Kakvu perspektivu vidite/zamisljate?

Stabilnija politička i ekonomska situacija. Mogućnost da uzmeš kredit i da ti rata ne skoči sa 300 na 700 evra u roku od nekoliko godina. Daleko veće plate za isti posao koji radiš ovde. Bolja zdravstvena zaštita i manja smrtnost od karcinoma. Treba li dalje nabrajati...?

Земља нам је нестабилна пре свега због систематског уништавања са запада (тј "других земаља" из конверзације). Економски нас сакате годинама, а политички су нас девастирали и после свих срања и даље желе потпуно да нас униште подгревајући сукобе преко својих полтрона а наших непријатеља из суседних земаља. И наравно да је мања смртност од карцинома када су нас частили са неколико тона осиромашеног уранијума. А и српски народ воли да ужива у пороцима (дувану, алкохолу, дрогама, нездравом храном). Свака индивидуа одређује како ће се старати о себи (мислим у здравственом смислу). Здравство јесте у тешком стању али је то продукт прво домаће неспособности, криминалних власти (које продукује корупцију) и економске пропасти земље за коју је као што сам написао већ одговоран запад. Али оставимо то по страни. Шта то запад нуди младим српским гастабајтерима ? Нуди им да буду ђубретарска радна снага, обична стока која служи за просту репродукцију. Добро, шака њих се и снађе у неким квалитетнијим пословима, свакако на позицијама које су потребне. Сјајно је то осмишљено. Уништили су земљу, покуповали шта ваља за багателу и узели младу радну снагу за багателу, за нови слој ђубретарске радне снаге. Такође и ону шаку која ваља су оцепили од земље да би је додатно уништили и лично профитирали. Земља без младе образоване радне снаге никако не може да напредује. Зато су и циљано поставили и подржали криминалну власт незналица и неспособњаковића који нису завршили ни средње школе. Само да би додатно деморалисали народ и окренули га против своје земље. Можда звучим оштро и параноично, али сигурно не грешим. Мени је слобода важнија од сваког материјалног ужитка, а уништена земља и колонија је убиство за све младе који спас желе да пронађу у некој западној Дембелији које нема. Завршићу са Софоклом - Ко тиранину иде његов је роб.

Zacarani je to krug...Oni koji mogu da se snadju preko bolje je da beze,jer ovde nece biti bolje,br ne u bliskoj nam buducnosti.
Ne osudjujem ni one koji ostaju ni one koji idu,ova zemlja nije nista pruzila nama mladima i ne planira.
Samo stanje t eiste omladine sve govori,vecina je nezaintresovana,i dalje zivi sa roditeljma.Kljukali su ih bajkama "Uci da ne budes kao ja",a onda su udarili o beton posle svog napora i truda.Mladi odlaze jer ova zemlja nema perspektive sve dok je vode jedni te isti halapljivci vec decenijama.
Od ideala se ne zivi,ne treba se niko stideti djubretarstva,trebas se stideti neradnika koji hoceju 'leba bez motike.
Ovoj zemlji su potrebni mladi,ali mladima ova zemlja sve manje treba.
Vuk poje magarca i tako ce biti jos dugo.
Trula je zemlja Srbija

Цитираћу Кенедија - Не питајте се шта ваша земља може да уради за вас, него шта ви можете да урадите за вашу земљу. Овде се годинама гаји губитнички менталитет заснован на томе да држава треба да буде социјална установа првог реда која мора да обезбеди све свом народу - запослење, дом, пензија. Само да то падне са неба некако. У свему томе лепо се проналазе криминалци и политичари полтрони запада који рапидно девастирају земљу. Младима је потребно квалитетно школовање, преко којег ће добити квалитетне и поштено плаћене послове. И који ће пре свега применити своје знање да би допринели бољитку у земљи. Који ће нам ***** бесплатно школовање и државни универзитети ако ће неко своје знање да прода у некој другој држави.
Не треба се стидети ни једног поштеног посла, али треба се стидети препуштању младих да буду обична најамничка радна снага, обична стока коју ће задовољити за пар стотина евра више него кући.
Само никако не треба да се предамо ! Ако се предамо, ако прихватимо судбину сметлишта Европе и њених малих ђубретара онда боље да се колективно самоубијемо. Развијати дух слободе, он има дуге корене у нашем народу. Развијати заједништво и колективизам, али у поштеним и искреним намерама. Одстанити се од свих међународних утицаја и уништити увозничку мафију. Можда онда Србија и буде пристојна за живот...

Čkode, citiraj Kenedija, možeš i Spinozu, ma i Seneku, sve džaba. Nakon jednog člana porodice, upravo mi umire drugarica od 25 godina, od raka na mozgu. Đubretarska radna snaga.. pf. Jesmo jeftina radna snaga, ali intelektualna radna snaga, koja je plaćena jednako kao njihova. Šta nekog na Novom Zelandu boli uvo odakle sam? Idem na NZ da gajim ovce bez tolikog rizika umrem od neke gadne bolesti, dok još nisam ni počela da živim. Btw, tamo mladi parovi dobijaju i kuću i posao, ako se obavežu da će da naprave dvoje dece. :P

Dakle, meni bi prosečna plata bila oko 200 000 nzd, imam kuću, muža, decu i gledam ovce kako pasu, uz klimu kao da je proleće cele godine. To se zove perspektiva. :)

Čkode, citiraj Kenedija, možeš i Spinozu, ma i Seneku, sve džaba. Nakon jednog člana porodice, upravo mi umire drugarica od 25 godina, od raka na mozgu. Đubretarska radna snaga.. pf. Jesmo jeftina radna snaga, ali intelektualna radna snaga, koja je plaćena jednako kao njihova. Šta nekog na Novom Zelandu boli uvo odakle sam? Idem na NZ da gajim ovce bez tolikog rizika umrem od neke gadne bolesti, dok još nisam ni počela da živim. Btw, tamo mladi parovi dobijaju i kuću i posao, ako se obavežu da će da naprave dvoje dece. :P

Dakle, meni bi prosečna plata bila oko 200 000 nzd, imam kuću, muža, decu i gledam ovce kako pasu, uz klimu kao da je proleće cele godine. To se zove perspektiva. :)

Ма супер је то. Ајд пробуди се сад.

Цитираћу Кенедија - Не питајте се шта ваша земља може да уради за вас, него шта ви можете да урадите за вашу земљу. Овде се годинама гаји губитнички менталитет заснован на томе да држава треба да буде социјална установа првог реда која мора да обезбеди све свом народу - запослење, дом, пензија. Само да то падне са неба некако. У свему томе лепо се проналазе криминалци и политичари полтрони запада који рапидно девастирају земљу. Младима је потребно квалитетно школовање, преко којег ће добити квалитетне и поштено плаћене послове. И који ће пре свега применити своје знање да би допринели бољитку у земљи. Који ће нам ***** бесплатно школовање и државни универзитети ако ће неко своје знање да прода у некој другој држави.
Не треба се стидети ни једног поштеног посла, али треба се стидети препуштању младих да буду обична најамничка радна снага, обична стока коју ће задовољити за пар стотина евра више него кући.
Само никако не треба да се предамо ! Ако се предамо, ако прихватимо судбину сметлишта Европе и њених малих ђубретара онда боље да се колективно самоубијемо. Развијати дух слободе, он има дуге корене у нашем народу. Развијати заједништво и колективизам, али у поштеним и искреним намерама. Одстанити се од свих међународних утицаја и уништити увозничку мафију. Можда онда Србија и буде пристојна за живот...

A ko treba da nam obezbedi dom,posao i penziju ako zaposlenja nema.Ne hvalim nase skolstvo,ono je takvo kakvo je,ono treba da se menja jer su metodi polako zastareli,ali se niposto ne mogu sloziti da nam je skolstvo bezvredno.
Mladi ne mogu nista da urade za zemlju koja se vec generacijski godinama unazad unistava.
Drzava je duzna da obezbedi buducnost mladom detetu punom nade,i starost postenom coveku koji ju je tokom zivota zasluzio.
Nasa drzava,druze moj,sve manje praktikuje to.
Sada je lov u mutnom,laktanje na sve moguce nacine do materijalnog cilja pohlepnika
Srbija je mrtvo more,srpski narod je pod cizmom kapitalizma i propalog perioda prolaska kroz tranziciju.
Srbija hramlje na obe noge dok je njen drzavni vrh mlati po prstima
Tu ne moze nista da uradi kompletna nacija,a ne samo mladi.
Srbiji je potrebno budjenje iz visedeceniskog kosmara
Ali Srbija nastavlja da usnulo propada

Poslednja izmena:
I hoću. Na tremu svoje novozelandske kuće za pet godina. :mrgreen:

Мислим то је твоја лична ствар, свако има право да машта колико жели, али то не може да буде никакав аргумент у дебати. Ја бих рекао да је твоја перспектива страх од реалног света.
А мислиш да млади не умиру на западу ? Мислиш да се то дешава само у Србији ? И то у Србији која је нахрањена тонама осиромашеног уранијума ?
Само бих на крају желео да додам да фантазије о зеленој трави на западу су ништа друго него чиста самодеструкција. Уместо да раде на себи и на томе да се побољша живот у својој кући млади се заваравају глупостима о "бољем животу негде другде". А тог живота нема. Нити ће га бити.

Sve što si napisao pada u vodu.Poljska i Turska beleže najveći ekonomski rast u Evropi a upravo odatle se najveći broj ljudi seli.
Te države nisu uništene ekonomski niti ratom(OK,Turska je diskutabilna u zadnje vreme).Jednostavno ljudi idu gde će bolje živeti.

Zbog slobode sam juče dobio otkaz.Za 160€ mesečno trpeo sam totalnu dijabolu od gazde i koleg(inic)e koje me miniraju svakodnevno.
To je robovanje za siću a ne kada sam kao gospodin u Berlinu radio na gradilištu za 5-15€ po satu.Uskoro letim za Beč,javljam kako je.

A ko treba da nam obezbedi dom,posao i penziju ako zaposlenja nema.Ne hvalim nase skolstvo,ono je takvo kakvo je,ono treba da se menja jer su metodi polako zastareli,ali se niposto ne mogu sloziti da nam je skolstvo bezvredno.
Mladi ne mogu nista da urade za zemlju koja se vec generacijski godinama unazad unistava.
Drzava je duzna da obezbedi buducnost mladom detetu punom nade,i starost postenom coveku koji ju je tokom zivota zasluzio.
Nasa drzava,druze moj,sve manje praktikuje to.
Sada je lov u mutnom,laktanje na sve moguce nacine do materijalnog cilja pohlepnika
Srbija je mrtvo more,srpski narod je pod cizmom kapitalizma i propalog perioda prolaska kroz tranziciju.
Srbija hramlje na obe noge dok je njen drzavni vrh mlati po prstima
Tu ne moze nista da uradi kompletna nacija,a ne samo mladi.
Srbiji je potrebno budjenje iz visedeceniskog kosmara
Ali Srbija nastavlja da usnulo propada

Ниси ме разумео. Није школство безвредно. Заправо просвета је основни кључ за опоравак државе. Као прво и основно потребни су млади школовани људи који ће своје знање применити за развој бољитка у земљи. Написао сам да све иде у три лепе ако нам млади интелектуалци и стручњаци одлазе и иностранство. Како не схатате да се врши интелектуални и културни геноцид над нашим народом ? Друго потребно нам је образованије становништво. Без просвећености нема бољитка. Просечан становник наше земље једва има основну школу, наравно да ће бити лако изманипулисан од криминалне власти и њима сличних у опозицији.
А и шта је држава ? Је ли држава елита на власти, огромна апаратура која управља свима нама ? Без народа нема државе. Народ треба да се мобилише, народ треба да ради заједно против криминалаца. Доћи ће до тога када будемо комплетно пропали, када се искључе апарати за одржавање.

Ниси ме разумео. Није школство безвредно. Заправо просвета је основни кључ за опоравак државе. Као прво и основно потребни су млади школовани људи који ће своје знање применити за развој бољитка у земљи. Написао сам да све иде у три лепе ако нам млади интелектуалци и стручњаци одлазе и иностранство. Како не схатате да се врши интелектуални и културни геноцид над нашим народом ? Друго потребно нам је образованије становништво. Без просвећености нема бољитка. Просечан становник наше земље једва има основну школу, наравно да ће бити лако изманипулисан од криминалне власти и њима сличних у опозицији.
А и шта је држава ? Је ли држава елита на власти, огромна апаратура која управља свима нама ? Без народа нема државе. Народ треба да се мобилише, народ треба да ради заједно против криминалаца. Доћи ће до тога када будемо комплетно пропали, када се искључе апарати за одржавање.

Narod se se nece osvestiti jos dugo,prosli smo doba ustanaka,buna revolucija.
I sta smo dobili-Srbiju danas.
Revolucija bez evolucije svesto je propast

Sve što si napisao pada u vodu.Poljska i Turska beleže najveći ekonomski rast u Evropi a upravo odatle se najveći broj ljudi seli.
Te države nisu uništene ekonomski niti ratom(OK,Turska je diskutabilna u zadnje vreme).Jednostavno ljudi idu gde će bolje živeti.

Zbog slobode sam juče dobio otkaz.Za 160€ mesečno trpeo sam totalnu dijabolu od gazde i koleg(inic)e koje me miniraju svakodnevno.
To je robovanje za siću a ne kada sam kao gospodin u Berlinu radio na gradilištu za 5-15€ po satu.Uskoro letim za Beč,javljam kako je.

Извини, али колико ја пратим овај форум (ево скоро 8 година) ти шљакаш преко. Како ниси добио сталан и пристојан посао негде ? Ево ја тренутно хонорарно радим онлајн овде и задовољан сам. А имам и милион идеја за покретање неког посла кад завршим факултет. Па шта буде. И ако пропаднем нећу жалити покушаћу поново касније.

Мислим то је твоја лична ствар, свако има право да машта колико жели, али то не може да буде никакав аргумент у дебати. Ја бих рекао да је твоја перспектива страх од реалног света.
А мислиш да млади не умиру на западу ? Мислиш да се то дешава само у Србији ? И то у Србији која је нахрањена тонама осиромашеног уранијума ?
Само бих на крају желео да додам да фантазије о зеленој трави на западу су ништа друго него чиста самодеструкција. Уместо да раде на себи и на томе да се побољша живот у својој кући млади се заваравају глупостима о "бољем животу негде другде". А тог живота нема. Нити ће га бити.

Petre, nemoj pogresno da me shvatis, ali dok te muka i jad zivota ne potresu do srzi, dok ne vidis kako ti bliski umiru, kako nemas kome da se obratis kad si u sranju, kad ne vidis tri meseca dan, da bi zavrsio tezak fakultet i izgradio sebi nesto svetlo, tad ces poceti da menjas misljenje. Ova zemlja ne funkcionise na taaako mnogo nivoa. Od prosvete, preko zdravstva, sve je toliko trulo... Nema popravka. Mozes ceo svoj zivot ostaviti ovde, uloziti sebe, i umreti bez da si ista postigao.
Ovo o cemu ja pricam nisu mastanja. Znas li da oko 60% mladih lekara odlazi iz Srbije? (Ako ne i vise.)
Zapravo, vecina mog drustva samo gleda gde ce odavde, jer ovde zaista, ali zaista ne postoji perspektiva.

Разумем твоје проблеме, али приступ решавању проблема ти је погрешан. Мада свакако лакши. И јасно реалнији. И наравно је разумљиво да свако жели да обезбеди стабилани и пристојан живот својој породици и да не може да рачуна на неке огромне промене у држави. Али да ли је бољи ?
Опет у Сједињеним државама здравствени систем је катастрофалан. Није много боље у неким државама за које сматрамо да су екстра развијене. На Куби, која се сматра за неразвијену земљу трећег света, здравство је одлично организовано и доступно свима. Нека нам они буду узор.
Завршавам и ја факултет ускоро. Да ли је био лак или тежак не могу да коментаришем, то је свакако субјективно. Једино што могу да кажем да су ме досадашње године студирања само још више нагнале да се борим против погрешног система вредности западне цивилизације 21. века. Наш народ трба да пронађе свој модел развоја, а то неће моћи без младих стручњака који масовно одлазе за шаку долара.
Мислим која је друга опција ? Да продамо све за неке бедне новце и да нам земља буде стовариште за нуклеарни отпад ? Или да је купе неки богатији народи који немају доступну свежу воду, ваздух, зеленило. Да се сви колетивно раселимо да би радили као најамни радници као стока ?

Poslednja izmena:
Moj ćale je išao par puta da radi i na Zapad i na Istok. Poslednji put je bio u Austriji na nekoliko dana, 15e po satu(25, ako znaš jezik pa mušterija ne mora svaki čas da zove prevodioca da prevede instrukcije). Neverovatna kinta, ali za 10 dana, koliko je mogao da se zadrži, čovek se vratio skroz ispijen. Tako da razumem zašto ljudi pregore i vrate se ovde nakon nekog vremena. Sa druge strane, čini mi se da su poslovi bez ozbiljnije kvalifikacije znatno slabije plaćeni(neki ljudi se žale kako u hotelijerstvu u Austriji obrću "samo" 1600-1700), te da su zanat ili nešto kao što je medicina ipak jedina prava priča... Ja završih nešto za šta se i ovde mogu izvući poprilično dobre plate, mada kako ti poslovi na zapadu ne ispunjavaju niti kriterijum radno vreme-privlačnost posla niti onaj koji se tiče prisustva bliskih ljudi, lično za sad nemam volje da se tamo nastanjujem. Mada se slažem da je politička situacija ovde i više nego iritantna..

Inače Oktobarka, meni je neki lik koji se vratio iz Novog Zelanda u Srbiju(jbg programer pa ga boli uvo odakle radi) rekao da je standard dosta bolji u Australiji nego na NZ.

Vandal, baš me interesuje šta bi još mogao da mi kaže o životu tamo. Meni se NZ sviđa više zbog klime i brzog zaposlenja. S druge strane, rođaci su mi u Australiji, i jako su zadovoljni, a otišli su pre nekih 15 godina. I ja bih ovde mogla lepo da prođem što se posla tiče, ali... Mislim da razumeš na šta ciljam. I, ipak mislim da nisu u istoj poziciji mladi koji su iz Beograda i mi iz ostalih mesta.
U našim mestima posla nema, a ovde kirija odnese veći deo plate, i još si odvojen od porodice. Ne znam kako bi mi bilo bez prijatelja, ne mogu ni da zamislim, ali užu porodicu planiram da povedem sa sobom, kada se ja nastanim negde.
Sigurno budeš ispijen, i premoren, ali makar za nešto radiš! Nešto postižeš, stvaraš za sebe i svoje, i bar imaš čemu da se nadaš.

p.s.Vandal, do koliko uveče je otvorena čitaona kod vas? :P
p.p.s. jutro definitivno nije moje doba dana.

Bilo kakav vid patriotizma u Srbiji je nužno mazohizam. A i jedini način da zarađuješ i pristojno živiš ovde jeste preko inostranih firmi. Evo ortak radi pristojan posao, programiranje u pitanju, ali on radi za švedske firme, sarađuje i sa Dubaijem, zbog čega? Zato što Srbija ne poštuje kvalitet i talenat. On naravno neće otići odavde ako već ima mogućnost da pristojno zarađuje i da ostane u krugu porodice i prijatelja, ali ništa od toga ne radi zahvaljujući državi, već sopstvenom radu i snalažljivosti.

A o prosvetnom sistemu da ne pričamo. Školovanje je ovde zapravo vrlo dostupno ali sramotno loše. Neverovatno je koliko ljudi u poslednje vreme znam koji upisuju faks samo zato što im roditelji to traže, roditelji koji misle kako će im deca čarobno dobiti posao i lep život nakon toga, roditelji koji će rado da plaćaju preko hiljadu evra na školarinu nužno misleći da su osigurali budućnost deteta, ili makar dobitak znanja ili veštine. Zato sada postoji prekomeran broj studenata, toliko da više ni diploma apsolutno ništa ne znači. A niko od njih ne zna ništa jer su godine potrošili studirajući nešto gde ništa nisu naučili, i gde taj idiotski "bolonjski sistem" nije im dozvolio da rade bilo šta drugo. Tu i dalje važi ona Šilerova misao o tome da država i društvo uokviruju čoveka i teraju ga da se specijalizuje za jedan posao, jedan zanat, i time uništavaju suštinu ljudske prirode. Sve je to krivica totalitarnog platonovskog sistema gde je celina važnija od pojedinca, pa taj jedan zanat od jednog čoveka je važniji za državu, ali samog čoveka uništava.

Bilo kakav vid patriotizma u Srbiji je nužno mazohizam. A i jedini način da zarađuješ i pristojno živiš ovde jeste preko inostranih firmi. Evo ortak radi pristojan posao, programiranje u pitanju, ali on radi za švedske firme, sarađuje i sa Dubaijem, zbog čega? Zato što Srbija ne poštuje kvalitet i talenat. On naravno neće otići odavde ako već ima mogućnost da pristojno zarađuje i da ostane u krugu porodice i prijatelja, ali ništa od toga ne radi zahvaljujući državi, već sopstvenom radu i snalažljivosti.

A o prosvetnom sistemu da ne pričamo. Školovanje je ovde zapravo vrlo dostupno ali sramotno loše. Neverovatno je koliko ljudi u poslednje vreme znam koji upisuju faks samo zato što im roditelji to traže, roditelji koji misle kako će im deca čarobno dobiti posao i lep život nakon toga, roditelji koji će rado da plaćaju preko hiljadu evra na školarinu nužno misleći da su osigurali budućnost deteta, ili makar dobitak znanja ili veštine. Zato sada postoji prekomeran broj studenata, toliko da više ni diploma apsolutno ništa ne znači. A niko od njih ne zna ništa jer su godine potrošili studirajući nešto gde ništa nisu naučili, i gde taj idiotski "bolonjski sistem" nije im dozvolio da rade bilo šta drugo. Tu i dalje važi ona Šilerova misao o tome da država i društvo uokviruju čoveka i teraju ga da se specijalizuje za jedan posao, jedan zanat, i time uništavaju suštinu ljudske prirode. Sve je to krivica totalitarnog platonovskog sistema gde je celina važnija od pojedinca, pa taj jedan zanat od jednog čoveka je važniji za državu, ali samog čoveka uništava.

Tvoj drug se dobro snasao.
Genaralno gledano,valjalo bi napraviti dokumentarni program pod naslovom "Kako preziveti Srbiju-Od rodjena do smrti"
Patriotizam nikome nije napunio stomak.Zavaravanje da nam ne treba materijalno je cista glupost.
Ovde je situacija teska i normalno je da ce svako ko moze da bezi glavom bez obzira.
Ali nije jos najgore,kada budete videli da beze i "glavonje",onda treba hvatati camac za spasavanje i bezati u tri lepe.
Normalno je da oni koji su se posteno pomucili da bi dosli do diplome,nece ostati ovde,trpeti mobing nadrndanog sefa koji je usput clan neke od milion stranaka,normalno je da nece ostati ovde da radi za minimalac,da zivi kao podstanar i skuplja kao hrcak da bi mozda u nekoj daljoj buducnosti mogao da obezbedi sebi dom i porodicu.
Ali strpite se,sta da vam kazem
Za dve godine bice nam...

Vandal, baš me interesuje šta bi još mogao da mi kaže o životu tamo. Meni se NZ sviđa više zbog klime i brzog zaposlenja. S druge strane, rođaci su mi u Australiji, i jako su zadovoljni, a otišli su pre nekih 15 godina. I ja bih ovde mogla lepo da prođem što se posla tiče, ali... Mislim da razumeš na šta ciljam. I, ipak mislim da nisu u istoj poziciji mladi koji su iz Beograda i mi iz ostalih mesta.
U našim mestima posla nema, a ovde kirija odnese veći deo plate, i još si odvojen od porodice. Ne znam kako bi mi bilo bez prijatelja, ne mogu ni da zamislim, ali užu porodicu planiram da povedem sa sobom, kada se ja nastanim negde.
Sigurno budeš ispijen, i premoren, ali makar za nešto radiš! Nešto postižeš, stvaraš za sebe i svoje, i bar imaš čemu da se nadaš.

p.s.Vandal, do koliko uveče je otvorena čitaona kod vas? :P
p.p.s. jutro definitivno nije moje doba dana.

Pazi, sa tim likom nisam više u kontaktu, ali on lično nije bio zadovoljan. Kaže da smeštaj jeste priuštiv, ali smeštaj koji je najsličniji kartonskoj kući(dakle lošeg kvaliteta), za ostalo treba izdvojiti fine pare. Drugo, njemu se nisu dopali ljudi tamo, kaže da je sebičluk normalna stvar, jednom, kada mu se pokvario auto u sred ničega, devojka ga je oterala u tri lepe, odbivši da dođe po njega, samo jer su imali neku sitnu čarku pre toga...Žao mi je što nemam još informacija, mada svakako da valja sakupiti dosta više iskustava, jer pretpostavljam da dosta varira i od same osobe a i od mesta, posla itd.. Dakle, nemoj ovo uzimati za sigurno! :D
Što se tiče studenata iz BG - ukoliko isti žele da im njihovi ne zvocaju(ovo je još i najmanji problem, gomila porodica je u raspad stanju sa psihički puklim roditeljima) i da zapravo započnu život, porodicu moraju i oni da se odsele iz kuće... Sad svakako da je za studente iz unutrašnjosti kritičan taj period prelaska iz studenta u zaposlenog, treba do tada finansirati smeštaj i biti u toku, ali iskreno, čini mi se da je veliki hendikep ne biti u mogućnosti da kao student naučiš da živiš sam, da se snalaziš, da se dogovaraš sa ljudima oko zajedničkog života i, konačno, da osetiš realnu, svakodnevnu, potrebu za nekime van dotadašnje porodice...
Meni je mnogo važnije šta radim nego za koliko radim... Naravno dokle god to prelazi razumnu sumu.

Ee, radi do 22h uveče, počeće gužve kada dođu brucoši, ali na sreću uglavnom se raščisti tamo posle 15,16h :)

Zavisi brate imaš i domaće firme koje pristojno plaćaju i koje posluju po tom modelu, mada generalna slika jeste kritična. Pogotovo ako nemaš neke kvalifikacije... Poslodavci jesu generalno stoka, mene jeza uvati kada pogledam ovde..
Obrazovanje nam jeste kanalčina, ali je tako generalno sa germanskim obrazovnim sistemima(od kojih smo preko naših bečkih školaraca pokupili model)... Upoznao sam jednog profesora sa fakulteta u Lundu, čovek je nemac, ali je upravo zbog atmosfere u nemačkoj akademiji pobegao odatle, prema njegovom opisu bukvalno preslikana slika sa naše akademije... E sad, sigurno da postoje nijanse, ali dovoljno je navesti da na nivou EU ti imaš potpuno legalizovano fizikalisanje master studenata za profesore oko prikupljanja literature, kako bi ovi posle mogli za deset puta manje vremena, praktično i više nego koautorski, da napišu svoje postddoktorske tekstove...

Ja ne kažem da je situacija povodom studiranja u inostranstvu bolja, no svakako je koherentnija od naše u nekom smislu jer mi preuzimamo te modele i to se primenjuje kako gde i kako kad. Pa na mom fakultetu je Bolonja različito primenjena ne na nivou katedre, već na nivou predmeta/profesora.
A to da profesori pišu jašući grbače studenata, to nije ništa novo. Ima i u inostranstvu koliko i kod nas. Čak sam čuo od nekih kolega sa japanologije da njihovi profesori besramno uzimaju njima radove i dodaju im samo svoje ime. Uzdajući se u bilo koju instituciju da ti ponudi obrazovanje je varka, onaj ko je samouk i dovoljno samosvestan će najbolje da prođe jer se ni u koga i ni u šta neće uzdati. Zato on na kraju dana za svoje uspehe i neuspehe ne može da krivi i hvali nikog drugog osim sebe. Lako je reći 'ebem ti državu' ali ne ebe vas država, ebete sami sebe :lol: No retko ko u ovoj zemlji to sme sebi da prizna. Niko neće da uzme odgovornost u svoje ruke, već mu je lako da krivi druge. Zato nije kriva ni država ni obrazovni sistem koliko god oni bili jadni i bedni. Krivi su ljudi jer nisu dovoljno samosvesni i jer su izuzetno slabi. Ja se iznenadim kad vidim koliko ljudi s kojima sam išao u osnovnu i srednju kuka kao da ima 60 godina, a nije prešlo ni dvadeset petu. I svi krive druge ljude, porodice, škole, šefove. Zapravo niko nema muda da okrivi sebe

Patriotizmom i Srpstvom se u Srbiji bave samo oni sa minusom mozga i ikakve perspektive. Fazon, propao sam na svim frontovima, ali vodicu visoku politiku ispred seoske prodavnice.
Te stvari ne treba uopste razmatrati i uzimati za ozbiljno. Najbolji nacin da covek iskaze patriotizam jeste da ima svoju firmu u kojoj ce lepo i legalno da posluje. Sva druga prica, pada u vodu.
To sto ces nekom ni krivom ni duznom da razbijes glavu sto je cigan, Siptar, Hrvat... nista nece promeniti.

Mi smo ovde gde smo sad delom svojom krivicom, a delom i krivicom drugih. Ispali smo glupi, nisamo odigrali dobro 90ih, 00ih i ovo su posledice toga.
Da bi se ekonomski oporavili trebace decenije mira i decenije privrednog rasta. Znaci, tek nasi unuci ce moci da zive zivotom nekog Austrijanca.
Treba se u startu osloboditi iluzija da ce se promenom neke vlasti nesto ultra radikalno promeniti.

Mi smo krivi za nasu propast. Odnosno, krive su nase dede i babe. Uspostavili su komunizam koji je bio super ideja, ali su ga oni prilicno jadno realizovali.
Oni su to skapirali kao da je to sistem u kojem mozes da krades, da ladis jaja na poslu, da primas platu i da ti bude super. Niko nijednog trenutka nije stavio prst na celo i zapitao se kome ce stici racun za tu zajebanciju. Uspostavili su sistem i rezon da je cilj uci u partiju iz koje se uvlacis u drzavno preduzece gde ces da parazitiras i da uzivas. Decu su po uzoru na njihove partijske poslovodje i direktore naucili da je zanat sramota i prodali pricu uci sine da ne bi morao da radis. Poslovodje i partijski direktori su uklonili sve pametne i sposobne ljude iz firmi, poceli da dzoraju i delove tog novca da pumpaju u stranku/ke i tako je nastala korupcija. Pametni, zbog nemoci da ista promene su otisli odavde na zapad i ostali smo bez pametnih ljudi i sa unistenim preduzecima. Ovo nam nije poslao ni Amerikanac, ni Rus, ni Nemac, ovo smo sami sebi uradili.

Lopovluk, korupcija i sl stvari nam se desavaju jer nema odgovarajuce kazne za ova dela. Ima, ali nema ko da je donese i sprovede. Samo cu vas podsetiti na slucajeve sina Zeljka Mitrovica, Cecu, Kantrimen, MIskovic, Bris Taton, Petra sa RTS-a, i onaj beli ***** sa Pinka sto je isto zgazio neki narod. Svi su dobili smesne kazne, vratili su manje od pola para sto su ukrali, a kod nekih je ispalo da su zrtve same podletele pod dzipove. Znaci, nema nikakvih kazni. Sta je sa tajkunima, direktorima preduzeca koja su svesno kupovana i unistavana, sta je sa Slobinom zenom i sinom sto su digli dve milijarde i pobegli u Rusiju. Da ne nabrajam, ispade da ovu drzavu svako moze da opljacka i zajebe i zato je i ovako.

Skolstvo puca jer se od malih razreda poklanjaju ocene. Roditelji podmicuju i pritiskaju nastavnike da puste odredjene povlascene djake, da im se poprave jedinice, tolerise bezobrazluk, popravljaju neopravdani i sl.
Poklanjanje ocena za uspeh i sl fore. Da ne govorim o namestanju privatnih casova izmedju profesora, ne mozes da prodjes matis ako se ne spremas kod njihovih saradnika sa kojima dele pare. Nastavnici su bukvalno nemocni prema djacima koji ih danas maltretiraju na poslu, gadjaju, prebijaju, pljuju i sl. I sta covek u takvom sistemu da radi nego da ne ispravlja krivu Drinu i da se i on bavi nelegalnim radnjama. Da ne pricamo o korupciji oko odele akreditacija visokoskolskih institucija. Tu razni fakulteti koji su bliski sa stranakama zavrsavaju to za pare, a od obrazovanja ni mrve.

Lista losih stvari i razloga u ovoj zemlji je podugacka. Sami smo krivi za ovo i jedini nacin da se ovo ispravi su godine mira i neke nove generacije (mozda nase) koje nemaju ovakav pilicarski mentalitet.

Још кад би људи на овом форуму разумели шта је патриотизам, или родољубље можда не би кукали толико :lol:
Слажем се са Јузером, Србија болује озбиљних системских болештина. И веруј ми, доста тих болештина су старије од комунизма у Србији. Али да то треба постепено и у миру да се реши не слажем се. Тако се ради већ годинама и све је горе. Овој држави треба једна народно-демократска револуција која ће темељно уништити постојећи систем и изградити нови из пепела. Кроз израдњу новог управног апарата развиће се и ново друштво, са старим српски слободарским традицијама али у новом руху које ће одговарати 21. веку.

Pazi, sa tim likom nisam više u kontaktu, ali on lično nije bio zadovoljan. Kaže da smeštaj jeste priuštiv, ali smeštaj koji je najsličniji kartonskoj kući(dakle lošeg kvaliteta), za ostalo treba izdvojiti fine pare. Drugo, njemu se nisu dopali ljudi tamo, kaže da je sebičluk normalna stvar, jednom, kada mu se pokvario auto u sred ničega, devojka ga je oterala u tri lepe, odbivši da dođe po njega, samo jer su imali neku sitnu čarku pre toga...Žao mi je što nemam još informacija, mada svakako da valja sakupiti dosta više iskustava, jer pretpostavljam da dosta varira i od same osobe a i od mesta, posla itd.. Dakle, nemoj ovo uzimati za sigurno! :D
Što se tiče studenata iz BG - ukoliko isti žele da im njihovi ne zvocaju(ovo je još i najmanji problem, gomila porodica je u raspad stanju sa psihički puklim roditeljima) i da zapravo započnu život, porodicu moraju i oni da se odsele iz kuće... Sad svakako da je za studente iz unutrašnjosti kritičan taj period prelaska iz studenta u zaposlenog, treba do tada finansirati smeštaj i biti u toku, ali iskreno, čini mi se da je veliki hendikep ne biti u mogućnosti da kao student naučiš da živiš sam, da se snalaziš, da se dogovaraš sa ljudima oko zajedničkog života i, konačno, da osetiš realnu, svakodnevnu, potrebu za nekime van dotadašnje porodice...
Meni je mnogo važnije šta radim nego za koliko radim... Naravno dokle god to prelazi razumnu sumu.

Ee, radi do 22h uveče, počeće gužve kada dođu brucoši, ali na sreću uglavnom se raščisti tamo posle 15,16h :)

Zavisi brate imaš i domaće firme koje pristojno plaćaju i koje posluju po tom modelu, mada generalna slika jeste kritična. Pogotovo ako nemaš neke kvalifikacije... Poslodavci jesu generalno stoka, mene jeza uvati kada pogledam ovde..
Obrazovanje nam jeste kanalčina, ali je tako generalno sa germanskim obrazovnim sistemima(od kojih smo preko naših bečkih školaraca pokupili model)... Upoznao sam jednog profesora sa fakulteta u Lundu, čovek je nemac, ali je upravo zbog atmosfere u nemačkoj akademiji pobegao odatle, prema njegovom opisu bukvalno preslikana slika sa naše akademije... E sad, sigurno da postoje nijanse, ali dovoljno je navesti da na nivou EU ti imaš potpuno legalizovano fizikalisanje master studenata za profesore oko prikupljanja literature, kako bi ovi posle mogli za deset puta manje vremena, praktično i više nego koautorski, da napišu svoje postddoktorske tekstove...

Pravo da ti kažem, ne bih se usudila da odem sama, barem ne još uvek. Mada, imam još nekoliko godina do toga, tokom kojih moram da steknem dosta radnog iskustva. Ali baš nisam imala prilike iz prve ruke da čujem o NZ, i hvala ti za ove informacije.
Znam da i vi morate da se odselite itd, ali je ipak mnogo manji pritisak da se što pre završe studije (moje iskustvo sa kolegama iz Bg-a).
Obrni okreni, situacija za mlade je tužna i bedna. Svakako da možemo da se zaposlimo, i to solidno i ti i ja, ali šta dalje sa tim? :confused:

Apropo radova, jao kako sam dobar napisala, mrcvario me je profesor 45 dana, vraćao mi rad 5 puta, da bi bio "kako je on zamislio". Samo čekam da izađe negde, pod tuđim imenom.

Back