govorio.

Khm,dakle:1)W.A.S.P,Lovac,govorio sam IRONICHNO,mislio sam da je ochigledno.Niko normalan ne bi tako koristio m76.2)Lovac,teshko da sam ti sin, a kako vidim tvoj glavni argument je youtube.Dakle ja znam iz LICHNOG iskustva da m70 moze da probije nivo III (stiti pistoljskih zrna do 9 mm),a ti shto ne znash da Ameri nose nivo III+keramichke ploche o tome necu prichati ovdje,ipak si ti LOVAC a ne VOJNO LICE.Dakle,ubuduce nadji bolje argumente.Hvala

Ja stvartno ne znam kako drugachije da ti dokazem. Mogao sam da navedem gomilu "primera" iz "lichnog iskustva" ali radje bih ostao poshten LOVAC nego nabedjeno vojno lice.
Ovo sa youtube je crno na belo "Djole". Nije sigurno pucano iz pishtolja.

Back