Kakva bi Kina bila kao svetski serif?

Civilizacijski napredak se odslikava i u njegovom tolerisanju, civilizacijska dostignuca koja su najvisa u Evropi mnogima smetaju, ali mi zelimo da zivimo po njima zivotom dostojnim coveka i ne zelimo da ih menjamo. Ko zeli da zivi u okruzenju koje je proisteklo iz druge kulture, nama strane ukljucujuci i ljude koji su dosta pre tebe bili u dodiru sa njom, niko im ne brani.
Ne znam o kakvoj toleranciji govoris- zapad je sve samo ne tolerantan. Svako ko nije politicki korektan biva prokazan.
Ja uopste ne mislim da je kinesko drustvo "bolje" ili "gore". Jednostvano je drugacije i od njih moze mnogo da se nauci.
A da neko bude serif to niko ne priziva niti Kina ima takve pretenzije

Pa tamo ti lepo pise:

中国南海 = South China Sea.
Znaci, nije to americko ili japansko more nego kinesko, pa valjda ljudi imaju pravo da u svom moru prave vestacka ostrva i vojne baze...

Чиста глупост.

Зове се и персијски залив персијски па не припада Ирану. У ирском мору је британско острво Мен, и слично.

Твојом антилогиком и 'Индокина' припада Кини, јер, ето тако се зове. Какав Вијетнам, какав Тајланд.

Ne znam o kakvoj toleranciji govoris- zapad je sve samo ne tolerantan. Svako ko nije politicki korektan biva prokazan.
Ja uopste ne mislim da je kinesko drustvo "bolje" ili "gore". Jednostvano je drugacije i od njih moze mnogo da se nauci.
Kina ima pretenzije prema tudim teiritorijama samo na srecu jos uvek ne moze, nadam se da nece ni moci, da izgradi odgovarajucu vojsku prvenstveno sa mornaricom koja poseduje logistiku, baze, inace se ne bi sepurila sa svojom flotom cija je primena ispod ocekivane, bili su prikazani snimci u formaciji koja je oslikavala njihov broj, neupucene najverovatnije mogu impresionirati.

Govorim o toleranciji govora, ne moze neko biti potkazan za nesto sto je javno izneo.

Evropsko drustvo nije sjajno, daleko je od sjajnog, ali je ipak na najvisem nivou. Niko ne veruje da Kinezi zele ziveti tim zivotom, primorani su na to. Nemamo mi sta da ucimo od njih niti zelimo, podsecas me no onog koji je navodno procitao Vebera i to na engleskom jeziku u 50-tim godinama zivota umesto kada mu je bilo vreme pa bi da menja nekome svest, ajd' ti barem nesto radis inace daleko je to od eksploatacije kineskog radnika, da si na njihovom mestu vratila bi se glavom bez obzira natrag.

Кина је потпуно друга цивлизација. Мого тога што је добро за човека западне Европе, смртоносно је за Кинеза, и обратно. Ништа се, у том смислу не може тако поједностављивати. Кинез може да постане милијарер, али ако је нмилијардер не може да се бави потлитиком. Другим речима, у Кини се неће и не може догодити да велике корпорације воде државу и одрежују политчки правац државе.
Они и срећу и несрећу виде другчије него Европљани. Још више кад су у питању западни европљани. И то је јасно и њима и једном делу европљана. На жалост не свима. Они срећу виде у другачијим стварима, и далеко су више посвећени заједници него европски човек. У неким стварима, стотину пута у суровији него Европљани. Негују једну врсту тихог шовнизма према осталим азијским народима.. Заправо то негују мање више сви азијски народи једни према другима. Србија се налази на новом путу свиле, и то же вероватно бити највећа светска инвестиција у 21. веку. То за нас може бити и добро, али и погубно. Све зависи од онога шта ће мо ми стипулисати као наш интерес. Обзиром ко треба да стипулише наш интерес, морам рећи да сам крајње забринут. Према западним народима се за сад понашају попустљиво, и наравно, хоће да учествују у глобализацији, тако што ће на њој зарадити. Дакле, ако је потребно да праве масовно панеле за добијање електричне енергије, али их код себе неће много поставити и неће напуштати нуклеарну енергију јер им не пада на памет да себе доведу у било какву несигурност. А обновиљиви извори енергије су само п себи несигурни и нестабилни, што смо видели сви.
Кина је велики инвеститор у западној Европи и ја мислим да је Европа драстично технолошки зависна од Кине. У Енглеској, Кина је један од великих ивеститора у тржишту некретнина. Уз то, власници су једне никлеарне ентрале, коју су они и изградили, а продат им је и један огроман ланац пицерија и ресторана. У Италји и Грчкој, Шпанији, такође су велики инвеститор. Једноставно, они су постали незаменљиви и с њима се мора рачунати. Сад, сасвим је друго питање, што ће у сарадњи с њима неке земље добро проћи, а неке најебати, што зависи од оних који тим зремљама управљају.

Nonice cini mi se da Kinu poznajes bolje nego Srbiju :kolac:

Naravno. Ali dobar deo zatucanog naroda je u tripu da je Srbija bitna.Da se sve vrti oko nje. Kad shvate da je Srbija niko i nista kao i sve ostale banana drzavice na Balkanu mozda se nesto i pokrene na bolje.

Hahahah!!! Srbiju su porobili svi i vecih ovaca nema. Ebu Srbiju i Rusija i EU i Amerika.Ne zna se ko vise. Ali od svih najvise Srbe ebu domaci lopovi i bagra. Razvaljuju. Eno Cesi jadni porobljeni od Amera pocrkase....i Slovaci,Poljaci itd.
jel ti to znas iz statisticki podaci?
Nedao Bog da zivis u Slovackoj, Poljskoj..................isto je ko i kod nas, stim sto nas ameri ne guraju u rat sa Rusijom.
Pusti medije burazer, oni su otrov. Svet je zato dovde i dogurao.

Ја, рецимо, у УК смем да напишем следеће: "Британија је најгора земља. Смрт Британији! Борис Џонсон је криминалац и дегенерик, и сањам да га шутнем у стомак. Радим свакодневно све што могу да уништим Британију и њену владајућу партију." или, на енглеском, "Britain's the worst country. Death to Britain! Boris Johnson's a criminal and a degenerate, and I dream of kicking him right in the belly. Every day I do my best to destroy Britain and its ruling party."

Ти, међутим, се тако нешто не би ни за милијарду година усудила да напишеш за Кинезе.

Зашто? Зато што је Кина тоталитарна земља.
Da, ali u Hong Kongu se to može reći, a to je tema.

Poslednja izmena:
Hahahhahah!!! Rsija je jedna teska beda od drzave a da bi drzava bila svetska sila to znaci da mora i njeno stanovnistvo da bude bogato. Naravno ne mogu svi ali dobra vecina.....da covek od svog rada i znanja moze da bude bogat ako nema znanje i nije zeljan rada naravno onda sirotinja. U Rusiji si bogat samo ako si bandit i partijski kolega Putina i takva drzava ne mzoe da bude nikakva svetska sila. Sto se Kine tice ona postaje ekonomska sila a kao i Rusija koja je ekonomska beda ali vojna sila Kina je takodje i vojna sila. Ali Kina ima jedan problem koji joj vec uveliko kuca na vrata a to je nedostatak sirovina. A kad nekoj ekonomskoj i vojnoj sili nedostaju sirovine znamo sta se desava.Potrazice ih milom ili silom kod onih koji ih imaju.
Малоумна усташка пропаганда.

Pa kao i svaki svetski sefir bili bi losi i uzasni, mislim nema tog svetskog serifa koji bi bio dobar, vrlo prosto, jednostavno covek se radja kao slobodno bice i da bude slobodan i jednostavno ne postoji tako nesto kao dobar gospodar.

Sto se tice samih Kineza svakako i njima treba pokazati zube i postaviti neke jasne granice jer ukoliko im dozvolimo da nas oni zajasu i zagospodare nama mislim da cemo ih se jos teze ratosiljati nego Amera, EUropejaca i tih zapadnjackih krvopija.

Pa kao i svaki svetski sefir bili bi losi i uzasni, mislim nema tog svetskog serifa koji bi bio dobar, vrlo prosto, jednostavno covek se radja kao slobodno bice i da bude slobodan i jednostavno ne postoji tako nesto kao dobar gospodar.

Sto se tice samih Kineza svakako i njima treba pokazati zube i postaviti neke jasne granice jer ukoliko im dozvolimo da nas oni zajasu i zagospodare nama mislim da cemo ih se jos teze ratosiljati nego Amera, EUropejaca i tih zapadnjackih krvopija.
Najvažnije je osloboditi se balasta Socijalizma a.k.a. tvojih drugara

Back