Kakvi su to ljudi koji koče podelu imovine da bi se osvetili najbližima?

Zato sto je to sama sustina srpskog identiteta.

Dodje kod tebe i kaze- 'Daj, ja imam decu, tebi to ne treba!'.

Ne znam za druge nacionalnosti, ja zivim medju Srbima, i poznajem Srbe.
Nije to nicija sustina.

Da ne filozofiram, samo zele da ukazu na logiku, nemas naslednike, manje ti treba.
Na mladjima svet ostaje.

I ja zivim medju njima i poznajem ih.

Код оставине све исплива.
Лично мислим да је небитно који брат има деце.
Подела је подела.
Можда ипак теби то делује другачије јер си директни учесник.
Једно је право, а друго договор, логика ту само смета.
Опет лично, немам деце и наравно да ћу све оставити братовљевој, али ме не чуди да има и оних који другачије размишљају, поготово ако се ради о већој имовини.
Prvo, to su individualne stvari.

Ja imam jednog klinca u siroj familiji, koji je bas bitanga i olos.

Ne bih njemu ostavio bilo sta, i da mi platis.

Imas neke koji su ok ljudi, i njima treba ostaviti.

Alkoholicarima i narkomanima treba ostaviti patku.

Ako ti hoces da bojis svet nekom sirokom cetkom, to ne valja.

Nije to nicija sustina.

Da ne filozofiram, samo zele da ukazu na logiku, nemas naslednike, manje ti treba.
Na mladjima svet ostaje.

I ja zivim medju njima i poznajem ih.
Jeste to sustina srpstva.

U ocima im vidis da na svet gledaju samo iz ugla svog dpeta.

'Ne moze ti da ostavis kome ti hoces, ima bre mojoj deci da ostavis!'

ABC srpstva.

Mozda ima i kod drugih naroda, da, ja pricam za Srbe, posto zivim medju Srbima, i znam ih.

Prvo, to su individualne stvari.

Ja imam jednog klinca u siroj familiji, koji je bas bitanga i olos.

Ne bih njemu ostavio bilo sta, i da mi platis.

Imas neke koji su ok ljudi, i njima treba ostaviti.

Alkoholicarima i narkomanima treba ostaviti patku.

Ako ti hoces da bojis svet nekom sirokom cetkom, to ne valja.
Ne svet, samo mlade ljude na forumu.

Jeste to sustina srpstva.

U ocima im vidis da na svet gledaju samo iz ugla svog dpeta.

'Ne moze ti da ostavis kome ti hoces, ima bre mojoj deci da ostavis!'

ABC srpstva.

Mozda ima i kod drugih naroda, da, ja pricam za Srbe, posto zivim medju Srbima, i znam ih.
Sustina svuda, pa i ovde je da nas ima raznih.
Jeste individualno.
Tvoje i moje vidjenje je takodje individualno.
Ta baraba ima PRAVO.

Isto to pravo stiti i tvoje vidjenje.
"Tvoja deca neka naslede tvoje, a ja cu sa mojim delom pravo u Las Vegas".

Kada je cupavo, onda je srpsko, a kada je lepo, svedsko je...vazi.

Kod mog slucaja smo se dogovorili kada sam imao 9 godina...

Sustina svuda, pa i ovde je da nas ima raznih.
Jeste individualno.
Tvoje i moje vidjenje je takodje individualno.
Ta baraba ima PRAVO.

Isto to pravo stiti i tvoje vidjenje.
"Tvoja deca neka naslede tvoje, a ja cu sa mojim delom pravo u Las Vegas".

Kada je cupavo, onda je srpsko, a kada je lepo, svedsko je...vazi.

Kod mog slucaja smo se dogovorili kada sam imao 9 godina...
Pa srpsko je, srpsko je nepostovanje privatne svojine i privatnih svojinskih prava.

Ne, nego ce njegov deo da ide nekom zato sto ima decu, a ne onom kome on hoce da ostavi.

Tema je legendarna inace, klasicna srpska tema.

Ovo je osnova srpstva.
Mada je Bog stvorio ovaj svet za svakoga, nakotiše se privatnici o tudju grbinu...

Eto znam slučaj čoveka kog čeka ostavinska rasprava sa posebnim bratom.
Jedan brat živi u udžerici odavno zreloj za rušenje ali ne može ništa da uradi jer...
Brat koji je svakom članu svoje porodice obezbedio po gajbu a sam ima tri za rentiranje - ganja se i za tu udžericu.
Pravno legitimno, zar ne?
Inače je lik tesno povezan sa G17 ološem a zaradjuje ohoho.

Mada je Bog stvorio ovaj svet za svakoga, nakotiše se privatnici o tudju grbinu...

Bez problema bi zamenio po neki organ sa mladim emigrantom kog bi klepila služba...
Ali mu ni to nije pomoglo...
Bolji nije ni mogao biti,,,

1727463184337.jpeg

@38imak

Eto znam slučaj čoveka kog čeka ostavinska rasprava sa posebnim bratom.
Jedan brat živi u udžerici odavno zreloj za rušenje ali ne može ništa da uradi jer...
Brat koji je svakom članu svoje porodice obezbedio po gajbu a sam ima tri za rentiranje - ganja se i za tu udžericu.
Pravno legitimno, zar ne?
Inače je lik tesno povezan sa G17 ološem a zaradjuje ohoho.

Ovo vec zvuci kao nesto iz romana Maksima Gorkog.

U realnom zivotu, vece su sanse da medju siromasnijima nadjes pajsera i gvno od coveka.

verujem da ti je u tom tvom imaginarnom svetu kapitala na mufte jako lepo
ali izgovorima ne postižeš ništa u ovom svetu

Jedini SF svet ovde je svet u kome su siromasni vredni i dobri.

To u jedno 80% slucajeva nema veze sa mozgom.

To postoji u narativima i umetnickim delima.

Nazalost, ti narativi i dominatni javni diskursi su dosta jake i bitne drustvene pojave.

A istina i realan zivot trpe, jer jos nisu izmislili dobre narative za njih.

Jer su istina i realan zivot to- realni, ne lepi.

Pa tako ispada da su sve neke zrtve- i siromasni, i alkosi, i narkomani, i udovice, i Nole na Australian Openu.

Gresis, cesto preskoce ovo Ja imam decu , ostane samo ovo tebi to ne treba.....

To je i sustina, tebi to ne treba, tj zvuci lopovski , jeste lopovski , a cesto se i odradi lopovski...

Ja i dalje tvrdim da su danas, SVI lopovi , a da ranije nisu bas svi bilil lopovi, ali su bili oportunisti , znaci malo su se ustezali , ali danas, su svi lopovi, janisam, ali izuzeci se ne racunaju , jer ih je malo pa sam i ja lopov...svestan da u istini nisam, ali po pripadnosti ovde i sad jesam itekako...

Slazem se da su narativi postali jedina bitna stvar Srbima...

Srbi su narod koji bira najludje predsednike diktatore u zadnjih 40 godina...sto mora da se vrati narodu....makar bio pre toga zlatan, a nije bio...
Jos kao mali sam ja primecivao te seljacke fore i fazone navlacenja i nefer ponasanja...

Ali to je manifestacija namestaljki koje su mozda iz perioda zbegova....tu je bilo ko se snadje prezivi, a ko ne ili upre prstom u drugog on prezivi a drugi se skrlja...ode glava...
Tako se razvila neka kvazi humanost koja uopste nije humana , nego je humana kad drugi umire , pred kraj...kad nema vise opasnosti od rivaliteta...To zovem svakog gosta tri dana dosta, posle toga je konkurent i treba ga zatuci...
To pravilo se razlozi na tri do pet pravila...prvo gostoprivljivost koja je bahata, da se pokaze domacin da je sto veci....mada ima i iskrenih gostoprimljivih , bilo je..krecem se po unutrasnjosti puno pa vidim neke detalje, ali vecinom je gostoprimljivost iz prestiza ili ocekivanja koristi..

To je tih tri dana, do 7 dana...ali onda ide ocekivanje reciprociteta , to nije strasno , i odlaska, i to nije strasno , ali ako se desi da postaje komsija, onda nastupa rivalitet....
Naravno sve moze da se prevesla, nije ovaj narod bas bistar, samo je lukav, a to su totalno razlicite stvari....korumpiras narod, uvek se tako radilo , castis pice u kafani , pokazes se dzek prema nekima, oni procvetaju i kupis ih za zrno graska...

Da ne sirim pricu, kad malo dete vidi takve odnose da vladaju medju vecinom, tu nema greske....mala deca imaju otvoren prozor, sve cuju sve vide i ako imaju svesti da protumace, nema za njih mitova i legendi...

Naravno da se moze iskoristiti osobina prestiznog gostoprimstva, da stvoris utisak da su ovde ljudi pravo zlato , sta te kosta da stvoris takav utisak, kosta, mora da se revansiras, cak ni gostoprimstvo nije dzaba...
Ali uzmimo da to ne ulazi u racunicu...opet moze da se iskoristi taj obicaj prestiza...rekoh stvoris utisak da su ljudi stvarno dobri , a ne iz prestiza ili ocekivanja neke koristi kao bliski i povezani.

Drugi trenutak gde se moze steci utisak da je ovde puno dobrih ljudi je kad im ne stvoris utisak rivaliteta nego radi stvaranja sad njihovog utiska da su dobri ljudi...dodje to ljudima, cak i najvecim prevarantima to treba..

Naravno i to treba iskoristiti , da se osecas da si medju boljim ljudima nego sto realno u stvarnosti jesu...

I treci je seksualnost, tj kad postoji neka ugodnost usled privlacenja izmedju seksualno privlacnih osoba....onda je zadovoljstvo osobi da ucini , obicno musko zenskom ali to obicno nije bas tako ako je simpatija obostrana....to vazi samo za podrazumevani zenski oportunizam....ali postoje i zene koje se osecaju ugodno kad su ljubazne prema simpaticnim osobama...

Naravno i to treba koristiti da bi stekao utisak da je ovaj narod dobar....ali sve ove tri stvari su utisci , lazni i netacni , ovaj poslednji je sa potencijalnom da bude i tacan, reciprocan, tu reciprocnost nije losa stvar...ali i iskljuciv , tu je losa stvar....stvara posesivnost i ekskluzivnost tj distanciranje, jer partner trazi izolovanost u smislu dobrocinstva....
Sta imas ti da budes ljubazan sa njima, ili sto moras da tako cinis svima...itd itd..

Ovde pisem o dobrim utiscima, namerno ne navodim lose, nisu Srbi bas otvoreni za samokritiku...
Tacno je da neki narodi imaju neke grupe koje su drugacije, srbi ih tumace gori su od nas...ali svako tumaci razlicito kao gori su primitivci od nas...dok je cesto , ne uvek u pitanju slican nivo primitivne integrisanosti....pa se zato ne primecuje kao lose...navikli su..

Recimo svete se zato sto nemaju svoju decu a brat/sestra imaju (sindrom crne ovce u familiji)... koliko takvih slucajeva znate i kako tumacite njihovu psihu? Mozemo pretpostaviti da su cesci medju bracom.
*Ili na primer, umesto da koce, hoce podelu, ali sebi ravnopravan deo, iako im ne treba ni za sta i na kraju ce svejedno pripasti drugima
Ne mogu da shvatim da neko u danasnje vreme ocekuje da se neko drugi svega odrekne samo zato sto nema dece. Po cemu bi tvoja deca meni bila vaznija od mene, ili mog shvatanja kako treba da upravljam svojim nasledstvom/novcem?

Ako je osveta u pitanju, to osudujem i nikako se to ne treba raditi, ali postavlja se pitanje, odakle rec osveta? To znaci da mozda taj brat ili sestra od ranije nisu bili dobri ili pravedni prema njemu i da je postojao odranije neki spor.

Bilo kako bilo, koliko znam podela imovine i ne moze da se koci jer moras onda da isplatis tu polovinu onome koji hoce da proda, bas da mu ne bi zadrzavao novac zarobljen u nekretnini, a ti stanuj koliko hoces i dalje.

I najvaznije, ako neko nema dece, ne mora i ne treba cak da se "ostvari" kroz tvoju decu (gde pise da su tebi i meni tvoja deca isto?), delom da, koliko proceni, ali on mozda hoce da se ostvari kroz opste dobro i ostavi vecinu nasledstva (koje je ionako danas maleno, ali 'ajde..), nekoj dobrotvornoj ustanovi, biblioteci, crkvi, sirmasnoj deci kojoj mozda mnogo vise treba nego tvojoj?

S kojim pravom se mesate u tudji zivot i osudjujete upotrebu njegovog osnovnog prava, samo zato sto nema sopstvene dece?

Poslednja izmena:
Recimo svete se zato sto nemaju svoju decu a brat/sestra imaju (sindrom crne ovce u familiji)... koliko takvih slucajeva znate i kako tumacite njihovu psihu? Mozemo pretpostaviti da su cesci medju bracom.
*Ili na primer, umesto da koce, hoce podelu, ali sebi ravnopravan deo, iako im ne treba ni za sta i na kraju ce svejedno pripasti drugima
Zašto bi prodavali dedovinu?

Ja znam za slucaj gde ceo komsiluk prihvata pokradene stvari kao poklone iako znaju od koga su pokradene i da su pokradene...

Takav je trenutno u grupi Srpski narod....a to je iz mog ugla gledanja poprilicno ruzna i oportunisticka i nemoralna slika...

Da ne govorim samo o vaspitanju , tu tek imamo uzas...cesto mladji i ne cekaju da izadju putnici nego navale unutra kao ludi, nije neki znacajan momenat ali itekako pokazuje nivo nekulture kod mladjih....nepostojanje uopste kategorije kulture, niti razumnosti...
Nego ja pa ja...
Ali ako bolje poslusate odnos roditelja prema toj deci , ili deci uopste videcete odakle to potice....kobajagi ih nesto kao vaspitavaju, a ustvari ih nista ne vaspitavaju...

Sve se to prenosi u buducnost...tek ce da ispliva...
Samo sto ja nisam za varijantu ajd da se kulturni iselimo da nam ne smetaju ova djubrad pogana koja se namnozila umesto Srpskog naroda.....

Jeste 10 godina traje dok se ponemcis...i onda si posle toga miran i na nivou, a da rizikujes sa nekim da ispravljas krive drine, i to ti trebaju postene pare a pare u Srbiji ne znace nista, dva pandura i jedan sudija se dogovore sa notarom i izvisis za sta god da je...i pare i imovina...

Jednostavno takav je mentalitet naroda, dozvole koje daje sebi i drugima i tumaci to kao takav je zivot...

Ponovo razmišljam o ovoj temi. Prvi post sam napisala na brzinu, nisam mnogo razmišljala, priznajem.

Ova tema ima mnogo više dodira sa pravom, manje sa psihologijom, mada može da se posmatra i sa psihološke strane.

Postoje pitanja: Zašto se braća svađaju, zašto roditelji nisu ostavili testament ili uradili sa sinom ili kćerkom Ugovor o doživotnom izdržavanju jer ih je to "dete" negovalo u starosti.

Braća i sestre se, nažalost, u današnje vreme, najviše svađaju zbog imovine.

Ne znam razloge zašto roditelji ili jedan od roditelja ne napravi testament i na pravedan način podele svoju pokretnu i nepokretnu imovinu na jednake delove.

Možda roditelji misle da će pre umreti ako podele deci nekretnine ( stariji ljudi tako razmišljaju, ali ne svi ).

Možda su raskinuli Ugovor o doživotnom izdržavanjem jer nisu bili zadovoljni.

Postoje pitanja na koja ne znamo odgovore.

U mom komšiluku vodila se kratka "borba" između dvojice braće i sestre. Sestra nema decu, braća imaju.

Spor oko imovine nije otišao na sud jer su se dogovorili da daju sestri jedan stan.

Sve zavisi od toga kakvi smo ljudi..Koliko nam je stalno do dobrog odnosa sa braćom ili sestrama ili sa bratom i sestrom.

Zavisi i od toga kakav je odnos bio između sestre i brata dok su roditelji bili živi.

Nekada su odnosi narušeni i pre smrti roditelja.

Ima u našem narodu želje za otimanjem, jagmom. Jedinac sam i to mi je strano, ali vidim da kod mnogih to postoji.

Valjda su rođeni u mnogočlanoj porodici pa su navikli od malena da se otimaju kao prasići oko sise.
Njima je to slatko, verovatno. Ljutnja je samo gluma - oni vole da se jagme !!!

Back