Kakva je budućnost ove nauke

mekflaj

Poznat
Poruka
8.291
Ispravite me ako grešim, ali njeni dani su odbrojani.
Ljudi će se u budućnosti smejati i sprdati sa psihologijom, kao što se sada sprdaju sa religijom.
Posle Frojda i Junga, ništa se nije desilo u pogledu napretka ove nauke....
Budućnost je u u biohemiji, fiziologiji, razumevanju procesa rada mozga i sinapsi....

Imamo gomilu ženturača, tzv psihološkinja, koje tu nešto prduckaju, vuku pare sa budžeta, održavaju neke seminare, dok puše tanke cigare da se opskrbe hemijom...

Jedino gde postoji realna potreba je u proceni zrelosti za polazak u školu...

Ljudi će se u budućnosti smejati i sprdati sa psihologijom, kao što se sada sprdaju sa religijom.
Budućnost je u u biohemiji, fiziologiji, razumevanju procesa rada mozga i sinapsi....

Imamo gomilu ženturača, tzv psihološkinja, koje tu nešto prduckaju, vuku pare sa budžeta, održavaju neke seminare, dok puše tanke cigare da se opskrbe hemijom...

A i na tom planu znaju da omaše !
Psiholozi su dramoserci....

Odbrojani? Tačno.
Sve što treba da bude visoko cenjeno će propasti, samim tim može da ode i psihologija.
Vreme se menja, nema se ni para ni posla, ne kažem da je to razlog ali bez problema može izludeti čoveka toliko delikatno da jedva oseti, izuzev toga ljudi kao i generacija za generacijom su sve neozbiljniji, bez psihologije kao nauke i nekoga kao psihologa ko bi vam pomogao pitanje je kako će se čovek snaći za dalje, i naravno da li će se snaći sa svojom glavom i problemima...

Odabrao si da ignorišeš Lakana?

Da znaš, imaš prava što ga ubrajaš u psihologe.
Niče je bio izvanredan književnik, dobar filozof (iako se s njim ne slažem oko mnogog), ali i vešt psiholog.
Imam utisak da je jako dobro razumeo način razmišljanja čoveka, i tačno našao načina da motiviše one koji čitaju njegovo delo.
Tolika literatura iz popularne psihologije ispada prilično dosadnim gomilanjem fraza, naspram Ničeovog oštrog, odlučnog jezika kojim budi duhovnu snagu čoveka...

Budućnost psihologije je kao i budućnost bilo koje druge nauke,
a budućnost psihologa je ista kao i budućnost drugih lekara.

Dokle god bude zuba - biće i zubara,
dokle god bude srca - biće i kardiologa,
dokle god bude psiha - biće psihologa i psihijatara.

Vidim da postavljač teme sumnja u budućnost ove fele,
a sam je proširuje !

Ranije smo imali psihologe,
a on uvodi i psihološkinje.
Toliko mi je ružna ovo kovanica da je jedva otkucah.

Očigledno, i meni i postavljaču teme je potreban psihoterapeut.
Meni zato što mi je neka reč odvratna ( zašto pobogu ? )
a njemu zato što misli da će pomoći opštem trendu ženske emancipacije.

negde sam čitao da je efikasnost psihoterapije jednaka efikasnosti običnog razgovora sa prijateljem.... čovek se izjada, otvori pred drugim i malo mu lakne, to je sve....

To je tačno, ali nešto previđaš !

Ovaj tvoj savet je ( možda ) pročitalo onoliko njih koliko ima pregleda.
Taj savet je razumelo sigurno manje lica.
A taj savet će poslušati - možda niko !

Il' si mlad, il' si neupućen,
al' znaj:
Kad bi se znanje lako prenosilo
i radosno prihvatalo
odavno bi ljudi napisali knjigu sa najpametnijim savetima
i to bi bilo to !

Ali ne ide to tako ..

Zar nisi primetio, prijatelju mladi, da je propalo sve čega su se takle žene. Medicina propade zato što su žene postale lekarke, prosveta propade, sve same učiteljice, nigde učitelja, u politici žene, u vojsci žene. One su uzrok propasti. Treba da pitaš naše psihoterapeute Vladetu Jerotića i Zorana Milivojevića zašto su oni u senci svih tih žena pa ih nisi spomenuo. Zašto ova dvojica ništa ne rade pa je srpska psihoterapeutska praksa pala na niske grane.

psihologija je pomocna nauka, njih par (nauka) dobro rade timski.

Nije losha ali nije dovoljna zato se u zemljama gde je razvijena, magistarski studij psihologije smatra osnovnim, pochetnim te kao takav zahteva daljka obrazovanja.
Studij psihologije je u odnosu na bilo koji vid psihoterapeutike, suvoparan, ali zato i lagan, kao shtivo za laku noc ( i bolje sutra :))))

negde sam čitao da je efikasnost psihoterapije jednaka efikasnosti običnog razgovora sa prijateljem.... čovek se izjada, otvori pred drugim i malo mu lakne, to je sve....

pa nije to baš tako jednostavno.
osim što te sasluša, psihoterapet ti postavlja "prava" pitanja, usmerava te, podučava, daje neke putokaze pa i zadatke itd. što zavisi od psihoterapeutskog pristupa, dok
rame za plakanje i prijateljska ispovedaonica mogu da olakšaju ali samo na trenutak.

U budućnosti psiholog će postati programer
kompjuterskih programa, a kompjuter će raditi sve
ostalo - očitavaće sve tvoje moždane talase, davati
analizu govora tela, registrovati sve promene u radu
organa značajne za psihiloške funkcije,skeniraće ti
mozak, napraviti fotografiju s lica i iz profila - sa
analizom telesnih nedostataka, iščupaće ti dlaku i
napraviti DNK analizu sa osvrtom na nasledne bolesti....
I dok nisi stigaio ni da trepneš, a kamoli da zineš da nešto
pametno kažeš - on, Pametnjaković, sa kojim neće biti
rasprave, izbaciće tvoj otisak u tri dimenzije, tebe i tvoje duše,
sa konačnom i nepozivom dijagnozom i preporukom za šta
si upotrebljiv.

Stop.

• Podržavam
Reactions: Nez

To je,moguće,budućnost,ali sadašnjost je postojeća...
Mislim da će još vekovima psihologija biti korisna...A inače-Frojd i Jung su bili lekari-psihijatri i
nisu prestajali da se bave psihijatriskom praksom...Šta je veoma ozbiljna med.praksa kao i neurologija
u koju ,ne samo ti,polažeš nadu...

Back