Kakve osobe su najčešće mete narcisa?

Razmišljam o tvojim postovima na ovoj strani, a ovaj boldovani deo rađa u meni pitanje: Ukoliko je narcis i anksiozan i ima napade panike, bahat je, agresivan..da li može da bude i zavisnik od alkohola?

Ne mislim na tvoju devojku, samo se pitam da li postoji neka veza između osobe koja ima narcistički poremećaj ličnosti i istovremeno je zavisnik od alkohola.
Skloni su svim vrstama poroka: alkoholizmu, narkomaniji, promiskuitetu, kocki......

Ne znam da li je neko od vas čitao "Bivirgatu" knjigu Tamare Kučan.

Pored toga što opisuje nasilnu video igricu koju igraju deca i koja zbog nje vrše i samoubistvo upoznajemo i ženu koja je u vezi sa osobom koja ima NPL.

Ta otrovna veza iz koje konačno izlazi, ostavlja joj veliki ožiljak na duši.

Narcisi, ne samo što manipulišu svojom žrtvom, kad odu ostavljaju žrtvi psihičke poremećaje i bolesti.

Znam samo jedan primer. Kada stupi u kontakt sa uspešnijim ljudima narcis oseća strah. Samo strah.

Bar je to slučaj sa narcisom koga sam poznavala.
Oseća strah ako ga taj neko ugrožava ili 'ugrožava'.
Ali ako taj neko može da utiče na njegovu reputaciju, da je podiže, ulepšava, onda će tu osobu svuda pokazivati i dovoditi je u vezu sa sobom.
Prost primer: narcis ženi ženu sa formalnim titulama (dr. mr.) i svima se hvali kako je njegova supruga ta i ta.
Ali u kući (iza zatvorenih vrata) je tlači, ponižava, povređuje jer je formalno obrazovanija od njega/ima završenu ''jaču'' školu, veći društveni ugled spram zvanja i sl. i ona takva narušava njegovo krhko samopouzdanje.
Dakle, spolja, on je u braku sa jednom ozbiljnom ženom i na taj način kupi to divljenje okoline, a usput neguje grandioznu sliku o sebi kako je on mnogo bitan pa je i takva žena s njim.
A suštinski, nesigurni nesrećnik koji se oseća bitnim samo ako ponizi sve oko sebe, a posebno one koji su po nekom osnovu bolji/ostvareniji.

Ovo je najblize receno, tacno.
A ko su zrtve takvih osoba? Dobre, empaticne, neiskvarene duse.
Njihove žrtve su, takođe, osobe koje ne vole sebe.
Pisala sam već, sa narcisom opstaje samo ili narcis ili zavisna ličnost.
Normalna osoba, koja ima empatijski kapacitet i voli sebe, sa narcisom može provesti neko vreme ali je taj odnos osuđen na krah pre ili kasnije.

Njihove žrtve su, takođe, osobe koje ne vole sebe.
Pisala sam već, sa narcisom opstaje samo ili narcis ili zavisna ličnost.
Normalna osoba, koja ima empatijski kapacitet i voli sebe, sa narcisom može provesti neko vreme ali je taj odnos osuđen na krah pre ili kasnije.
Slazem se. Cesto zrtva ne prepozna narcisa u pocetku. Kad uvidi s kim ima posla ode.
I da dodam, narcisa krase jos dosta negativnih osobina, laz, manipulisanje, .. mada mislim da je sve to iznad napisano ili jednostavno spada pod pojam “narcis”.

I da, sad procitah iznad si napisala, plasi se osobe koja moze da mu ugrozi reputaciju na neki nacin.
I @Džudi S je ispravno napisala, plasi se pametnih ljudi.

Back